Güigüi: verlaten strand op Gran Canaria

Met trillende benen hijsen we ons omhoog. De zweetdruppels gutsen van ons voorhoofd. Sinds wanneer moet je klimmen om bij een strand te komen? Bovenop de berg krijgen we eindelijk zicht op de eindbestemming: Playa de Güigüi. De moed zakt ons in de schoenen, want de afstand lijkt enorm.

dave-guigui

Dave staat het huilen nader dan het lachen. Een geluid dat ik nog nooit eerder had gehoord stijgt op uit zijn keel. “Wat zeg je?” vraag ik hem. Dave maakt een wacht-even-gebaar en grijpt naar de waterfles in zijn rugzak. Na een slok te hebben genomen heeft hij zijn stembanden hervonden: “Hoe lang gaat dit nog duren, man?” Ron doet alleen zijn mond open om er water in te gieten. Hij trekt zich terug in een opening in de rotsen.

Playa de Güigüi
Het was een kwestie van tijd voordat ik iets over Authentiek Gran Canaria zou schrijven. Ik woon hier immers en heb in mijn twee jaar op dit eiland al heel wat plekken bezocht. Playa de Güigüi (spreek uit: wie-wie) is hiervan misschien wel de meest bijzondere plek. Waar de meeste stranden beschikken over toeristische faciliteiten, die een climax bereiken in het hotelgetto van Playa del Inglés, is Güigüi compleet verlaten. Alleen een aantal hippies woont er parttime in zelfgebouwde hutjes.

playa-del-guigui

Geen infrastructuur
Güigüi zou het ongetwijfeld goed doen bij de massatoerist, want bij eb is het strand tientallen meters breed, het water is altijd kristalhelder en je kijkt er regelrecht tegen de hoogste berg van Spanje aan: El Teide op buureiland Tenerife. De onmogelijke locatie op de verlaten westkust heeft het strand de bulldozers en cementmolens echter bespaard.

Angstaanjagend
Alleen zijn met de natuur. Een verademing, maar soms ook best angstaanjagend. Want wat moet je als je hier het ravijn in glijdt? Of als je een rotsblok over je heen krijgt? Mobiele telefoons werken hier niet en de auto staat op drie uur klimmen. Een tocht naar Güigüi maak je dan ook niet op je slippers. En ook niet zonder minstens vier liter water per persoon. Maar de beloning voor je inspanning mag er zijn: onderweg kom je langs zeldzame vegetatie en de frisse duik in de Atlantische Oceaan doet alle spierpijn, en het feit dat je vroeg of laat weer terug moet, vergeten.

guigui-tasartico

Routebeschrijving
Neem de GC-200 die bij Mogán de bergen in schiet. Na ongeveer drie kwartier rijden kom je bij een vork in de weg met een bord dat naar links wijst, naar Tasartico. Rij langs de bergwand een dal in en parkeer je auto voorbij het dorp Tasartico. Je moet hiervoor een paar honderd meter over een onverwarde weg rijden, langs provisorische plantenkassen. Meestal staan er wel één of twee geparkeerde huurauto’s van andere avontuurlijke toeristen. Een vervaagd bord geeft aan waar het natuurpark van Güigüi -en het wandelpad erdoorheen- begint.

Bekijk voor meer informatie deze handige, online wandelkaart, waarop ook de wandelroute naar en vanaf La Aldea staat (maar die is nóg zwaarder). Let op: de samensteller van deze kaart gaat uit van een route vanuit de dorpskern van Tasartico, maar je kunt dichterbij parkeren.

Martijn
  1. Ben zelf een keer op deze plek geweest en het mag gezegd worden, de tocht er naar toe maakt de eindbestemming nog aantrekkelijker. Het is even afzien, maar uiteindelijk volgt daar de frisse duik bij Playa de Güigüi, Genieten met hoofdletter G!!!

    Zorg wel voor genoeg eten&drinken…;D

  2. Peter van Veen zegt:

    Naar Güigüi is voor ons de mooiste wandeling op Gran Canaria geweest! Ik zou het zo weer doen!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>