Portland is nog steeds een beetje vreemd

Geen indrukwekkende en herkenbare skyline waarbij de ene spiegelende toren nog hoger is dan de andere. En geen rondwegen met zesbaanswegen waar het verkeer regelmatig ophoopt. Geen loeiende sirenes van hulpdiensten om de vijf minuten. Of uitpuilende trams in de spits. Portland staat toch op plaats 25 in de lijst van Amerikaanse steden naar bevolkingsomvang met meer dan 650.000 inwoners. Zo voelt het niet.

Het regent zonnestralen

‘Mommy, mommy’, roept een klein meisje in een roze jurkje met twee staartjes op haar hoofd enthousiast als we langs haar fietsen. En met een brede glimlach; ‘There’s sunshine’, wijzend naar het eerste zonnestraaltje dat tussen de eeuwenoude bomen van het langgerekte South Park Blocks de grond raakt. Het is voor het eerst in anderhalve dag dat we zon in Portland tevoorschijn zien komen. Niet dat het altijd regent. Wel valt er geregeld een drizzle, een motregen uit een grijze lucht. Maar als de zon schijnt geniet ook meteen een groot deel van de stad ervan. Veel moeite om het trottoir te bereiken heeft de zon doorgaans niet. Portland hanteert een strikte grens voor wat betreft de bouwhoogte. Die mag maximaal 40 verdiepingen zijn. Bovendien mogen gebouwen naast een park overdag in de zomermaanden geen schaduw veroorzaken. Deze strikte regelgeving zorgt ervoor dat als de zon er is, iedereen er maximaal van kan genieten.


Blauwe fietsstroken

Rijen met bont gekleurde sokken heeft Sam in zijn winkel hangen. Fietssokken wel te verstaan. Cycle Portland leidt tweemaal daags bezoekers op een keurige tweewieler door de stad. Helm verplicht uiteraard. Portland is behoorlijk ‘bike friendly’. Vaak is Portland bejubeld als de meest fietsvriendelijke stad van de Verenigde Staten. En inmiddels al gepromoveerd van ‘bike friendly’ naar ‘bike culture’. Het fietsen schijnt zich al in de genen van de Portlanders te bevinden. Dat belooft wat. We draaien vanaf de winkel aan 2nd Street meteen een brede groene fietsstrook op. Oorspronkelijk waren de fietsstroken blauw geverfd. Invalide autobestuurders zagen plotseling het aantal voor hen bestemde parkeerplaatsen explosief toenemen. In allerijl werden potten groene verf aangerukt.




Liefde voor bruggen

Sam hoort de gekste varianten langskomen. Velen struikelen over de naam van de rivier die Portland in tweeën snijdt. De bijna 300 kilometer lange Willamette River slingert dwars door Oregon en mondt iets ten noorden van Portland uit in de Columbia River. Het is een levensader. Bijna driekwart van alle inwoners van Oregon woont binnen een straal van 30 kilometer van de rivier. Het ezelsbruggetje om de naam goed uit te spreken is niet fraai; it’s Will-AM-it dammit! Over bruggen wordt veel in Portland gesproken. De twaalf bruggen hebben Portland de bijnaam ‘Bridge City’ opgeleverd. De Steel Bridge waar we op uit kijken is een beetje de trots van de stad. Deze dubbeldeks brug met verticale liftconstructie schijnt een technisch hoogstandje te zijn. Erover heen fietsen is in ieder geval leuk. De nieuwste aanwinst is de Tilikum Crossing Bridge die alleen voor voetgangers, fietsers en de lightrail toegankelijk is. De bikecounter halverwege registreerde mijn doorkomst als de honderdste van de dag. Bijzonder is dat de kleur van brug zich aanpast aan de temperatuur van het water. Naast deze vijf jaar oude brug ligt de Marquam Bridge, de meest verafschuwde brug van Portland. Spuuglelijk en bovenal blokkeert het gedrocht het uitzicht op de stad en alle andere bruggen.






Drukte over een hertje

Een slordige 106 kilometer aan fietspaden en 280 kilometer aan fietsstroken is Portland rijk. Weliswaar een peulenschil vergeleken met de meer dan 500 kilometer fietspad dat in Amsterdam ligt, maar ruim voldoende voor leuke fietstochten door Portland en daar buiten. Via de Eastbank Esplanade fietsen we over een aantal drijvende pontons in de Willamette River. Ook de westelijke helft van Portland heeft geen flitsende skyline. Big Pink, dat haar bijnaam verwierf door de opvallende kleur van de gevel, steekt met kop en schouders boven de rest van bebouwing uit. Sam wijst op een ander icoon van Portland dat in de verte zichtbaar is. Het hertje van het Portland Oregon sign is al die jaren hetzelfde gebleven. Het logo van een sportkleding fabrikant destijds. Iedere kerst licht de neus van het hertje rood op. De tekst op het geliefde neon bord heeft al vaker voor felle discussies gezorgd. Tien jaar geleden is de tekst uiteindelijk gewijzigd van ‘Made in Oregon’ naar het neutrale ‘Portland Oregon’. Tot tevredenheid van de bevolking.




Genoeg gekke dingen

‘Keep Portland weird’, staat met grote gele blokletters op de muur geschilderd. En daar wordt zeker de nodige moeite voor gedaan. Jaarlijks zijn er een aantal bijzondere evenementen. Neem bijvoorbeeld de Naked Bike Ride die telkens duizenden deelnemers telt. Poedelnaakt of in ondergoed wordt een fietstochtje door de stad afgelegd. De zeepkistenrace in augustus is een klassieker. Ook zijn er genoeg bijzondere winkels. Altijd is het druk bij Voodoo Doughnuts. Met echt serieus lange rijen voor de deur. Kleine kunstwerkjes zijn het bijna. Te mooi om op te eten. Naar eigen zeggen is Powell’s books de grootste onafhankelijke boekhandel ter wereld met meer dan vier miljoen titels. En zelfs een plankje met een aantal verdwaalde boeken in het Nederlands van jaren oud. De enorme winkel is zeker een bezoekje waard.



Ook de hotels zijn niet alledaags

Prachtig zijn de ruitvormige waarschuwingsborden waar een mannetje met het voorwiel van zijn fiets in het spoor van de streetcar terecht komt en met een zwanenduik ter aarde gaat vallen. De streetcar is één van de schakels van het best aardige public transport netwerk van Portland. En ook een beetje één van de iconen van de stad geworden. Vlakbij het keerpunt van de groene noord- zuid lijn ligt het eigenaardige Inn @ Northrup Station. Een boutique hotel dat de streetcar, die voor de deur langs loopt, als thema heeft omarmd. In combinatie met kleurrrijke decoraties en bijzondere inrichting past dit hotel perfect in een beetje gekke stad zoals Portland.




Leuk gekke vreemde stad

Die reputatie van eigengereidheid en een beetje gek staat Portland wel. Een gemoedelijke en ontspannen sfeer. Lekker groen ook. Een stad met de meeste microbrouwerijen ter wereld. Waar fietsen onderdeel van de cultuur is. En waar de inwoners op zaterdag hun groenten inkopen op de farmer’s market. De prijs op het prijskaartje ook de prijs is die je bij de kassa betaald. Daar waar meerdere straatnamen als inspiratie voor de Simpsons hebben gediend. Gewoon een leuke gekke vreemde stad. Dat is Portland.



Op uitnodiging van Travel Oregon en Travel Portland maakte ik een rondreis door Oregon en verbleef een aantal nachten in Portland.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>