Op roadtrip door Israël

Vanaf de grensovergang met Jordanië zouden we een week de tijd hebben om de vlucht huiswaarts vanaf Tel Aviv te pakken. Acht volle dagen dus om zo veel mogelijk van Israël te gaan zien en verkennen. Hoe dat beter aan te pakken, dan door een roadtrip door Israël van zuid naar noord te maken?

De meedogenloze Negevwoestijn

Onze roadtrip door Israël begin in Eilat, het aller-zuidelijkste puntje van Israël en bovendien dé beroemde badplaats van het land. Veel mensen kiezen voor een vakantie naar Israël dan ook voor de zuidelijke badplaats Eilat. Gelegen aan de kraakheldere Rode Zee is dit een ultieme plek om te snorkelen en te duiken. Wij besloten deze verder vrij zielloze plaats snel achter ons te laten en richting Jeruzalem te rijden.

Om vanuit Eilat naar een andere, enigszins bewoonde, plek te geraken, dien je de beruchte Negev te doorkruisen. Deze enorme woestijn neemt bijna het halve land in beslag en mag je met recht meedogenloos noemen. Eindeloze heuvels van afgebrokkelde rotsen worden afgewisseld met eigenlijk enkel enorme vlaktes die bedekt zijn met een ontelbare hoeveelheid steen. Zorg dat je tank van tevoren vol zit en je hoeveelheid water in de auto ruim is, want je zult meerdere uren door de verzengende hitte rijden zonder een andere ziel tegen te komen.

Vanaf Eilat is de eerste benoemenswaardige plaats (lees: je kunt hier koud drinken kopen) Mitzpe Ramon. Er is hier zelfs een bezoekerscentrum vanwaar je een geweldige uitzicht hebt over de Ramon Krater. Tevens kun je hier, het is ongelooflijk maar waar, een heuse alpacafarm bezoeken. De wonderen zijn de wereld nog niet uit…

Negev woestijn Israel

Urenlang kun je rijden door de Negevwoestijn zonder ook maar iets of iemand tegen te komen…

Vanaf Mitzpe Ramon zet het indrukwekkende landschap zich voort tot aan Be’er Sheva, vanwaar je langzaamaan de bewoonde wereld weer in zult rollen, met voor ons als eerste bestemming Jeruzalem.

Wonderlijk Jeruzalem

Een stad als Jeruzalem is een unicum. Wat je religieuze achtergrond of interesse ook is, je kunt hier je hart ophalen aan beroemde plekken, verhalen en locaties. Het oude centrum wordt voornamelijk gekenmerkt door de souk, die heerlijk Midden-Oosters is, en van waaruit je zo richting de wereldberoemde Klaagmuur loopt.

Hoewel het oude centrum prachtig is, is juist ook het nieuwe deel van Jeruzalem aan te raden. Wat dacht je van kleine artistieke winkeltjes, heerlijke etenstentjes en een geweldig marktleven? Zo kun je op de Mahane Yehuda markt je eindeloos vergapen aan uit de kluiten gewassen stukken fruit en groenten, is het onmogelijk om je lievelingssmaak halva te vinden tussen de tientallen opties die er zijn, en kun je het beste Israëlische craftbier rijkelijk laten vloeien.

Markt Jeruzalem halve

Zou jij kunnen kiezen uit zoveel smaken..?

Jeruzalem is ook de uitvalsbasis om tripjes naar de omgeving te maken, zoals Masada en de Dode Zee. Aan de Dode Zee vind je aan de noordkant – op de Westelijke Jordaanoever – en aan de zuidkant privéstranden waar vanuit je heerlijk kunt badderen in het immens zoute water. Je wéét natuurlijk dat je gaat blijven drijven, maar het gevoel wanneer dat toch ook echt gebeurt, is onbeschrijflijk! groot voordeel voor de snel verbrandende kreeftjes onder ons: de Dode Zee ligt zó laag, dat het moeilijk is om er te verbranden. Durf jij de proef op de som te nemen? (Disclaimer: ondergetekende heeft zich in een middag wel zes keer ingesmeerd met factor 50, dus het is op eigen risico!).

Dode zee Palestina

Ja, je blijft écht drijven!

Contrasten in het noorden

Vanuit Jeruzalem tuften we na enkele dagen door naar het gemoedelijke noorden van Israël. het contrast met de ruwe, zuidelijke woestijn is enorm. Vriendelijke groene heuvels en kleine dorpjes en gemeenschappen lachen je hier toe. Het noorden biedt ook grote trekpleisters als Nazareth (wat eigenlijk wel een vrij lelijke stad is) en het meer van Tiberias. Maar de kustplaatsen zoals Akko stelen toch wel de show hier, met hun oude souks, idyllische haventjes en prachtige kruisvaardersruïnes. Bovendien zorgt de zeewind voor een welkome verkoeling op de soms al bloedhete lentedagen.

Wij grepen hier de gelegenheid aan om in een B&B te verblijven in een klein landelijk dorpje en ons zo ook voor enkele dagen buiten de grote steden te begeven. Een heerlijk kabbelend leven in een kleine gemeenschap waar je zo echt even perfect tot rust kunt komen.

Werelds Tel Aviv

Eindpunt van onze roadtrip was natuurlijk Tel Aviv. Deze stad is weer een geval apart. Indien je op zoek bent naar een plek met echt grote toeristische trekpleisters, dan ben je hier niet aan het juiste adres. Wil je echter heerlijk kunnen eten in de meest hippe tentjes of uitgaan in een fenomenale undergroundscene? Dan is Tel Aviv the place to be!

Grootste trekpleister van de stad is het strand, waar bij elk zonnestraaltje heerlijk gesport en gezwommen wordt. De wijk rondom Allenby Street is echter perfect voor uitgaan en als je heerlijk eten wilt kopen, ben je bij de Carmel Market aan het juiste adres. Het leukste is misschien nog wel het enorme contrast tussen modern Tel Aviv en de instagramwaardige straatjes van Old Jaffa, de oude Arabische wijk van de stad die prachtig is opgeknapt en nu een bruisend centrum is vol artistiekelingen en hipsters. Fijne terrasjes en leuke winkels, die zeven dagen per week geopend zijn, maken dit een goed toeven en een heerlijke afsluiter van een roadtrip door Israël!

Old Jaffa Tel Aviv

Dé hotspot van Tel Aviv: het prachtige Old Jaffa!

Praktische tips voor je roadtrip door Israël

De grootste uitdaging is in eerste instantie het wennen aan de rijstijl in het land. Zeker in de grotere steden is autorijden net een tetris-spelletje op de weg en elke vierkante centimeter wordt -vergezeld met luid getoeter- optimaal benut. Het is dan heel fijn om te weten dat je je huurauto bij een betrouwbare partij hebt gehuurd, want schade rijden is in deze omstandigheden niet ongewoon. Wij huurden onze auto via Sunny Cars, waarbij de all-inclusive formule ervoor zorgde dat we ook in de chaotische steden met een gerust hart konden rijden. Deze formule houdt in dat alle benodigde verzekeringen in de huurprijs zijn inbegrepen en je dus niet achteraf voor onverwacht hoge kosten komt te staan. Zelfs als je schade rijdt, worden de kosten vergoed; wel zo prettig in een land waar meer auto’s wel dan niet ingedeukt zijn! Bovendien is er altijd Nederlandstalige hulp beschikbaar via het noodnummer, mochten er toch problemen zijn. Wij hebben dat gelukkig niet nodig gehad, maar het gaf een gerust gevoel en we konden zo optimaal en zorgeloos genieten van de volledige vrijheid die de huurauto ons bracht.

roadtrip door Israël - Jeruzalem

Weinig steden zijn zo historisch en complex als het prachtige Jeruzalem

Verder is het bij de planning handig om er rekening mee te houden dat parkeren in een stad als Tel Aviv haast onmogelijk is (voor een leuke prijs), dus als dat je eindpunt is, valt het aan te raden vooraf uit te zoeken waar je kunt parkeren of dat je beter je auto al kunt inleveren. Ook gelden er bij de meeste huurbedrijven restricties op het rijden met je huurauto in de Palestijnse gebieden, dus dat is iets om in je achterhoofd te houden bij het uitstippelen van de route, zeker omdat je hierdoor soms flink om moet rijden.

Al met al is onze ervaring dat Israël een heerlijk land is om met de auto te verkennen. Je bent zo niet afhankelijk van het soms beperkte openbaar vervoer dat voornamelijk gericht is op de grotere steden en kunt het verder kleine landje zo optimaal verkennen in een relatief korte tijd!

straabeeld jeruzalem

Het oude centrum van Jeruzalem barst van de pittoreske straatbeelden

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
 1. Hoi Brigitte,
  Heb jij nog tips waar je je auto kunt parkeren (‘s nachts) wanneer je binnen de muren van Jeruzalem overnacht? Zijn er net buiten de stad parkeerterreinen oid waar je auto veilig staat?
  Hoor het graag.
  Eline

  • Brigitte zegt:

   Hoi Eline,

   Wat leuk dat je naar Israël gaat! Wij hadden onze auto geparkeerd in een parkeergarage net buiten de Jaffa poort, onder een winkelcentrum. De parkeergarage heet Mamilla Parking en je loopt vanaf daar zo het historische centrum in. De precieze prijs van het parkeren weet ik helaas niet meer, dat was niet per se goedkoop, maar hij staat er wel veilig en ze hebben voordelige tarieven als je je auto iets langer laat staan. Hopelijk kun je hier wat mee!

   Groet,
   Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>