Paradijselijk Terceira

Een nog onontdekte en ongerepte, idyllische eilandengroep midden in de Atlantische oceaan; dat zijn de Azoren. Deze archipel, beroemd vanwege de prominente plek op vele weerkaarten, heeft gelukkig veel meer te bieden dan enkel hogedrukgebieden in West-Europa.

De Azoren… een ware droombestemming voor elke natuurliefhebber. Van de totaal negen eilanden is São Miguel, met zijn beroemde tweekleurige meer, veruit de bekendste. De andere eilanden zijn echt ook het ontdekken meer dan waard, zoals het indrukwekkende en afwisselende Terceira.

Vulkanische landschappen

Vulkanische landschappen

Van cultuur…

Terceira is het meest dichtbevolkte eiland van de archipel. Dit gaat niet ten koste van de prachtige natuur, maar maakt wel dat dit eiland een geweldige afwisseling biedt tussen natuur en cultuur. Het centrum van de oudste stad van de Azoren, Angra do Heroísmo, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en al wandelend door de kronkelende steegjes wordt snel duidelijk waarom. Prachtige oude kathedralen in kleurrijke tinten geschilderd zijn te vinden in schattige straatjes en aan ruime pleinen. Opvallend is dat de stad in zeer goede staat is, ondanks het aardbevingenleed van enkele jaren geleden en vanaf gezellig drukke terrasjes is het kabbelende straatleven heerlijk om te aanschouwen. De Azoren zijn Portugees grondgebied en de gemoedelijkheid van de bevolking is dan ook onmiskenbaar aanwezig. Vanaf Monte Brasil, een heuvel die als schiereiland aan de stad is verbonden, heb je na een flinke klim een geweldig uitzicht over deze stad en de oceaan.


Angra do Heroísmo

Angra do Heroísmo

De andere grote stad van het eiland is Praia da Vitória, dit is tevens de meest bekende badplaats van Terceira. Hier zijn veel hotels te vinden en deze plaats biedt ook enkele uitgaansgelegenheden. Daarnaast is het samen met Angra do Heroísmo de enige plek waar zandstranden te vinden zijn. Hier zijn ook een aantal stukken van de oceaan afgezet om veilig in te kunnen zwemmen. Buiten deze twee grotere plaatsen om, zijn er vooral nog kleine dorpjes verspreid over het eiland te vinden. Deze hebben allemaal hun eigen specifieke kenmerken of bezienswaardigheden, zoals het wijnmuseum in Biscoitos, of de stierenrennen in Ponta Judeu. Laatstgenoemde is een activiteit waarvoor het hele dorp uitloopt en de straten rijk versierd worden met vers geplukte hortensiabloemen. De stieren worden aan een touw vastgehouden en verder goed behandeld – vee is erg belangrijk op de Azoren – wat het vooral maakt tot een groots volksfeest, dat fantastisch is om bij te wonen.

Stierenrennen in Ponta Judeu

Stierenrennen in Ponta Judeu

Opvallend is dat deze eilanden, met een relatief beperkte hoeveelheid toeristen, toch vooral aangedaan worden door Amerikaanse vakantiegangers. Qua culinair aanbod heeft dit niet altijd geleid tot een zeer bijzondere keuken, maar gelegen te midden van de oceaan is het aanbod van verse vis wel echt overweldigend en voor de fijnproevers valt er dan ook intens te genieten van overheerlijke visgerechten, uiteraard idyllisch gezeten aan de waterkant.

Uitzicht over Praia da Vitoria

Uitzicht over Praia da Vitoria

…tot natuur.

Waar de kleine stadjes op Terceira schattig en overzichtelijk zijn, is de natuur absoluut het tegenovergestelde. Overweldigend groots en van een enorme kleurintensiteit. De eeuwig glooiende landschappen worden sporadisch onderbroken door meanderende weggetjes, aan weerszijden voorzien van prachtige blauwe hortensia’s. Hierdoor wordt alleen al het rondreizen een activiteit op zich. De vulkanische oorsprong van de archipel maakt dat het landschap haast Hawaïaans aandoet, hoewel het weer een stuk minder voorspelbaar is. Zo midden op de oceaan kunnen de omstandigheden zich in rap tempo afwisselen en ondanks dat de zomermaanden over het algemeen mild zijn, kan het er ook flink tekeer gaan. In de hogere binnenlanden en in de avonden kan het ook op een mooie dag flink koel worden, dus dat is zeker iets om rekening mee te houden bij het inpakken.

Hortensia's langs de weg

Hortensia’s langs de weg

Genieten van groen

Terceira is de ideale locatie om te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Zo kan je bij Algar de Carvao afdalen in een grot, die gevormd is door een vulkaanuitbarsting duizenden jaren geleden. Waar ooit hete lava naar buiten stroomde, daal je nu af tussen de varens naar prachtige ondergrondse meren, die voorzien zijn van een sprookjesachtige verlichting waardoor je je haast in de Efteling waant. In het Noord-Oosten, bij Furnas do Exofre, bestaat de gelegenheid om te wandelen tussen de zwaveldampen. Dit klinkt misschien niet direct aanlokkelijk, maar de glooiende omgeving en duidelijk zichtbare stijgende dampen uit de geisers maken de wandeling absoluut de moeite waard.

Furnas do Exofre

Furnas do Exofre

Voor wandelingen is ook de Caldeira de Guilherme Moniz een perfecte plek. Dit beschermde natuurgebied heeft een ruime doorsnede van 15 km breed met een geweldige begroeiing. De randen van de caldeira zijn deels wel ingestort, waardoor het nu voornamelijk een mooie omgeving is en niet meer zozeer een vulkanische bezienswaardigheid. Na deze inspanningen kan je perfect afkoelen in de heerlijke, natuurlijk gevormde, lava-zwembaden.  Het water is hier relatief warm en het vormt een veilige omgeving om te zwemmen in de vaak toch gevaarlijke oceaan.

Caldeira de Guilherme Moniz

Caldeira de Guilherme Moniz

Een reis naar de Azoren doet je voelen als een pionier die terug in de tijd een nieuwe stukje van de wereld heeft ontdekt. De extreme afgelegenheid van zowel Europa als Amerika, gecombineerd met de ontspannen cultuur en overweldigende natuur maakt een bezoek aan de Azoren tot ware ontdekkingsreis.

Praktische tips

Zoals reeds aangegeven, kan het weer op deze eilandengroep vrij onstuimig zijn. Niets om je enorme zorgen om te maken, maar handig om rekening mee te houden bij de planning. De maand augustus is over het algemeen het warmst, maar de gehele zomer is het vrij mild.

Het weer beïnvloedt ook de regelmaat waarmee veerdiensten tussen de eilanden varen. Veelal varen deze alleen in de zomer en niet bij slecht weer. Gelukkig zijn er vele binnenlandse vluchten te boeken tussen de eilanden, waardoor je gemakkelijk je reis kan uitbreiden om ook de wonderschone natuur van de andere eilanden te ontdekken!

Wegversperring op Terceira

Wegversperring op Terceira

Het huren van een auto is ten zeerste aan te raden, aangezien je op deze wijze perfect alle uithoeken van het eiland kan ontdekken. De wegen zijn goed begaanbaar en er wordt rustig gereden, ook in de steden. Deze gemoedelijke sfeer kan hooguit zo nu en dan tot wat wegversperringen leiden, maar daar is, met het uitzicht over de landschappen van Terceira, helemaal niks mis mee!

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
 1. Johan en Aimée zegt:

  Wat een schitterende foto’s, en een duidelijke omschrijving van je reis daar. Mooi om te lezen dat jouw verhaal overeenkomt met de verwachtingen die wij hebben. Aankomende zomervakantie (eerste 3 weken van augustus) gaan we naar de Azoren, om met eigen ogen te zien hoe mooi het is. Van Terceira hebben we hoge verwachtingen, al lees je het meest over Sao Miguel. Ben je nog op andere eilanden geweest of alleen Terceira?

  • Brigitte zegt:

   Hoi Johan en Aimée,

   Dankjewel voor jullie reactie. Ik ben naast Terceira ook nog op Sao Miguel geweest, wat ook echt een prachtig eiland is met een overweldigende natuur! Over dat eiland wordt inderdaad wel al veel geschreven en kan je veel informatie vinden. Derhalve wilde ik ook Terceira wat extra aandacht geven, want er valt zoveel te zien en te doen op het eiland! Jullie hoge verwachtingen van het eiland zijn mijns inziens dus zeer terecht.

   Welke eilanden gaan jullie allemaal bezoeken deze zomer? Mochten jullie nog vragen hebben over Terceira of Sao Miguel, laat het me vooral weten. Heel veel plezier alvast met de voorbereidingen voor deze prachtige reis in augustus!

   Groet, Brigitte

   • Johan zegt:

    Naast Terceria en Sao Miguel staat ook Faial nog op het programma. We hebben nog geen vaste planning, maar die 3 eilanden sowieso. Het een en ander is afhankelijk van de bereisbaarheid, en de kosten van de boot/het vliegtuig.

    We zijn van plan om accomodaties ter plekke te regelen. Heb je enig idee of dat te doen is? En is wildkamperen nu wel- of niet toegestaan? We lezen en horen daar uiteenlopende verhalen over. Ik weet niet in hoeverre je daar ervaring mee hebt.?

    • Brigitte zegt:

     Ik heb zelf geen ervaring met kamperen op de Azoren, maar wat ik toentertijd heb begrepen, is dat kamperen veelal is toegestaan mits je toestemming vraagt aan de eigenaar van de grond. Hoe dat in de praktijk zou uitpakken durf ik echter niet te zeggen.

     Hoewel ik destijds vooraf de accommodaties had geregeld, was het zeker niet volgeboekt. Mijn inschatting is dus dat de accommodaties ter plekke regelen goed te doen zal zijn. Het scheelt dan ook natuurlijk dat de Azoren is absoluut geen plek voor massatoerisme is!

     Veel plezier en succes in ieder geval met de voorbereidingen, ik ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen op deze drie eilanden!

 2. Sarah zegt:

  Hoi! Heb je alle mooie dingen op Terceira bezocht vanuit 1 accomodatie? Of heb je op verschillende locaties op het eiland overnacht? Volgens mij hoef je niet zo heel lang te rijden en zou je prima op 1 plek kunnen overnachten?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>