Peter’s Café Sport

In de haven van Horta, op het eiland Faial, vind je Peter’s Café sport. Dit café is een begrip onder zeilers uit de hele wereld. Elke zeiler, onderweg tussen Europa en Amerika, stopt in de haven van Horta, de laatste stop tussen de twee continenten. Hoe kan je beter de zeilen hijsen dan met een beroemde Gin Tonic van Peter's achter de kiezen?

Peter Cafe Sport: Café Emblemático, Ilha do Faial

Peter

Voor vele jaren hield de oorspronkelijke Peter, die eigenlijk Jose Azevedo heette, Peter’s Café open. Deze bar, die op de drempel van de haven ligt, is een home away from home voor alle zeilers. Een plaats om te eten en te drinken, om je geld om te wisselen of zelfs je post te ontvangen. Peter’s ontvangt post voor zeilers over de hele wereld, die bij hun stop hun brieven komen ontvangen.

Door de jaren heen ontstond de traditie van de vlaggen. Elk schip waarvan de ploeg bij Peter’s passeert, mag een vlag afgeven die dan tegen de muren en plafonds van de bar worden genageld. Rijen en rijen vlaggen, in elke nationale kleur, met handtekeningen en schilderijen, sieren elk vrij plekje in de bar. Tegenwoordig moet er regelmatig ruimte gemaakt worden om elke vlag een plaatsje te gunnen. Oudere vlaggen worden dan eerbiedig van de muur gehaald en opgeborgen.

Maar Peter’s is niet de enige die tradities opbouwt uit zijn ontmoetingen met zeilers. Al jarenlang mogen zeilers een kunstwerk achterlaten op de kaai van Horta haven. Schilderijen, tekeningen en zelfs kunstige graffiti uit alle landen sieren de donkere stenen. Een must see!

Peters Café Sport Horta Faial

Gin Tonic

In Peter’s kan je genieten van een maaltijd, maar waar de bar echt beroemd om is, is de Gin Tonic. Geschonken in een hoog glas en gesierd met een citroen; deze Gin Tonic heeft de perfecte balans tussen zoet en bitter en net genoeg alcohol om de tongen los te maken. Héérlijk!

En nu?

Tegenwoordig wordt Peter’s gerund door de zoon van de originele Peter, die in 2006 overleed. Hoewel ook deze man niet echt Peter heet, maar Jose Henrique Azevedo, werd de traditie vrolijk voortgezet en is Peter desondanks de naam waarbij zijn klanten hem kennen. De bar is nog steeds een verzamelpunt voor reizigers en zeelui. Maar tegelijk komt ook elke toerist de bar bezoeken. Een museum boven de bar toont plaatselijk vervaardigde kunst en verkoopt souvenirs. Het neemt wat van de charme van de bar weg, hoewel het museum wel interessant is om te bezoeken.

Maar alles bij elkaar kan je Horta niet passeren zonder een bezoek aan Peter’s. Geniet van het zicht op de haven, waar de rijen en rijen masten een curieus bos vormen. Zie de zeilers binnenstromen en weer weg varen. Mijmer bij de ondergaande zon, met een Gin Tonic in je handen en zeewind die de typische cafégeur van sigaretten en bier verstuift. Wat is het leven mooi.

Horta

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>