Schattig Småland

Sune weet hoe hij een krab klaar moet maken. Stomverbaasd kijkt Anna naar het rode beestje dat vrijwel intact met zijn schaartjes, oogjes, pootjes en zelfs voelsprietjes op haar bordje ligt. ‘Een krab’, roept ze en breekt meteen het achterlijfje open.

Småland – slapen in stijl

Verscholen aan het einde van een lange oprijlaan tussen de bossen op het Zweedse platteland ligt Grimsnäs Herrgård. In Småland, de zuidoostelijke helft van Zweden. Een statig landhuis met een zachtgele houten gevel die al enige jaren dienst doet als bed and breakfast. En een goede. Meerdere malen bekroont tot beste B&B van Zweden. Eigenaar Sune verzorgt ook graag het diner overigens. Zijn kookkunsten geven de best afgelegen accommodatie nog een extra impuls. Alhoewel de kamers geen eigen sanitair hebben en de nadruk op gezamenlijke ruimten ligt leent het zich prima voor een verblijf met kinderen. De grote tuin rondom het landhuis en de twee aanhankelijke huispoezen houden ze aardig zoet.

Landhuis STF Grimsnäs Herrgård
Grimsnäs Herrgård in Skruv
Grimsnäs Herrgård in Småland
Grimsnäs Herrgård

Glasparadijs

Glasriket wordt het gebied wel genoemd. En Kingdom of Crystal. De Zweedse glasindustrie blaast hier al enkele eeuwen het glaswerk van Zweden. Met name het meer creatieve en kleurrijke werk is hier geliefd. Dertien glasfabrieken zijn hier nog steeds actief. Kosta is één van de beroemdste plaatsjes. Grote geasfalteerde parkeerplaatsen met een zone voor touringcars wekken de indruk dat het hier druk kan zijn. In de keurig opgeruimde fabriek is een man met een bandana op zijn hoofd bezig iets vooralsnog ondenifieerbaars te blazen. Weer blazen, draaien en opnieuw de oven in. Interessant om te zien. En zelf kun je ook glas blazen. Voor kinderen is de wat lawaaierige fabriek met hete ovens niet de ideale plek. Daarvoor rijden we een klein stukje verder.


Glasparadijs
Glasriket Småland
Kosta in de Kingdom of Crystal

Kennismaken met het dierenrijk

Onlosmakelijk is de natuur aan Zweden verbonden. Het land ademt bomen. Die bomen vormen bossen. Waarin veel dieren leven. Net buiten Kosta zijn twee parken waar we gaan kennismaken met het Zweedse dierenrijk. Het Kosta Safari Park is de Zweedse variant van de Beekse Bergen. Met onze huurauto rijden we door het grote hek om het rondje door het omheinde bos af te leggen. Safaripark is wel een heel groot woord. Anna tuurt naar buiten op zoek naar de wilde dieren. Want die leven in het bos. Bij de drinkplaatsen waar een enorme ton water staat scharrelen wat wilde zwijnen en herten rond. Zodra we op een behoorlijke afstand stapvoets langszij rijden schieten ze de bossen in. Ook een kudde bizons, die niet meer in het wild voorkomen, hangt rond bij een waterton op tientallen meters afstand.

De koning van het Zweedse bos woont niet in het safaripark, maar heeft een eigen park voor zichzelf. Vijf kilometer verderop ligt het Grönåsens Moose Park. Anna is onder de indruk van de grote paarden die op een hert lijken. Een mooi park waarin binnen drie bospassages de elanden wonen. Vanaf uitkijktorens en langs het hek zijn de imposante beesten van dichtbij en veraf te bewonderen.

Kosta Safari Park
Bizons in Kosta Safaripark
Bizons in Kosta Safaripark
Grönåsens Moose Park
Grönåsens Älgpark
Elandenpark in Småland
Elanden in Småland

Växjö – schattig hoofdstadje

Småland is best een grote provincie. Vanaf Utrecht is het een dikke duizend kilometer via de ferry van Duitsland naar Denemarken en de Sontbrug die Denemarken met Zweden verbindt. Een reis die zeker twaalf uur in beslag neemt. Met de trein kan ook. Mits je de tijd hebt. Een vlucht is verreweg het snelst. KLM vliegt dagelijks op Växjö, één van de grotere stadjes in Småland. In iets meer dan anderhalf uur land je op het schattige vliegveldje. Waar een handjevol vliegtuigen per dag landt. Tien minuten na de landing kun je al in een huurauto zitten. Of in de bus naar Växjö.

Växjö staat bekend als een ontzettend groene stad door haar vooruitstrevendheid in relatie tot duurzaamheid. En de ligging midden in de natuur natuurlijk. Linnéparken is één van de groene longen van Växjö. Het prachtige park ligt ingeklemd tussen het meer van Växjö en de rode kathedraal met haar twee spitse torens. De sprookjes speeltuin in het park is behoorlijk populair onder de kleintjes. Bij slecht weer is er overigens nog een prima alternatief om kinderen te bekoren. Leo’s Lekland is een nogal uit de kluiten gewassen versie van de gemiddelde Nederlandse indoorspeeltuin gelegen aan de rand van Växjö.

Linnéparken is één van de groene longen van Växjö
De Dom van Växjö met haar twee spitse torens

Cruisen op de Oostzee

Bijna tien procent van de oppervlakte van Zweden wordt in beslag genomen door de tienduizenden meren die het land telt. Daarnaast heeft Zweden nog duizenden kilometers kustlijn. In het oosten eindigt Småland bij de Oostzee. Idö staat ons al op te wachten. Zijn robuuste boot met laadklep heeft hij net met een dik touw vastgeknoopt. De boot is eigenlijk zijn auto. Hij woont op één van de talrijke eilanden voor de kust van Västervik. Ook is de boot zijn werk. Hij verzorgt seal and eagle safari’s.

De Oostzee is spiegelglad als we uitvaren. Idö verzekert me dat hij zo’n rustige zee zelden meemaakt. Het is dan ook een nagenoeg windstille en onbewolkte dag. Op een aantal mistbanken na. Voorzichtig manoeuvreren we langs talrijke eilandjes. Vanaf een afstandje zien we op een aantal rotsen een groepje zeehonden genieten van het zonnetje. Ontspannen liggen ze te bakken. Af en toe neemt er eentje een verfrissende duik. Vierhonderd meter afstand moeten we zeker houden. Het is een beschermd natuurgebied. In de verte ontwaren we nog een bijzonder tafereel. Vanaf een schip krijgt een vuurtoren een vers likje verf. Op de terugweg naar Västervik laat ook de zeearend zich nog even zien met een sierlijke vlucht op gepaste afstand van de boot.

Cruisen op de Oostzee
Idö Skärgårdsliv
Boottochtje Smaland
Vanaf een schip krijgt een vuurtoren een vers likje verf
Seal and eagle safari Smaland
Boottochtje voor de kust van Västervik

Västervik – verborgen pareltje

Misschien kun je Västervik wel één van de onbekende pareltjes van Småland noemen. Het is een gezellig kustplaatsje met net twintigduizend inwoners. En onderdeel van een archipel van tientallen eilandjes. Men leeft aan het water. Een frisse ochtendduik is hier niet ongebruikelijk. Langs de kleurrijke traditionele huisjes van het centrum lopen we via de roomwitte kerk richting Stadsparken alwaar een behoorlijke speeltuin de belangrijkste attractie is. Nadat Anna minstens twintig keer de glijbaan heeft bedwongen wandelen we door het bescheiden winkelstraatje richting het haventje en een tweetal reusachtige houten tuinstoelen die uitkijken over het water.

Het wandelpad loopt langs het hippe hotel Slottsholmen naar Gränsö, het groene schiereiland aan de overzijde. Vanuit ons hotel Gränsö Slott hebben we mooi uitzicht op de zeer bescheiden skyline van Västervik. Met iedere avond weer een schitterende bloedrode zonsondergang met de nodige tinten oranje. Parkachtig is de omgeving van het hotel. Met een spa in Zweedse stijl die voor gasten vrij toegankelijk is en uitermate ontspannend blijkt te zijn. Net zoals Västervik zelf, dat door de internationale toerist gek genoeg nog steeds niet ontdekt is.

Vanuit ons hotel Gränsö Slott hebben we mooi uitzicht op de zeer bescheiden skyline van Västervik
Västervik
Västervik
Speeltuin Stadsparken Västervik
Gränsö Slott Hotel Småland
Gränsö Slott Vastervik
Granso Slott met elke avond een schitterende zonsondergang
Zonsondergang Småland

Via Pipi terug in de tijd

In Småland is de vrijgevochten jongedame met haar twee vlechtjes springlevend. Pippi Langkous is onderdeel van de opvoeding. Onze jonge generatie haalt de schouders op bij Pippi. Geestelijk moeder Astrid Lindgren groeide op in Småland. In Vimmerby, op een uurtje landinwaarts van Västervik, kun je Pipi in levende lijve ontmoeten in Astrid Lindgrens World. Alle karakters kom je er tegen. In het naseizoen vanaf half augustus heeft Pipi verlof. Ook de beperkte openingstijden en ons reisschema zorgen ervoor dat we zonder een bezoekje onze weg vervolgen richting het veel minder bekende Åsens by.

Een cultuurreservaat in de buurt van Jönköping. Klinkt in eerste instantie niet heel verleidelijk. Een traditioneel dorp waar de tijd stil heeft gestaan. Zoals een dorp in Småland er honderd jaar geleden uitzag. Kleine huisjes en boerderijtjes. Met een veestapel en weilanden rondom. Het geeft een mooie indruk van het leven toen. Wel wat saai voor de kleintjes. Daarom is er ruime aandacht voor de interactie met dieren. Kippetjes voeren, eieren rapen, paardjes verzorgen, appeltjes plukken voor de varkens en konijntjes aaien. Voor kinderen is het een leuk gratis toegankelijk park. Leuk is ook dat een aantal huisjes zijn omgetoverd tot een bed en breakfast. En het dus mogelijk is om te overnachten in het verleden.

Åsens by Småland
Åsens by cultuurreservaat
cultuurreservaat Åsens By
Åsens by in Småland

Rondreis Småland

Dat Zweden erg kindvriendelijk is ondervonden we al eerder in de regio Västerbotten. Ook Småland heeft in de zomer veel te bieden en is bij uitstek een regio die uitermate geschikt is voor een rondreis met kinderen. De combinatie van de bossen, meren, de kust en leuke stadjes maakt het een veelzijdige bestemming. Met name Västervik is een verborgen pareltje waar je zeker een aantal dagen door kan brengen.

Jos

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>