In het spoor van de goudzoekers in Canada

Het gevoel van ultieme vrijheid, de wereld aan je voeten, gaan en staan waar je wilt. Overnachten op een camping aan een meer, in een verlaten bos of in de ruige bergen. Roadtrippen is heerlijk. Zeker in Canada, het camperland bij uitstek. Hier maakten wij een te gekke roadtrip. Waar de meeste reizigers kiezen voor de bekende parken, reden wij via The Gold Rush Trail richting Alaska. Met onze luxe camper hebben we heel wat kilometers afgelegd en nóg meer mooie herinneringen gemaakt.

Roadtrippen door West-Canada

Onze reisroute ging van Vancouver naar Whitehorse en daar hebben we werkelijk iedere dag genoten. In twee weken tijd hebben we ruim 3.000 kilometer gereden in een gebied met prachtige vergezichten, veranderende landschappen, ruige bergen, bossen en wildlife. Maar ook de weidsheid en de ruimte van dit mooie land hebben een onvergetelijke indruk op ons gemaakt. Wij zijn begin mei gegaan waardoor we vooral in het hogere noorden nog bergen met besneeuwde bergtoppen tegenkwamen. Volgens de Canada-specialist GoCanada is het rijden door Canada al een excursie op zich. We kunnen je verzekeren dat daar geen woord aan gelogen is. In deze blog nemen we je graag mee op onze reis!

Roadtrip Canada camper

Een van de vele en mooie vergezichten in Canada

Voorafgaand aan onze reis hebben we onze reisroute op hoofdlijnen uitgestippeld. Onze overnachtingsplekken hebben we niet vastgelegd. Op deze route is dat niet nodig, zelfs niet in het hoogseizoen. En dat is ook het leuke van het avontuur. Niet weten waar je uitkomt en genieten van hetgeen de volgende bestemming weer gaat brengen. Er zijn genoeg campings in Canada langs de wegen, dus er is altijd een plek om te overnachten. En anders heb je altijd nog de recreation sites van de overheid, waar je tegen een laag bedrag mag verblijven. Dergelijke plekken zijn spotgoedkoop. Het mooie aan deze plekken is dat je meestal midden in de natuur verblijft. Het nadeel is dat er vrijwel geen voorzieningen aanwezig zijn, maar met een zelfvoorzienende camper is dat geen enkel probleem! De kosten voor een gemiddelde overnachting op een camping liggen tussen de € 15,- en € 30,-.

Vliegen met Air Transat

We maken via de Canadese luchtvaartmaatschappij gebruik van een vlucht van Amsterdam naar Vancouver. Air Transat vliegt van eind april tot en met oktober rechtstreeks naar steden in Canada. Met het Option Plus pakket (63 euro per persoon) trakteer je jezelf op meer privileges en services in de economy class. Het maakte onze reis extra comfortabel en dat is fijn op een lange vlucht. Je profiteert op de luchthaven al van priority boarding en de mogelijkheid om een extra stuk bagage mee te nemen. Bovendien heb je vooraf de mogelijkheid je stoelkeuze kenbaar te maken. Tijdens je vlucht vier je al vakantie onder het genot van een glas wijn en een versnapering naar keuze. Bijzonder is de vriendelijke aandacht voor de kinderen. Zo mochten we bijvoorbeeld na de landing een kijkje nemen bij de piloot in de cockpit. Onze reis is dan al echt begonnen.

In de cockpit bij Air Transat

In de cockpit bij Air Transat

De grote goudkoorts

De meeste reizigers die West-Canada voor het eerst bezoeken kiezen voor de bekende parken. We kozen er juist voor af te wijken van deze ‘standaard’ routes en kregen daar geen spijt van. In Vancouver begonnen we onze roadtrip en reden via de ‘The Gold Rush Trail’, het Goudkoorts pad naar Alaska. We reden via de Trans-Canada Highway (Highway 1) naar Cache Creek en daarna via Highway 97 naar het noorden. Deze weg gaat bij Dawson Creek over in de Alaska Highway, die vanaf Yukon Highway 1 wordt genoemd. Om uiteindelijk te eindigen in Whitehorse in de provincie Yukon. Tijdens deze indrukwekkende reis wagen we ons aan de vele zijroutes om zo diep door te dringen tot in het hart van Brits-Columbia. De bevolking is erg behulpzaam en heel vriendelijk. We genieten van al het wildlife en gaan in het bijzonder op zoek naar beren. We kiezen de wegen en plekken die onze interesse wekken en ons leiden naar prachtige en onvergetelijke herinneringen.

Bovendien treed je op deze route in het spoor van de goudzoekers in Canada. Verschillende plekken in Brits-Columbia en Yukon waren namelijk het toneel van de grote goudkoorts aan het einde van de negentiende eeuw. Avonturiers kwamen er in groten getale heen, in de hoop in de beekjes dé goudklomp te vinden die hen miljonair zou maken. Wij rijden door dezelfde landschappen die de pioniers destijds zagen, in het trage tempo van paard en wagen. Zij werden daarbij belemmerd door allerlei obstakels. Snelstromend water, drassige gronden, nauwe passages langs steile rotswanden, hevige conflicten met de inheemse bevolking.

Vancouver, Brits-Columbia

Brits-Columbia in West-Canada wordt gekenmerkt door uitgestrekte meren en rivieren, vruchtbare valleien, grillige bergketens en met sneeuw bedekte bergtoppen. Het is waarschijnlijk de meest diverse provincie van het land. De verschillende uithoeken bieden het hele jaar door tal van outdoor activiteiten en ervaringen. Denk aan vissen, varen, wandelen, fietsen in de zomer en skiën in de winter. Hier kun je eindeloos buitenavonturen ervaren. Zoals gezegd beginnen wij onze roadtrip in Vancouver. Niet voor niets, want Vancouver heeft alles: het bos, de zee en de bergen!

Stanley Park in Vancouver

Het uitgestrekte Stanley Park in Vancouver

Eerst halen we de camper op bij Canadreams. Het blijkt een luxe camper voorzien van USB aansluitingen, verwarming, complete keuken, compacte douche en heerlijke bedden. Na een uitleg kan ons avontuur echt gaan beginnen en rijden we naar de camping Capilano River RV Park in het noordwesten van Vancouver. Best spannend als je voor het eerst in zo’n meterslang voertuig gaat rijden, maar dat blijkt snel te wennen.

In Vancouver zijn veel sushi restaurants te vinden. Wij hebben gegeten bij Kibune Sushi restaurant en dat is zeker de moeite waard. Dit restaurant, gelegen aan het mooie Kitslano strand, bestaat al bijna 40 jaar (sinds 1982) en serveert werkelijk heerlijke superverse sushi gerechten. Het Kitslano strand staat overigens bekend als de plek waar de mensen komen genieten van de geur van de lente, de zon in de zomer, de kleuren in de herfst en de rust in de winter.

Kibune Sushi restaurant in Vancouver

Kibune Sushi restaurant in Vancouver

Oesters in Kibune sushi restaurant

Oesters in Kibune sushi restaurant

Fietsen in Stanley Park

Bij een bezoek aan Vancouver is Stanley Park een absolute must! Het is een mooi natuurgebied dat ten noordwesten van het centrum van Vancouver City op een schiereiland ligt. Stanley Park wordt vaak genoemd als een van de mooiste stadsparken ter wereld. Terecht, want met een paar prachtige stadsstranden, altijd bloeiende perken, kilometers goed onderhouden verharde en onverharde paden, een groot aquarium en een scala aan niet te missen kindvriendelijke plekken, is Stanley Park een groene oase waar je heerlijk op diverse manieren je tijd kunt doorbrengen. Hier zie je mensen wandelen, skaten en fietsen. In het park zelf wordt ook veel gesport.

Huur een fiets, zoals wij dat deden, en rijd over het negen kilometer lange fiets- en wandelpad dat langs de waterkant rondom heel Stanley Park loopt. Fietsen huur je bij Spokes Bicycle Rentals op West Georgia Street, downtown. Je fietst vrijwel direct het park in. Het park kent een one-way route en voert je langs het water en de Lions Gate Bridge. Deze hangbrug in Vancouver, ook wel de First Narrows Bridge genoemd, is bijna twee kilometer lang en verbindt downtown met de stadsdelen West en Noord.

Heerlijk ontspannen fietsen in Stanley Park

Heerlijk ontspannen fietsen in Stanley Park

Lions Gate bridge, Stanley Park

Lions Gate bridge, Stanley Park

Uitkijkpunt Cypress Mountain

Helaas hebben wij niet al te veel tijd om Vancouver nog verder te ontdekken. Om een echt goede indruk van van deze veelzijdige stad te krijgen, raden wij je aan om daar zeker twee à drie dagen te verblijven. Voordat we daadwerkelijk aan onze roadtrip naar het noorden gaan beginnen, bezoeken we nog wel het uitkijkpunt Cypress Mountain. Het is een geweldige plek om te stoppen en te genieten van het prachtige uitzicht over Vancouver, de Straat van Georgia, Vancouvereiland en de Stille Oceaan.

Uitkijkpunt Cypress Mountain in Vancouver

Uitkijkpunt Cypress Mountain in Vancouver

Harrison Hot Springs

Vanuit Vancouver vertrekken we richting het mooie dorpje Harrison Hot Springs voor onze eerste stop tijdens de roadtrip. Maar eerst maken we een tussenstop in het plaatsje Chilliwack om boodschappen in te slaan bij de Real Canadian Superstore, de Carrefour van Canada. We overnachten op de camping Glencoe, vrijwel direct aan Harrison Beach aan het schitterende Harrison meer, een bezienswaardigheid op zich. Het meer is prima geschikt voor watersporten of een boottocht, terwijl de warmwaterlagune een ideale plek is om een duik te nemen.

Lake harisson hot springs

Harisson Hot Springs

Brits-Columbia heeft veel warmwaterbronnen, waarvan sommige zich op de meest schilderachtige locaties bevinden. Harrison Hot Springs is er een van. De warmwaterbronnen zijn een belangrijke attractie voor toeristen die in de spa van het dorp verblijven. Ze werden oorspronkelijk gebruikt en vereerd door de First Nations-mensen die langs de rivier de Harrison wonen. Er zijn twee warmwaterbronnen; de “Potas”, met een temperatuur van 40°C, en de “Zwavel”, met een temperatuur van 65°C. Deze bronnen hebben een hoog mineraalgehalte nadat ze uit de kern van de aarde zijn gekomen. Het natuurlijke mineraalwater heeft om die reden therapeutische effecten die een positief effect moeten hebben op de gezondheid van de mensen.

Historic Hat Creek Ranch

Vanuit Harrison Hot Springs rijden we via de plaatsen Hope en Lillooet naar Cache Creek om vervolgens te verblijven op de Historic Hat Creek Ranch. In het seizoen (van mei tot en met oktober) kun je op dit historische grondgebied door middel van exposities en activiteiten een kijkje terug in de tijd nemen. De gebouwen staan er nog net zoals in 1901. Onderweg naar Cache Creek genieten we van de prachtige vergezichten, (blauwe) meren, snelstromende beekjes en rivieren, veranderende landschappen en bergen met besneeuwde toppen. Rondom Cache Creek vind je verschillende voorzieningen zoals: golf, camping, wijnmakerij, groentemarkt, dragracen, fosieljachten, sneeuwscooteren, wandelen en fietsen.

Roadtrippen is gaaf en leuk om steeds je route te bepalen

Roadtrippen is gaaf en leuk om steeds je route te bepalen

Op Historic Hat Creek Ranch worden we, ondanks dat de campground eigenlijk nog niet open is, hartelijk ontvangen. Het is een hartelijkheid die we tijdens onze reis vaker zullen ervaren tijdens onze ontmoetingen met de lokale bevolking. Iedereen maakt een praatje, toont interesse, is behulpzaam en geeft je het gevoel dat je echt welkom bent in Canada. Deze vibe geeft een extra dimensie aan ons verblijf in Canada.

De historische stad Barkerville

De geschiedenis van de regio draait veelal om de goudkoorts van de jaren 1860 toen transporten en bevoorradingsroutes werden opgezet om voorraden in te brengen en het goud eruit te halen. Dit is op de route en tijdens de verschillende bezoeken zichtbaar en voelbaar. Welkom in het gouden land. We vervolgen onze reis via Highway 97 naar een andere historische trekpleister: Barkerville. Onderweg passeren we de 70 Mile, 100 Mile en 150 Mile Houses. Hier verbleven de goudkoortszoekers op hun doortocht en zoektocht naar het goud. Hun naam danken deze gemeenschappen aan de afstand vanaf Lillooet (Mile 0 van de Old Cariboo Road).

Barkerville is een zorgvuldig bewaarde historische stad waar je overblijfselen vindt uit de tijd van de goudkoorts. Een openluchtmuseum waar je kunt zien hoe het leven er in de goudzoekersperiode aan toe ging. Hier settelden de goudzoekers zich tijdens hun zoektocht naar het goud. Er staan 125 nog originele gebouwen. Door de aanwezige acteurs wordt dit stadje weer volledig tot leven worden gebracht. Op die manier krijg je echt een indruk van hoe het in die tijd geweest moet zijn.

Tip: lees meer over Barkerville in de enthousiaste blog van Mirte.

De historie is zichtbaar en voelbaar tijdens de gold rush trail_bewerkt

De historie is zichtbaar en voelbaar tijdens de Gold Rush Trail

Barkerville, historische stad

Barkerville, historische stad

Fraser Lake

Na ons verblijf in Barkerville gaan we de volgende ochtend via de route Prince George, Vanderhoof naar één van de mooiste plekken van de reis aan het prachtige Fraser Lake. De route ernaartoe vonden wij persoonlijk minder afwisselend, maar onze eindbestemming maakte dat uiteindelijk meer dan goed. We overnachtten bij Nithi Resort. We verbleven direct aan het mooie Francoise Lake (Fraser Lake), een van de grotere meren in Brits-Columbia. Deze camping is geopend vanaf 1 mei. Wij hebben intens genoten van de zonsopgang en de zonsondergang aan dit prachtige en rustgevende meer. Wat ons betreft vind je hier -midden in de natuur- het ultieme Canada-gevoel!

Verblijf in het Nithi Resort aan Fraser Lake

Verblijf in het Nithi Resort aan Fraser Lake

Uitzicht over het grootste meer van British Colombia, Fraser Lake

Uitzicht over het grootste meer van British Colombia, Fraser Lake

Zonsondergang bij Fraser Lake

Zonsondergang bij Fraser Lake

Een bezoek aan Alaska, United States

Onze eindbestemming is de plaats Whitehorse in de ruige provincie de Yukon. Via de plaatsen Burns Lake, Houston en Smithers (snelweg 16) vervolgen we onze reis richting onze volgende uitstap, namelijk Hyder in Alaska. Hyder valt onder de Verenigde Staten, maar ligt geheel geïsoleerd en is alleen via Canada te bereiken. Bij Kitwanga rijden we van snelweg 16 naar de snelweg 37. Vier kilometer na deze splitsing besluiten we te gaan overnachten op de camping Cassiar RV Park. Prompt spotten we onze eerste beer van de reis langs de snelweg en wel meteen een grizzlybeer. Wat een machtige beesten en een genot om naar te kijken.

Grizzlybeer langs de weg

Grizzlybeer langs de weg

A fed bear is a dead bear

Respect Wildlife! Om te voorkomen dat je onverwacht oog in oog komt te staan met een beer, maak je tijdens het wandelen lawaai, blijf je alert, houd je de omgeving bij de camper schoon en houd je huisdieren aan de lijn. Om dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren is het verstandig om een verrekijker te gebruiken om ze op afstand te zien. De dieren benaderen ervaren ze als bedreigend.

‘A fed bear is a dead bear’: een gevoede beer is een dode beer. Het is namelijk zo dat gevoede beren aanleren dat ze eten kunnen krijgen van mensen en uiteindelijk vormen ze daardoor juist een bedreiging. Deze beren worden vanwege het gevaar afgeschoten. Geef beren dus nooit te eten en of laat geen voedsel liggen rondom je kamp. Als voorzorgsmaatregel is het goed om bearspray op zak te hebben. Hiermee kun je in geval van nood een beer op afstand houden.

Bearspray

Bearspray

Gemeenschappen Hyder en Stewart

Via Highway 37 rijden we van Kitwanga naar Meziadin Junction om de afslag te kunnen nemen naar de snelweg 37a richting de plaatsjes Stewart en Hyder in Alaska. Een geweldige route met veel vergezichten en bergen met besneeuwde toppen. De eerste veertig kilometer is een berengebied en we hebben zeker tien beren gezien. Vooral de moeder met haar twee welpjes was fantastisch om te zien.

Beren op en langs de weg, Alaska Highway

Beren op en langs de weg, Alaska Highway

Hyder is de enige plaats waar je vanuit Canada zonder paspoort Amerika mag binnenkomen. De grensovergang Hyder – Stewart verbindt de gemeenschappen van Hyder en Stewart aan de grens tussen Canada en de VS. Er is op deze grens geen Amerikaans grensinspectiepostgebouw, waardoor het de enige landgrensovergang is waar iemand legaal Amerika kan binnenkomen zonder zich te hoeven melden voor inspectie. Dit heeft simpelweg te maken met het feit dat het ruige gebergte een verdere doorgang naar Amerika onmogelijk maakt en de doorgaande weg weer uitkomt in Canada.

Zonder grensovergang naar Hyder in Alaska

Zonder grensovergang naar Hyder in Alaska

United States Post Office in Hyder

United States Post Office in Hyder

De mensen in Hyder en Stewart vormen een kleine gemeenschap en leven van het toerisme. De bewoners leven er graag, omdat ze zelf ook zoveel van het buitenleven houden. Denk aan de natuur, het wildlife en de vele outdoor activiteiten; kanoën, hiken, fietsen, vissen, enz. Nabij Hyder ligt de Fish Creek Wildlife Observation Site. Het is een wildlife observation waar in juli en augustus de doortrek van zalmen in de rivier te zien is. De beren komen eropaf om de zalmen te eten. Een waar spektakel waar je ooggetuige van kunt zijn. Wij waren er in mei en helaas is dat te vroeg in het seizoen om het spektakel te kunnen aanschouwen.

Bear Glacier vlakbij Hyder

Bear Glacier vlakbij Hyder

Maximaal 300 kilometer per dag

We gaan op doorreis naar de plaats Watson Lake. Dit is nog een behoorlijke afstand, dus zullen we dat niet in een keer rijden en een tussenstop maken om te overnachten. We raden je aan om maximaal 300 kilometer per dag te rijden. Je kunt goed doorrijden op de wegen, maar je hebt meer tijd nodig. Neem de tijd om te stoppen onderweg en te genieten van de omgeving waar je doorheen rijdt.

De snelweg 37 naar Watson Lake is een minder interessante route, maar tegelijkertijd leuk genoeg voor weer een nieuw avontuur. Je hebt minder vergezichten op deze route. We rijden deze dag ongeveer 300 kilometer en besluiten een camping te gaan zoeken. Omdat wij aan het begin van het seizoen zijn, lukt het ons voor de eerste keer niet om een camping te vinden die open is. Uiteindelijk komen we uit bij Morchuea Lake Recreation Site.

Marshmallows roosteren in een verlaten bos bij Morchuea Lake

Niemand, die ons ziet afslaan op dit verlaten bospad richting Morchueau Lake. We rijden ongeveer een kilometer over een onverharde weg en komen uit bij een 8 unit campground aan het noordoosten van het meer. De berg Edziza is de achtergrond van het decor wanneer je over het meer uitkijkt. Het is een openbare plek, die gebruikt kan worden met de camper als je zelfvoorzienend bent. Wij stonden midden in het bos, aan de rand van het meer met niemand om ons heen. Alleen maar natuur, rust en ruimte. Tijd voor een kampvuur, marshmallows roosteren en stenen gooien in het meer. Samen met mijn dochter sprokkelen we hout voor het vuur. Als het na een tijdje lukt om het kampvuur brandend te krijgen zegt mijn dochter stralend: “Papa, je bent de beste van de hele wereld”. Op en top genieten voor het hele gezin!

Marshmallows roosteren in een verlaten bos bij Morchuea Lake

Marshmallows roosteren in een verlaten bos bij Morchuea Lake

Morchuea Lake Recreation Sit

Morchuea Lake Recreation Site

Tijd voor ontspanning

We zijn op weg naar Watson Lake, maar besluiten op het laatste moment om deze plaats links te laten liggen. Later zouden we er toch terugkomen en dat is het voordeel van het vooraf niet vastleggen van de locaties om te overnachten. Het aantal gereden kilometers is al aardig opgelopen in de afgelopen week en we zijn toe aan ontspanning. Bij Watson Lake moeten we eigenlijk de Alaska Highway nemen richting onze eindbestemming Whitehorse. Maar we nemen de Alaska Higway richting Fort Nelson om uiteindelijk uit te komen bij de Liard River Hot Springs. Het betekent heel wat extra kilometers, maar dat blijkt de moeite dubbel en dwars waard. Sowieso is de weg naar de Liard Hot Springs een schitterende route waar de ‘wauws’ en de ‘oohs’ elkaar in rap tempo opvolgen. Daar komt bij dat Liard River een van de minst commerciële en toeristische plekken is om te genieten van de warmwaterbronnen.

Uitzicht onderweg naar de Liard Hot Springs

Uitzicht onderweg naar de Liard Hot Springs

We overnachten op de Liard Hot Springs Lodge, een fijne camping met veel ruimte en goede faciliteiten. We ontmoeten keer op keer de locals en komen met ze in gesprek. Dit keer zitten we om het kampvuur met de beheerders van het terrein, Cliff en Tina. Cliff en Tina zijn afstammelingen van First Nations bewoners, de indianen. Het blijkt dat de natives meer rechten hebben dan de Canadese burger. Zo krijgen zij maandelijks een bijdrage van de overheid zonder dat ze daar wat voor hoeven te doen. Bovendien hoeven ze geen belasting te betalen. Het zijn tegemoetkomingen vanuit de overheid voor de natives, omdat zij de oorspronkelijke bewoners en eigenaren zijn van het land.

Meet the locals

Meet the locals

Zwemmen in de warmwaterbronnen van de Liard rivier

De Liard Hot Springs is één van de meest originele en natuurlijke warmwaterbronnen van Canada. Een bezoek aan deze unieke en bijzonder mooie plek in het bos is het meer dan waard. Al heel lang maken mensen gebruik van de hotsprings vanwege de ontspannende werking. Denk aan de Aboriginals, de goudzoekers, maar ook het Amerikaanse leger in 1942 tijdens de bouw van de Alaska Highway. Nu maken vooral de truckers en de toeristen gebruik van de hotsprings. Heerlijk om na een lange inspannende reisdag helemaal tot rust te komen in dit heilzame water.

Heerlijk ontspannen in de Liard Hot Springs

Heerlijk ontspannen in de Liard Hot Springs

Het water komt direct uit de bergen en naarmate je dichterbij de bron komt wordt de temperatuur van het water steeds warmer. De Hot Springs liggen in een gebied waar ook beren aanwezig zijn. In het Liard River Hotsprings Provincial park werken rangers, die met regelmaat de beren een andere kant op moeten sturen. Zodoende veroorzaken ze geen overlast voor de bezoekers. Bovendien houden ze de beren graag weg uit het park. Beren zijn slim en leren snel van de gewoonten van mensen. Dit kan ervoor zorgen dat ze terug blijven komen om eten te zoeken.

Zwemmen in de Liard Hot Springs

Zwemmen in Liard Hot Springs

Liard Hot Springs

Liard Hot Springs

Watson Lake als laatste tussenstop naar de eindbestemming Whitehorse

Na weer helemaal te zijn opgeladen door het ontspannende bezoek aan de Liard River Hot Springs wacht ons het laatste stuk van de roadtrip naar Whitehorse. Deze dagen rijden we niet al teveel kilometers per dag en maken we een tussenstop in Watson Lake. We brengen daar een bezoek aan het Sign Post Forest. Het Sign Post Forest is ontstaan doordat een inwoner zijn eigen woonplaats miste en de naamplaat van zijn eigen woonplaats had opgehangen in Watson Lake. Meerdere mensen hebben dit idee overgenomen en zo is een heel woud aan naamborden van plaatsen ontstaan. Het Sign Post Forest wordt aangemerkt als een toeristische bezienswaardigheid. Dit vinden wij te veel van het goede. Leuk om een keer gezien te hebben, maar niet meer dan dat. Wat ons betreft geen directe aanleiding om Watson Lake te bezoeken.

Sign Post Forrest bij Watson Lake

Sign Post Forrest bij Watson Lake

Whitehorse

Gelegen aan de ruige Yukon-rivier ligt Whitehorse, de hoofdstad van de Canadese provincie Yukon. Whitehorse ontstond tijdens de Klondike Goldrush, toen vele duizenden mensen de barre tocht over de bergen en de verraderlijke Whitehorse Rapids maakten om hun geluk te beproeven. In de omgeving zijn er volop wandelroutes, rivieren, meren en bergen te vinden. Ook hier zijn de overblijfselen aan de tijd van de goudkoorts zichtbaar. Yukon werd een populaire bestemming in 1896, toen er goud werd gevonden in Bonanza Creek, nabij Dawson City. Dit was het startsein voor de Klondike Goldrush. Goudzoekers werden met bootladingen tegelijk vanuit Canada en de Verenigde Staten aangevoerd. In Whitehorse kun je een bezoek brengen aan één van de 250 hekwielboten die is overgebleven uit die periode. Deze boot vervoer decennialang goud en gereedschap van en naar de mijnen. Sinds 1966 is de S.S. Klondike een historisch monument, dat ligt aangemeerd in Whitehorse.

"SS

Overnachten in Whitehorse

In Whitehorse is de openbare campground Wolf Creek voor een roadtrip met kinderen, maar ook zonder, echt een aanrader. Zorg dat je wel op tijd aanwezig bent voor een overnachting, want het is een populaire plek waar ook de locals graag gebruik van maken. Wolf Creek is prachtig gelegen in de bossen, de voorzieningen zijn goed en alles is zeer goed onderhouden. Er is gratis hout voor een fijn kampvuur in de avonden.

Vlakbij Wolf Creek ligt Miles Canyon. Eerlijk gezegd had ik van de natuur in deze stad geen hoge verwachtingen, maar dit bleek heel onterecht. Dit natuurgebied is een bezoek meer dan waard. De blauwe rivier baant zich hier een weg langs het oude ruwe en torenhoge lavagesteente. Het is met bosgebied omgeven en je kunt er prachtig wandelen langs de steile kliffen. Een mooie afsluiting van onze roadtrip! We vliegen rechtstreeks terug van Whitehorse naar Vancouver met Air Canada. Om vervolgens met Air Transat terug te vliegen naar Amsterdam.

"Miles

Handige tips om rekening mee te houden bij de voorbereiding en tijdens je roadtrip door Canada

  • Schaf van tevoren een eTA (electronic Travel Authorization) aan. Een eTA is een verplichte reistoestemming om zonder visum naar Canada te mogen vliegen;
  • Boek een eerste overnachting dichtbij de luchthaven, zodat je de volgende dag uitgerust de camper kan gaan ophalen;
  • Trek zeker een dagdeel uit voor het verkrijgen van de camper;
  • Go Canada geeft de tip om Cache Creek, Barkerville en Whitehorse te bezoeken om echt de tijd van de goudkoorts te ervaren;
  • Overnacht zeker ook bij Fraser Lake en bezoek  voor de ontspanning de Liard Hot Springs;
  • De uitstap naar Hyder in Alaska is zeker de moeite waard vanwege de mooie gletsjers, het wildlife en de verschillende outdoor activiteiten;
  • Wij kozen ervoor om buiten Vancouver boodschappen te doen en daar de camper te bevoorraden. Dat is goedkoper;
  • Er zijn genoeg campings langs de weg in Canada. Deze hoef je niet zozeer vooraf te boeken;
  • Installeer de Wikicamps app om tijdens je reis een camping te kunnen uitzoeken;
  • Download een offline navigatie app met de bijbehorende kaarten. De weg vinden in Canada is gemakkelijk, maar navigatie is altijd handig;
  • Reserveer voldoende geld in je budget om te kunnen tanken. Een camper kost het nodige aan brandstof.

Bart
Laatste berichten van Bart (alles zien)
    • Bart zegt:

      Beste Jan,

      Bedankt voor je reactie. Het was ook een prachtige reis. Des te leuker om het in een verhaal te gieten.

      Groetjes,

      Bart

  1. rene pluijmakers zegt:

    wij gaan van whitehorse naar Vancouver. de route ligt nog niet vast, twijfel of we ia jasper en Banff gaan of de route die jullie beschrijven en of we wel of niet via Haines en Skagway gaan.
    jullie verhaal maakt het alleen maar moeilijker.. leuk om te lezen

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>