Penang, "the Pearl of the Orient"

Vanaf het prachtige eiland Koh Tao voor de oostkust van Thailand vertrekken we richting Kuala Lumpur. We hebben nog een kleine twee weken over voordat ons vliegtuig alweer richting huis vertrekt. Wat zijn de opties? Met de bus naar Phuket of Krabi, met de boot naar Koh Samui en vervolgens met het vliegtuig naar Kuala Lumpur, met de trein naar Penang en door naar Kuala Lumpur of pakken we de jungleline?

We boeken in een internetcafé een paar daagjes Langkawi en bij terugkomst op Penang gaan we naar het voormalige vissersplaatsje Batu Ferringhi. De grotere hotels liggen direct aan het strand en vanuit de tuin of het zwembad stap je zo het strand op.

We besluiten de toeristische eilanden aan de westkust van Thailand niet mee te pakken en gaan direct naar Maleisië. Het wordt een treinreis naar het bekende eiland Penang.

Met toch wel gemengde gevoelens verlaten we Koh Tao, en daarmee Thailand. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vooraf het minst zin had in Thailand. Tijdens onze wereldreis was Azië het laatste deel van de trip; het enige werelddeel waar we niet goed van wisten wat we ervan moesten denken. Amerika was het voor mij helemaal, gevolgd door het andere beloofde land, Australië. Na bijna drie weken is mijn (soms wat beperkte) reisscope totaal overhoop gegooid door de Aziaten. Wat een prachtige landen, wat een waanzinnig eten en bovenal spotgoedkoop! Ik ben benieuwd hoe Maleisie ons zal bevallen!


Na een 2 uur durende tocht met de ferry en een busrit van een uur naar het treinstation, vertrekt rond 10 uur ‘s avonds onze slaaptrein richting de Maleisische grens, waar we ‘s ochtends vroeg gewekt worden om te voet de Thais/Maleisische grens over te steken. De douanebeambte die mijn backpack controleerde gaf mij de grootste glimlach bij het vinden van een dvd van Cameron Diaz, prachtig!

De hoofdstad Georgetown

Rond 2 uur de volgende middag komen we aan op station Butterworth, waar we met de gele, dubbeldeks veerboot naar Penang kunnen oversteken. Zodra we een hotel gevonden hebben, wandelen we naar Georgetown om onder het genot van een lekkere capuccino terug te kijken op een mooie reis die in totaal 28 uur duurde.

We merken direct dat wat we op internet gelezen hebben waar is. Het eiland heeft hoofdzakelijk een bevolking van Chinese afkomst en dat is te merken. Zeker nu het Chinese Nieuwjaar eraan komt! Georgetown is een drukke stad en de huizen, tempels, pagodes en clanhouses doen Chinees aan. In het centrum zien we Chinezen hun favoriete ding doen: karaoke. Dit is het toch niet helemaal voor ons…

Batu Ferringhi

We boeken in een internetcafé een paar daagjes Langkawi en bij terugkomst op Penang gaan we naar het voormalige vissersplaatsje Batu Ferringhi. De grotere hotels liggen direct aan het strand en vanuit de tuin of het zwembad stap je zo het strand op. Helaas kun je er zelden de zee in, omdat de aanlandige stroming ervoor zorgt dat kwallen in de richting van de kust gedreven worden. We kunnen baden en snorkelen in Batu Ferringhi dus wel vergeten. Daartegenover staan de prachtige zwembaden die onder de palmbomen in de tuin direct bij het strand liggen.

En we hebben ons niet verveeld hoor! ‘s Avonds heerst er een gezellige drukte langs de straat. De Pasar Malam begint. Verkopers maken hun kraampjes op met horloges, tassen, t-shirts, cd’s, dvd’s en andere souvenirs. Penang staat bekend om zijn Glorious Food en dat kan je proeven in de diverse eetstalletjes en restaurants. We zijn gaan jet-skiën en hebben een excursie geboekt naar Pulau Payar, een Marine Park waar je geweldig kan duiken. Dit kleine eilandje ligt tussen Langkawi en Penang. Het is beroemd om zijn mooie onderwaterwereld: kleurige vissen en koraal.

We hebben tijdens een tempeltour de Botanical Gardens gezien, de Thaise Wat Chayamangkalaram Tempel met de 32 meter lange liggende Boeddha, een prachtige Birmaanse tempel, de Tempel van het Paradijs (Kek Lok Si, de grootste boeddhistische tempel van Maleisië), het zoetwaterreservoir van Penang met wuivende casuarinabomen, grote vissen in het water en leguanen langs de oever, de vlinderboerderij, de Batik Factory en de Snake Temple, waar het wemelt van de slangen. Ze liggen op altaren, vazen, tafels, beneden en boven.

Al met al is Penang een prima bestemming om aan te doen. Penang biedt niet alleen strand, restaurants en winkels, maar bijvoorbeeld ook prachtige verborgen tempels, pagodes en clanhouses.

Latest posts by Martijn (see all)
  1. Leuk item en leuk om te lezen dat jullie het er tof hebben gehad. Penang is en blijft inderdaad de ‘Pearl’. Niet om de zee en de stranden, maar om de sfeer; het eten; de mensen en cultuur. Wij hebben het er altijd fantastisch. Het eiland bevat ook nog wat leuke attracties buiten het centrum (van het eiland). De ‘fruit farm’ is leuk om te bezoeken; en dit kun je dan gelijk combineren met een bezoek aan een van de kleinste national parks van Maleisie; Teluk Bahang National Park. Hier kun je ook een meromictisch meer bezichtigen (waar zoet en zout water in verschillende lagen voorkomt). Er is ook nog een kleine turtle sanctuary en natuurlijk een aantal mooie stranden. Wij zijn net terug van een fantastische trip naar Langkawi. De komende trip wordt wrs. weer eens Penang….

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>