Roadtrippen over de Georgian Military Highway

Alleen al de naam spreekt tot de verbeelding: the Georgian Military Highway. Vanzelfsprekend verraadt het ook meteen waar deze ‘highway’ zich bevindt, namelijk in Georgië. Het land dan, niet de Amerikaanse staat. Wat echter niet meteen blijkt uit deze praktisch benaming is de ultieme schoonheid die je zult ervaren wanneer je over deze weg rijdt. Hoewel de weg gevuld kan zijn met oude sovjetlorries, doet dat niks af aan de adembenemende vergezichten die het beeld zullen vullen. Een roadtrip om nooit te vergeten!

De benaming is in meerdere opzichten verraderlijk: allereerst doet de term ‘military’ vermoeden dat het een praktische, rechttoe-rechtaan weg zou zijn. Niet is echter minder waar – danwel mogelijk – in het ruige Georgische landschap. Tweede, misschien nog wel verrassender, aspect is dat het in geen enkel opzicht op een ‘highway’ lijkt. Ja, er ligt asfalt. That’s about it. De Georgian Military Highway is een slingerende 1 à 2-baans weg die zich meermaals vervaarlijk kronkelend een berg op weet te vleien om vervolgens lang een gevaarlijk diepe afgrond weer steil naar beneden te werken. Dit alles terwijl het een gezellige mix van oude trucks, uit-elkaar-vallende Lada’s, luxe 4X4’s en toch nog wat militaire voertuigen weet te bedienen. Deze weg is de levensader van Georgië en dat maakt dat het toch vol trots deze krachtige naam kan dragen.

Georgian Military Highway

De Georgian Military Highway zal je langs vele kleine boerendorpjes brengen

Geschiedenis

Al sinds de 18e eeuw is de route tussen Tbilisi en het Russische Vladikavkaz een belangrijke handelsroute voor de regio en speelde tevens een belangrijke rol bij de inlijving van Georgië door Rusland. Het laatste land is echter ook verantwoordelijk geweest – geheel uit eigenbelang – voor het verbeteren van de kwaliteit van de weg die zij veelal ook gebruikten voor vervoer van militairen en militaire rekwisieten.


Tegenwoordig is de route vooral een belangrijke handelsroute geworden voor het zuiden van Georgië en ook voor het nabij gelegen Armenië richting Rusland. Zeker bij de grensovergang kunnen de wachttijden fiks oplopen vanwege de uitgebreide grenscontroles, al zijn die de afgelopen jaren wel minder geworden. Wat men waarschijnlijk niet wist ten tijde van het aanleggen van de weg, was dat dit in de toekomst zou gaan gelden als een van de mooiste autoroutes wereldwijd. Gelukkig kunnen wij daar nu wel volop van genieten, want een mooie route is dit zeker!

kazbegi kaukasus

Ongekende vergezichten in de Kaukasus

Highlights van de Georgian Military Highway

Enkel en alleen het rijden van de 212 kilometer over deze weg is een puur genot. Soms kan je niet snel rijden omdat er een vieze trage Sovjettruck voor je zich door krappe haarspeldbochten aan het wringen is, op andere momenten moet je verplicht stilstaan omdat een kudde koeien heeft besloten dat ze asfalt prettiger vinden staan dan gras. Elke keer is het een moment gedwongen genieten, want het uitzicht is overal prachtig. En met overal prachtig, bedoel ik ook overal prachtig!

Vanuit de bruisende, upcoming hoofdstad Tbilisi rij je al snel richting de eerste hoogtepunten die aan deze weg liggen en je zult gegarandeerd alleen nog maar meer moois tegen gaan komen op de Georgian Military Highway! It’s gonna be a happy journey!

Start Georgian Military Highway

Het begin van de Georgian Military Highway vanaf Tbilisi

Mtskheta

Eerste en waarachtig prachtig hoogtepunt langs de Georgian Military Highway. Mtskheta is een schattig, perfect onderhouden dorpje aan de rivier Aragvi en is door de Georgische Orthodoxe Kerk uitgeroepen tot ‘heilige stad’ in het land. Wanneer je het dorpsplein betreedt wordt snel duidelijk waarom, want wat een heerlijke vibe hangt daar met als centraal en letterlijk hoogtepunt de Svetitskhoveli Kathedraal. Rondom het centrum zijn vele terrasjes en een heerlijke markt te vinden waar je lokale specialiteiten kunt proberen, waaronder een zeer uitgebreid assortiment aan chacha: de Georgische wodka. Mtskheta is een waardige eerste stop op je roadtrip.

Mtskheta

Mtskheta is voor velen de eerste stop langs de highway

Ananuri Kasteel

Volgende highlight is Ananuri, gelegen aan de Aragvi rivier en het Zinkhali Reservoir. Dit prachtige kasteel (en kerk) is ansichtkaartwaardig materiaal en dat weten de Georgiërs ook, want die bezoeken deze locatie zelf ook an masse. Zodanig veel zelfs, dat de parkeerplaats (aka de grindbak) er in de zomer overvol is, de kraampjes megadruk en het uitzicht hierdoor beperkt. Klein beetje een tourist trap dus, maar dan wel weer een hele mooie.

Als je echt wilt genieten van het prachtige uitzicht dat je ook hebt vanaf het Ananuri Fortress, dan kun je het beste nog wel op een van de dakterrassen dichtbij gaan zitten. Daar is geen toerist – Georgisch dan wel van een andere nationaliteit – te bekennen en de panorama’s zijn weergaloos!

ananuri georgia

Mix van modern en klassiek bij Ananuri

Ananuri

Prachtig maar druk is het bij het Ananuri Fort

Jvari Pass

Vanaf Ananuri zul je merken dat de weg begint te klimmen. Niet langer passeer je enkel vriendelijke heuvels, maar zul je ook wat geniepiger bergen moeten trotseren, die op zich met een gemiddelde auto goed te doen zijn. Tientallen kilometers verder staat er plotseling een wonderbaarlijk bouwwerk aka kunstwerk op de rand van een afgrond. Dit ronde ‘ding’ is een monument voor de vriendschap tussen de Sovjet Unie en Georgië. Hoewel het zelf niet bepaald een schoonheidsprijs wint, wisten de bouwers wel wáár ze het neerzetten, want het uitzicht vanaf de Jvari Pass is ongeëvenaard. De diepe tinten groen en de adembenemende afgronden zijn bijna met geen pen te beschrijven, behalve dan dat deze diepe vallei in de volksmond de ‘duivelsvallei’ heet. Ga aan de rand staan en je voelt direct waarom.

Jvari pass

De Jvari Pass is letterlijk een van de hoogtepunten van de Georgian Military Highway

De Jvari Pass is ook meteen het hoogste punt dat de Georgian Military Highway zal bereiken, met 2379 meter hoog. Het is dan ook vlakbij skiresort Gudauri gelegen en is naast het hoogste punt, ook absoluut een van de hoogtepunten van deze weg.

Sinter Springs

Wanneer je van de Jvari Pass doorrijdt richting het noorden, kom je al heel snel uit bij een bocht waar de rotswand van een markant materiaal is gemaakt. Dit zijn de zogenaamde Sinter Springs aan de Georgian Military Highway, waar een continue stromend water voor een soort wit/roze zoutafzetting heeft gezorgd. Een prachtig gezicht en ondanks dat het er extreem glibberig uitziet, prima te beklimmen! Het water is er zelfs drinkbaar, al valt over de smaak te twisten. De Georgiërs zijn in ieder geval dol op dit natuurlijke zoute water!

Sinter Springs

De onverwachte sinter springs langs de Georgian Military Highway

Gergeti Trinity Church

Dé hotspot van Georgië, op misschien Tbilisi na. Deze kerk (ook wel de Tsminda Sameba kerk genaamd) ligt bovenop een berg bij het plaatsje Kazbegi, wat tegenwoordig weer Stepantsminda heet. Als je gaat zoeken op afbeeldingen van Georgië zal je deze kerk sowieso tegenkomen, want dit is gewoon echt een plaatje. Prachtige kerk, geweldige groene natuur en dat alles tegen een ruige achtergrond van de hoge Kaukasus: wat wens je nog meer? Vanuit Kazbegi kun je naar de kerk klimmen, een wat steile wandeling van ongeveer 1,5 uur betekent. In de zomer kan de tocht nogal droog en stoffig zijn, dus goede schoenen zijn wel zo prettig. Je kruist meermaals de slingerende weg die ook naar de kerk leidt, maar desondanks is het een zeer rewarding wandeling om te maken. Ten tijde van de Sovjetoverheersing was er een kabelbaan naar boven gebouwd, maar de Georgiërs vonden dat zulke heiligschennis dat ze deze met de grond gelijk hebben gemaakt en hoewel het een prachtige rit geweest zal zijn, is dit toch wel een tikkeltje toffer natuurlijk.

Georgian Military Highway

Misschien wel het meest beroemde vergezicht van Georgië, gewoon vlakbij de Military Highway gelegen…

Eenmaal boven bij de kerk kun je genieten van een haast absurdistisch uitzicht over Kazbegi en de Kaukasus. Die-hards kunnen nog verder klimmen richting de gletsjer verderop. Als je dezelfde dag nog terug wilt, zal je vroeg moeten vertrekken om de gletsjer ook echt te kunnen bereiken, maar ook de eerste kilometers omhoog zijn al bijzonder de moeite waard. Tip voor vrouwen: in de kerk is het gewenst om je hoofd te bedekken. Zorg dus dat je een dunne sjaal bij je hebt, want als het druk is kunnen de leenexemplaren nog wel eens op zijn.

Kazbegi panorama

De wandeling naar boven wordt gelukkig beloond met een machtig uitzicht over Kazbegi en omgeving

Praktische tips

Wie Georgië bezoekt, zal vrijwel altijd een deel over de Georgian Military Highway reizen en het is van begin tot het eind zowel een avontuur als een genot. Bovenstaande highlights zijn slechts de bezienswaardigheden die direct aan de weg liggen (op de Gergeti Trinity Church na). Er zijn nog vele andere plaatsen waar je kunt stoppen of afslaan voor de meest prachtige wandelingen of schattige dorpjes.

Je kunt in Tbilisi gemakkelijk zelf een auto huren om op roadtrip te gaan. Reis je liever met een wat kleiner budget, dan is een gedeelde taxi ook een goede optie. Deze kost van Tbilisi naar Kazbegi ongeveer 70-80 GEL (omgerekend zo’n €30). Voor een klein beetje extra geld zal de chauffeur met plezier wat vaker stoppen onderweg. Wil je alleen naar het noorden reizen, dan is een mashrutka (gedeelde bus) ideaal. Voor zo’n 10 GEL (€3,50) brengt die je van Tbilisi naar Kazbegi. Hoe je je ook over de Military Highway beweegt, het staat vast dat het een onvergetelijk trip zal zijn. Vind je het fijn om je hele reis, of alleen bepaalde onderdelen, direct bij een local te regelen? Dat kan! Lela helpt je graag.

Kazbegi

Startpunt van de wandeling naar boven is het dorpje Kazbegi

Gergeti Trinity church

De Gergeti Trinity Church is een van de must-sees tijdens je trip naar Georgië

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
  • Brigitte zegt:

   Dankjewel! Jij gaat Georgië dus in de winter bezoeken? Lijkt me erg spectaculair! Ik ben er zelf niet in de winter geweest, maar het landschap zal ongetwijfeld nog betoverender worden dankzij het pak sneeuw dat er dan ligt.
   Deze weg is dé grote weg van Rusland naar Tbilisi en andersom en is tegenwoordig ook in de winter prima begaanbaar. Het is tevens de toegangsweg die leidt naar bijvoorbeeld Gudauri, een van de grootste skigebieden van Georgië (bij de Jvari pas). Kleinere wegen, bijvoorbeeld naar de Gergeti Trinity Church vanuit Kazbegi, zijn in deze periode vaak wel moeilijk begaanbaar vanwege de hevige sneeuwval die kan plaatsvinden. Heel veel plezier in ieder geval op deze prachtige route!

 1. SUPER ARTIKEL.

  Wij gaan woensdag zelf rijden van TBILISI naar Kazbegi. Erg spannend, we horen veel over de haarspeldbochten……

  Groet!

  • Brigitte zegt:

   Hoi Daisy,

   Wat een onwijs tof vooruitzicht! Die haarspeldbochten zijn niet te missen nee, maar wij vonden het uiteindelijk goed te doen en er zijn ook hele stukken die juist heerlijk rijden! Het tempo op de weg ligt laag vanwege het vrachtverkeer, overstekende kuddes schapen, superoude Lada’s etc, dus met een beetje geduld is het een geweldige rit!
   Wat zijn jullie plannen voor Georgië? Heel veel plezier alvast, ben benieuwd naar jullie ervaringen!

   Groetjes,
   Brigitte

  • Brigitte zegt:

   Hoi Maaike,

   Wij hadden een 4×4 gehuurd voor deze roadtrip. Je kunt nooit precies het model kiezen, maar wij hadden een Toyota Prado.

   Veel wegen in Georgië zijn goed te doen en ook de Military Highway kun je prima af zonder een fourwheeldrive. Zodra je echter van de gebaande paden afgaat en meer de bergen in rijdt, of juist wanneer je richting Davit Gareja gaat, is een 4×4 wel echt aan te raden om jezelf wat meer comfort en gemak te bieden. Zonder is ook mogelijk, maar met is fijner!

   Groetjes,
   Brigitte

 2. Bedankt Brigitte voor dit fijne artikel!

  Wij zijn van plan om in september 2,5 week door Georgië te reizen met een huurauto. Best spannend wat zoiets hebben we nog nooit gedaan. Waar kun je het beste een huurauto boeken? En wat is normaal voor een 4×4? Tanken, lukt dat ook makkelijk onderweg. En gekke vraag misschien, maar wij zijn van plan onderweg hostels/guesthouses te boeken. Is het dan een probleem dat je huurauto daar een paar dagen staat?

  Bedankt alvast!
  Groetjes

  • Brigitte zegt:

   Hoi Anna,
   Wat een onwijs gaaf plan! Georgië is zo mooi, dat haalt alle spanning direct weg zodra je er bent! Wij hadden een week lang een 4×4 (toyota prado) voor zo’n €280, inclusief verzekeringen, gehuurd via Avis. Mijn ervaring is dat je bij de grotere autohuurbedrijven altijd wel goed zit, dus een Avis, Hertz, Enterprise o.i.d. Bij Sunnycars zit sowieso alles erin qua verzekeringen, dat kan ook handig zijn.

   Tankstations zijn er echt wonderbaarlijk genoeg ruimschoots, zeker langs de grotere wegen, maar ook de kleine plaatsjes hebben ze. Alleen als je bijvoorbeeld naar een David Gareja gaat door de lege woestijn even checken of er nog voldoende in zit!

   Waarschijnlijk is het geen punt als je auto daar een paar dagen staat. Wel hadden wij soms dat de ruimte voor parkeren erg krap was, dan is het handig even te overleggen, maar het is vast geen probleem!

   Waar gaan jullie allemaal naartoe? Heel veel plezier alvast!

   – Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>