Verstopt in de vallei in het Talamanca gebergte ligt het unieke dorpje San Gerardo de Dota. Het dorp ligt op zo’n 2.200 meter hoogte en met de heldere stroming de Savegre rivier oogt dit stukje Costa Rica sprookjesachtig. Samen met mijn dochtertje en mijn broer heb ik dit unieke stukje Costa Rica mogen ontdekken en zijn we op zoek gegaan naar de quetzal. Of het ons is gelukt lees je in het artikel en verder deel ik graag mijn ervaringen over dit natuurschone land met jullie.

San Gerardo de Dota

San Gerardo de Dota ligt zo’n 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad San José en is makkelijk te bereiken via de Pan-American Highway. Het is de plek om de quetzal en zo’n 200 andere vogelsoorten te spotten. En het is de uitvalbasis voor verschillende, prachtige hikes. Ben je een echte vogelliefhebber? Houd je van rust en bergen? Of ben je iemand die de uitdaging zoekt in verschillende hikes? Dan is San Gerardo de plek om naar toe te gaan.

De Savegre rivier is kraakhelder en als je geluk hebt kun je naast de diverse vogelsoorten tijdens je hike ook jaguars, tapirs en doodshoofdaapjes spotten. Veelzijdig heb ik Costa Rica altijd al gevonden (van vulkanen tot aan regenwouden en van witte stranden tot aan de Caribbean levensstijl), maar door de ontdekking van San Gerardo de Dota in de Talamanca ben ik inmiddels voor de volle 100% verliefd geworden op dit Latijns-Amerikaanse land.

Afgelopen herfstvakantie ben ik samen met mijn dochter (3 jaar oud) en mijn broer op pad gegaan en dus nieuwe plekken mogen zien. In samenwerking met Local Hero Travel zijn we terecht gekomen in de plaats San Gerardo de Dota en hadden we de luxe dat we mochten overnachten in de Dantica Cloud Forest Lodge.

De verborgen parel San Gerardo de Dota

Los Quetzales National Park

Het Los Quetzales National Park, waar de plaats San Gerardo de Dota dichtbij ligt, heeft zijn naam te danken aan de de kleurrijke vogel en heeft een grootte van maar liefst vijfduizend hectare. De quetzal mag het nationale park dan haar naam geven, in het gebied is veel meer te zien. Zo vind je in Los Quetzales ook jaguars, tapirs en doodshoofdaapjes. Daarnaast leeft ongeveer twintig procent van alle vogelsoorten die in Costa Rica voorkomen in dit park. Een genot voor de ‘diehard’ vogelspotters en natuurliefhebbers en inmiddels ook voor mijn broer en mijzelf.

Sinds deze reis zijn we toch maar eens een ‘must-see-vogellijstje’ gaan opschrijven en we werden fanatiek! We voelden ons dan ook uitermate trots en stoer tegelijk toen we één vogelsoort van ons lijstje konden afstrepen. Nooit gedacht dat ik als amateur vogelliefhebber zoveel voldoening uit vogels kon halen. En mijn begrip voor de ‘harde kern’ vogelspotters is sinds deze reis enorm gegroeid.

Papegaaien, San José, San Gerardo de Dota

Deze mooie papegaaien spotten we op onze route vanuit San José richting San Gerardo de Dota.

papegaaien, San Gerardo de Dota, San José

Wat een kleurrijke vogels. Zie ze shinen!

Verder stroomt de Savegre rivier, met haar kraakheldere water, door het Los Quetzales National Park en het is zéér de moeite waard om langs deze rivier je wandelroute uit te stippelen en te genieten van de lokale vissers die hopen op een goede vangst. De vissers stallen dan ook rustig hun stoeltjes uit, maken een kampvuurtje en blijven zo heel de dag zitten, totdat ze tevreden naar huis kunnen gaan.

Ben je een echte waaghals? Dan kun je ook gaan raften op de Savegre rivier! Het raften kun je vaak via de lodge of het hotel waar je overnacht regelen en anders online bij de verschillende lokale bedrijven die het raften aanbieden.

Dantica Cloud Forest Lodge

Door een samenwerking met Local Hero Travel zijn wij terecht gekomen bij de Dantica Cloud Forest Lodge. Deze eco-lodge is nét even anders en is een perfecte uitvalbasis voor de vele activiteiten die worden aangeboden. Het wordt gerund door stel dat niet uit Costa Rica komt, maar uit Nederland en Colombia. Hoe fijn om aan de andere kant van de wereld toch even Nederlands te kunnen praten. Wij werden vriendelijk ontvangen en tijdens het inchecken kregen we te horen dat we een upgrade naar de ‘Master Suite’ kregen. Ik voelde me al een gelukkig mens, maar na deze aankondiging en het daadwerkelijk zien van de master suite kon ons geluk niet op. Het uitzicht vanuit onze woon-en slaapkamer is adembenemend mooi! Je wordt omsingeld door de groene bergen en de kolibries die af en aan vliegen. Het is echt de moeite waard om op je veranda een koud lokaal biertje te openen en te genieten van het prachtige uitzicht, de rust en de kleurrijke vogels waarvan ik alle namen niet eens kan opnoemen.

Dantica Cloud Forest Lodge

De prachtige ligging van Dantica Cloud Forest Lodge.

Gun jezelf dit fijne moment!!

Uitzicht Dantica Cloud Forest Lodge

Ons adembenemende uitzicht vanuit de lodge.

Eco-lodge

Dantica is een eco-lodge die zich actief inzet voor het behoud van de natuur. Zo gebruiken ze zeep, shampoo en conditioner die biologisch afbreekbaar zijn. Dit geldt ook voor de schoonmaak- en wasmiddelen. Verder proberen ze het afval zo goed mogelijk te recyclen, maken ze hun eigen tuinmest uit organisch afval en zorgen ze voor warm water via zonne-energie.

In het restaurant gebruiken ze eigen kruiden (en sommige groenten) die uit hun eigen organische kruidentuinen komen en dragen ze hun steentje bij aan gemeenschapswerk. Hierbij moet je denken aan o.a. herbebossen en een stukje onderhoud aan het Los Quetzales National Park. Met deze interessante informatie verbleven wij met een nog fijner gevoel op deze plek.

Sunrise, Dantica Cloud Forest Lodge, Talamanca gebergte

Sunrise in het Talamanca gebergte van Costa Rica.

Uitzicht Dantica Cloud Forest Lodge

Het waanzinnig mooie uitzicht vanuit onze slaapkamer.

Kleurrijke galerie

Verder is de galerie, die aan de receptie vast zit, alleen al de moeite waard. Je vindt er kleurrijke Indiaanse kunst uit Zuid- en Midden-Amerika en wil er het liefst alles van meenemen. Ik heb hier dan ook in één klap al mijn souvenirtjes kunnen kopen voor de thuisblijvers.

De kleurrijke galerie is zeker de moeite waard.

Laat je verrassen door de prachtige Indiaanse kunst uit Zuid-en Midden-Amerika.

Het restaurant met de naam ‘Le Tapir’ biedt een heerlijk ontbijt en ook voor lunch of een goed diner kun je hier terecht. De bediening is vriendelijk en met de Latin muziek op de achtergrond krijg je al snel een lach op je gezicht. Mijn dochter zat dan ook iedere morgen swingend aan tafel.

On a trip

Vanuit de Dantica Lodge worden er genoeg activiteiten georganiseerd. Zoals; een quetzaltour onder begeleiding van een deskundige gids, wandelingen door het 20 hectare grote privé natuurgebied, een bezoek aan watervallen te voet of te paard, het natuurpark Los Quetzales ontdekken en/of een bezoek aan Cerro de la Muerte met zijn unieke vegetatie (het op één na hoogste punt van Costa Rica).

Hiking trails

San Gerardo de Dota leent zich uitstekend als startbasis voor verschillende wandelroutes. Zo zijn er tal van trails die van afstand (5 km tot 20 km) variëren en zijn de routes afwisselend voor jonge gezinnen tot aan de gevorderde wandelaars. Wij hebben vanuit Dantica Lodge meerdere trails gelopen die prima te doen waren met mijn dochter van 3 jaar oud. Zo zijn wij, langs de Savegre rivier, naar verschillende watervallen gelopen en zijn we op de meest rustgevende plekken gestopt om te lunchen. Tijdens onze trails zijn we maar liefst één groep toeristen tegen gekomen en voor de rest lokale vissers. Heerlijk om op deze manier de natuur hier in Costa Rica te mogen ontdekken en ondanks het regenseizoen hebben we vier dagen in de zon gelopen.

Kies je er ook voor om in deze periode naar Costa Rica te gaan? Dan raad ik je aan om in de ochtend de trails te lopen. Vaak ontstaan de regenbuien in de middag, dus wees gewaarschuwd. Voor goede tips wat betreft de hiking trails adviseer ik je om bij je eigen lodge informatie op te vragen. Er zijn genoeg mogelijkheden om deze verborgen parel van Costa Rica te ontdekken.

hiking trails, san gerardo de dota, los quetzales national park

Prachtige hiking trails die ook geschikt zijn voor jonge kinderen.

Hiking trails, San Gerardo de Dota

Na een uur wandelen bereik je deze prachtige waterval.

Miriam’s Quetzals

Wil je jezelf trakteren op een traditioneel gerecht? Overnachten in een houten cabins? En de quetzal spotten? Dan is Miriam’s Quetzal de ideale bestemming om te ontspannen, tot rust te komen, mooie trails te lopen en te genieten van de diverse vogelsoorten die je in dit nevelwoud kunt spotten. Vanaf het restaurant heb je een geweldig uitzicht op de vallei en voor vogelliefhebbers en natuurfotografen is het helemaal een paradijs. Veel soorten, zoals kolibries, tanagers, spechten en de indrukwekkende quetzals zijn hier te spotten.

Miriam's Quetzales, San Gerardo de Dota

Miriam’s Quetzals. Vergeet hier niet even te stoppen om de prachtige vogels te spotten.

Miriam's Quetzals, San Gerardo de Dota

Kom tot rust in Miriam’s cabins.

‘Comidas Tipicas Miriam’ is de lokale naam van het restaurant en de 60 jaar oude Miriam gebruikt 100% Costa Ricaanse ingrediënten in de gerechten die ze serveert. Met liefde maakt deze lieve vrouw tradtioneel ontbijt (o.a. Gallo Pinto), lunch en diner voor locals en toeristen. Haar specialiteit is ‘Casado met forel’ en is dan ook zéér de moeite waard om te proeven. Als je geluk hebt kun je tijdens het nuttigen van het heerlijke eten ook de quetzal bewonderen in één van de Aguacatillo’s. Deze avocado-boom werkt als een magneet op de quetzal.

Miriam's Quetzals, San Gerardo de Dota

Miriam’s restaurant met lokale gerechten.

Miriams Quetzals

Miriam. Eigenares van Miriam’s Quetzals.

En hoe tof om dit artikel af te ronden en te delen dat WIJ de geluksvogels zijn geweest die de quetzal op deze plek hebben gespot. Na een toffe trail nam mijn broer ons mee naar Miriam’s restaurant en al snel gaf eigenares Miriam zelf aan dat we meest moesten lopen. Ik ben vaak een geluksvogel tijdens reizen, maar deze zag ik niet aankomen. Binnen 3 minuten (ons eten was nog niet eens geserveerd) zagen we de quetzal. Niet normaal! Ik begrijp dat de diehard vogelliefhebbers dit schuwe beest ‘once in a lifetime’ wil ontmoeten. Laten wij hem als amateur nou uitgerekend hier mogen zien. We hoefden niet eens op zoek te gaan en kijk hoe mooi hij is!! Wat een geluksvogels!!

Pharomachrus mocinno costaricensis

Quetzal mannetje met zijn gele snavel

De quetzal, wat een kleurrijke vogel

Wat een kleurrijke vogel!

Local Hero Travel

Ken je Local Hero Travel nog niet? Dan is dit de kans om ermee in aanmerking te komen. In 2014 is Local Hero Travel begonnen. Het is een professioneel platform waar je je rondreis boekt, direct in het land waar je heen wilt. De bestemmingen zijn divers en er is genoeg keus. Local Hero Travel gelooft erin dat mensen hun rondreis makkelijk zelf kunnen boeken, rechtstreeks bij een ervaren reisorganisatie in het land waar je graag heen wil. Lokale reisexperts zullen samen met jou je reis opstellen en zo kom je (net als wij) op unieke plekken! Met het motto ‘Meet the locals, share the world’ draag je een steentje bij aan de lokale gemeenschap en maak je vaak echt contact met de bevolking van het land. Zelf vind ik dit één van de mooiste manieren om te reizen en ben ik blij dat ik voor Costa Rica een samenwerking aan mocht gaan met Local Hero Travel.

Verder bestaan er de Local Stories en heb ik samen met Miriam van Miriam’s Quetzals een stuk geschreven over haar dagelijkse leven met haar eigen cabins en restaurant.

Nieuwsgierig? Klik snel op deze link: localherotravel.nl/local-stories

Pura Vida!!

Pura Vida, San Gerardo de Dota

Pura Vida!!

Mirte
Laatste berichten van Mirte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>