Per Ezel door Vodnjan

Soms zijn er steden die je bijblijven. Omdat je er iets bijzonders meemaakte, omdat ze prachtig zijn of omdat je er nog niet genoeg van hebt gezien. Voor mij is Vodnjan, in Kroatisch Istrië, zo’n stad.

Vodnjan

Ik bezocht Vodnjan slechts vluchtig, op doortocht. Er werd mij verteld over de stad, dat wel. Er werd mij genoeg verteld om te beseffen dat ik nog bij lange na niet alles had gezien.

Kažuns
In bepaalde delen van Istrië, zoals bij Vodnjan, kan je nog steeds de traditionele herdershutjes, Kažuns, zien. Deze ronde hutjes werden ooit gebouwd met de stenen die uit de grond werden gehaald bij akkerbouw. Vooral de specifieke techniek om deze huisjes te bouwen, is bijzonder. Er wordt immers geen bindingsmiddel gebruikt. Geen cement, geen bloem, geen mortel. Simpelweg droge stenen die op elkaar rusten en elkaar in evenwicht houden.


Tegenwoordig worden deze hutjes nog maar amper gebouwd. Er leven nog enkele boeren die weten hoe het moet. Om dit erfgoed toch niet verloren te laten gaan, mogen deze boeren nog kažuns bouwen, op voorwaarde dat ze het op de oude manier doen en eventueel de techniek doorgeven aan de jongeren. Buiten de stad Vodnjan staan enkele kažuns in verschillende stadia van opbouw. Je kan ze bezoeken.

Kazuns

Stella en Markus
Op dit veld buiten Vodnjan ontmoette ik voor het eerste Stella en Markus. Dit gezapige duo leeft nog steeds als in de tijden van weleer. Sterker nog, zij twee zijn de enige die nog weten hoe een kar te trekken zoals dat vroeger werd gedaan. Huh? Ja, hoor! Stella en Markus zijn een koppel ezels!

Ezelkar

Frederic van het Istrian Ecomuseum legt me uit dat zij Stella en Markus kochten in de hoop deze traditionele manier van reizen, ezel en kar, niet verloren te laten gaan. Zowel de ezels als de mensen moesten van elkaar leren, maar tegenwoordig kan je zelfs een ritje maken op de oude kar. En er is hoop voor de toekomst! Er wordt immers vermoed dat Stella een klein ezeltje in zich draagt!

Ezeltjes

Het Buitenleven
Zodra ik kennis had gemaakt met Stella en Markus, die overigens meer oog voor elkaar hadden dan voor mij, mocht ik de kar op. De ezels werden in gang geklakt en hop, daar gingen we, Vodnjan in. Het was inmiddels al avond en de zon verdween. In de bloedhete zomer is dit het moment dat de steden tot leven komen. Iedereen komt uit zijn huis en profiteert van de koelte om te eten, boodschappen te doen en met de buren te kletsen. De straten zijn dus vol leven.

Buitenleven

Terwijl wij door de straten hobbelden in de ezelkar, werden we begroet door mannen die rustig van een pintje zaten te genieten, zagen we een dansoptreden van de plaatselijke academie en liepen de kinderen met de kar mee. Gezellig!

Eenmaal op het marktplein werd ik van de kar geholpen en bezocht ik het Ecomuseum. Dit museum bevindt zich in een piepklein huisje waar het wegkappen van enkele muren nog een traditionele oven onthulde. Hier drink je een fris glas vlierbloesemlimonade en loop je door het verleden.

Trattoria Vodnjanka
Zodra het weer koel genoeg was, mocht ik aan tafel schuiven in restaurant Vodnjanka. Dit, overigens uitstekende, restaurant baseerde zijn menu op de recepten die van moeder op dochter werden doorgegeven. Grootmoeders recepten, als het ware. Hier at ik de echte keuken van Istrië. Een aanrader!

Al bij al bracht ik maar een avondje door in Vodnjan. Ik zag genoeg van de stad om te beseffen dat ik nog lang niet uitgekeken was. Ik hoorde immers over de kerk, waar verschillende mummies rusten en waar zelfs locals niet zomaar mogen binnenwandelen. Ik proefde de sfeer van het zomerse nachtleven en ik zag de hobbelige kasseien wegen. Meer dan genoeg om mijn reizigersgeest te prikkelen. Ik kan al niet wachten om terug te keren en alles te ontdekken!

Ecomuseum

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>