In het westen van Rusland, net over de Aziatische grens, ligt de kleurrijke stad Jekaterinaburg. Vooral bekend geworden vanwege een roemruchtig en bloederig verleden, is deze stad nu de spil binnen de twee continenten waar Rusland zich op bevindt. Een verrassend mooie spil overigens en absoluut een bezoekje waard gedurende een reis door Rusland.

Lenin is nooit ver weg in de Russische steden.

Lenin is nooit ver weg in de Russische steden

Jekaterinaburg: Stad met allure

Jekaterinaburg is een stad met allure die zich, ondanks de ligging net over de continentale grens, erg op Europa richt. Vergeleken met het drukke Moskou voelt deze plaats aan als een klein provinciestadje, maar niets is minder waar. Vanwege de tactische ligging is lange tijd overwogen om de stad om te dopen tot hoofdstad van Rusland, maar uiteindelijk won toch het protserige Moskou deze strijd. Helemaal niet erg, want wellicht is juist hierdoor de sfeer in Jekaterinaburg zo gemoedelijk gebleven.

De vibe die in Jekaterinaburg hangt is zeer rustig en authentiek. Toeristen hebben deze stad nog niet en masse ontdekt en je zal je dan ook veelal in gebrekkig Russisch moeten uitdrukken om je enigszins verstaanbaar te maken, want veel Engelssprekenden zijn hier niet. Grote delen van de stad zijn niet bepaald pareltjes te noemen – de typische en matig charmante Sovjet-bouwstijl is ook hier duidelijk aanwezig – maar het centrum heeft wel degelijk mooie delen. Jekaterinaburg heeft voldoende pastelkleurige, houten huisjes en protserige kerkjes om goed te maken voor de Sovjetflats en de stad is haast opmerkelijk groen als je het vergelijkt met andere Russische steden.


In de grote winkelstraat, die loopt vanaf het Lenin plein met bijbehorend immens Lenin-beeld, schallen Russische reclames op hoog volume uit de luidsprekers en de schreeuwerige, onoverzichtelijke borden boven de winkels maken dat je je toch echt op een bestemming ver van huis waant.

Protserig in pastel; dat is kenmerkend voor de stad

Protserig in pastel; dat is kenmerkend voor de stad

Rode draad van Jekaterinaburg

Kenmerkend voor Jekaterinaburg is de rode draad die door de stad loopt. Deze op de stoepen getekende lijn brengt je in een aangename wandeling langs alle hoogtepunten en historische gebouwen die de stad rijk is. Gemakkelijk te volgen – op de enkele keren na dat er een parkeerplaats of nieuw gebouw op is gezet – en het brengt je langs goudgetopte kerken, stadsparken en zelfs het onvergetelijke en onovertroffen QWERTY-monument!

De rode lijn brengt je langs alle hoogtepunten van de stad!

De rode lijn brengt je langs alle hoogtepunten van de stad!

Wellicht het meest opmerkelijke onderdeel van de stad: het QWERTY-monument...

Wellicht het meest opmerkelijke onderdeel van de stad: het QWERTY-monument…

Tsarenstad

De grote kerk met gouden daken is meteen ook de reden waarom de stad ooit echt beroemd is geworden. In de bloederige Russische geschiedenis is dit de plek waar de laatste der Tsarenfamilies – de Romanovs – om het leven zijn gebracht door de Bolsjewieken. De lichamen werden buiten de stad in een mijnschacht verborgen – waar je overigens snel en goedkoop met de taxi heen kunt reizen – maar op de originele ‘Romanov Death Site’ is begin deze eeuw een indrukwekkende orthodoxe kerk gebouwd. Altijd de moeite waard om even binnen te gluren, want deze kerken zijn niet alleen van buiten prachtig, maar ook vanbinnen rijkelijk versierd.

Jekaterinaburg is tevens de plek geweest waar wijlen Boris Jeltsin zijn eerste stappen in het politieke leven heeft gezet. Een prachtig stukje moderne architectuur huisvest nu een museum dat geheel aan deze man is gewijd. Helaas is de tentoonstelling hier – net als in veel Russische musea – bijna volledig in het Engels. Toch is een bezoekje wel de moeite waard, al is het maar voor het prachtige uitzicht over de stad dat je voor slechts €3 toegang krijgt.

De kerk ter nagedachtenis aan de Romanovs is niet te missen

De kerk ter nagedachtenis aan de Romanovs is niet te missen

Russische verrassing

Bij een rondreis door Rusland is Jekaterinaburg een stad die je zeker niet over mag slaan. De gemoedelijkheid van de inwoners, de weids opgezette straten, de nog wat ruwe maar authentieke uitstraling van het centrum; het is allemaal net even wat relaxter en anders dan een stad als Moskou. Je kunt ook hier weer heerlijk genieten van de Russische en Centraal-Aziatische keuken, de taxi’s zijn walgelijk goedkoop –de metro is haast duurder– en de inwoners zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Het is het type stad dat je niet zomaar in Rusland verwacht, dus laat je verrassen door al het mooie en onverwachte dat Jekaterinaburg je te bieden heeft!

Het dagelijks leven op straat...

Het dagelijks leven op straat…

De kenmerkende en kleurrijke reclameborden maken - hoe onbegrijpelijk ook - van het winkelen een feestje

De kenmerkende en kleurrijke reclameborden maken – hoe onbegrijpelijk ook – van het winkelen een feestje

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
 1. Monique | GlobeHopper.nl zegt:

  Wij waren daar pasgeleden ook, tijdens onze treinreis van Moskou naar Beijing. Hadden een grappige ontmoeting met een ‘local’, een supermarktmanager die naar eigen zeggen ook televisiemaker, journalist, taaldeskundige en circusdirecteur en na onze ontmoeting ook leraar Russisch aan zijn CV kan toevoegen 😉

  • Brigitte zegt:

   Hoi Monique,
   Dat zijn altijd de mooiste ontmoetingen! Het is fantastisch hè, hoe je in zo’n trein zoveel markante figuren tegen kunt komen 🙂 Mooi meegenomen dat jullie ook nog wat basiskennis Russisch op hebben gedaan daardoor!
   Groetjes, Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>