Patagonië: temperamentvolle rondreis

Patagonië -het land van de grote voeten- is een landstreek in het zuiden van Zuid-Amerika en bevat grote delen van Chili en Argentinië. Je vindt er alle ingrediënten voor een bijzondere rondreis: steden met een internationale en vooral Spaanse geschiedenis, een rijke dierenwereld, uitgestrekte pampa's en besneeuwde bergtoppen. Je kunt er paardrijden, over gletsjers trekken, op het strand luieren, cultuur snuiven en andere culturen leren kennen. Het is een beetje westers: ze spreken er Spaans en regelmatig ook Engels en je kunt er overal pinnen. Maar verder waan je je in een andere wereld.

Het is goed reizen in en naar Argentinië en Chili. Vanuit Nederland gaan vluchten -meestal met een overstap in een andere Europese stad- naar verschillende noordelijke en zuidelijke plaatsen in beide landen. Er zijn diverse mogelijkheden om met binnenlandse vluchten en lange-afstandsbussen al te uitgestrekte afstanden te overbruggen. In een beetje stad zijn diverse reis- en excursiebureaus die overnachtingen, uitstapjes, vervoer en excursies aanbieden of voor je kunnen regelen. Of regel het direct bij een local. Bijvoorbeeld bij lokale reisexpert Sjors. Trek voor een beetje rondreis minimaal vier weken uit of boek een georganiseerde reis, dat scheelt een hoop plannen en regelen. De afstanden zijn enorm; Buenos Aires – Vuurland is bijna 3.000 kilometer en dan weer naar Santiago de Chili is nog eens ruim 3.000 erbij. De lange-afstandsbussen zijn ideaal, niet zo duur en zeer comfortabel.

Wegen in Patagonië

Rondreis Patagonië

Ik koos voor een rondreis Patagonië van Sawadee omdat ik én veel wilde wandelen in de bergen én helemaal naar het zuidelijkste puntje in Vuurland wilde én pinguïns wilde zien. We troffen een fantastische gids: Marion Obdam. Zij had net de westerse wereld vaarwel gezegd en was van plan in Zuid-Amerika te blijven. Inmiddels heeft ze daar haar eigen reisbureau en regelt rondreizen, individuele reizen en transfers. Volgens mij kan ze dat perfect, een aanrader dus: Go Beyond Horizons.

De rondreis Patagonië zoals ik die gemaakt heb was de volgende:

  1. Buenos Aires (vlucht Amsterdam via Parijs)
  2. Binnenlandse vlucht naar Puerto Madryn (strand en Punta Tomba met o.a. pinguïns)
  3. Binnenlandse vlucht naar Ushuaia: Fin del Monde
  4. Busreis via Punta Arenas naar Estancia Rio Verde (ranch aan de Grote Oceaan)
  5. Busreis naar Torres del Paines (de ‘W’ gelopen)
  6. Busreis naar El Chaltén / El Calafate (o.a. Mount Fitz Roy en Cerro Torres)
  7. Binnenlandse vlucht naar San Carlos de Bariloche (u weet wel: de wintersportplaats van Máxima)
  8. Busreis naar Santiago de Chili

Rondreis Patagonië

Buenos Aires

De hoofdstad van Argentinië, Buenos Aires, is prima te voet te verkennen. Houd er rekening mee dat voetgangers in dit land onderaan de hiërarchische ladder staan. Zebrapaden of niet, hier geldt het recht van de sterkste. Slenter door San Telmo, een van de oudste wijken van de stad met op zondag een gezellige markt. Ga zeker naar Plaza de Mayo, het centrale plein waar nog steeds elke donderdag De Dwaze Moeders verzamelen. En ook al is het er toeristisch, in de wijk La Boca vind je veel gekleurde huisjes en wordt de tango op straat gedanst. De Avenida de 9 Julio is de breedste boulevard ter wereld met op het Plein van de Republiek een obelisk van 67 meter hoog. ‘s Avonds kun je natuurlijk prima een Argentijnse steak eten en een flamenco-voorstelling bezoeken.

Arm en rijk leven naast elkaar in Buenos Aires

Arm en rijk leven naast elkaar in Buenos Aires

Tango met live muziek op straat in La Boca in Buenos Aires

In de wijk La Boca in Buenos Aires wordt de tango op straat gedanst met live muziek erbij

Puerto Madryn

Puerto Madryn is een middelgrote badplaats ten zuiden van Buenos Aires. Zover ten zuiden, dat wij erheen zijn gevlogen. De stad ligt aan een prachtige baai, met een lekker zandstrand. Aan het eind van de baai is een ecologisch museum. Een geschikt einddoel voor een wandeling langs het strand.

De baai van badplaats Puerto Madryn

De baai van badplaats Puerto Madryn

Zicht op Puerto Madryn vanaf het ecologisch museum

Zicht op Puerto Madryn vanaf het ecologisch museum aan het begin van de dag

Vanuit Puerto Madryn kun je excursies ondernemen naar de pinguïnkolonie Punta Tomba; in het daarvoor geschikte seizoen walvissen spotten (van juli tot december vanaf het schiereiland Peninsula Valdés) en anders blijven kijken naar het mooie schouwspel van de walrussen op de rotsachtige kust van het schiereiland Valdés.

Pinguïn Highway op Punta Tomba

Pinguïn Highway op Punta Tomba

Pinguïnkolonie op Punta Tomba

Pinguïns op Punta Tomba

Guanaca pinguïn

Ushuaia, Vuurland

Per vliegtuig en bus bereiken we het stadje Ushuaia, ook wel het Einde van de Wereld of op z’n Spaans Fin del Monde genoemd. Het stratenpatroon is zoals veel nieuw-Spaanse steden rechthoekig. Op verschillende plekken bouwen bewoners eigenhandig hun huis en er is één langgerekte hoofdstraat met winkels en restaurants. Ushuaia ligt aan het Beagle Kanaal, dat Argentinië van Chili scheidt. Tijdens een boottocht over het kanaal heb je doorlopend zicht op de omliggende besneeuwde bergtoppen en word je gadegeslagen door zeerobben die op eilandjes liggen te drogen. Alles hier ademt de sfeer van het einde van de wereld, wat natuurlijk niet waar is, want vanaf hier kun je -als je geld en moed (metershoge golven) genoeg hebt- met de boot naar de Zuidpool. Je kunt -ook los van geld en golven- besluiten dat de natuur op de Zuidpool zonder de mens zijn gang moet kunnen gaan.

De bergtoppen rondom Ushuaia, Vuurland

Beagle Kanaal bij Ushuaia, Vuurland, verste punt van de rondreis en tevens één van de landschappelijke ‘hoogtepunten’

Zeerobben op een eilandje in het Beagle Kanaal

Zeerobben liggen te drogen op een eilandje in het Beagle Kanaal

Beagle Kanaal

Beagle Kanaal

Met mos begroeide eilandjes in het Beagle Kanaal

Met mos begroeide eilandjes in het Beagle Kanaal

Standbeeld in Ushuaia: Fin del Monde

Standbeeld in Ushuaia: Fin del Monde

Punta Arenas en het achterland

Met een van de lange-afstandsbussen rijden we over verlaten wegen naar Punta Arenas. Het weer werkt mee dus we nemen de korte overtocht naar het vasteland van Chili, bij storm (en dat doet het vaak) is deze route onbegaanbaar. Vandaar reizen we verder naar een afgelegen ranch: Estancia Rio Verde. De ranch is honderden hectares groot en telt duizenden schapen. Gaucho’s op paarden drijven de kuddes bijeen en het schapen scheren lijkt wel fabriekswerk. We eten er eerlijk en heerlijk: zowel groente als vlees komen zo van het land of het beest en worden voor onze ogen klaargemaakt.

Te paard rijden we door het verlaten gebied waar de extreem scheefgegroeide bomen laten zien van welke kant de -altijd hard waaiende- wind waait. En voor wie het aandurft: bij het ochtendgloren een duik in de Grote Oceaan, ongeveer 7 graden Celsius.

Patagonië rondreis

Van Vuurland (A) naar Punta Arenas (C)

Scheef gegroeide bomen vanwege de harde wind in Patagonië

De bomen laten zien vanwaar de harde wind meestal waait

De Grote Oceaan

Het water van de Grote Oceaan is hier een stuk kouder dan van de Atlantische Oceaan een paar dagen geleden

De kust bij Estancia Rio Verde

De kust bij Estancia Rio Verde

Torres del Paines

Van zuid naar noord door de Andes zullen we regelmatig de grens tussen Argentinië en Chili passeren. De landen staan niet op heel goede voet met elkaar, dus de grenscontroles duren lang en zijn lachwekkend bureaucratisch. Langs de grens worden aan beide zijdes nieuwe nederzettingen gesticht die indruk op elkaar moeten maken.

Torres del Paines is een indrukwekkend deel van de Andes waar je de ‘W’ of de ‘O’ kunt lopen: een rondje rond de hoge toppen of drie dalen aparte dagwandelingen. Vanuit ons tent-kampement hebben wij de zogenoemde W gelopen. We verkennen de drie dalen: de Grey gletsjer, Vallée Frances en de Torres Trail. Het zijn stevige wandelingen, maar zeer de moeite waard.

Torres del Paines

Torres del Paines

Guanacua’s geven een betoverend beeld

Guanacua’s geven een betoverend beeld

Torres del Paines

Torres del Paines

Torres del Paines

Torres del Paines

Eindpunt wandeltocht Torres del Paine

Eindpunt eerste wandeling Torres del Paine

Vallée Frances

Vallée Frances

Zonsopgang bij Vallée Frances

Sta een keer vroeg op om van de zonsopgang te genieten

Spectaculaire wolkenpartijen bij Vallée Frances

De altijd hard waaiende wind zorgt voor spectaculaire wolkpartijen

Petito Moreno gletsjer

De Perito Moreno gletsjer is volgens wetenschappers erg bijzonder, omdat het één van de weinige gletsjers in de wereld is die nog groeit. Of, in ieder geval niet terugtrekt. Per dag schuift het ijs bijna twee meter op, al breekt er ook veel af. Het is tevens één van de weinige gletsjers die vanaf land goed is te zien. Ook al komt de ijsmassa ‘slechts’ 60 meter boven het water uit. Hier is een bijzonder fenomeen te zien; terugtrekkend en voortschrijdend ijs, afhankelijk van de seizoenen. Met als gevolg dat je hier kunt wachten totdat een groot stuk ijs afbrokkelt en met veel lawaai in het water stort. Met een gids kun je zelfs over het ijs een tochtje maken met als afsluiting een glas whisky met een blokje ijs, een stukje gletsjerijs van vermoedelijk duizenden jaren oud.

Groepen op rondtocht over de Petito Moreno Gletsjer

Groepen op rondtocht over de Petito Moreno Gletsjer

Petito Moreno Gletsjer

Petito Moreno gletsjer, Petito Moreno was een Argentijns geograaf en antropoloog

De bergen van Argentinië verkennen vanuit El Chaltén

El Chaltén is zo’n nederzetting die vlak bij de grens, deze keer in Argentinië, uit de grond wordt gestampt om te laten zien: dit land is bewoond, waag u niet verder. Ook hier bouwen veel mensen eigenhandig hun woning langs het rechthoekige stratenpatroon. Er zijn nog nauwelijks hotels en restaurants en het was de enige plaats waar we niet konden pinnen. Vanuit het nieuwbakken dorp kun je fantastische wandeltochten maken naar onder andere Mount Fitz Roy en Cerro Torres. Geniet onderweg ook van de bijzondere planten- én vogelwereld.

Koude ijsmeren aan de voet van Mount Fitz Roy, koude ijsmere

Aan de voet van de Mount Fitz Roy, koude ijsmeren

Cerro Torres

Onderweg naar de Cerro Torres

Het vulkanengebied

Voordat we het vulkanengebied bereiken, rijden we door het Zeven Merengebied naar San Carlos de Bariloche. Misschien een beetje blasé: het merengebied is best mooi, maar niet veel anders dan de Alpen. Proef in Bariloch wel de speciale chocolade en bewonder de chocoladefonteinen in de etalages.

Langs de vulkaan Lanin rijden we per bus naar Pucon. Daarvandaan beklimmen we de vulkaan Villarica. Het is haast niet voor te stellen in het warme dal, dat het bovenop erg koud is en dat we de overalls die we van tevoren krijgen uitgereikt echt nodig zullen hebben.

Vulkaan Lanin vanuit de bus op weg naar Pucon

Vulkaan Lanin vanuit de bus op weg naar Pucon

Bijzondere bomen tijdens een wandeltocht vanuit Pucon

Bijzondere bomen tijdens een wandeltocht vanuit Pucon

Subtropische vegetatie bij Pucon

De indrukwekkende subtropische vegetatie

Natuurlijk saunacomplex vlakbij Pucon

Na de beklimming van de Villarica is het goed toeven in het natuurlijke saunacomplex op een uurtje rijden van Pucon

Afsluiten in Santiago de Chili

Het einde van de reis is in de hoofdstad van Chili: Santiago. Weer een heel andere sfeer dan in Bueos Aires. Heeft Buenos Aires wel iets weg van Madrid of Parijs, hier adem je meer Indiaans verleden, alhoewel het natuurlijk ook gewoon een grote wereldstad is met grote verschillen tussen arm en rijk.

Transport van goederen in Santiago

De mensen aan de onderkant van de samenleving moeten hard ploeteren voor de kost

Antiekmarkt in Chili
Fruitmarkt in Chili

Monument voor de Indianen en inktvis op de markt in Santiago de Chili

Monument voor de Indianen en inktvis op de markt in Santiago de Chili

Chileens drankje Pisco Sour

Afsluiting met een echt Chileens drankje: Pisco Sour

Agnes
Ontdekgeniet

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>