Route Namibië en Botswana: rondreis van 3 weken in Afrika

Een rondreis door Namibië en Botswana betekent enorme variatie in landschappen en dieren. Struin door de oranje zandduinen van de Sossusvlei, kajak met zeehonden aan de Atlantische kust en tuur met je verrekijker bij de waterholes van Etosha Nationaal Park. In Botswana zie je olifanten zwemmen, vaar je met een kano door de Okavangodelta en maak je een uitstapje naar de Victoria watervallen. Het is op en top Afrika, maar de paden zijn nog niet platgetreden. Vaak heb je een bijzondere ontmoeting met haar inwoners, of het nu de dieren of de mensen zijn, helemaal voor jezelf. Kijk mee naar mijn reisroute, inclusief veel foto’s.

Dag 1 & 2: nachtvlucht en aankomst in Windhoek

Onze rondreis door Namibië en Botswana start met een nachtvlucht van Amsterdam naar Windhoek. De vlucht duurt 12 uur, inclusief tussenlanding in Luanda (Angola). Het is een nachtvlucht, dus komen we de volgende ochtend aan. Ondanks dat er geen tijdsverschil is, doen we de eerste dag in Afrika rustig aan. ’s Avonds dineren we bij Joe’s Beerhouse. Dit moet wel het leukste restaurant van Windhoek zijn. Het is tot de nok toe ingericht met curiosa, waaronder opgezette dieren, een auto, een toiletpot en heel veel flessen Jägermeister. Overnachting: Terra Africa Guesthouse.

Een rondreis door Namibie en Botswana start in Windhoek

Dag 3: Windhoek – Sesriem

Vandaag gaan we voor het eerst op pad met de huurauto, een 4×4 Renault Duster jeep. Het is 4,5 uur rijden naar Sesriem, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Sossusvlei. Hoe dichter we bij Sesriem komen, hoe slechter de gravelwegen worden. Wat een geluk dat we hier geen lekke band rijden!

Omdat we vroeg zijn vertrokken uit Windhoek, hebben we nog tijd om het Namib-Naukluft nationaal park in te gaan. We klauteren in de Sesriem Canyon en beklimmen de zandduin Elim Dune. Het diner bij de Sossusvlei Lodge is (ondanks de prijs) een echte aanrader! Het is een barbecue met ‘game meat’ en ik probeer onder andere impala, koedoe, hartenbeest en gemsbok. Het toetje is een prachtige zonsondergang over de woestijn. Overnachting: Sesriem Desert Camp.

Bezoek tijdens je rondreis Namibie en Botswana sowieso de Sossusvlei

De Namibwoestijn bestaat uit eindeloze zandduinen

Bezoek tijdens je Namibie en Botswana rondreis zeker de Sossusvlei

Dag 4: Sossusvlei en Deadvlei

Vroeg op voor een bezoek aan de Sossusvlei, een magisch mooie plek in de Namibwoestijn. De duinen zijn het mooist in het ochtendlicht, als ze langzaam van kleur veranderen van lichtgeel en beige tot oranje en rood. Een andere reden om vroeg op te staan is de temperatuur, die in de woestijn razendsnel oploopt.

We bewonderen de bijzondere dode bomen in de Deadvlei, beklimmen de hoogste zandduin ‘Big Daddy’ en hebben lol als kleine kinderen als we door het mulle zand weer naar beneden rennen. Rond het middaguur rijden we door naar onze volgende lodge. Deze ligt halverwege Sesriem en Swakopmund. Het is nog zo’n 2,5 uur rijden, maar dan zijn we wel alvast een stukje dichter bij de kust (in totaal 5 uur rijden vanaf Sesriem). Onderweg stoppen we in het gehucht Solitaire, bekend om de wrakken van klassieke auto’s en omdat ze – jawel – heuse appeltaart serveren!

De woestijnlodge waar we slapen is prachtig gelegen. Bovenop een klif, uitkijkend over een canyon met rotsen en kokerbomen. Met een glas wijn genieten we van de zonsondergang over de kloof en de woestijn. Overnachting: Namib’s Valley of a Thousand Hills.

De Sossusvlei en Deadvlei zijn hoogtepunten van je rondreis Namibie en Botswana

De bomen in de Deadvlei zijn al 900 jaar dood, maar vergaan niet door het droge klimaat

Zandduinen beklimmen in de Sossusvlei

Zandduinen beklimmen in de Sossusvlei

Namib's Valley of a Thousand Hills heeft een fantastische ligging in de Namibwoestijn

Dag 5 & 6: Swakopmund

In 2,5 uur rijden we naar Swakopmund. Hier kun je goed merken dat Namibië een Duitse kolonie is geweest. Alles doet nog op en top Duits aan. In de middag fietsen we op een fat bike door de zandduinen. Het is zwaar trappen door het mulle zand maar wel leuk, vooral als we van enkele zandduinen af mogen sjezen. ’s Avonds eten we bij The Tug, een voormalige sleepboot omgebouwd tot restaurant. Overnachting: Meike’s Guesthouse.

Tijdens je rondreis Namibie en Botswana is Swakopmund een van de weinige echte steden die je zult tegenkomen

In Swakopmund kun je nog goed zien dat Namibië een Duitse kolonie is geweest

Opnieuw gaat de wekker vroeg, want we hebben een date met honderden zeehonden! Hiervoor rijden we naar Walvisbaai, vanwaar de excursie naar Pelican Point vertrekt. De gids vertelt onderweg over de zoutvlaktes en de lagune, waar duizenden flamingo’s leven. Bij Pelican Point krijgen we waterdichte overkleding aan en stappen we in onze kajaks. We hoeven niet ver te peddelen voor we de zeehonden zien. Ze zijn enorm speels en nieuwsgierig en komen graag bij je kajak kijken. Ze klinken als een kudde mekkerende schapen, wat erg grappig is. Een mooie ervaring!

Na de excursie lunchen we in Walvisbaai langs het water. ’s Middags relaxen we in ons guesthouse in Swakopmund. We dineren bij Ocean’s Basket. Deze restaurantketen met visgerechten kenden we nog van onze reis door Zuid-Afrika.

Highlight van een rondreis door Namibië: kajakken tussen zeehonden bij Walvisbaai

Highlight van een rondreis door Namibië: kajakken tussen zeehonden bij Walvisbaai

Dag 7: Swakopmund – Outjo

Na uitslapen en een lekker ontbijt, rijden we in 4 uur van Swakopmund naar Outjo. De weg is volledig geasfalteerd, maar wel saai. Voor vertrek uit Swakopmund doen we boodschappen voor de komende dagen. In Namibië vind je niet overal supermarkten, dus is een goede boodschappenplanning van belang.

De overnachting in Outjo is vooral een budgetkeuze. Je overnacht hier namelijk goedkoper dan dichterbij Etosha Nationaal Park, dat nog een uur verder rijden is. Achteraf waren we liever direct doorgereden naar Etosha, want Outjo is niet noemenswaardig. Overnachting: Ombinda Country Lodge (geen aanrader).

Outjo is een tussenstop op weg naar Etosha, maar verder niet noemenswaardig

Outjo is een tussenstop op weg naar Etosha, maar verder niet noemenswaardig

Dag 8 & 9: Etosha Nationaal Park

De komende 2 dagen rijden we door Etosha Nationaal Park, op zoek naar wilde dieren. We gaan het park binnen bij de Anderson gate aan de zuidkant van Etosha. Eerst een stukje naar het westen, want we hoorden dat je daar kans hebt op leeuwen. En jawel! We hebben het geluk ze op enkele meters van de weg te zien.

Etosha bestaat voor een groot deel uit zoutpannen en het landschap is extreem droog. Daarom heb je de grootste kans op dieren bij een van de circa 40 ‘waterholes’. Bij één daarvan hebben we de ‘echte Etosha ervaring’. Er zijn namelijk zo’n 10 diersoorten tegelijkertijd aan het drinken, van giraffen en antilopen tot struisvogels en wildebeesten. Hoewel we onze reis 10 maanden vooraf hebben geboekt, grepen we helaas naast een overnachting binnen de parkgrenzen. Daarom slapen we net buiten de Anderson gate. Overnachting: Etosha Safari Lodge.

Nog nooit zag ik van zó dichtbij leeuwen in het wild als in Etosha

Nog nooit zag ik van zó dichtbij leeuwen in het wild als in Etosha

Omdat Etosha zo droog is, maak je bij de waterholes de meeste kans op het zien van dieren

Omdat Etosha zo droog is, maak je bij de waterholes de meeste kans op het zien van dieren

De volgende dag zien we struisvogels, zebra’s, antilopen, giraffen en zelfs een cheetah. Het mooiste moment van de dag is wanneer we tegelijkertijd met een olifant aankomen bij een waterhole. We merken dat veel waterholes in Etosha droog staan, maar deze waterhole is goed gevuld. De olifant neemt een uitgebreid bad, wat leuk is om te zien. Aan het eind van de dag rijden we bij de oostelijke ingang (Von Lindequist Gate) het park uit. Daarna is het nog een uurtje rijden naar onze accommodatie in het mijnwerkersplaatsje Tsumeb. Overnachting: Uri’s Safari Lodge.

Vaak zie je bij de waterholes meerdere diersoorten tegelijk

Vaak zie je bij de waterholes meerdere diersoorten tegelijk

Dit is waarom je een rondreis Namibie en Botswana maakt: de prachtige safari's!

Een drinkende giraffe, prachtig om te zien!

Dag 10: Tsumeb – Rundu

Op naar de Caprivistrook, het groenste stukje Namibië. Het is 4 uur rijden van Tsumeb naar Rundu. Onderweg zien we het plattelandsleven aan ons voorbijtrekken. Vanuit ons huisje aan de rivier zien we lokale vrouwen de was doen en kinderen spelen. De klamboe in de hut verraadt dat we in de Caprivi zijn, een van de weinige gebieden in Namibië waarvoor (in bepaalde jaargetijden) het advies wordt gegeven om malariapillen te slikken. Overnachting: N’Kwazi Lodge.

 

De Caprivistrook is het groenste stukje van Namibie

Dag 11 & 12: Rundu – Divundu

Het is 2,5 uur rijden van Rundu naar Divundu. Dit plaatsje ligt nabij de wildparken Bwabwata Nationaal Park en Mahango Game Reserve. We overnachten in een luxe tent langs het water. ’s Nachts hoor je het geknor van de nijlpaarden in de rivier, wat best spannend is. In de namiddag maken we een game drive door het Bwabwata Nationaal Park. Dit park is veel kleiner dan Etosha, maar erg leuk. We zien onder andere olifanten, buffels en leeuwen. Overnachting: Ndhovu Safari Lodge.

Olifanten bij zonsondergang in Bwabwata Nationaal Park

Olifanten bij zonsondergang in Bwabwata Nationaal Park

Ook de volgende dag zijn we nog in Divundu. Deze extra nacht hebben we bewust ingepland, om wat uit te rusten tussen het vele autorijden. We bezoeken het Mahango Game Reserve en maken een boottocht met gids over de rivier.

Onze safaritent staat langs een rivier vol nijlpaarden

Onze safaritent staat langs een rivier vol nijlpaarden

Boottocht over de Okavango rivier

Dag 13: Divundu – Kasane

Op naar Botswana, zo’n 5 uur rijden vanaf Divundu. Daar komen de formaliteiten bij de grensovergang nog bij. Op z’n Afrikaans moeten er veel formulieren ingevuld worden, maar we zijn wél weer een paspoortstempel rijker. Het laatste stukje van de route, tussen de grensovergang en Kasane, rijden we al door Chobe Nationaal Park. In het plaatsje Kasane draait alles om het toerisme. We slapen in een fijn guesthouse langs de rivier. Overnachting: The Old House.

Rondreis Namibië en Botswana

On the road, ergens tussen Namibië en Botswana

Dag 14: Op safari in Chobe Nationaal Park

Het is vroeg opstaan voor een game drive van 3 uur door het Chobe Nationaal Park. De eerste mazzel: we hebben een privésafari! We mogen ‘verwachtingen’ opgeven bij de gids en kiezen voor luipaard en leeuw. Eerst rijden we langs de rivier, waarna we landinwaarts gaan. Langs de route staan veel buffels, nijlpaarden, giraffen en bavianen. Chobe staat bekend om de grote aantallen olifanten, dus het verbaast me niet dat we veel olifanten zien. Helaas liggen er ook diverse karkassen van dode olifanten. Andere dieren, zoals gieren, profiteren hier gretig van. Verrassend genoeg lukt het onze gids om zowel een luipaard in een boom als een leeuw in de struiken te vinden.

Na de lunch gaan we varen over de Chobe rivier. Als blijkt dat we dezelfde gids hebben als die ochtend, zegt hij lachend dat we opnieuw een verwachting mogen opgeven. We grappen dat we de moeilijkheidsgraad verhogen en gaan voor een zwemmende olifant. De gids lacht en zegt dat je dan écht geluk moet hebben. Het is blijkbaar onze geluksdag, want als snel na het binnenvaren van de parkgrenzen zie ik een olifant naar het water lopen. Deze heeft zijn zinnen gezet op een stukje groen aan de overkant van de rivier. De olifant gaat helemaal kopje onder, waarbij alleen de slurf nog zichtbaar is. Vervolgens neemt het prachtige dier zijn tijd voor het beklimmen van de oever. Wij zitten vanuit onze boot op de eerste rij – een fantastisch gezicht! Met een grote glimlach kijk ik de gids aan, die twee duimen omhoog steekt.

Zwemmende olifant in Chobe nationaal park in Botswana

Dag 15: Dagtocht naar de Victoria Falls in Zimbabwe

Tijd om een nieuwe paspoortstempel te verzamelen! Vanuit Kasane maken we een dagtrip naar de Victoria watervallen in Zimbabwe. Hoewel de watervallen in oktober niet op hun volste punt zijn, zijn ze erg indrukwekkend. Bijkomend voordeel is dat we hier nu kunnen rondlopen zonder een nat pak te krijgen. We lopen zo’n 3 uur van uitzichtpunt naar uitzichtpunt. Ook slaan we souvenirs in bij een souvenirmarkt en kijken we bij het statige Victoria Falls hotel. Hier kun je de sfeer proeven van het vroegere koloniale Engelse rijk. Alles is over the top chic en typisch Engels ingericht. Een overnachting begint bij 500 US Dollar per nacht. Daarvoor krijg je dan wel een glas champagne bij het inchecken..

De Victoria watervallen zijn zelfs in het droge seizoen indrukwekkend

De Victoria watervallen zijn zelfs in het droge seizoen indrukwekkend

Als de watervallen op hun volst zijn, is de hele rotswand bedekt met water

Als de watervallen op hun volst zijn, is de hele rotswand bedekt met water

Dag 16: Kasane – Gweta

Na een paar dagen in Kasane rijden we in 5 uur naar Gweta. We slapen in een huisje gemaakt van klei, omringd door eeuwenoude baobabbomen. Vanuit Gweta kun je op excursie naar de zoutpannen, maar wij kiezen voor relaxen bij het zwembad. Overnachting: Planet Baobab.

In Gweta slapen we in een huisje in traditionele stijl

In Gweta slapen we in een huisje in traditionele stijl

Dag 17: Gweta – Maun

De volgende stop op de route is de Okavangodelta, een moerasgebied in het noorden van Botswana. Het landschap is tijdens de rit van 3,5 uur redelijk saai, maar we zien wel veel struisvogels langs de kant van de weg. We overnachten in Maun, bij een guesthouse van een Nederlands stel. Overnachting: Discovery B&B.

Langs de weg kom je veel struisvogels tegen

Langs de weg kom je veel struisvogels tegen

Dag 18: Okavangodelta

Maun is de uitvalsbasis voor safari’s door het Moremi Nationaal Park en voor boottochten door de Okavangodelta. De boottochten gaan in ‘mokoro’s’. Deze ‘uitgeholde boomstammen’ zijn tegenwoordig vaak van kunststof.  Door het rustige tempo zien we vooral veel vogels, maar ook krokodillen en nijlpaarden.

Nijlpaarden bij zonsondergang

Nijlpaarden bij zonsondergang

Dag 19: Maun – Ghanzi

Eigenlijk beginnen we vandaag al aan de terugreis richting Windhoek. Vanwege de grote afstanden, is de terugreis echter verspreid over meerdere dagen. We rijden naar Ghanzi, een plaats die bekend staat om de veehouderij. We dineren bij de waterhole van het game reserve waar we slapen. Tijdens het eten komen er onder andere impala’s, koedoe’s en wildebeesten langs. Aan het hete en droge klimaat merk je goed dat je middenin de Kalahariwoestijn bent. Accommodatie: Thakadu Bushcamp.

In Ghanzi overnacht je in de Kalahariwoestijn

Dag 20: Ghanzi – Windhoek

De langste rit van de rondreis gaat in 6 uur van Ghanzi naar het Daan Viljoen Game Reserve bij Windhoek. Hoewel saai, is de weg gelukkig wel helemaal geasfalteerd en in goede staat. Bij Buitepos steken we de grens over van Botswana naar Namibië.

In het Daan Viljoen Game Reserve wandel je tussen de wilde dieren

In het Daan Viljoen Game Reserve wandel je tussen de wilde dieren

Dag 21 & 22: Daan Viljoen Game Reserve en terugvlucht

Het Daan Viljoen Game Reserve is prachtig aangelegd. Vanuit het restaurant met zwembad heb je vrijwel altijd zicht op struisvogels. Omdat hier geen gevaarlijke dieren leven, mag je overal vrij rondlopen. We lopen de Rooibos Trail van drie uur. Daarna is het een klein uur rijden naar de luchthaven.

De incheckprocedure op de luchthaven van Windhoek gaat erg traag; we staan een uur in de rij om onze koffers af te geven. Gelukkig waren we ruim op tijd aanwezig, zodat er nog tijd is om onze overgebleven Botswaanse Pula’s en Namibische Dollars terug te wisselen naar Euro’s. De volgende ochtend staan we weer op Nederlandse bodem, na een prachtige rondreis.

Rondreis Namibie en Botswana van 3 weken

Na 3 weken zit het erop, maar wat een mooie reis was het!

Hoe organiseer je zo’n rondreis door Namibië en Botswana?

Ik boekte mijn rondreis bij Riksja Namibië, onderdeel van Riksja Travel. Hier boekte ik eerder al mijn reis naar Zuid-Afrika. Bij het uitzoeken van de route kon ik online relatief weinig écht praktische informatie vinden. Namibië en Botswana zijn geen landen waar je op de bonnefooi rondreist en aangezien we veel lange autodagen zouden maken, vond ik het belangrijk om op leuke, bijzondere maar toch ook betaalbare plekken te slapen. Daarom vond ik het handig om de hulp in te schakelen van een partij die al ter plaatse is geweest en de leukste accommodaties al voor je heeft geselecteerd. Accommodaties zoals het houten huisje middenin de Namibwoestijn, de safaritent aan de rivier in de Caprivistrook en de overnachting bij Nederlanders in Botswana maakten onze rondreis extra leuk.

Riksja Travel werkt samen met lokale agenten, waardoor je ter plaatse contactpersonen hebt die je kunnen helpen waar nodig. Dat vond ik een fijn gevoel bij een reis langs plaatsen die redelijk afgelegen liggen. Zo was er bij onze autohuur tot twee keer toe een gratis bandenwissel inbegrepen. Ook kreeg ik voor vertrek nog wat handige tips, zoals over de grensovergang en de lokale valuta’s. Zo is het voor een dagtrip naar de Victoria watervallen in Zimbabwe de bedoeling om Amerikaanse dollars mee te nemen en dan is het natuurlijk fijn als je dat voor vertrek weet.

Dit artikel is in samenwerking met Riksja Namibië tot stand gekomen, maar ik geef altijd mijn eerlijke mening.

 1. Hoi Sascha, wij willen van de zomer naar Namibië en Botswana 🙂
  Welke game drives of nacional parcs zou je heen gaan als je maar 2 weken hebt?
  Graag hoor ik van je!
  Groeten kim

  • Sascha zegt:

   Hoi Kim,

   Leuk dat je reisplannen hebt voor dit deel van Afrika! Als je maar 2 weken hebt, zou ik eerlijk gezegd voor één land kiezen en niet voor allebei. Dan worden de dagafstanden echt te groot (3 weken was voor ons al best ‘racen’ af en toe). Persoonlijk zou ik dan voor Namibie kiezen. Hier kun je in 2 weken een heel gevarieerd rondje rijden, Hier heb je het grote en bekende Etosha Nationaal Park, waar je met eigen auto kunt rondrijden (en dat vind ik ook wel iets hebben). In het Noorden bij Damaraland schijn je mooie en exclusieve parken te hebben, net als tussen Etosha en Windhoek, maar daar ben ik zelf niet geweest. In Botswana vond ik Kasana Nationaal Park heel bijzonder, omdat je dit zowel tijdens een game drive als tijdens een boottocht over de Chobe rivier kunt zien. Als je nog meer wil weten, laat dan gerust nog een berichtje achter! Groetjes Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>