De ruige Yukon als levend decor voor onze roadtrip

Als (auto)rijden en ongerepte natuur jouw ding is, is de ruige Yukon in Canada een plek waar je geweest moet zijn een roadtrip. Voor Reishonger reisden wij af naar het prachtige Canada. We hadden al eerder met de GoCanada specialist een roadtrip samengesteld en reden van Vancouver naar de provincie Yukon. In 16 dagen tijd legden wij 4.000 kilometer af en sloten wij onze roadtrip af met de ‘Golden Circle Route’ door Yukon en Alaska. Dwars door het ruige, weidse en afwisselende wildernis-landschap.

Haines Road richting Haines Junction

Haines Road richting Haines Junction

Roadtrip Yukon – eindeloos genieten

Bijna 80% van Yukon is wildernis. Dat is meer dan 350.000 vierkante kilometer berggezicht, bossen, wilde rivieren en kristalheldere meren. Er leven tien keer meer elanden, beren, wolven, kariboes, geiten en schapen zijn dan mensen. Je hebt dan ook de mogelijkheid om in elke bocht dieren te zien. De kans dat je beren spot in Yukon is enorm. De natuurlijke pracht van Yukon is werkelijk adembenemend. De warme gastvrijheid van de locals, het wandelen of het fietsen over de verschillende bergpaden, het peddelen over de prachtige rivieren en het reizen over de binnenwegen van Yukon maken je reis door Yukon compleet. Eerder legden we onze ervaringen vast van onze roadtrip van Vancouver naar Whitehorse. Vervolgens is de prachtige provincie Yukon aan de beurt. En ik kan je vast verklappen: deze Canadese provincie verdient een plekje op je bucketlist.

Het comfort van een camper

Het reizen met de camper is een geweldige manier om door Yukon te reizen. Je hebt onder andere de absolute vrijheid om te ervaren wat iedere dag je brengt. Hierdoor ben je niet gebonden aan vaste overnachtingsplekken. Door de uitgestrektheid van het gebied is het altijd rustig op de wegen. Ook in het hoogseizoen zijn er voldoende campingplaatsen beschikbaar. Vaak niet te duur en omgeven door de mooiste natuur.

Roadtrip Yukon: Camperen Pine Lake nabij Haines Junction

Pine Lake nabij Haines Junction

Roadtrip Yukon: de Golden Circle Route

Voor wie op zoek is naar de absolute “WOW”–factor is de Golden Circle Route in Yukon écht een aanrader. Deze spectaculaire bergroute neemt je mee op een tour langs de pittoreske Yukon-steden en via de bergpassen naar het zuidoostelijke deel van Alaska. Historie gecombineerd met verbluffende natuur. Een rit die je meeneemt naar de goudkoortssteden, langs azuurblauwe meren en door prachtige bergketens. Over eindeloze wegen waarop je geen tegenligger tegenkomt, dwars door de rauwe en ruige natuur. Wij reisden van Whitehorse naar Skagway in Alaska (USA) door de schilderachtige White Pass, voeren met de veerboot naar Haines en keerden terug naar Yukon via het vaste land door het Kluane-Land. We zijn gestart en eindigden in Whitehorse, sinds 1952 de hoofdstad van Yukon.

Roadtrip Yukon: de Golden Circle Route

Golden Circle Route

Whitehorse als uitvalsbasis voor de roadtrip Yukon

Gelegen aan de ruige Yukon-rivier ligt Whitehorse, ook de hoofdstad van de Canadese provincie Yukon. Whitehorse ontstond tijdens de Klondike Goldrush, nadat vele duizenden mensen de barre tocht over de bergen maakten om hun geluk te beproeven. In de omgeving zijn er volop wandelroutes, rivieren, meren en bergen te vinden. Hier zijn de overblijfselen aan de tijd van de goudkoorts goed zichtbaar.

Yukon werd een populaire bestemming in 1896 omdat er toen goud werd gevonden in Bonanza Creek (Dawson City). Vervolgens kwam de Klondike Goldrush op gang. Vandaar dat goudzoekers in groten getale per boot vanuit Canada en de Verenigde Staten werden aangevoerd. In Whitehorse kun je een bezoek brengen aan één van de 250 hekwielboten die is overgebleven uit die periode. Deze boot vervoer decennialang goud en gereedschap van en naar de mijnen. Sinds 1966 is de S.S. Klondike een historisch monument, dat ligt aangemeerd in Whitehorse.

SS Klondike Whitehorse

SS Klondike in Whitehorse

De ruige Yukon rivier loopt door Whitehorse

De ruige Yukon rivier loopt door Whitehorse

Van Whitehorse (Yukon) naar Skagway (Alaska)

Vanuit Whitehorse vertrekken we naar Skagway. Voor deze werkelijk spectaculaire rit komen we superlatieven tekort. Je reikt naar je camera na elke bocht op de weg. We zakken eerst af naar het historische plaatsje Carcross om daar in de buurt te overnachten. Vergeet vooral niet een tussenstop te maken bij het Emerald Lake, gelegen tussen Whitehorse en Carcross. Het is een van de meest gefotografeerde meren van Canada en meer dan de moeite waard om een stop te maken en te genieten van de intens blauwe kleur met als decor de ruige bergen van Yukon.

Het azuurblauwe Emerald Lake tussen Whitehorse en Carcross, een van de hoogtepunten van een Yukon roadtrip

Het azuurblauwe Emerald Lake tussen Whitehorse en Carcross

Het veelzijdige Carcross als tussenstop van Whitehorse naar Skagway

Carcross is een klein plaatsje met zo’n 300 inwoners en ademt een en al historie uit. Carcross ligt op slechts drie kwartier rijden ten zuiden van Whitehorse en anderhalf uur rijden ten noorden van Skagway, Alaska. Geniet van een ijsje uit de oudste winkel van Yukon, de General Store van Matthew Watson óf neem een kopje koffie bij de Carcross Commons. Het stadje heeft meerdere highlights, die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Wij maakten de keuze om te overnachten bij het Spirit Lake Wilderniss Resort, een campground dicht in de buurt van Carcross en Emerald Lake. Zodoende hadden we alle tijd om Carcross en de omgeving te ontdekken. Carcross trekt vooral bezoekers vanwege de goudkoortsgeschiedenis. Daarnaast is Carcross ook nog eens interessant vanwege de verschillende outdoor avonturen die je vanuit hier kunt beleven. Voor buitenliefhebbers is dit gebied de thuisbasis van enkele mountainbikeroutes en wandelpaden van wereldklasse. Terwijl het dorp zijn charme behoudt, ontwikkelt het zich steeds meer als een centrum voor mountainbiken en kitesurfen bij het panoramische Bennet Lake.

Cinnamon Bun

Cinnamon Bun

De historie van Carcross

Om de historie van Carcross te begrijpen is het goed om terug te gaan in de tijd. De Gold Rush heeft maar weinig mensen rijk gemaakt. Veel goudzoekers hebben het goud nooit bereikt door de barre tocht over de bergen van de White Pass. In Skagway kwamen de goudzoekers aan land. Te voet moesten nog 600 verschrikkelijke kilometers worden overbrugd, onder andere over de White Pass. Dit was een absolute nekkenbreker. Iedereen die niet goed met gereedschap en lastdieren was uitgerust was volslagen kansloos. Sommigen hadden in hun honger naar goud niet eens een overjas en het pad lag bezaaid met lijken van mensen, paarden en ezels. Al spoedig toegedekt door metershoge sneeuw. Er stierven zoveel paarden tijdens de goudkoorts dat het pad bekend werd als het “Dead Horse Trail”. Het pad eindigde bij Lake Bennett (Carcross), waar de goudzoekers boten bouwden om over de Yukon-rivier naar de Klondike-goudvelden te drijven.

De barre tocht te voet over de bergen van de White Pass

De barre tocht te voet over de bergen van de White Pass

Het eindpunt van de White Pass & Yukon Route in Carcross

Carcross is het eindpunt van de 177 kilometer lange spoorlijn, de White Pass & Yukon Route. De historische White Pass & Yukon Route is een indrukwekkende spoorwegverbinding tussen Skagway en Carcross. Hij is gebouwd in 1898 tijdens de Klondike Gold Rush, zodat de barre tocht over de White Pass niet meer te voet hoefde te worden afgelegd. In 1988 werd de White Pass & Yukon Route geopend voor toeristenvervoer. Het is een landschappelijk bijna niet te overtreffen treinreis die tot de meest schilderachtige spoorwegen van de wereld behoort. Houd er rekening mee dat je er wel flink voor in de buidel moet tasten en als je online wilt reserveren je dit minimaal 24 uur van te voren doet.

Het eindpunt van de beroemde White Pass & Yukon Route in Carcross

Het eindpunt van de beroemde White Pass & Yukon Route in Carcross

De omgeving van Carcross ontdekken

Vanuit het stadje maakten wij een korte stop bij wat ze met een oppervlak van 2,6 vierkante kilometer de kleinste woestijn ter wereld noemen: ‘Carcross Desert’. De Carcross Desert wordt meestal een woestijn genoemd, maar is eigenlijk een reeks noordelijke zandduinen. Het klimaat in het gebied is te vochtig om als een echte woestijn te worden beschouwd. Toch heeft de Carcross Desert alle kenmerken die horen bij grotere woestijnen. Deze miniatuurwoestijn is een wonderbaarlijk natuurverschijnsel in Yukon. Bijzonder om het zand van deze ‘woestijn’ te zien tegen een achtergrond van de bergen met de besneeuwde toppen. Als je wilt kun je in een paar uur door het hele gebied van de woestijn lopen.

Carcross Desert nabij Carcross

Carcross Desert nabij Carcross

Caribou Crossing biedt verschillende activiteiten onder één dak. Er is een klein museum met informatie en originele overblijfselen van de mensen die via de Gold Rush Trail reisden en op zoek gingen naar goud. Ook vind je er een natuurmuseum met de grootste collectie opgezette dieren (’s wereld grootste ijsbeer en een levensgrote mammoet), representatief voor de dieren die in het noorden van Canada voorkomen. Dieren die je tijdens het rondreizen onderweg langs de kant van de weg ziet, zien er wanneer je er zo naast staat nóg imposanter uit! Naast het museum is er een gedeelte met o.a. paarden, ezels, geiten en alpaca’s. Leuk voor de kinderen zijn de (husky) puppy’s die ze mogen aaien.

Puppy's aaien bij Caribou Crossing puppy padding

Puppy’s aaien bij Caribuo Crossing puppy padding

Genieten van de vergezichten onderweg naar Skagway

Via de Klondike Highway zakken we af naar Skagway. We slaan in Canada eerst nog wat boodschappen in, omdat de prijzen in Skagway en Haines nogal hoog schijnen te zijn. Tevens is het Amerikaans grondgebied en daar betaal je in US dollars.

De rit van Carcross naar Skagway is wederom prachtig vanwege de veranderende vergezichten. De Klondike Highway loopt langs Windy Arm ten zuiden van Carcross. Windy Arm is een van de twee armen van Tagish Lake, een meer in Yukon en het noorden van British Columbia, Canada. Het meer is zeker 100 kilometer lang en ongeveer twee kilometer breed. Er is langs de route een adembenemend uitzicht over het meer.

Windy Arm van het Tagish Lake

Windy Arm van het Tagish Lake

Test vervolgens je zenuwen bij de Yukon Suspension Bridge, een voetgangerskabelhangbrug hoog boven de Tutshi River Canyon.

Suspension Bridge - een voetgangerskabelhangbrug hoog boven de Tutshi River Canyon

Suspension Bridge – een voetgangerskabelhangbrug hoog boven de Tutshi River Canyon

De Klondike Highway kronkelt verder door het prachtige berglandschap en over de White Pass, voordat hij afdaalt naar Skagway. Wanneer je dichterbij de Amerikaanse grens komt, verandert de omgeving in een soort maanlandschap van ijs, water en toendra. Wij hadden vooraf geen visa voor Amerika geregeld en moesten ons daarom nog registeren aan de grens (kosten Visa 6 US dollar per persoon). Houd er overigens rekening mee dat Amerika een andere tijdzonde hanteert. Het is in Skagway een uur vroeger dan in Yukon.

Maanlandschap onderweg naar Skagway

Maanlandschap onderweg naar Skagway

Skagway was de toegangspoort tot de Klondike-goudvelden. Vanaf hier wandelden goudzoekers over de White Pass naar Bennett Lake en navigeerden vervolgens over de Yukon-rivier naar Dawson City. Tegenwoordig is het een goed bewaard gebleven goudkoortsstad waar grote cruiseschepen aanmeren. In Skagway kun je wandelen over de houten promenades en genieten van de geschiedenis en levendige sfeer van deze bruisende stad. Vergeet tijdens het winkelen in Skagway vooral geen bezoek te brengen aan het leuke koffiebarretje ‘Bites on Broadway’. Buiten de lekkere koffie en het overheerlijke gebak word je ontzettend vriendelijk geholpen.

Bites on Broadway in Skagway

Bites on Broadway in Skagway

Het centrum van Skagway

Het centrum van Skagway

De White Pass & Yukon Route

Geen bezoek aan Skagway is compleet zonder een treinrit op de White Pass en Yukon Route Railroad. Gebouwd in 1898 om de Klondike Gold Rush te bedienen, is deze smalspoorbaan nu een historisch monument voor de civiele techniek. De aanleg van een spoor van zeeniveau naar de top van de White Pass op ruim 800 meter hoogte mocht in die tijd een wonder heten. Het spoor gaat door tunnels, over torenhoge schraagbruggen en laat de meest spectaculaire vergezichten zien.

White Pass en Yukon Railroad

White Pass en Yukon Railroad

Vergezicht tijdens de White Pass en Yukon Route

Vergezicht tijdens de White Pass en Yukon Route

In Skagway zijn twee RV parken. Ze zijn beide van de overheid en ze hebben dezelfde prijzen en faciliteiten. Wij kozen bewust voor Pullen Creek RV Park aan de haven in plaats van Garden City RV Park, omdat hier geen lokale bevolking permanent verblijft op het RV Park.

Na het verkennen van Skagway, stappen we de volgende dag op de veerboot naar Haines en op weg naar weer een nieuw avontuur. Uitkijkend naar walvissen, adelaars en misschien zelfs grizzlyberen die op zalm vissen.

De oversteek met de ferry van Skagway naar Haines

De reis met de ferry van Skagway naar Haines door het Lynn-kanaal is adembenemend en duurt ongeveer drie kwartier. Zorg dat je de veerboot ruim van tevoren reserveert, zodat je verzekerd bent van een plek aan boord. De ferry vaart namelijk maar één keer per dag. Breng vooral de tijd door op het dek van de boot om te genieten van de vergezichten over het water en de schitterende witte besneeuwde bergen op de achtergrond. Het blijft een spectaculair gezicht. In die zin jammer dat het maar 45 minuten duurt.

Weer volop genieten van het wildlife onderweg van Haines naar Haines Junction

Breng de ochtend door met het verkennen van Haines voordat je terugkeert naar Yukon. Je zult merken dat Haines veel minder toeristisch is dan Skagway. Net buiten de stad is het gebied langs de vlakten van de Chilkat-rivier, langs de Haines Road. Wij waren er begin mei en dat is nog vrij vroeg in het seizoen. Ondanks dat de zalmentrek dan nog niet begonnen is, kun je hier de beren met hun kroost in actie zien, struinend op zoek naar vis.

Grizzly beer langs de weg

Grizzly beer langs de weg

De rit langs de Chilkat-rivier en Chilkat Bald Eagle Preserve is, zoals de naam al doet vermoeden, een geweldig gebied om veel arenden te zien. Ze schatten maar liefst 400 zeearenden die hier het hele jaar door leven, maar dat aantal groeit tot meer dan 4.000 tijdens de herfstloop van de zalm. Tijdens de rit van Haines naar Haines Junction breng je veel meer tijd door in de bergen dan toen je naar Skagway ging. Het is een prachtig stuk weg.

Zeearend bij Haines

Zeearend bij Haines

Terug naar Canada

Nadat je Canada opnieuw bent binnengekomen, passeer je de weg en de bergen van de Haines Pass. Terwijl je richting Haines Junction gaat, kan het een uitdaging zijn om je ogen op de weg te houden en niet op het adembenemende uitzicht het omliggende gebergte.

Kathleen Lake is een geweldige plek om te stoppen voor een picknick. Dit kristalheldere meer, omgeven door met sneeuw bedekte bergen, biedt een scala aan wandelpaden, van een gemakkelijke promenade tot zware beklimmingen. Met onze zesjarige dochter hebben we een deel van de uitdagende wandeling gedaan: The Kings Throne. Deze trail kun je meerdere dagen lopen, wij liepen alleen het beginstuk tot net boven de boomgrens. Onze dochter vond het geweldig, want het is een route waarbij veel geklommen moet worden. Eenmaal boven word je beloond met een fenomenaal uitzicht over het lager gelegen Kathleen Lake. Je kunt bijna je auto zien staan op de parkeerplaats.

The Kings Throne

The Kings Throne

pittige hike naar The Kings Throne

Pittige hike naar The Kings Throne

In Haines Junction hebben we het visitors center bezocht. Een aanrader om te doen als je info wilt over verblijfsopties en wandelroutes. Op advies hebben we de locale bakkerij, Village Bakery, bezocht en deze tip kunnen we je van harte aanbevelen. Het is een superleuk en sfeervol zaakje met allerlei heerlijkheden zoet en hartig en lekkere koffies. Hier weer een paar overheerlijke cinnamon buns gekocht.

Het ruige gebergte bij Haines Junction

Het ruige gebergte bij Haines Junction

Aan alles komt een eind

Onze een-na-laatste overnachting hebben we overnacht op de openbare camping Pine Lake. Je betaald 12 dollar voor een nacht. Zorg ervoor dat je altijd wat losgeld bij je hebt, zodat je dit ter plekke kunt voldoen. Pine Lake is prachtig gelegen aan het gelijknamige meer. Er is een speeltuintje en er zijn toiletgebouwen. Ook is er een kleine boardwalk dat naar het nabijgelegen strandje leidt en een uitzichtpunt. Er zijn enkele plekken die direct aan het meer liggen. Wij waren later en het was bovendien drukker vanwege het weekend, dus deze plekken waren al bezet.

Zonsondergang bij campground Pine Lake

Zonsondergang bij campground Pine Lake

De rit van Haines Junction naar Whitehorse is opnieuw leuk. Je bent op weg naar huis en wilt misschien graag naar huis, maar er zijn nog steeds mooie dingen te zien. Overweeg om eventueel nog een stop te maken bij Otter Falls en Kusawa Lake.

Ruige Yukon, wat ben je mooi

Of het nu onder de middernachtszon, te voet of per watervliegtuig, met de fiets of met de boot, met de sneeuwscooter of de hondenslee is, Yukon is het hele jaar door een toeristische bestemming met geweldige bezienswaardigheden, (outdoor) activiteiten en unieke ervaringen in elk seizoen. Iconische snelwegen met verbluffende vergezichten en de mogelijkheid om wildlife te bekijken. Yukon is werkelijk fascinerend. Net als de goudzoekers van 1898 zullen moderne avonturiers geïnspireerd worden door de Klondike Gold Rush-geschiedenis. Waar je ook gaat in Yukon, je zult ongeëvenaarde landschappelijke schoonheid en unieke ervaringen vinden. Deze roadtrip is gemaakt voor een camperervaring van een week in Yukon, maar kan gemakkelijk ingekort of verlengd worden, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Ons advies is om tenminste twee weken in Canada door te brengen om een indruk te krijgen van alle geweldige landschappen. Je krijgt het beste van alle werelden.

Bart
Laatste berichten van Bart (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>