Gids: Roadtrip Toronto in 7 dagen!

Canada is de tegenhanger van de Verenigde Staten als het aankomt op roadtrips. Dit immense land dat bestaat uit tien ’provincies' (zeg nooit 'staten'!) en tienduizenden meren laat zich perfect lenen voor een memorabele roadtrip. Nu denk je waarschijnlijk dat je hier een maand voor moet uittrekken, en dan heb je geen ongelijk, maar ook met veel minder tijd is Canada een wonderlijke bestemming. Een roadtrip van ‘slechts’ 7 dagen maakt dat je direct verliefd wordt op dit fantastische land. Denk aan Toronto, elanden, kano-tochten, en warme bagels.

De huurauto, Toronto

Een goed startpunt voor een zevendaagse reis door Canada is Toronto. Niet alleen is dit makkelijk te bevliegen met bijvoorbeeld WOW air, maar deze stad is ook een hub voor veel bezienswaardigheden. Op de eerste dag (ik zou zeggen een zaterdag) arriveer je op Toronto Pearson International Airport en haast je je vol enthousiasme onder de bordjes ‘Rental Car’ door. Deze leiden uiteindelijk naar een behoorlijk donkere passage onder de parkeergarage waar alle verhuurbedrijven netjes bij elkaar opgeborgen zijn.

Bij veel verhuurbedrijven wordt een auto niet toegewezen maar mag je deze zelf uitkiezen. Met een beetje mazzel staat er dus stiekem een mooi upgrade tussen de budget-auto’s en zorgt een vriendelijke clerk voor een leuk begin van je reis. Check voor vertrek nog even of je hebt betaald voor een tweede bestuurder, mocht dat nodig zijn. Een internationaal rijbewijs is voor dit land trouwens geen vereiste.

Toronto, Canada

Toronto, de start van een zevendaagse roadtrip door Ontario.

The Thousand Islands, Kingston

Omdat er maar zeven dagen in een week gaan, is direct van start gaan een pre. Afhankelijk van jouw aankomsttijd kun je ervoor kiezen om een nachtje in Toronto te spenderen of gelijk door te rijden naar de eerste bestemming. Toronto is met drie miljoen inwoners de grootste stad van Canada. Het verkeer is dan ook zoals je mag verwachten; toepasselijk druk.

Zonsopkomst in een kano op Gananoque lake in The Thousand Islands.

Een van de eerste bestemmingen die de provincie Ontario rijk is draagt de naam “The Thousand Islands”. Een merengebied dat is bezaaid met ontelbaar veel kleine en grote eilanden en rotsformaties. De uitvalsbasis voor dit gebied is Kingston. Je kunt ook op zoek naar een gezellige accommodatie bij mensen thuis in de kleine dorpen. De Canadezen noemen dit overigens Cottage Country, omdat het merendeel van de huizen hier zomerhuisjes zijn.

De Canadezen in dit gebied zijn gek van kanoën, en dat is dan ook iets dat je voor geen goud mag overslaan. De vele meren zitten vol met otters, bevers, adelaars en ander wildlife. Kano’s zijn overal te huur, met of zonder gids.

Elanden spotten, Algonquin Provincial Park

Na twee dagen peddelen op de Rideau meren is het tijd om door te rijden naar het dichtstbijzijnde Provincial Park. Deze draagt de naam ‘Algonquin Provincial Park’ en vind je een kleine 300 kilometer boven Kingston. Je mag op veel wegen niet harder dan 100 km/u, dus verkijk je niet op de tijd die je nodig hebt. Haasten is sowieso niet nodig, een dagje on the road is natuurlijk onderdeel van jouw roadtrip.

Algonquin Park is fantastisch om te bezoeken als de wereldberoemde Indian Summer indaalt. De ommekeer van de bladeren van groen naar alle kleuren van de regenboog is een jaarlijks schouwspel waar dit park om bekend staat. De Indian Summer kenmerkt zich ook door een korte periode van mooi weer tussen de koude herfstdagen door.

Zodra je het park inrijdt, waar je overigens €11,- per dag per auto (incl. inzittende) voor betaalt, kun je bij het Visitor Centre terecht voor alle informatie die je nodig hebt. Zo kun je kiezen uit een 20-tal routes om te hiken, variërend tussen routes van 700 meter tot 10 kilometer. Als je vroeg in de ochtend start heb je kans om elanden en zwarte beren te spotten. Vraag bij het Visitor Centre na waar de meeste kans op wild life is, waarschijnlijk is het antwoord; Mizzy Lake Trail.

Halverwege Mizzy Lake Trail in Algonquin Park tijdens Indian Summer.

Halverwege Mizzy Lake Trail in Algonquin Park tijdens Indian Summer.

De watervallen, Niagara Falls

Binnen vijf uur is de afstand tussen Algonquin Park en de Niagara Falls te overbruggen. Doe dit vroeg in de ochtend om de traffic rond Toronto te ontwijken. Vaak wordt gedacht dat de Niagara Falls onderdeel zijn van Amerika. En dat klopt natuurlijk ook maar Canada is eigenlijk veel beter voor een bezoekje aan ‘the falls’. Het dorpje Niagara Falls, waar de watervallen naar vernoemd zijn, is zelfs Canadees.

Ondanks het massatoerisme mag je de Niagara Falls niet missen. De immense hoeveelheid water die hier per seconde naar beneden stort is nergens mee te vergelijken (wellicht met andere grote watervallen natuurlijk). De complete kermis en santekraam in het dorpje moet je wel lekker overslaan. Tenzij je daarvan houdt, dan moet je er heen.

De Niagara Falls zijn ondanks het toerisme een enorm indrukwekkende bezienswaardigheid.

Vanaf de Canadese boulevard is het uitzicht over de 52 meter hoge Horseshoe Falls het allerbeste. Leuk om te weten: het water in de rivier is drie meter dieper dan dat de watervallen hoog zijn. Ook de toeristische boottocht over de rivier naar de voet van de waterval op de Hornblower is niet zonder reden enorm populair. Het kost je €17,- en is een hilarische ervaring. Beschermd door een zeer dunne poncho weersta je de krachten van het vallende water. Droog blijven is een uitdaging, maar de ervaring weegt hier zwaar tegenop.

Fietsen door Toronto in Canada

Pak een fiets om jezelf door Toronto te bewegen!

De citytrip, Toronto

Na een paar uur bij de watervallen is het tijd om terug te keren naar Toronto. Ondertussen is de roadtrip dan al (of pas) 5,5 dag bezig. Dat betekent dat je nog ruim 1,5 dag kunt vullen! De tijd die over is kan worden gespendeerd in Toronto en dat is zeker geen straf. Deze moderne, westerse, en vooral hippe stad is groot en mooi genoeg om een volle dag in te vermaken. Vliegtickets vanaf Amsterdam naar Toronto zijn al beschikbaar vanaf €119,99 per persoon, enkele reis met WOW air.

WOW air vliegt van Amsterdam via Reykjavik naar Toronto tegen voordelige tarieven!

Om af te sluiten zijn de volgende praktische tips handig om te onthouden:

  • Parkeren binnen 3 meter van een brandkraan is ten strengste verboden, en levert een boete van $100 op!
  • Tim Hortons is the place to be voor betaalbare koffie en bagels.
  • Op het moment van schrijven is 1 Canadese Dollar 0,66 euro waard.
  • Je mag trams níet voorbij rijden wanneer de deuren open zijn, zelfs niet met de fiets!
  • Toronto doet wel aan zomer- en wintertijd, maar niet op dezelfde data als Nederland.
Roadtrip Toronto

O, Canada!

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>