De San Blas eilanden

Soms heb je dat gevoel. Dan dwalen je gedachten af naar hagelwitte stranden. Een kokosnoot onder een palmboom met om je heen niets anders dan het geluid van de ruisende zee. Meestal is dat een dag of twee nadat je door een leuke aflevering van National Geographic in Full HD betoverd bent geraakt door de vele paradijzen op aarde. De natuur kan oogverblindend mooi zijn op tv.

Maar ook in het echt! Een van deze paradijzen op aarde luistert naar de naam San Blas, een eilanden archipel voor de kust van Panama. Officieel behoren de eilanden – die variëren in grootte van Rottumerplaat tot aan het bureau van waar je deze blog leest – toe aan de Kuna. Dit inheemse volk bewoond deze eilanden al eeuwen en leeft van wat de zee te bieden heeft.

Bounty verlangen

Mocht de honger naar avontuur je naar de keel grijpen of heb je plots trek in een bounty op een bounty strand, maak dan wat tijd vrij in je agenda voor San Blas. Dit paradijs heeft tal van toeristische mogelijkheden. Je kunt een lang weekend op een van eilandjes onder de sterrenhemel kamperen met je gezin. Via airbnb kun je heuse zeilboten huren met een groep vrienden of lekker alleen. Het meest populair is echter een vijfdaagse zeiltocht van Panama naar Colombia of vice versa. Gedurende vijf dagen en vier nachten hop je van eilandje naar eilandje, slaap je onder de sterren en eet je wat je vangt.


En geloof mij, San Blas is rijk aan schoonheid. Zorg dat je een duikbril meeneemt want onder water kun je net zo ver kijken als op het droge. Scholen vol kleurrijke vissen, zeesterren en schelpen zo groot als koekenpannen en onaangetaste koralen. Een waarlijk paradijs. Ook boven water hoef je je niet te vervelen. De dolfijnen begeleiden je vanaf de boeg van de boot terwijl je de hengels het werk laat doen om je lunch te vangen. Tonijn, zwaardvis, alles staat op het menu. Je waant je een heuse matroos wanneer je de horizon afspeurt naar kleine kano’s. In de kano’s zitten Kuna vissers die gewapend met een oude duikbril en een netje tot wel 15 meter afdalen naar de bodem. In één adem teug speuren ze soms wel 8 minuten de bodem af op zoek naar krab en kreeft. Vers is nog nooit zo vers geweest.

Kreeft van de Kuna

Kreeft van de Kuna

‘s Avonds gaat de boot voor anker bij één van de 365 eilandjes. Een verfrissende duik en een paar zwemslagen later bevindt je je op een eilandje met als enige bewoners een eenzame palmboom en een paar kokosnoten. Als je plat op je rug gaat liggen raak je met je tenen en vingers aan weerszijden van het eilandje de watergrens aan. Nooit geweten dat eilandjes zo klein konden zijn.

De kokosnoot van het eilandje gaat mee onder de arm zodat je jezelf kan trakteren op een cocoloco, een kokosnoot met een rietje en een scheutje rum. Terwijl je een hap van je meegesmokkelde bounty neemt denk je nog eens terug aan al die mooie beelden van National Geographic. De enige conclusie die je weet te trekken is dat Full HD prachtig is, maar nog steeds flink tekort schiet bij wat je nu ziet.

Zowel de dagexcursies, het huren van een zeilboot voor een groep en de vijfdaagse zeiltocht zijn vanuit Nederland goed te regelen via bluesailing.net of airbnb. Afhankelijk van de mate van luxe variëren prijzen van een meerdaagse tour van 300,- tot 600,- euro.

Tekst en foto’s: Rolf Veldman

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>