Rondreis boven de poolcirkel

Toen ik een aantal vrienden en familie vertelde dat ik naar de poolcirkel ging, dachten ze dat ik naar de Noordpool zou gaan, waar de ijsschotsen voorbij drijven en ijsberen leven. Dat klinkt leuk, maar het poolcirkelgebied is meer dan dat. De poolcirkel grens loopt dwars over het midden van Scandinavië op 66° noorderbreedte en daarmee ligt het hele noordelijke deel van Scandinavië dus in het poolcirkel gebied!

De poolcirkel geeft eigenlijk de grens aan van het deel van de aarde waar in de winter de zon een aantal dagen niet boven komt en in de zomer een aantal dagen niet onder gaat. De seizoenen wisselen hier ook snel. Waar vorige week nog een dik pak sneeuw lag staan nu de voorjaarsbloemen in bloei en hangen de blaadjes alweer aan de boomtakken. Zodra de temperaturen stijgen en de sneeuw gaat smelten komt de lente binnen een paar dagen door. Dit is de ideale tijd voor een roadtrip in het Hoge Noorden!

Noord-Noorwegen vanuit het vliegtuig

Vanuit het vliegtuig krijg je een goede indruk van Noord-Noorwegen

Tromsø

Als we met het vliegtuig richting Tromsø vliegen zien we de stad al liggen midden in een uitgestrekt fjordenlandschap met witte bergtoppen omringd door meren die uitlopen naar de oceaan. Tromsø is met 62.000 inwoners de grootste stad van het hoge Noorden en ligt uitgestrekt over meerdere eilanden die verbonden zijn met bruggen. Vanaf het vliegveld duiken we een tunnel in en rijden we via een ondergronds tunnelsysteem helemaal naar het hart van de stad. Dit bizarre gangenstelsel dat naar meerdere uithoeken van de stad loopt begon eind de jaren ‘80 als privé initiatief voor een snellere route naar het vliegveld en uiteindelijk heeft de overheid het volledig uitgebreid met als doel het autoverkeer en de milieuvervuiling in de stad te reduceren.

Uitzicht op Tromso vanaf de kabelbaan om 10 uur 's avonds

Om 22:00 uur ‘s avonds kan je nog met de kabelbaan naar een berg voor dit prachtige uitzicht over de stad Tromsø

Tromsø Fjellheisen

De omgeving van Tromsø bestaat uit een aantal fjorden, waar walvissen en orka’s soms helemaal in zwemmen op zoek naar haring. Met als basisstation het Scandic Grand Hotel midden in het centrum verkennen we de omgeving met een gids van Tromsø Safari, die ons in een dag de mooiste uithoeken van de regio laat zien. Een landschap met veel contrasten, waar in de ene baai nog ijs op het meer ligt, is de volgende baai al helemaal voorjaarsgroen.

Een landschap met veel contrasten, waar in de ene baai nog ijs op het meer ligt, is de volgende baai al helemaal voorjaarsgroen

Het voorjaar laat zich zien zodra de sneeuw gaat smelten

Elke baai is opgefleurd met Rorbu’s, dit zijn karakteristieke vissershuisjes, die een typisch beeld van Noorwegen weergeven. Veel van deze huisjes zijn niet meer in gebruik door vissers, maar zijn gerenoveerd en omgebouwd tot vakantiehuisje.

Elke baai is opgefleurd met Rorbu’s

Een traditionele Rorbu

Schelpen zoeken op Sommerøya

Op één uur rijden van Tromsø bezoeken we de eilandengroep Sommerøya, bereikbaar via een lange brug. Deze eilandjes staan bekend om de spierwitte stranden. Als je goed kijkt is het allemaal koraal, wat uit de diepe zee komt en door de stroming hier uiteindelijk is aangespoeld. Het geeft een tropische sfeer en ik kan het niet laten om wat poolcirkel schelpjes te zoeken.

De eilandengroep Sommerøya, bekend om de spierwitte stranden

Ik kan het niet laten om wat schelpen mee te nemen

Op onze terugweg richting het hotel maken we een stop in het plaatsje Bakkejord bij een bekende glasfabriek. De eigenares, die al haar glaswerk met de hand maakt krijgt inmiddels opdrachten van alle hoeken van de wereld. Ze neemt ons mee achter de schermen en verwent ons ook nog met een typisch Noorse wafel met cloudberry jam (gele framboos) en brunost, een bruine geitenkaas en genieten we van alweer een mooi uitzicht in een baai!

Tove's art glass gallery

Aparte kunst in het glasfabriekje van Bakkejord

Bezoek aan de Sami

Een bezoek aan de Sami boerderij is ook een must-do in de Tromsø regio. De Sami zijn de oorspronkelijk bewoners van het hoge Noorden. Tegenwoordig zijn er echter nog slechts 30 families over. Je krijgt tijdens dit bezoek niet alleen overheerlijke rendierensoep en een uitgebreide uitleg over de Sami geschiedenis, je mag de rendieren ook zelf voeren!

De rendieren voeren

Tropische wateren van Senja

Vanuit Tromsø gaan we vroeg in de ochtend op pad richting Senja, een regio ver weg van de beschaving en dat ook wel “Noorwegen in het klein” wordt genoemd. Dit komt door de enorme diversiteit in het landschap. Je vindt er bergen, fjorden, oceaan, meren, bossen, moerassen en eilandjes omringd door lichtblauw tropisch water en je deelt dit alles met o.a. walvissen, visarenden en elanden. We stoppen hier voor een lunch bij het Hamn i Senja hotel, een beruchte plek om orka’s te spotten en voor het fotograferen van het Noorderlicht in de winter. ‘s Zomers een perfecte uitvalsbasis voor wie houdt van de zee en tot in de late uurtjes van middernachtzon wil genieten van een prachtige natuurlijke omgeving.

Lodges bij het Hamn i Senja Hotel

Lodges bij het Hamn i Senja Hotel

Tropische wateren van Senja

Tropische wateren rondom de eilandjes bij Senja

Walvissen spotten op de Vesterålen

Vanuit Senja nemen we de veerboot richting Andenes, het noordelijkste puntje van de Vesterålen. De Vesterålen, weer zo’n prachtige eilandengroep, heeft als bijnaam “kingdom of the whales”, omdat je hier het hele jaar door walvissen kunt spotten.

De veerboot van Senja naar Andenes

Met de veerboot verlaten we Senja en varen we richting Andenes

Met een Noorse veerboot naar de Vesterålen

We gaan hier op safari met Marten Bril, een Nederlandse fotograaf die hier ooit heen kwam om de walvissen te fotograferen. Hij werd verliefd op de omgeving en inmiddels neemt hij al bijna 20 jaar mensen mee op zijn Sea Safari rib boot, op zoek naar onder andere walvissen en papegaaiduikers.

Walvissen spotten bij Andenes

Walvissen spotten bij Andenes

Een van de vele panorama views langs de weg in de Vesterålen

Eén van de vele panorama views langs de weg in de Vesterålen

Vanuit Andenes rijden we zuidwaarts de Vesterålen af en bezoeken we onderweg het kleine dorpje Ringstad. Hier ligt het resort Huset på Yttersiden, wat “huis aan de rand” betekent, op een idyllische plek tussen steile bergen en recht aan de zee. Het is een plek ver weg van beschaving en waar je midden in de fjord in je boot kunt liggen en werkelijk niets hoort. Geen vliegtuigen, geen auto’s, geen mensen, maar slechts de stilte van de natuur!

De stille baai van Huset på Yttersiden

De stille baai van Huset på Yttersiden

rondreis boven de poolcirkel

Andere bewoners van de baai

Overnachten op de Lofoten

Onder de Vesterålen liggen de Lofoten eilanden, die bekend staan om natuurlijk de mooie fjorden, maar ook de vele karakteristieke vissersdorpjes. We rijden dan ook speciaal naar Svolvær, de grote stad aan het begin van de Lofoten, voor een overnachting in een traditionele Rorbu. En om de sfeer optimaal ‘op te snuiven’, zijn de visrekken die tussen de huisjes staan om stokvissen te laten drogen nog steeds in gebruik. Svolvær is de beste uitvalsbasis om de Lofoten te verkennen.

Overnachting in een traditionele Rorbu in Svolvær op de Lofoten

Kampvuuravond in Balsfjord

Voor onze laatste overnachting rijden we weer terug naar de Tromsø omgeving en komen we uit in het Malangen Brygger Resort in Balsfjord. Vanuit onze Rorbu hebben we uitzicht op de sneeuwtoppen aan de andere kant van de baai en de oceaan. Na een hartelijk ontvangst worden we meegenomen naar Camp Nikka, een prachtig door bossen omringd meer dat verscholen ligt achter de baai. Terwijl wij nog peddelend in de kano of wandelend de omgeving van het meer verkennen wordt het kampvuur alvast aangestoken en ons eten alvast bereid.

Kanoën op Camp Nikka, een prachtig door bossen omringd meer (photo by Sandra van Bijsterveld)

Voorgerecht van gerookt rendier terwijl het hoofdgerecht ligt te garen op de BBQ

Voorgerecht van gerookt rendier terwijl het hoofdgerecht ligt te garen op het vuur

Zin in een rondreis boven de poolcirkel?

Ben je klaar voor een fantastische roadtrip door de fjorden van Noord-Noorwegen? Of wil je je alvast verdiepen in het land voor het volgende seizoen? Kijk voor alle informatie en aanbiedingen op de website van Voigt Travel. Voigt Travel vliegt sinds deze zomer met haar eigen charters naar Rovaniemi in Fins Lapland en naar Tromsø in Noord-Noorwegen in de periode van 3 juni t/m 29 juli. Voigt Travel biedt ook combinatiereizen aan, waarbij je eerst Fins Lapland gaat ontdekken en daarna Noord-Noorwegen!

Geniet van de lente in Noord-Noorwegen!

Geniet van de lente in Noord-Noorwegen!

 

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>