De westkust van de Verenigde Staten. Dat is toch vooral Californië. Het rondje door de woestijn, Grand Canyon en Las Vegas is ook schitterend. Maar tegelijkertijd ook best een beetje platgereden. ‘Oregon is above California’ is in het veelzijdige Oregon een gevleugelde uitspraak. En die bovenbuurman van Oregon? We maakten een roadtrip door Washington State.

Washington wordt vaak wel een grijze staat genoemd. Vanwege de regen. Want doorsnee is Washington allerminst. Die regen valt in zekere zin best mee. Het grillige Cascade gebergte verdeelt de staat eigenlijk in tweeën. Door hun hoge pieken houden ze veel neerslag bij zich. En dat komt ten gunste van de oostelijke helft. Het dichter bevolkte westelijke deel daarentegen kampt met de sterke invloed van de Pacific Ocean en het Olympic gebergte. Wat zorgt voor een sterk wisselvallig en snel veranderend weertype. Een cabrio is dan niet altijd een handige keuze.

Roadtrip Washington State

Roadtrip Washington State: geen roadtrip zonder huurauto

Tacoma International Airport ligt een dikke vijftig kilometer ten zuiden van Seattle. Deel twee van onze vlucht met Icelandair via Reykjavik duurt ongeveer zeven uur. Halverwege de avond komen we aan. Via Sunny Cars heb ik al een huurauto geboekt. Zij selecteren in hun netwerk vervolgens de beste verhuurder. Alamo werd het dit keer. Even wandelen naar het complex met de kantoortjes van alle grote verhuurnamen is er niet bij. Shuttlebusjes pendelen dag en nacht. Druk is het gelukkig niet. Op de vragen voor een extra aanvullende verzekering schud ik vol overtuiging mijn hoofd. Met het all-inclusive concept is vooraf duidelijk wat het gaat kosten en is er ter plekke geen extra verzekering meer nodig. Natuurlijk onbeperkte kilometers. Want die gaan we wel maken deze reis. En in ons geval ook niet onbelangrijk dat we de landsgrens met Canada mogen passeren en de wagen vervolgens in Vancouver mogen achterlaten. Wel tegen een extra toeslag. Maar fijn dat het mogelijk is. Met de ultieme vrijheid van een huurauto wil je niet beperkt worden door landsgrenzen.


Huur een auto voor een roadtrip door Washington State

Oase van rust

Dat we ons die avond na een lange reis redelijk gaar voelden was ingecalculeerd. In de directe omgeving van het vliegveld overnachten is dan best lekker. Vaak zijn het juist de vierkante uit beton opgetrokken blokkenhotels langs een drukke weg die vlakbij het vliegveld liggen. Op net drie kilometer van Tacoma International Airport stuiten we op de Cedarbrook Lodge. Die brutaal beweert een oase van rust en ontspanning op steenworp afstand van het drukke vliegveld te zijn.

Binnen vijf minuten draaien we het volledig door bos omgeven complex op. Een kabbelend beekje stroomt onder het bruggetje door dat naar de receptie leidt. Dineren kan meteen een verdieping lager in het atrium met openslaande deuren naar een fraaie vijverpartij. Over die oase is geen woord gelogen. Aanvullend op de best ruime kamers is per gebouwdeel een huiskamer beschikbaar. Met comfortabele banken, stoelen, open haardje en een pantry. Die bovendien is gevuld met meerdere lekkernijen. Waaronder een diepvriesvak bomvol met ijs. Cedarbrook Lodge is een prima plek om vermoeid na een lange reis uitgerust aan een roadtrip te kunnen beginnen.

Cedarbrook Lodge
Cedarbrook Lodge
Cedarbrook Lodge
Cedarbrook Lodge

Startpunt Seattle

Fullsize met een bodemloze kofferbak. Moeiteloos past de bagage in de kofferbak van de zilverkleurige Nissan Altima. Onze reisgenoot voor deze week. Geen zware eerste dag voor de wagen met Seattle als eerste bestemming. En in de stad is een auto eigenlijk niet nodig om de stad te verkennen. Alhoewel het wel makkelijk kan zijn. Het openbaar vervoer netwerk bestaat voornamelijk uit bussen. En een monorail die Downtown met Seattle Center verbindt. Geen metro of tram. Het kan soms wat ingewikkeld zijn om in bepaalde delen van de stad te komen. Dan is een auto handig. Maar daarentegen kan het vinden van een parkeerplaats weer een behoorlijke uitdaging zijn.

Het fraaie Loews Hotel waar we verbleven heeft een mooie locatie aan 1th Street. Valet parking is hier de standaard. De auto laten we maar staan. Het is een korte wandeling naar het beroemde Pike Place Market. Natuurlijk mag de Space Needle niet ontbreken op het lijstje. Rondom het Seattle Center zijn meerdere interessante musea gevestigd. Om bij Lake Union te komen voor een boottochtje is wat ingewikkelder. Een Uber brengt dan uitkomst. Na drie dagen in de stad is het tijd om echt te beginnen met de roadtrip.

Roadtrip Washington State: startpunt Seattle
Pike Place Market Seattle
Space Needle Seattle
Space Needle Seattle
Space Needle Seattle

Op weg naar de Olympics

Indrukwekkend is de skyline van Seattle. Vooral vanaf het water. Met de ferry maken we de oversteek naar Bainbridge Island. Op weg naar Port Angeles. Deze route scheelt zeker tachtig kilometer ten opzichte van landroute via Tacoma. En is gewoon veel mooier. Bovendien is de overtocht per ferry ontspannend. Port Angeles is de poort tot het Olympic National Park. De rit vanaf Seattle neemt inclusief de ferry ongeveer drie uur in beslag.

De oversteek naar Bainbridge Island
Ferry naar de Olympics

Een groot deel van het Olympic National Park is nog gewoon pure wildernis. Highway 101, de Olympic Highway, slingert als enige doorgaande weg als het ware om het park heen. Iets ten zuiden van Port Angeles ligt Hurricane Ridge. Tot aan het bezoekerscentrum is het ongeveer dertig kilometer rijden. Dat ons zeker drie kwartier kostte om te overbruggen. Bochtige steile klimmetjes met schitterende uitzichten onderweg maken deze route absoluut de moeite waard. Mount Olympus met haar witte sneeuwtoppen domineert het landschap. Tenminste, als ze niet achter de wolken zit verstopt. Een prachtig gebied waar verschillende hikes mogelijk zijn.

Red Lion Hotel Port Angeles Harbor
Mount Olympus
Mount Olympus

Olympic National Park: enorm gebied

Dag- of meerdaagse excursies met een busje door Olympic National Park worden aangeboden. Maar juist de vrijheid met een huurauto is echt van belang om op je gemak het park te kunnen verkennen. Twee tot drie dagen is daarvoor het minimum. Het gebied is namelijk echt groot. In westelijke richting rijden we eerst naar de Elwha Valley voor de Madison Falls. De rivier is populair voor watersport. Langs Lake Crescent rijden we door richting de grillige kustlijn. Rialto Beach ligt bezaaid met drijfhout. De enorme stacks in de zee geven het plaatje een mysterieus karakter. Vampier liefhebbers komen hier graag. Hier en het nabijgelegen Forks staan bekend als de bakermat van de Twilight boekenserie. Een ander prachtig strand is Ruby Beach, iets ten zuiden van Rialto Beach.

Madison Falls inElwha Valley
Rialto Beach ligt bezaaid met drijfhout
Forever Twilight in Fork

Eén van de hoogtepunten van het Olympic National Park is het Hoh Rain Forest. Vanuit Forks weer een uurtje rijden. Het landschap is onwerkelijk. Door overvloedige regenval, meer dan vier meter per jaar, is een schitterend groen regenwoud ontstaan. Een korte en goed toegankelijk hike van een dikke kilometer geeft een goede indruk van dit bijzondere bos. De kans is overigens levensgroot dat de regen met bakken uit de hemel valt. Zoals we hebben ervaren. Regenkleding is onontbeerlijk. Want die hike wil je doen.

Hoh Rain Forest
Hoh Rain Forest
Hoh Rain Forest

Eilandhoppen op de San Juans

Port Angeles is niet alleen de toegangspoort tot het Olympic National Park. Ook is het een prima vertrekpunt richting de San Juan Islands die per ferry bereikbaar zijn. Dat kan via het Canadese Victoria op Vancouver Island of via de Amerikaanse ferryroute. Drie eilanden van de archipel worden doorgaans bezocht. San Juan Island is het grootst, drukst en heeft hoofdstad Friday Harbor in haar gelederen. Orca Island is een stuk rustiger en Lopez Island is voor de echte rustzoeker. Voor de Amerikanen is het een echte vakantiebestemming. En één van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka’s te spotten. Zelfs vanaf het land.

Voor sportieve activiteiten zoals hiken, fietsen of kajakken lenen de eilanden zich uitstekend. De ferry in de richting van Anacortes brengt ons in een uurtje weer terug op het vasteland van Washington State. Vanaf hier is de oostelijke zijde van de staat met Mount Baker en de imposante Mount Rainier te verkennen. Onze tijd zit er helaas op. We rijden in een kleine twee uur door naar Vancouver waar we de prachtige roadtrip door de westelijke helft van Washington State afsluiten.

Met de ferry richting de San Juan Islands
Roadtrip Washington State
Roadtrip Washington State
Roadtrip Washington State
De San Juan eilanden: een van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's te spotten
Roadtrip Washington State

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>