In een verborgen hoek van Costa Rica ligt een van de leukste parken van het land. Rincon de la Vieja heeft een actieve vulkaan, en dat is goed te merken. Langs de vulkaanflanken vind je heetwaterbronnen, zwavelmeertjes en kokende modderpoelen. Ook wat je er niet vindt, maakt het park de moeite waard. Vanwege de kleine omweg ernaartoe slaan veel reizigers het park over. Je hoeft de trails dus nauwelijks te delen.

In het nationaal park Rincon de la Vieja ligt een actieve vulkaan, en dat is goed te merken! Je vindt er zwavelmeertjes, heetwaterbronnen en kokende modderpoelen.

Een park om te ontdekken
Als je van avontuurlijk wandelen houdt, is Rincon een aanrader. Je loopt niet over aangelegde wegen maar over zandpaadjes, rotsen en de wortels van woudreuzen. Beekjes steek je over door van steen naar steen te hoppen. Bordjes staan er alleen als je ze nodig hebt. Je kunt bovendien uren lopen zonder anderen tegen te komen. De trails vergen wat inspanning, maar het voelt wel alsof je nog iets aan het ontdekken bent.

Houd je van avontuurlijke wandelingen? Dan is Rincon de la Vieja een aanrader. Hier loop je niet over aangelegde paden, zoals in veel andere parken. Bordjes staan er alleen waar je ze nodig hebt.

Vulkanische verschijnselen
Een must voor iedere bezoeker is de ‘Sendero Las Pailas’. Dit is een rondje langs de vulkanische activiteiten van het park. Je ziet heetwaterbronnen, modderpotten en zwavelmeren. Ook zijn er twee kleine riviertjes waar je kan pootjebaden. Wat vooral opvalt is de grote afwisseling in natuur. Het ene moment loop je door dichtbegroeid bos. Het volgende moment sta je op een open vlakte, waar de zon de meeste begroeiing heeft weggebrand. De wandeling is ongeveer vier kilometer lang. Je doet er zo’n twee uur over.

Een heetwaterbron in Rincon de la Vieja. De vulkanische verschijnselen zie je vooral als je de 'Las Pailas' wandelroute volgt.

Een zwavelmeer in nationaal park Rincon de la Vieja.

Zwemmen bij de waterval
Daarnaast loont het de moeite om één van de andere wandelingen te maken. Ik koos voor de ‘Sendero Catarata la Cangreja’. Dit is een intensieve tocht, maar de beloning is het waard! Het eerste stuk loop je door het bos. Vervolgens trek je over een open vlakte met prachtige uitzichten over de omgeving. Het laatste stuk is flink afdalen over de rotsen.

Na vijf kilometer kom je bij een opening in het bos. Hier ligt een klein helderblauw meertje, onderaan een waterval. Na anderhalf uur lopen is het heerlijk om hier een duik te nemen. Zowel het zien van de waterval als het gevoel van het koele water op je huid zorgen voor een instant wow-gevoel. Neem vooral de tijd om te genieten. Hierna moet je namelijk dezelfde route teruglopen.

Na vijf kilometer klimmen en klauteren over rotsen en zandpaadjes, is de waterval La Cangreja een welkom gezicht!

De waterval 'La Cangreja' bereik je na een wandeling van vijf kilometer, deels door het bos en deels over een open vlakte.

De vulkaan Rincon de la Vieja ligt op 1900 meter hoogte. De wandeling naar de krater (8 kilometer enkele reis) is al tijden gesloten omdat het te gevaarlijk zou zijn. Wel kun je naar de ‘verborgen waterval’ (Catarata Escondida) lopen. Deze schijnt iets kleiner te zijn dan La Cangreja, zonder optie om te zwemmen.

De Rio Negro Termales, heetwaterbronnen langs de rivier Rio Negro, zijn een perfecte plek om je te ontspannen na het vele wandelen.

Wisselbaden en modderpret
Na het vele lopen is het tijd voor ontspanning. De Rio Negro Termales, in de buurt van het nationaal park, zijn hiervoor de perfecte plek. Het leuke aan deze warmwaterbronnen is dat ze heel natuurlijk aandoen. De baden liggen namelijk aan weerszijden van een riviertje. Hier neem je ontspannende wisselbaden (de baden variëren in warmte van 38 tot 40 graden). Als het je te heet wordt, kun je afkoelen in de rivier.

Een vriendelijke tico deelt bakjes met warme modder en grote kwasten uit. Hiermee sla je aan het ‘modderschilderen’, wat leuk is om te doen. Als je klaar bent met insmeren, laat je het zo’n tien minuten drogen. Daarna spoel je het af onder de douche (of nog leuker, in de rivier!). De modder maakt je huid zacht.

Casa Aroma de Campo is een sfeervol gastenverblijf in de buurt van nationaal park Rincon de la Vieja.

Gastvrijheid zoals thuis
Een andere plek om tot rust te komen, is Casa Aroma de Campo. Deze sfeervolle haciënda (met Vlaamse eigenaar) was mijn uitvalsbasis voor het bezoek aan Rincon. Door de kleinschaligheid (er zijn slechts zes kamers) voelt het echt alsof je te gast bent. Dit wordt versterkt door de grote stamtafel onder de veranda, de schommelstoelen, de grote hangmat, de vrolijk gekleurde kamers en eigenlijk nog veel meer. Dit was een van de leukste accommodaties tijdens mijn reis door Costa Rica.

De omweg waard
Rincon de la Vieja ligt in de provincie Guanacaste, vlakbij de stad Liberia en de grens met Nicaragua. Veel reizigers trekken vanuit Arenal of Monteverde door naar het strand of het zuiden en slaan dit gebied over. Voor mij was het vooruitzicht van weinig andere reizigers juist één van de redenen om Rincon te bezoeken. En daar heb ik geen spijt van gehad!

De vulkaanflanken van Rincon zorgen voor uitdagende wandelroutes én mooie vergezichten.

Praktische informatie:

 • Inkopen doe je het beste vooraf in Liberia. Dichter bij het park zijn namelijk geen winkels.
 • Je bereikt het park over een privéweg. Hiervoor betaal je 700 colones per persoon per keer.
 • De wandelingen starten vanaf het Las Pailas Ranger station. Hier betaal je ook de entree (($10 per persoon). Je paspoortnummer wordt genoteerd; meenemen dus (een kopie mag ook).
 • Neem voldoende water, zonnebrand en wat te eten mee. Alleen bij het ranger station is een kleine soda, verder zijn er geen voorzieningen.
 • Als je een van de langere wandelingen wilt maken (of meerdere op één dag), vertrek dan vroeg. De langere wandelingen mag je vaak alleen voor het middaguur starten omdat je anders niet voor sluitingstijd terug bent.
 • Als je naar de waterval La Cangreja gaat, is het handig je zwemkleding al aan te hebben.
 • De entree voor de Rio Negro Termales is $10 per persoon. Een handdoek is inbegrepen.
 • Met een verblijf van twee nachten of meer haal je het meeste uit je bezoek. Je hebt dan genoeg tijd om het park én de warmwaterbronnen te bezoeken.
 • Het park is op maandag gesloten.

Ik stelde mijn rondreis door Costa Rica samen met de bouwstenen van Costa Rica online, onderdeel van Riksja Travel. Het bezoek aan Rincon de la Vieja, met verblijf in de sfeervolle haciënda, boek je met de bouwsteen ‘Woudreuzen en zwavelmeren‘.

Sascha
 1. Ellen zegt:

  Hoi Sascha wat een feestje om jou reisverslag te lezen over de rincon de la vieja te lezen. Had wel een vraagje over de waterval met zeemilitie. Hoe zwaar is de wandeltocht? Ik ben van plan om dit morgen met mijn moeder ((60) te gaan wandelen. Maar we zijn beide niet super sportief. Heb ooit n keer de batur in Indonesië beklommen maar dat was eigenlijk een stapje te ver. Hoop dat je me antwoord kan geven groetjes ellen

  • Sascha zegt:

   Hoi Ellen, dankjewel voor het compliment! En wat fijn dat je in Rincon de la Vieja bent! Ik denk er serieus nog regelmatig aan terug, hoe mooi het daar was. De wandeltocht naar de waterval was eerlijk gezegd behoorlijk pittig. Er zit behoorlijk wat hoogteverschil in de route en om bij de waterval te komen moet je het laatste stuk over/door rotsen klauteren. Als jullie beiden niet super sportief zijn en ook niet van wandelen houden, zou ik het eerlijk gezegd niet aanraden. Wel zou ik dan de route Sendero Las Pailas lopen. Dan loop je langs de vulkanische verschijnselen van het park. Die route is niet zo zwaar, maar wel mooi om te zien! Groetjes Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>