Conquest to Paradise

Over het maken van een scheepscruise zijn de meningen verdeeld. De één wil nog niet dood worden aangetroffen op een cruiseschip, terwijl de ander een cruise maakt zodra de kans zich voordoet. Er zijn ontegenzeggelijk voor- en nadelen verbonden aan het maken van een cruise, maar eigenlijk is dat bij alle vormen van vakantie of reizen.

De Royal Clipper ziet er schitterend uit als alle zeilen gehesen zijn. Traditiegetrouw worden altijd zeilen gehesen bij het uitvaren uit een haven. Dit ritueel gaat elke keer weer vergezeld van de muziek van Vangelis: Conquest to Paradise.

Uiteraard zijn de verschillende soorten cruises ook nog eens bepalend voor de sfeer en de ervaring. Het spreekt vanzelf dat een reisje langs de Rijn een andere impact heeft dan een cruise in de Cariben met een megaschip waar 5.000 gasten in een soort varend flatgebouw rondvaren. Het grote voordeel van een cruise is het gemak van de koffer die maar één keer hoeft te worden uitgepakt terwijl het schip steeds op een andere locatie aanlegt. Bij een gewone rondreis leef je toch meer vanuit je koffer en moet je vaak vroeg opstaan.

Relaxen is het belangrijkste woord tijdens elke cruise. Drie keer per dag aanschuiven voor een klassenmaaltijd en tussendoortjes die op gezette tijden worden geserveerd zorgen mede voor een ontspannen sfeer. Doorgaans worden bij elke aanlegplaats excursies aangeboden om het helemaal gemakkelijk te maken, maar wie op eigen houtje de omgeving wil verkennen, kan gerust zijn gang gaan. Wél graag op tijd terug aan boord zijn!

Een cruise op een zeilschip is net weer even iets anders. Het zeilschip Royal Clipper, eigendom van Star Clippers, is houder van het Guinness World Record als grootste vijfmaster ter wereld. Het schip is 134 meter lang en heeft 42 zeilen. Het heeft vijf masten en een totaal zeiloppervlak van meer dan 5.000 m2. Er kunnen 227 passagiers vervoerd worden. Het contact met de bemanning geeft een grote meerwaarde aan het varen op de Royal Clipper. Natuurlijk heeft iedereen een taak te verrichten, maar de sfeer is dermate ontspannen dat er altijd wel gelegenheid is voor een praatje. In tegenstelling tot de megagrote cruiseschepen, is hier het dagelijks leven aan boord van het schip gewoon zichtbaar. Terwijl het ene bemanningslid met een pot blauwe verf alle plekjes bijwerkt, zit een ander een touw te knopen. En soms moeten de zeilen gerepareerd worden. Dat gebeurt met een grote naaimachine die permanent op het dek staat opgesteld. Op dit schip zijn de vaardige handen van de bemanning nog niet vervangen door computers. Het hijsen van de zeilen op zich is daarom al een waar spektakel.

Op dit schip zijn de vaardige handen van de bemanning nog niet vervangen door computers.

Het grootste cruise-zeilschip ter wereld
De Royal Clipper is het grootste zeilschip ter wereld, een replica van de legendarische vijfmaster de Preussen, een beroemde Duitse vijfmaster windjammer, gebouwd in 1902. Het is het paradepaardje van Star Clippers. Het majestueuze zeilschip Royal Clipper is als een stukje Hollands glorie in 2000 op de Scheepswerf “de Merwede” in Hardinxveld Giessendam afgebouwd. Er werden onder andere fresco’s aangebracht door de Duitse trompe-l’oeilschilder Rainer Maria Latzke. Het interieur is warm met tal van nautische trekjes. Er is een drie dekken hoog atrium met lichtval tot in het restaurant en de pianobar. De observatie lounge biedt een prachtig uitzicht op zee en de fitnessclub en de Captain Nemo lounge hebben patrijspoorten onder de waterspiegel zodat je het onderwaterleven kunt aanschouwen. De hutten zijn zeer compleet, in maritieme stijl, ingericht. Er zijn 14 suites met privé veranda, whirlpool en 24-uur butlerservice. Er zijn drie kleine zwembaden aan boord en er is veel dekruimte.

De Royal Clipper ziet er schitterend uit als alle zeilen gehesen zijn; helaas laten de weersomstandigheden in Europa dit niet altijd toe, maar als de kans zich voordoet, wordt die gegrepen en zeil je geruisloos over de Middellandse Zee. Traditiegetrouw worden altijd zeilen gehesen bij het uitvaren uit een haven; dit ritueel gaat elke keer weer vergezeld van de muziek van Vangelis: “Conquest to Paradise”.

Cruisen langs vulkanen

Eeuwige stad
De zeilschepen van Star Clippers varen in de Cariben, centraal Amerika, het Middellandse zeegebied en sinds kort ook aan de Baltische kust. De cruise die ik maakte, voert vanaf Rome, langs Amalfi, doet Sicilië even aan en gaat dan via de Eolische eilanden weer terug naar Rome. Om de Amalfi kust en Sicilië te ‘veroveren’, moet worden ingescheept in Rome. De vertrekhaven is Civitavecchia, op één uur rijden van Rome (zo’n 70 km van Rome). Omdat het inschepen op de Royal Clipper pas vanaf 17.00 uur kan, breng ik een paar uur door in Rome. Het is de eerste keer dat ik in de Eeuwige Stad ben en ik verbaas me over de immense stroom toeristen die je overal ziet. Maar net als de rest, sluit ik me ook aan bij de Trevifontein om een muntje over mijn schouder in het water te gooien. Zo kan ik me ervan verzekeren dat ik nog een keer terug ga naar Rome.

Trevi-fontein in Romebella italia

De kapitein begroet iedereen persoonlijk op zijn schip. Met een welkomstdrankje in mijn hand bekijk ik het schip. In het middenstuk is de Tropical bar, de centrale plaats waar de verplichte veiligheidsoefeningen worden gedaan. Maar ook de plaats waar de optredens van lokale muzikanten plaatsvinden en waar het entertainment team voor vermaak zorgt. De sfeer in de bibliotheek op het schip voelt aan als een oud-Engelse club met mahoniehouten boekenkasten en koperen ornamenten. In de pianobar staan genoeg gezellige zitjes om rustig een boek te lezen of met elkaar een spelletje te doen. Na enige tijd varen breekt voor veel passagiers het uur der waarheid aan: geen gsm bereik en geen wifi, alleen maar water! Even helemaal van de wereld zijn en je overgeven aan de elementen, die overigens al snel roet in het eten gaan gooien. Terwijl in Nederland de mussen van het dak vallen, is het weer in Zuid Italië volledig van de kaart. Met regen, storm en zelfs sneeuw op de Etna zal het programma de komende dagen enigszins worden aangepast.

Vermaak aan boord
Hoewel een zeilcruiseschip natuurlijk niet de ruimte bezit van een normaal cruiseschip is er toch van alles aan boord te zien en te beleven. Aan boord van de Royal Clipper worden geen grote shows opgevoerd maar is er entertainment in de vorm van talentenjachten, modeshows en dansen. Iedereen kan en mag op de brug komen en een praatje maken met de officiers en de kapitein. Wie wil, mag zelf meehelpen om de zeilen te hijsen en wie het kraaiennest in wil mag, weliswaar met een veiligheidstuig, de touwladder naar het hoogste punt van het schip beklimmen.

Achteraan het schip is het Marina platform, een drijvend platform waar vanaf allerlei watersportactiviteiten zoals surfen, snorkelen, duiken en waterskiën beoefend kunnen worden onder leiding van een leuk stel gekwalificeerde sportleraren. Ook kan je een tochtje met een Zodiac maken. Tijdens de reis is het wel zaak om een beetje te matigen met eten want drie overheerlijke maaltijden uit een meerkeuzemenu en twee extra snack momenten, ‘s middags en ‘s avonds, zorgen snel voor extra pondjes op ongewenste plaatsen. Overigens staan in de pianobar doorlopend fruitschalen gevuld om vrij uit te pakken evenals koffie, thee en water.

Royal Clipper zeilcruise

Ik heb tijdens de reis, die een week duurde, slechts een enkeling met een colbert in de eetzaal gezien. Er heerst een ongedwongen sfeer aan boord. Verder verdient het aanbeveling om zich thuis van te voren goed in te lezen over de havens die worden aangedaan en de excursiemogelijkheden aldaar. Op het schip is weinig informatiemateriaal beschikbaar en als je onvoorbereid op reis gaat, dan rest vaak alleen deelname aan een dure groepsexcursie met doorgaans een drukbezochte bestemming, of een beetje doelloos rondslenteren in het betreffende plaatsje. Internet werkt vaak niet aan boord, daarom verdient het aanbeveling om dienstregelingen van bussen en treinen thuis uit te printen. Alle informatie over deze zeilschepen en de bestemmingen is te vinden op www.starclippers.com.

Mocht je ooit een heel bijzondere cruise willen maken, kies dan voor zo’n soort schip. De sfeer is totaal anders op zo’n klipper. De zeilschepen kunnen vanwege hun grootte en diepgang op plaatsen komen waar grotere cruiseschepen verstek moeten laten gaan. Cruises met Star Clippers kan je o.a. via het kantoor in Monaco zelf boeken, met leuke last minute kortingen.

Ank
Laatste berichten van Ank (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>