Schoonheid van een andere planeet

Afgelopen zomer ging ik voor het eerst naar IJsland. Na een aantal jaren reizen te hebben begeleid als reisleider in Ierland, Noorwegen, Zweden en de United Kingdom moest dit volgens collega’s de slagroom op de taart zijn.

papegaaiduiker

Samen met collega Luc vloog ik half juli naar het internationale airport Keflavik op het eiland. Met een brok in de keel weliswaar, het was maar enkele dagen geleden dat vlucht MH17 was vertrokken met alle bekende gevolgen van dien. De vertrekhal was dezelfde als die van Malaysia Airlines en de immense bloemenzee was meer dan imposant, en maakte op een ieder die daar was een onuitwisbare indruk.

Aangekomen op IJsland was het weer als ons gevoel, enigszins onbestendig, grijs en grauw. Van de rit die we maakten naar onze camping in Hafnarfjordur werden we ook niet enorm enthousiast. De lavavelden, en de wat armoedig aandoende flats van deze voorstad van Reykjavik werkten deze dag niet mee. Hoe anders zou dat binnen afzienbare tijd worden!

Ik deed deze zomer twee reizen, en dit verhaal is een samenvatting van beide. Een ding wat zeker voor beide groepen geldt was het ongekende aantal indrukken in de eerste 24 uur, met de ene groep door de hoogtepunten van Reykjavik in de avond, met de andere de wildernis in met een fantastische zonsondergang. Maar het mooiste moest nog komen van die 24 uur: de Golden Circle, met een bezoek aan het mooie Thingvellir Nationaal Park. Het afwachten op een uitbarsting van Strokkur, de zeer actieve geiser nabij naamgever Geysir. En het geweld van de waterval de Gullfoss.

Strokkur Gullfoss Thingvellir

 

Toen we ’s avonds een potje stonden te koken op de camping was het haast ongelooflijk wat we in iets meer dan een dag hadden gezien. En dit was nog maar het begin!

Zoals de meeste toeristen volgden we de ringweg [Rijksweg nr. 1] door IJsland, met her en der wat uitstapjes. De ringweg is een kleine 1.400 kilometer lang, en komt door vrijwel alle ‘grote’ steden die het eiland heeft. Bijna de hele weg is een aaneenrijging van bijzondere landschappen, de een nog mooier dan de ander. Van lieflijke weilanden door enorme, met mos begroeide lavavelden, langs enorme gletsjers aan de ene kant en pikzwarte stranden aan de ander, je blijft je vergapen aan de schoonheid.

Ik zal dit verhaal opsplitsen in vier plekken als we de ringweg vervolgen tegen de klok in.

1 – Vik

In het slaperige stadje Vik zelf gebeurd niet zo veel, maar in de omgeving des te meer. Net voor Vik heb je ook al zo’n imposante waterval, de Skogafoss, veelal vergezeld van een regenboog. Aan de ringweg ligt een klein museum waar een film speelt over de uitbraak van de Eyjafjallajökull , de beruchte vulkaan die in 2010 roet in het eten strooide van vele vliegreizigers. Iets verderop, met wegnummer 221 kun je naar de gletsjer (jökull in de IJslandse taal) mýrdalsjökull, het laatste stukje is ongeveer 15 minuten te voet af te leggen.

Skógafoss

Daarna zijn er nog twee uitstapjes die erg de moeite waard zijn, Dyrholaey, te bereiken via weg nummer 218 is een mooi uitzichtpunt over het zwarte strand van Reynisfjara. En de wat hoger gelegen natuurlijke boog nabij de vuurtoren is ook zeer de moeite waard. Overigens spotte ik daar nog een flink aantal jonge papegaaiduikers, en dat laat in het seizoen! Meestal zijn de Lundi, zoals ze hier genoemd worden al eind juli terug de zee op met hun jongen namelijk.Iets verderop, weg 215 afrijden kom je op het strand waar je net op uit keek, indrukwekkend zijn de basaltformaties, gelijkend op die van de Giant’s Causeway in Noord Ierland (zie dit artikel ).

strand van Reynisfjara

 

2 – Fjallsárlón en Jokulsárlón
Deze twee gletsjermeren liggen op een steenworp van de weg, de eerste is wat minder toeristisch maar zeker de moeite waard! Net als het meer toeristische Jokulsárlón kun je hier een boottocht over het meer maken en de drijvende ijsbergen en de gletsjer van dichterbij ervaren. Bij het tweede, en wat grotere meer kun je ook nog eens zeehonden spotten en de ijsbergen via een rivier de zee in zien drijven. Als je geluk hebt is de wind afkomstig uit zee en blaast zo de ijsbergen het zwarte strand op met prachtige schakeringen van licht als gevolg.

strand bij Jokulsarlon

3 – Borgarfjörður Eystri
Het in de oost fjorden gelegen Borgarfjörður Eystri is het middelpunt van vele wandelingen en trekkings die je daar kunt maken. Prachtig gelegen aan zee te midden van de bergen. Zeer geschikt voor een dagtocht naar de oude en onbemande hut Brunavik, en ook Stórurð met z’n hemelsblauwe meertjes is prachtig. Bovendien heeft het dorpje een prettige spa, waarbij je buiten in de hottub met uitzicht op de bergen nog even kunt bijkomen en nagenieten! Net buiten Borgarfjörður bevind zich een grote papegaaiduikers kolonie, vooral in de eerste uren van de avond is het een komen en gaan van de vogels die hier hun jongen voeden.

Storurd

4 – Myvatn
Myvatn, ook wel het muggenmeer genaamd (weinig last van muggen gehad trouwens) is de laatste van 4 uitgelichte plekken. Ook hier de onvermijdelijke waterval, waarvoor je wel even van de weg af moet: de Dettifoss, door de enorme kracht bijna hypnotiserend om naar te kijken! Iets verderop aan de weg ligt vervolgens hverarond, onder de berg Namafjall. Een geothermisch gebied met zwavelputten in een bizar aandoende omgeving. En vervolgens rijdt je iets verder door om aan mooie meer te komen, in het kleine dorpje Skutustadahreppur zit een groot opgezette toerist informatie. Je kunt hier in de buurt ook fietsen huren, paard rijden, lopen over de rand van de krater van de Hverfjall (aanrader) en door een enorm lavaveld lopen genaamd Dimmuborgir. Genoeg te doen in deze prachtige omgeving dus!

Geotherimisch gebied bij Myvatn

Ik zou nog gerust een aantal plekken kunnen noemen, of het feit dat we half augustus op een koude en heldere nacht het Noorderlicht hebben gezien. Het walvisspotten bij Husavik, of de hoogtepunten van Reykjavik kunnen benoemen. Dat komt wellicht in een ander stuk. Deze vier plekken, verspreid over IJsland vind ik uniek!

IJsland heeft m’n hart gestolen, en ik kan niet wachten tot ik juli volgend jaar weer terug ga voor twee maanden!

Noorderlicht

 

Harm
Laatste berichten van Harm (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>