Het is een half uurtje rijden van ons hotel in Kirchberg naar de vliegschool van de familie Kahn in Westendorf. Daar aangekomen ziet het weer er goed uit. Beetje mist, de top is niet te zien, maar we krijgen te horen dat het allemaal doorgaat. Ik ga vandaag schermvliegen in het Brixental!
Brixental is net als St. Johann in Tirol, Hohe Salve en het PillerseeTal een van de vier gebieden van de overkoepelende Kitzbüheler Alpen. De regio ken je misschien alleen als prima wintersportgebied, maar Brixental is ook bij uitstek geschikt voor een actieve outdoorvakantie in de zomer.
Ontdek Brixental van bovenaf
Er wordt druk op de schermen gekeken om te zien wat het weer doet. Ik krijg een helm aangemeten, handtekening voor ontvangst en naar boven. Er worden een paar foto’s gemaakt voor de gondel en ik krijg een rugzak op met de mededeling dat ik zo mag gaan springen. Uhhhmmm dat geeft wel wat spanning en dan naar boven. Af en toe zie ik een opening in mist, wat een uitzicht. En toch nog bijna een kilometer hoogteverschil met het dal. Er kan volgens onze profs gesprongen worden van alle zijden van de berg, alleen moet de wind wel goed zijn.
Vandaag betekent dat een stief kwartiertje lopen naar het andere kant. Onderweg worden ons wat instructies gegeven en genieten we van het uitzicht.
De instructeur geeft aan dat we het vooral niet moeilijker moeten maken dan het is, “dus als ik zeg lopen, blijven lopen”. Dat waren de instructies. Hij neemt nog wat foto’s met de selfiestick. Normaal heb ik een hekel aan die dingen, maar aangezien er niemand in de buurt is, zie ik het nut er wel van in. Dan is het zo ver. Rugzakje wordt uitgepakt. Helm op en veiligheidsgordels worden losjes vast gemaakt. Afstellen is niet nodig, dat kan onderweg naar beneden wel. Hij legt de parachute klaar en maakt zijn eigen veiligheidsgordel vast. Met twee snelkoppelingen word je aan elkaar vastgemaakt waarna in no time het startsein volgt. “LOPEN”!
Binnen tien meter zit je twintig meter boven de grond en kun je gaan zitten. Comfortabel zweef ik in m’n zitje rond en vlieg echt. Allemachtig, wat gaat dit snel. Heerlijk de wolken in en uit. Op de randjes mist/helder zit de beste thermiek, dus die moet opgezocht worden. Druk kletsend over zijn broer en neef die naar de wereld kampioenschappen zijn voor paragliden in Dubai, word ik vakkundig de wolken in en uit gestuurd. Zo’n ding is echt te gek. Hij heeft voor de competitie gesprongen met zijn broer, maar heeft tegenwoordig zich vooral op het tandemsprongen gestort.
Dan wordt er tussen “neus en lippen” gevraagd wat ik van achtbanen vind. Als je hier niet tegen kan, zeg dan vooral niet “Geen probleem”, want dan wordt de stuntvlieger in hem wakker. Dat je af en toe het gevoel hebt dat je uit het stoeltje kan lazeren omdat je in een vrije val recht op de aarde afgaat is tot daar aan toe. Maar als je dan nog niet genoeg hebt gehad worden de G-krachten uit de kast getrokken en word je rondgeslingerd tot je een licht gevoel in je hooft krijgt. Gierend van de adrenaline word je een kwartiertje later zachtjes weer op de grasmat gedeponeerd. Heerlijk, weer eentje van de bucket list en een grijns op je gezicht die er niet af te krijgen is de rest van de dag.
Paragliding in de Alpen
De droom van vliegen wordt hier heel gemakkelijk verwezenlijkt. Overal in de Oostenrijkse en Franse Alpen zijn er scholen die cursussen en tandemsprongen aanbieden. De vliegschool in Westendorf, bij de gondel, is een familiebedrijf en biedt aardige gidsen en een goede begeleiding. Er wordt gesprongen van april tot oktober. Ze maken ongeveer 700 sprongen per instructeur per seizoen voldoende ervaring dus en je krijgt een tegoedbon van € 50 korting als je een brevet bij hen komt halen. Aanradertje dus!
- De adembenemende Garden Route in Zuid-Afrika - 27 oktober 2024
- Voordelen van sim only op reis - 14 oktober 2024
- Vijf manieren om reisfoto’s af te drukken - 4 oktober 2024