PillerseeTal…Something different

In het winterhoogseizoen biedt Transavia, met 28 rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven of Groningen naar Innsbruck per week, voldoende mogelijkheden om elk gewenst moment naar de sneeuw te vliegen. Binnen anderhalf uur stap je het winterwonder land van Tirol binnen. Vanuit Innsbruck is het slechts een dik uur rijden naar het PillerseeTal, hier kan de kennismaking met een totaal andere wintersport ervaring beginnen.

Innsbruck1

Het PillerseeTal
Het PillerseeTal ligt rondom de Kitzbüheler Alpen en is het gebied met de meeste sneeuwval. Vanaf begin december tot midden april heeft dit gebied de beste sneeuwcondities. Hochfilzen (1000 meter boven zeeniveau), Fieberbrunn, St. Jakob in Haus, St Ulrich am Pillersee en Waidring vormen de belangrijkste plaatsen. Ook is het PillerseeTal een erg belangrijk gebied voor cross country skiën…een onderschatte tak van sport…een ervaring die je eens in je leven meegemaakt moet hebben.

PillerseeTal

Het Fairhotel
In Hochfilzen, het “Nordic Mekka”, ligt het in december 2013 geopende Fairhotel. Het Fairhotel is een perfecte uitvalsbasis voor de ultieme andere wintersport ervaring…something different. Dit hotel is het eerste passieve energie hotel in Tirol. De in het hotel gegenereerde warmte wordt door een aangemeten installatie omgezet in nieuwe energie. Mede hierdoor gebruikt het hotel slechts 10% van de energie die een regulier hotel verbruikt. Een goede nachtrust op een Tempur matras en het biologische (champagne) ontbijt dat in de ochtend geserveerd wordt, vormen een goede start voor de kennismaking met cross country skiën.

Wintersport…something different
Nadat je tijdens het ontbijt ontwaakt bent, begeef je jezelf richting de shop van de Nordic Academy. Hier wordt je enthousiast welkom geheten en krijg je vakkundig materiaal aangemeten, het cross country skiën kan beginnen! Anders dan de sport je laat denken staat je een ochtend vol bloed, zweet en tranen te wachten. Samen met een instructeur duik je de sneeuw in en leer je de basisbeginselen van de skating of klassieke variant. De skating variant heeft een bijzondere techniek, waarbij je op de smalle lange latten als een soort schaatser door de sneeuw “glijdt”. Het onder de knie krijgen van de techniek vereist enig doorzettingsvermogen, maar na een ochtendje glibberen op de lange latten begint het ergens op te lijken.

Langlaufen

Als je de skating variant ondervonden hebt is het leuk om ook kennis te maken met de klassieke variant. Als een hardloper op lange latten doorkruis je het winterlandschap in twee geprepareerde sporen. Ook voor deze techniek is doorzettingsvermogen niet geheel onbelangrijk, maar na een aantal oefeningen en aanwijzingen kun je heerlijk door het winterwonder land cruisen.

Cross country skiën is een perfecte activiteit voor de Wintersporter die eens op een andere manier echt actief bezig wil zijn, een ochtendje cross-country skiën is bijvoorbeeld een perfect alternatief voor een hardlooptraining. Als je na het eten van een overheerlijke Gröstl wat bent bijgekomen van de inspannende ochtend, is het weer tijd voor something different…sneeuwschoen wandelen!

Sneeuwschoen wandelen

Met gids trek je als een yeti op sneeuwschoenen de heuvels in. Door bomen en over smalle beekjes doorkruis je de Tiroolse heuvels. De sneeuw komt bijna tot je knieën en naast je dwarrelt de sneeuw van de bomen. Als het hoogste punt bereikt is, is het tijd voor een broodje en een glaasje Almdudler. Daarna vervolgt de tocht zich glooiend naar beneden en wordt ondertussen de Spa van het Fairhotel opgewarmd.

Na deze indrukwekkende dag is het tijd voor op en top relaxen. In een sauna van 90 graden komt je lichaam helemaal tot rust. Ineens komt daar de gids van die middag binnenlopen en neemt de rol van opgieter op zich, de aufguss kan beginnen. In de dampende hitte, terwijl de geur van citroengras je neus binnendringt, kun je optimaal nagenieten van deze verrassende dag. Als je na de aufguss in de sneeuw ligt af te koelen, besef je dat je aan deze manier van wintersport best kunt wennen. Een afsluitende cocktail of heerlijk glaasje Schnaps in het Kulturhaus met de inwoners van Hochfilzen maakt deze dag compleet. In de verte hoor je je tempur matras roepen en is het tijd om je voor te bereiden op de volgende dag.

Biatlon!
Nadat je de langlauftechniek onder de knie hebt is het tijd voor something different… het hoogtepunt… biatlon! Wat een ervaring is dat! Het parcours wordt uitgezet en de schietschijven wordt gereed gemaakt. Als alles klaar staat is het tijd voor een korte instructie. Het parcours wordt uitgelegd en er volgt een schietinstructie. Let the game begin! In estafetteteams strijd je tegen elkaar.

Als het startschot klinkt begin je aan een barre tocht door de sneeuw. Aangekomen bij de schietbaan spreid je jezelf tussen je langlaufski’s languit op de grond om in opperste concentratie met trillende handen zoveel mogelijk doelen te raken. Elk schot telt, want voor elk niet geraakt doel moet nog een strafrondje gemaakt worden. Nadat de strafrondjes zijn voldaan mogen de andere teamleden aan hun ronde beginnen, al snel wordt duidelijk welk team zich de winnaar mag noemen. Wauw Biatlon, dit is toch echt de ultieme andere wintersport ervaring!

Cross country skiën is de perfecte manier om Tirol en de wintersport eens van een andere kant te ervaren. Het PillerseeTal… something different.

Eefje
Latest posts by Eefje (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>