Sachalin in wintertijd

Het meest bijzondere beeld dat mij bijstaat van Sachalin in wintertijd is de bevroren ijszee, zo ver als je kunt kijken. En, zeker in het weekend, zit het vol met vissers. Vissen is dé vrijetijdsbesteding. Deze beelden komen in mijn hoofd tijdens mijn voorbereidingen voor mijn winterse reis naar Sachalin.

amur

Een week, veel plannen
Ik ga met vriendinnen terug naar waar ik heb gewoond op Sachalin: Yuzhno-Sakhalinsk. Met hen heb ik meerdere malen op en in de omgeving van Sachalin gereisd, fantastische reisgenoten; ‘in’ voor nieuwe ervaringen. Op Sachalin verheug ik me op het weerzien met mijn Russische en internationale vrienden. Toen ik er weg ging vroeg ik me nog af of ik er ooit weer zou komen… En nu ga ik al weer! En in de toekomst misschien wel vaker nu ik een reis naar Sachalin voorbereid voor augustus 2011. Mijn programma wordt gedomineerd door de voorbereidingen voor de eerste georganiseerde reis naar Sachalin; daarnaast kan ik langlaufen en skieën. En ik wil natuurlijk nog een keer naar de bevroren Zee van Ochotskoye.

rivier de amur rusland

Agenda: vol of leeg?
Ik heb al mijn contacten op de hoogte gebracht van mijn bezoek aan Sachalin. Ik ben er maar één werkweek; een strak schema lijkt handig om zoveel mogelijk georganiseerd te krijgen. Iedereen reageert enthousiast. Ik ga naar lokale reisbureaus, de universiteit, mensen die het eiland goed kennen, een vulcanoloog, de contactpersoon voor het bedrijfsbezoek, een tolk en tevens mijn voormalige lerares Russisch, overnachtingsadressen en hotels. Hier op reis komen is toch weer iets anders dan er wonen. Een volle agenda dus… nou nee, nog niet. Het gaat helemaal op zijn Sachalins. Eigenlijk komt het er op neer dat iedereen mailt: “Bel me als je op het eiland bent.”


Sneeuwstormen van november tot in maart
Zou deze handelwijze zijn ingegeven door de sneeuwstormen die elke winter over Sachalin razen? Het heeft er wel wat mee te maken. Als er een sneeuwstorm komt, gaat alles geleidelijk aan dicht en kruipt iedereen in zijn huis. Het is even helemaal niks. De sneeuw komt horizontaal langs het raam en de wind maakt prachtige sneeuwlandschappen: voor de deur anderhalve meter hoog en bij de hoek van het huis bijna niets.

reisverhaal sachalin

Het heeft wel wat… tenzij je op het punt staat van het eiland te vertrekken of er naar toe te vliegen. Een reis vanuit Sachalin naar Siberië “naar de koudste plaats op aarde” werd behoorlijk verstoord door zo’n sneeuwstorm. Met spanning keken we wanneer de storm ging liggen. Het is indrukwekkend hoe snel alles in de stad weer wordt schoongeveegd. Geen Hollandse toestanden en een tekort aan strooizout doet zich ook niet voor: er wordt uitsluitend zand gestrooid. Helaas had ons vliegtuig niet de hoogste prioriteit en misten we onze connectie naar Yakutsk. Ja, en hoe bereik je dan als lokale reisagent de hoeders van de rendieren die ons in de ‘middle of nowhere’ zouden opwachten… En de volgende vlucht naar Yakutsk was pas over 2 dagen…

Als de eerste georganiseerde reis naar Sachalin plaatsvindt is het uiteraard zomer. De weersinvloeden van sneeuwstorm en grote hoeveelheden smeltwater (soms in combinatie met hevige regenval) sluiten we dan uit. Toch kunnen er op Sachalin altijd onverwachte dingen gebeuren.

Op weg naar Sachalin
Ik ga vroeg op pad naar Schiphol en dan nemen we om 10.00 uur de vlucht naar Moskou Sheremetyevo. Het verbouwde vliegveld is indrukwekkend en het is zo veel makkelijker nu je gewoon binnendoor van de ene naar de andere terminal loopt. De volgende ochtend rond 10.00 uur lokale tijd zullen we landen in Yuzhno-Sakhalinsk, daar liggen ze dan al 9 uur voor op onze tijd in Nederland. De TV-beelden in de cabine tonen de vliegroute, die mij toch wat vreemd overkomt. Het vliegtuig heeft ook al een vreemde bocht gemaakt. En dan gaan we nog een hele grote bocht maken… we draaien om en vliegen (terug) naar Chabarovsk. Er wordt medegedeeld dat het stormt op Sachalin.

ijsscultpuren in chabarovsk

We verbrengen een zonnige, koude dag met nauwelijks wind in Chabarovsk. De koude ‘prikt’ door je broek in je benen zonder ‘thermo’. Hier zijn we niet op voorbereid, de thermo zit nog in het bagageruim, evenals mijn dikke winterschoenen… Die min 20 C is eigenlijk geen probleem, míts erop gekleed. Dit is dan al de 4e keer in Chabarovsk, het begint echt vertrouwd te voelen. De grote en vele ijssculpturen zijn weer fantastisch. We wandelen langs de brede bevroren rivier de Amur. Het blijft indrukwekkend deze ijsmassa. Er is ruim tijd om met mijn vriendinnen bij te kletsen. Op deze manier maken we van onze ongeplande tussenlanding een cadeautje. We zijn wel héél blij dat we aan het eind van de middag horen dat we vandaag naar onze eindbestemming vliegen. De vlucht Chabarovsk-Yuzhno is ongeveer 1 uur met zo’n groot toestel. Op dag 1 om 6.00 uur van huis en op dag 2 om 22.00 arriveren we op ons logeeradres. Ik heb 6 volle dagen over voor al mijn plannen en geen tijd voor mijn ‘jet-lag’.

Morgenvroeg begin ik eerst met bellen…

 1. Marijke zegt:

  Tja..hoe vertrouwd klinkt me dit in de oren…De wandeling over de Amur naar het datsjagebied..de man met de vilten laarzen en zijn gedichten….de ijsvissers…de wodka..

 2. Thea Ideler zegt:

  Lieve Nicole,

  Wat een hartstikke leuk verhaal over Sakhalin en zooo herkenbaar!!
  Mooie foto’s ook, die ene bij Peter voor de deur, prachtig!
  Ik hoop dat alles wat je wilde regelen in Yuzhno gelukt is!
  Heel veel geduld en sterkte met alles en ik hoop dat het een succes wordt!
  Heb je al mensen die meegaan in augustus?

 3. Henk zegt:

  Hallo,

  In september van dit jaar ga ik voor mijn werk naar Sachalin. Omdat vogels kijken een van mijn hobbies is, ben ik op zoek naar iemand die me ter plekke een dag mee op stap kan nemen om vogels te kijken. Suggesties?

  bedankt
  Henk

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>