L’Ile de Beauté, Corsica

Corsica, waar denk je het eerst aan als je die naam hoort? Toen ik die naam hoorde wist ik eigenlijk niet goed wat ik me erbij voor moest stellen. Ja, een eiland tussen Frankrijk en Italië, bekend van Napoleon... maar verder? Na vele enthousiaste verhalen en foto’s besloten een vriendin en ik er vorig jaar ook maar eens een bezoekje te brengen. En hoe doe je dit op de leukste manier? Natuurlijk niet met een verzorgde pakketreis maar gewoon, met de auto goed volgeladen, op de bonnefooi op pad gaan. En zo begon het avontuur.

Corsica, L'Île de Beauté, The Isle of Beauty

Bij aankomst waren we al snel gefascineerd door de schoonheid om ons heen. We keken onze ogen uit! En elke kilometer die je zuidelijker gaat lijkt de natuur, alsof het nog niet mooi genoeg is, alleen maar mooier te worden! Onze eerste stop was in een klein plaatsje nabij Porto-Vechio. We vonden al snel een gezellige camping. Een prachtige plek dichtbij de kust. Heerlijke geuren, prachtige stranden en nog beter eten verwelkomen je hier. Adembenemend mooi, en uitzonderlijke rust. Wat wil je nog meer? Na een paar dagen heerlijk vertoeven besloten we verder te trekken. Ditmaal langs de prachtige krijtrotsen van Bonifacio richting de hoofdstad Ajaccio.

Ajaccio
Na heel wat uren rijden en flink wat slingerbochten te hebben overmeesterd waren we er dan eindelijk, de hoofdstad Ajaccio. Wereld van verschil met de vorige plek, maar zeker niet minder mooi. Corsica staat niet voor niets bekend om haar diversiteit aan natuurlijk schoon. Het wordt soms zelfs “Frankrijk in het klein” genoemd. Ajaccio, geboortestad van Napoleon Bonaparte. Een prachtige stad met gezellige pleintjes waar je goed plaats kunt nemen voor een lekker hapje en drankje. Maar ook schattige boetiekjes zijn hier te vinden, en een prachtige haven. Het is het leukst om de stad al slenterend te verkennen. Een heerlijke mediterrane sfeer en gezellige mensen vullen hier het straatbeeld.

Treinstation Aregno Plage, Algajola

Next stop – Ile Rousse
Na een aantal dagen in de hoofdstad Ajaccio te hebben vertoefd, besloten we verder naar het noorden te trekken. Ditmaal richting de havenstad Ile Rousse. Bijna bovenin ligt dit prachtige plaatsje. Ja, Ile Rousse heeft zeker mijn hart gestolen. Wat een prachtige plek, wat een makkelijke sfeer, gewéldige winkeltjes, heerlijke eettentjes. Alles in deze stad ademt energie. We verbleven hier op een camping net buiten het plaatsje, en ik moet zeggen, dit was niet ideaal. De camping was prachtig, en het strand ook, maar het was een ramp om met de autoRondreis over L'Ile de Beauté, Corsica Ile Rousse iedere keer binnen te komen. Vaak stond er een file en duurde het lang om de stad in te kunnen rijden. Maar ondanks dat was het een onvergetelijke ervaring. Ook leuk is het om met een klein boemeltreintje de oude stad Calvi te bezoeken. Dagelijks rijdt dit treintje, helemaal langs de kust, richting Calvi. Echte treinstations kennen ze niet, maar je stapt gewoon op bij een stoppunt en vol is vol. Een super ervaring!

Eindpunt Bastia
En toen zat de reis er alweer op. Wat gaat de tijd toch hard, en drie weken zijn zo voorbij! Vanuit Ile Rousse rijden we door, via wederom de kronkelwegen, naar Bastia. Het begin en tevens het eindpunt van de reis. Drie weken geleden kwamen we hier aan, en nu gaan we vanaf deze plek weer terug naar het vaste land in Italië. We komen vrij vroeg aan in Bastia, en hebben daardoor nog de tijd om even te genieten en rond te kijken in de stad zelf voordat onze boot vertrekt. Eigenlijk lijken al de stadjes op Corsica op elkaar. Ze zijn allemaal gezellig, hebben leuke winkeltjes en een prachtige haven.

Maar dan is het toch echt gedaan met de pret, en staat ons een lange boottocht van maar liefst 13 uur te wachten. We hebben op de terugweg voor de nachtboot gekozen. Dit is beter voor het milieu, en je hebt meteen een hotel in één zodat we goed uitgerust morgen terug naar huis kunnen rijden. Het waren drie onvergetelijke weken hier op Corsica, en voor mij geld nu ook, ik ben verliefd op dit eiland en wil zeker gauw weer terug!

Tips
Corsica is een prachtig eiland, en makkelijk bereikbaar met de auto. Met de veerboot kan je vanuit verschillende plekken in Frankrijk en Italië varen naar Corsica. Het eiland zelf is ook goed te bereizen per auto. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat het rijden wat langzamer gaat aangezien er veel bergwegen zijn. Over een stuk van 100 kilometer doe je toch al gauw een uur of drie.

Corsica beschikt over vele campingmogelijkheden, maar ook het huren van een huisje is hier mogelijk. Eigenlijk heeft Corsica voor ieder wat wils, en is het zeker de moeite waard om dit prachtige eiland een keer te bezoeken!

Tekst en fotografie: Jael Lenders

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>