Roadtrip USA – zo deden wij het, 5 tips

Tien nationale parken, vier staten, 5.000 km, 30 dagen, 50 graden, één auto. Een roadtrip door het zuidwesten van de VS is groots, meeslepend en soms gewoon afzien. Wat een afstanden, wat een mooie natuur, soms teruggeworpen op jezelf, helemaal afhankelijk van je auto. Roadtrip USA - zo deden wij het, 5 tips.

Een roadtrip USA: vijf weken door het zuidwesten van Amerika. Dat is genieten. In Nevada, Utah, Arizona en California liggen parken zoals de Grand Canyon, Yosemite, Page, Bryce, Zion en Death Valley. Tien parken deden we. Alleen natuur, geen steden. We maakten een flight alert voor een goedkope vlucht aan op Vliegennaar.nl, kozen voor een kleine auto, verblijf in motels, en simpel eten in lokale tentjes. Geen big M, geen S. koffie.

Roadtrip USA – onze route

Onze roadtrip USA was op de kop af 3000 mijl. We vlogen naar Las Vegas. Niet zoals veel mensen naar Los Angeles of San Francisco. Vanuit Las Vegas hebben we eerst Sedona, de zuidkant van de Grand Canyon en de Route 66 gedaan. Daarna vertrokken we naar het westen: Death Valley, Mono Lake, Yosemite en Lake Tahoe. Van daaruit weer oostwaarts, dwars door de eenzaamheid van Nevada naar rode​ canyons van Utah. Capitol Reef, Arches en Dead Horse Point, Monument Valley, Page, Bryce en Zion. Daarna terug naar Las Vegas en via Toronto weer naar huis.


Roadtrip USA: 5000 km door Arizona, Nevada, California en Utah. Vertrek en eind: Las Vegas.

Roadtrip USA: 5000 km door Arizona, Nevada, California en Utah. Vertrek en eind: Las Vegas.

Roadtrip USA – Tip 1: wees op tijd

Wij dachten in februari: laten we dit jaar eens op tijd onze vakantie boeken. Maar voor een roadtrip in juli/augustus is dat dus behoorlijk laat. Ja, Amerika is populair. Ondanks Trump… Dus boek je vlucht en de hotels op tijd. Maar boek ook sommige excursies van te voren. Een ‘guided tour’ door Antelope Canyon (op eigen houtje mag je er niet in) is snel volgeboekt. Sommigen regelen dit maanden in het voren en zeker als je de ideale foto wilt maken is dat nodig.

'Where the old west begins'

‘Where the old west begins’

De Grand Canyon. Zooo mooi, maar niet eens het hoogtepunt van de reis!

De Grand Canyon. Zooo mooi, en toch niet eens het hoogtepunt van de reis!

De Grand Canyon verandert de hele dag: 's ochtends mist, 's avonds in volle glorie.

De Grand Canyon verandert de hele dag: ‘s ochtends mist, ‘s avonds in volle glorie.

Iets anders: tank op tijd. Wij reden nooit met een tank minder dan halfvol. Soms zit er (in Nevada) 150 tot 250 km tussen twee tankstations… Ook het inslaan van water doe je het liefst op tijd (bij dezelfde tankstations). Bij de hitte in de zomer en de grote afstanden wil je geen enkel risico lopen.
Tenslotte: vlucht op tijd. In de zomer is in het zuidwesten de tijd van de ‘moesson’. Onverwachte stortbuien op de stenige ondergrond van de woestijn veroorzaken ‘flash floods’ zoals wij die niet kennen (binnen 2 minuten staat het water in een droge canyon dan 5 meter hoog en komt aan met het geluid van een straaljager). Eén keer hebben we echt gerend en een mooie ‘landmark’ op een paar honderd meter laten schieten…

Roadtrip USA: in Nevada rijd je makkelijk 150 km zonder iemand te zien. Bij 40 graden... Dus bereid je goed voor.

In Nevada rijd je makkelijk 150 km zonder iemand te zien. Wát een bijzondere ervaring! Maar bereid je goed voor want het is ruim 40 graden.

The loneliest road in America. Dat is dus echt heel lonely...

The loneliest road in America. Dat is dus echt heel lonely… Maar ook een geweldige beleving.

Roadtrip USA – Tip 2: een goede auto

Wij reden niet met een camper. In de zomer moet je namelijk alle campings vooraf vastleggen (drukte) en het z.n. ‘vrijheidsgevoel’ is dan snel weg. Zorg hoe dan ook dat je een goede​/nieuwe auto huurt. Bij de grote hitte, de grote afstanden over soms bijna verlaten wegen, de soms ruwe onverharde wegen en het gebrek aan mobiel bereik wil je niet blijven staan met pech. Toch? Onze extra verzekering voor ‘road assistance’ was eigenlijk weggegooid. Je kunt niemand bellen, een voorbijganger zal je moeten helpen.

It's a long way from nowhere tot nowhere...

It’s a long way from nowhere tot nowhere…

Mono Lake, vlak bij Death Valley. Zoutpilaren in een zoutmeer. Van het album van Pink Floyd.

Mono Lake, vlak bij Death Valley. Zoutpilaren in een zoutmeer. Van het album van Pink Floyd.

In Death Valley is het makkelijk 50 graden. Genoeg water bij je?

In Death Valley is het makkelijk 50 graden. Airco uit, ramen open, veel water mee…

Roadtrip USA – Tip 3: motels zijn super!

Ja echt. Motels zijn helemaal afgestemd op een roadtrip en geven een heerlijk vrij gevoel. Parkeren voor de deur, koelkast, magnetron, koffie, thee, keuken/wasbak, strijkijzer en strijkplank. Wij waren 5 weken op pad met minimale handbagage. Af en toe even wassen, strijken, klaar. In hotelletjes is dat al een stuk lastiger.

Wij gingen NIET met de camper maar namen motels. Camper-plekken zijn in de zomer volgeboekt...

Wij gingen NIET met de camper maar namen motels. Camper-plekken zijn in de zomer volgeboekt…

Dead Horse Point. 400 meter boven de Colorado. Sprakeloos...

Dead Horse Point. 400 meter boven de Colorado. Sprakeloos…

Roadtrip USA – Tip 4: In God We Trust (?)

Mooi motto van die Amerikanen. Maar wij hadden meer geloof in onze eigen voorbereiding: goede auto, nieuwe banden, veel water aan boord, reserve gps én papieren kaart, enz. Overdreven? Ja. Maar wel lekker… De verlatenheid is echt enorm en voor Europeanen niet goed voor te stellen.

Verlaten dorpen, verlaten mijnen. 'Make America Great Again.'

Verlaten dorpen bij verlaten mijnen in de Silver State Nevada.

Arches National Park en Bryce National Park. Rood, roder, roodst.

Arches National Park en Bryce National Park. Rood, roder, roodst.

Het mooiste!! Lower Antelope Canyon in Page.

Voor mij de mooiste canyon!! Lower Antelope in Page. Wow.

Horseshoe Bend bij Page.

Horseshoe Bend bij Page hoog boven de Colorado Rivier.

Roadtrip USA – Tip 5: schrik niet van de kosten

We hadden een (voor Amerika) kleine auto, een goedkope lijnvlucht via Toronto, 2/3 sterren motels (iets boven basic mag wel) en we aten simpel (soms een salade op de kamer). Toch moet je rekenen op €3500 pp, inclusief alle entreegelden voor de National Parks en State Parks, de benzine (goedkoop in de VS) en fooien (15% op alles). Let ook op dat alle prijzen (ook in de supermarkt) zijn aangegeven zonder de btw.

Hier zat Butch Cassedy verstopt. In een kloof die bij elke bui een kolkende rivier wordt.

Hier zat Butch Cassedy verstopt. In een kloof die bij elke bui een rivier wordt.

Antelope Canyon is door flash floods uitgesleten. Elke paar dagen loopt het onder.

Antelope Canyon is door flash floods uitgesleten. Adembenemend…

Aan de rustige noordrand van de Grand Canyon slaap je lekker in een blokhut!

Aan de rustige noordrand van de Grand Canyon slaap je het lekkerste in een blokhut!

Ze rijden nog!

Ze rijden nog!

Op de beroemde Route 66.

Langs de beroemde Route 66. Symbool van vrijheid.

In Yosemite National Park staan de beroemde sequoia bomen. Huge...

In Yosemite National Park staan de beroemde sequoia bomen. Huge…

YES! Eindelijk witte rotsen in Zion National Park.

YES! Na al het rood eindelijk WITTE rotsen. In Zion National Park.

Tekst en foto’s: Arjan Mulder – alle foto’s: smartphone & snapseed hdr

Meer info:

Arjan
Volg mij!
 1. Nicoline Smits zegt:

  Honderdvijftig km tussen twee tank stations is niks, vooral niet als je niet enkel interstates wilt rijden. Het is echter wel mijn ervaring dat mensen *wel* stoppen om te helpen als iemand problemen heeft, maar je moet wel duidelijk maken dat je hulp nodig hebt. Zet je motorkap omhoog.

  Een betrouwbare auto is een must, dus huur bij een bekende verhuurder zoals Avis of Hertz. De meeste verhuurders verschaffen ook roadside assistance, en dat kan handig zijn als er onverhoopt toch iets aan de auto mankeert, maar door de grote afstanden kan het een halve dag of langer duren voor je dan een andere auto hebt.

  Rijden in het zuidwesten vergt veel van een auto, o. a. door stof en hitte. Het is aan te bevelen tussentijds een keer langs een Jiffy Lube ofzo te gaan en olie en filters te laten verversen. Ja, dat kost een paar tientjes, maar da’s beter dan stranden in the middle of nowhere.

  • Dank je wel! Wij hadden idd een betrouwbare auto, maar moesten echt wennen aan dit soort ‘leegte’. Die 150 km is soms net zo makkelijk 250 km (dwz voor je weer ‘bewoonde’ wereld ziet. Maar dat was voor mij nu net de charme. En je hebt gelijk: iedereen is aardig en behulpzaam en je bent niet echt ‘alleen op de wereld’. Zelfs niet in Nevada 🙂

 2. Ricardo zegt:

  Wat een leuke fotos en goede tips! Klein vraagje, heb je voor de motels van te voren moeten reserveren? Of kon je aankomen en was er voldoende motels? Ultieme vrijheid is natuurlijk dat je niet vast zit aan een motel die je weken geleden gereserveerd heb 😉

  • Ja Ricardo, het is daar prachtig! Wij hebben wel alles vooraf gereserveerd. Het is gek, maar we gingen in juli en in januari bleken de (betaalbare!) motels al vol te lopen met boekingen. Ik moet zeggen: op sommige plekken zijn ze ook niet heel dik gezaaid… Maar van anderen heb ik gehoord dat hetzelfde geldt voor camper-plekken (in de zomer). Echt hoogseizoen.

   • M Geuzebroek zegt:

    Ik ben 12 jaar op een rij 1 maand door Amerika gaan toeren en heb nooit een motel van tevoren geboekt. Alleen de eerste dag bij aankomst kan het wel handig zijn om een Hotel/Motel te boeken omdat je dan niet met een duf reishoofd hoeft te gaan zoeken naar een slaapplek.

    • Wij trokken rond half juli – half augustus. En we waren blij dat we hadden geboekt. Anders hadden we regelmatig behoorlijk moeten zoeken naar iets betaalbaars! En daar heb je na een dag rijden bij 40+ graden geen zin in. Maar in andere gebieden en andere reisperioden kan het natuurlijk heel anders zijn.

   • Walter zegt:

    Wij zijn met gezin geweest 4 personen in juli augustus. Van te voren alle motels geboekt, dit werd ook aangeraden. Is dan ook best druk. Wij willen volgend jaar weer gaan, dan in september oktober. Dan zonder boekingen.

 3. M Geuzebroek zegt:

  Een paar tips:
  Casinos hebben in de VS vaak een hotel met goede, goedkope kamers. Romantisch is anders, maar je kan er goed slapen. Als je in Utah bent ga dan ook eens kijken bij Goblin Valley en Blue Canyon. De Moenkopi dinosaur trails in Arizona zijn ook prachtig. Off the beaten path, dus kom je er weinig mensen tegen. Veel water meenemen.

 4. Suzanne zegt:

  Ik heb eens gekeken om een dagtour door de Antelope Canyon te doen en gekeken naar de prijzen..
  Zo’n dagtour kost 196 euro per persoon. Zit ik dan op de juiste website te kijken? Is dat inderdaad zo prijzig?
  Wij gaan ook in juli en zijn bezig om onze reis voor te bereiden. We gaan 3 weken en zijn met 4 volwassenen en 2 kinderen.

  • Hi Suzanne,
   Leuk dat jullie hier ook heen gaan. Wij bezochten de Lower Antelope Canyon. Dat is goed te betalen. De Upper is veel duurder (daar zit een stuk vervoer bij in). De Upper is bekend van één specifieke foto (met die ‘waterval’ van zand in het zonlicht) maar de omstandigheden zijn lang niet altijd goed. De Lower Canyon was prachtig. Wel een paar dagen vooraf reserveren (kan op de site van Ken’s Tours).
   Heel veel plezier! Arjan

 5. Ron van Vugt zegt:

  Hoi Arjan,
  Heb jouw maandtrip ongeveer hetzelfde gedaan, lang geleden. Nu opnieuw met een nieuwe reispartner is deze reis weer in de planning voor 3 weken. Jouw kaartje is niet helemaal duidelijk, heb je een wat uitgebreidere beschrijving?
  Ik wil ook starten in Las Vegas, maar eindigen in SF met een one-way rental en er dan nog 2 weken in
  /rond New Orleans aan vast plakken, lekker de blues beleven. Ben je in die omgeving ook geweest?
  Reisplanning: medio sep/okt (indian summer) 2020

  • Hallo Ron,
   Leuk dat je zo enthousiast bent. Wij gingen zelf ook deze zomer voor een tweede keer! Wij reden de tweede keer minder, en genoten nog meer. Zelfs in Utah, bij Arches, een zwarte beren familie vlak naast de auto. Zeldzaam! De tocht die hier is beschreven startte in Las Vegas en ging in een acht-vorm: eerst oostelijk en toen terug via Las Vegas naar het westen en via een noordelijke lus weer terug naar Las Vegas. Ik denk dat het kaartje dan wel duidelijk is? Ik was ooit in New Orleans, werk-gerelateerd. Prachtig! Jochies van 12 in een jazzband op straat die de sterren van de hemel spelen! Heel veel plezier alvast bij de voorbereiding.
   Groeten Arjan

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>