'Pura Vida' is een veelgehoorde kreet in Costa Rica. Het betekent dat alles oké is en dat het leven is om van te genieten. Je hoort het als je vraagt hoe het met iemand gaat, als je een telefoongesprek beëindigt, voor je aan een maaltijd begint en op talloze andere momenten. De Tico's hebben het tot lijfspreuk verheven. Na mijn rondreis door Costa Rica begrijp ik waarom.

Als je van natuur en dieren houdt, ben je in Costa Rica op de goede plek!

Voor mij betekent Pura Vida..

1. Rondtrekken met een huurauto en bij iedere hobbelige weg – al dan niet offroad – blij zijn dat je een jeep met vierwielaandrijving hebt gehuurd.
(Overal in Costa Rica, maar vooral in de buurt van Monteverde)

Een huurauto is een perfect vervoersmiddel in Costa Rica. Huur dan wel een voertuig met vierwielaandrijving, bijvoorbeeld een jeep. Dit komt op de vele hobbelige wegen goed van pas!

2. Iedere dag fruit eten en de lekkerste fruitdrankjes drinken. Yum!

Fruitkraampjes vind je overal langs de weg in Costa Rica. Het is volop smullen van het fruit en de fruitdrankjes.

3. Tijdens een zware wandeling een waterval tegenkomen en een duik nemen.
(Waterval La Cangreja, nationaal park Rincon de la Vieja)

De waterval 'La Cangreja' in nationaal park Rincon de la Vieja. De wandeling er naartoe is relatief zwaar, maar de beloning is het waard. Bij de waterval kun je namelijk zwemmen.

4. Slapen in een huisje met horren in plaats van ramen, zodat je alle junglegeluiden goed kunt horen.
(Evergreen lodge, nationaal parkTortuguero)

De Evergreen lodge in Tortuguero is een aanrader. De huisjes hebben horren in plaats van ramen, zodat je de junglegeluiden goed kunt horen. Ook waait er hierdoor een koel briesje door je huisje heen. Ik heb er heerlijk geslapen!

5. Dat je op het strand ligt en er bijna een leguaan op je handdoek kruipt. Wow!
(Nationaal park Manuel Antonio)

Om in nationaal park Manuel Antonio dieren te zien, hoef je alleen maar je ogen open te houden. Deze leguaan kroop bijna op mijn handdoek!

6. Dat een foto maar niet wil lukken (kolibries bewegen razendsnel en zijn daardoor moeilijk vast te leggen) en dan ineens toch wel.
(Kolibrietuin, bij de ingang van nationaal park Monteverde)

De kolibrietuin bij de ingang van nationaal park Monteverde is een aanrader. Je ziet er vele gekleurde kolibries, die afkomen op de bakjes met suikerwater.

7. Uitwaaien op een palmenstrand (zonder mensenmassa’s, strandbedjes en parasols!)
(Samara)

Het strand bij Samara is een aanrader, om bij te komen van de actieve dagen in de nationale parken. Pluspunt: hier vind je (nog) geen mensenmassa's, strandbedjes of parasols.

8. Over een boomstam klauteren om een riviertje over te steken.
(Nationaal park Rincon de la Vieja)

Als je van avontuurlijk wandelen houdt, moet je zeker naar nationaal park Rincon de la Vieja. Hier vind je geen aangelegde paden. Bordjes staan er alleen waar je ze nodig hebt. Daardoor heb je het gevoel nog iets te ontdekken.

9. Je boek uitlezen, liggend in een hangmat.
(Casa Aroma de Campo, in de buurt van Liberia)

Hangmatten horen bij het goede leven en relaxte levenstempo in Costa Rica. Een perfecte plek om tot rust te komen na een actieve dag. Kun je eindelijk dat boek uitlezen..

10. Zó opgaan in je reis dat je vergeet welke datum of dag van de week het is.

De hanging bridges van Monteverde brengen je dicht bij de boomtoppen. Daardoor kun je gemakkelijk dieren, zoals vogels en boomslangen, spotten.

Reistip: Kijk voor meer reisinspiratie op de website van Riksja Costa Rica, onderdeel van Riksja Travel. De reisspecialisten kennen het land op hun duimpje en kunnen je veel informatie geven. Met behulp van hun bouwstenen stelde ik mijn eigen route samen.

Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>