San Pedro: een oase in de woestijn

Dat een woestijn niet alleen uit uitzichten gevuld met zand bestaat, moge duidelijk zijn. De veelzijdigheid van de Atacama woestijn is adembenemend. Het kleine stadje San Pedro, dat om een oase heen gebouwd is, werd opgebouwd met klei waardoor het authentiek aandoet. Niet voor niets is deze bestemming razend populair onder backpackers, want als toerist kun je hier je lol op!

Tours naar bijvoorbeeld de geisers del Tatio, de Atacama-zoutvlakten, de Salar de Atacama (het grootste zoutmeer van het land), de Licancabur-vulkaan, de Valle de la Muerte (Dodenvallei) en Valle de la Luna (Maanvallei) vertrekken elke dag weer. Maak je klaar voor een stoffige ervaring en vergeet vooral je water niet! En dierenvrienden opgelet: verrassend gezond uitziende zwerfhonden vergezellen je regelmatig tijdens je wandelingen in deze regio.

Kurkdroog en ijzig-koud San Pedro

De Atacama woestijn in het noorden van Chili is een plek waar praktisch geen regen valt en daarmee de droogste woestijn ter wereld. Het woestijnstadje San Pedro de Atacama, gebouwd rondom een oase temidden van een intens droog landschap, is de perfecte uitvalsbasis om de Atacama woestijn te ontdekken. Een typisch backpackersdorpje, dat 2.500 meter boven zeeniveau ligt, met overdag een warm en kurkdroog klimaat. ’s Nachts wordt het er flink koud. De meeste hostels hebben geen verwarming, maar gelukkig wel genoeg dekens om je te weren tegen de ijzige kou die bij zonsondergang al optrekt. Toch trotseren veel bezoekers in San Pedro deze kou ‘s nachts om buiten te genieten van de heldere sterrenhemel. De sterrenhemel die je overigens van nog dichterbij kunt bekijken bij een observatielaboratorium.

San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama

Het is handig om je verblijf van te voren te regelen, of in ieder geval de eerste nacht. Wanneer je in of dichtbij het centrum verblijft, kun je heel gemakkelijk op zoek naar een slaapplaats wanneer je van plan bent om hier langer te blijven. Iets wat veel backpackers hier doen, door de vele tour mogelijkheden, gezellige restaurantjes en cafeetjes.

Excursies

In San Pedro barst het van de tourbureaus die 1.001 excursies aanbieden. Wat je ook doet, sla sowieso Valle de la Luna y Valle de la Muerte niet over. Afdingen is hier heel normaal, dus betaal niet te veel geld voor je tours of onderhandel over een pakketje aan tours als je toch al van plan was er meerdere te doen. Wil je zo min mogelijk tourgeld betalen? Huur dan een 4×4 en ga zelf op ontdekking uit, maar doe dit niet voordat je je goed laat inlichten over waar je wel en niet zelfstandig verantwoord kunt rijden. Ben je echt super avontuurlijk, ga dan vrij kamperen en ontdek vanuit die plek meer avontuurlijke dingen zonder andere toeristen om je heen. Denk aan zwemmen in de salar, zonsopgang bij Valle de la Luna of slapen naast de geisers. Kortom: elk type reiziger kan hier terecht.

Pueblo de Artesanos: San Pedro de Atacama

Mural bij het busstation

Valle de la Luna

Voor mij is het tijd om de échte woestijn te gaan ontdekken. Vanuit het pittoreske centrum vertrekken we, op het heetst van de dag, met een busje richting de Maanvallei. De reis erheen is al fingerlicking good. Nog nooit eerder zagen wij zo’n droog en tegelijkertijd ruig landschap in één. Onze gids hoopte dat ons Spaans goed genoeg zou zijn om zijn verhaal te kunnen begrijpen. Lo siento señor, no entiendo! Hij was vriendelijk genoeg, of een fooiwolf, om ons een zeer beknopte samenvatting te geven van zijn zeer gedetailleerde verhaal aan de rest van onze groep. Niet voor niets wordt dit gedeelte van de woestijn de Maanvallei genoemd, want het ziet er met zijn zand- en steenformaties serieus buitenaards uit. Je gaat er rond 4 uur ’s middags heen en bezoekt verschillende plekken, waarbij je rond zonsondergang eindigt bij een supermooi uitzichtpunt. Een dergelijk tourtje kost rond de € 25 per persoon.

Valle de la Luna

Valle de la Luna: dit gedeelte wordt niet zonder reden de Maanvallei genoemd

zoutmijn atacamaNog vóór de zonsondergang brengen we een bezoekje aan de ruïne van een oude Chileense zoutmijn in de Valle de la Muerte, de Dodenvallei. De beide valleien bevinden zich in de Cordillera de la Sal, een bergketen die vroeger deel van de Salar was. Dit verklaart de massale aanwezigheid van zout. De mijnwerkers woonden hier in kleine huisjes, natuurlijk gemaakt van klei, met tralies voor de ramen. Het toilet is niet meer dan een muurtje met een put erachter: hurken en gaan. Zoutblokken hingen ze aan een soort waslijnen om ze daar vanaf te verpulveren. Met de werkvoertuigen die tot op de dag van vandaag nog weg staan te roesten vervoerden ze het bruikbare zout. Voor het zout werden de mijnwerkers niet uitbetaald, maar dit werd toen nog gebruikt als eerlijk ruilmiddel. Mensen in deze regio hielpen elkaar door verschillende levensmiddelen met elkaar uit te wisselen.

Na het aanschouwen en aanhoren van de geschiedenis die heeft plaatsgevonden voor de lokale mijnwerkers is het tijd om te haasten. Het landschap begint al een andere kleur te krijgen, van rood naar goudbruin. Ik geniet van dit voorspel, kan de Maanvallei nog mooier zijn?

Las tres Marías, Valle de la Luna, San Pedro de Atacama

‘De drie Maria’s’ in de Valle de la Muerte waken over de Atacama woestijn

Pastelkleurige zonsondergang

Haasten voor de zonsondergang in de Valle de la Luna: hèt hoogtepunt van deze tour. Op een populaire plek bovenaan een canyon genieten we, en we zijn niet alleen, van de zonsondergang. De woestijn verandert van roze naar bruin, naar grijs, naar donkerblauw en uiteindelijk naar zwart. De luchten zijn ietwat mistig en pastelgekleurd rond dit tijdstip, wat het echt werkelijk sprookjesachtig maakt. De laatste tien minuten van dit schouwspel vergeet ik alle selfiesticks om ons heen en geniet van dit moment, kijkend naar hoe de zakkende zon die zorgt voor een pikzwarte schaduw onder de knalrode kleur van de lucht.

zonsondergang atacama

De luchten zijn ietwat mistig en pastelgekleurd rond zonsondergang

Devil’s canyon

Heb je nog een dag de tijd? Maak dan ook zeker een fietstocht tijdens je verblijf in San Pedro! Aan de hand van aanwijzingen op een handgemaakte kaart van het fietsverhuurbedrijf gingen we vol goede moed op weg! En wel naar de Inca ruïnes die we onderweg naar een kloof kunnen bezoeken. Leuke tussenstop, zeker als je al een beetje gewend bent aan de droge, ijle lucht en de hoogte. Douchen en aankleden kunnen bij ons al zorgen voor een buiten-adem-rakend gevoel op dit moment, dus deze klim kàn uitdagend zijn.

De tocht geeft ons een avontuurlijk, vrij en tegelijkertijd gespannen gevoel. Avontuurlijk en vrij spreekt voor zich denk ik. Het gespannen gevoel kwam voort uit dat we de gehele fietstocht vanaf de ruïnes tot de kloof niemand zijn tegengekomen. ‘Pech onderweg’ is in dit geval echt pech… Deze kloof doet ons tevens denken aan die uit de film ‘48 hours’, waarin de hoofdrolspeler met zijn arm vast komt te zitten tussen een rotsblok en een rotswand. Er zit maar één ding op: verstand op nul en fietsen maar! Een joekel van een kloof reden we in, wat ons gek genoeg al een adrenalinekick bezorgde. Waar hier de weg ophoudt, starten de natuurlijke obstakels van steen, zand en rots. Fantastisch is het om te zigzaggen tussen de rotsen en om te stunten over stenen.

Quebrada del Diablo

Devil’s Canyon, een leuke fietstocht vanaf San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama: een hoogtepunt van Chili

Naast bijvoorbeeld Patagonië is San Pedro één van de hoogtepunten qua reisbestemmingen van Chili. Veel backpackers situeren zich hier om even te genieten van wat meer gemakken in dit uitgestrekte land.

Je kunt je in Chili makkelijk verplaatsen door een auto te huren, maar ook door een bus te nemen. Voor maar vier euro kun je vanuit Calama op de bus (mét wifi!) stappen en ben je binnen anderhalf uur in San Pedro. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een taxi te nemen, dan ben je uiteraard wat meer geld kwijt. Na alle activiteiten kun je met de bus doorreizen naar het zuiden en noorden. Een enorme aanrader is het boeken van een adembenemende jeepexcursie naar Salar de Uyuni (de wereldberoemde zoutvlaktes in Bolivia).

San Pedro de Atacama, een plek om je te laten rondleiden en lekker zelf te verdwalen.

Vind je het fijn om je reis door Chili met behulp van een local samen te stellen? Local Susana is als inwoner van Chili én lokale reisexpert dé specialist.

Kyra
Latest posts by Kyra (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>