Outdoor activiteiten in traditioneel Oberӧsterreich

Nooit gedacht dat ik nog eens een telefoonboek in een werkende telefooncel zou tegenkomen. Of een sportieve fietser, die apetrots over haar dirndl vertelt. Het is duidelijk: Oberӧsterreich houdt tradities in ere. Tegelijkertijd kun je er leuke outdoor activiteiten ondernemen. Drie op een rij.

#1 E-mountainbiken in de Kalkalpen

We gaan e-biken én hiken door het nationale park Kalkalpen in de regio Pyhrn-Priel in Oberӧsterreich. We starten in Windischgarsten (op 600 meter hoogte). Van daaruit zwieren we de heuvels in. Rechts en links liggen hoogstamboomgaarden en hoeven. We passeren Edlbach, Mitterweng en Oberweng, we komen hoger, fietsen uitgestrekte beukenbossen in, komen langs de pittoreske Holzeralm mét bron, vullen de bidons en stijgen verder.

e-mountainbiken in Oberӧsterreich

e-mountainbiken in Pyhrn Priel

e-biken in de Kalkalpen

Holzeralm

We zetten de fietsen op slot en lopen steil omhoog naar de Gowilalm op 1375 meter. Achter de hut rijzen hoge bergketens en almen op. Een paraglider zweeft voorbij. Op het terras bij de alm is het druk met wandelaars die uit verschillende richtingen komen om hier te lunchen en gezellig samen te zijn. Of, zegt onze gids Elisabeth, zoals we hier zeggen: ‘Je moet alles delen, dan blijft het weer morgen mooi.’

combi biken en hiken

Wandelen van alm naar alm

Veel mensen doen de zogeheten Grosse Almenrunde op de Hengstpass: wandelen van alm naar alm. Ideaal voor gezinnen. Zonder uitzondering hebben de almen een speeltuintje. Maar waar de wandelaars ook vandaan komen: ze komen naar de Gowilalm om te eten. Met traditionele gerechten en met grote glazen bier of most gespritzt. De most maken veel boeren zelf. Sommige almhutten hebben zich hier tot toerhutten ontwikkeld. Al zijn er ook nog echte boerenalmen, die de lange traditie van het weiden van vee doorzetten.

Gowilalm

Gowilalm

Gids Elisabeth -in het dagelijks leven altijd sportief- is net als haar landgenoten weg van de Oostenrijkse tradities. Zoals de feestdag waarop de mooiste dieren op de alm worden versierd met bloemenkransen en kleurige banden en naar het dal worden teruggebracht. Het is de afsluiting van een succesvol weideseizoen. Regionale producten hebben Oostenrijkers hoog in het vaandel. Net als de Sisi film, die Elisabeth nog altijd met Kerst kijkt. Natuurlijk draagt zij op feestdagen en soms gewoon tussendoor een dirndl. Met een geborduurde adelaar op de borst en met regenlaarsjes eronder. ‘Dat is kek’, zegt ze. Toen ze onlangs een jodel-uitvoering in de bergen had, droegen de vrouwen lederhosen, want dat kan tegenwoordig ook.

dirndl - Oberӧsterreich houdt tradities in ere

Outdoor activiteiten in traditioneel Oberӧsterreich

Tijd om weer af te dalen. Nu nemen we een grindpad en een graspad dwars door weilanden. Hek open, hek sluiten, en verder. Met voortdurend uitzicht op het gecultiveerde dal en de ruigere bergketens erboven. Overigens zijn er talloze mountainbike routes. Op sommige plekken kun je ook met je fiets op de lift en downhill naar beneden.

e-mtb Oostenrijk e-mtb Oberӧsterreich

#2 Hinterstoder: van alles wat

Over de Panoramastrasse rijden we in een half uurtje door naar Hinterstoder aan het eind van een dal. Onderweg rijden colonnes oude tractoren ons tegemoet. Mannen in lederhosen, vrouwen en meisjes in dirndl. Het is 15 augustus; Traktor Himmelfahrt. Het zijn de Traktor Freunden. Opnieuw zien we hoe de bewoners van Oberӧsterreich tradities in ere houden.

‘Jazeker,’ zegt even later Anna, geboren en getogen in Hinterstoder, op het terras van restaurant Stoda. De naam van het restaurant staat in geborduurde letters op de gevel. ‘We houden van volksmuziek, volksdansen en tradities. Onze eigen gastronomie met regionale producten is super belangrijk. Bijna iedere boerderij heeft een kapelletje. We hebben een sterk dialect. De jacht is van oudsher belangrijk. En kinderen gaan al generatieslang naar kostschool. Hinterstoder is in dertig jaar tijd nauwelijks veranderd.’

Ze heeft veel gereisd, maar geen plek kan op tegen Hinterstoder. Want hier heb je van alles was. Het hele jaar door. Vanuit het dorp kun je zowel wintersporten als zomer-outdoor activiteiten doen. Op de bergbeek Teichl en de rivier de Steyr kun je te midden van de bergen wildwatervaren, of dat nu met een fun-opblaaskano is of met een freestyle kajak. Vanuit het dorp kun je wandelen; iets hoger kun je huttentochten maken en kletteren, en in diverse meren in de regio kun je zwemmen. In Hinterstoder hebben ze het hele seizoen gasten, er is in ieder jaargetijde iets.

kayak Hinterstoder

kayak Oberӧsterreich

Met Josef, eigenaar van het restaurant, klinken we bij een laatste Zirbenschnaps, gemaakt van dennenappels. Kruidig en lekker. Ooit was hij in Salzburg en zei hij tegen kennissen: ‘ik ga nu terug naar Hinterstoder’. De mensen vroegen verbaasd: ‘Hin? Wohin?’ ‘Hinterstoder,’ zegt Josef lachend, ‘was totaal onbekend’. Alle reden voor ons om erop uit te trekken: hiken en kanoën in een fijn alpien gebied.

#3 Keizer en ludieke kabelbaan

We rijden in slechts anderhalf uur naar Bad Ischl. Deze keizerstad legt zich helemaal op de zomer toe. Om meer grip te krijgen op de traditionele cultuur, bezoeken we aan de rand van het dorp de Keizervilla van keizer Franz Joseph en keizerin Sisi.

zomervilla keizer Franz Joseph

Een ludieke combinatie van traditie en creativiteit vinden we in Bad Ischl bij de Katrin Seilbahn om boven te gaan wandelen. Het zijn intieme, ouderwets kleine cabines. In de ene cabine kun je biechten; in een volgende speeddaten; in weer een andere waan je je in een hotel.

Katrinseilbahn

Katrinseilbahn

Eenmaal boven zweven de klanken van trekharmonica luid over de bergen. Het terras van de almhut is stampvol. Blijkbaar doe je outdoor activiteiten in Oberӧsterreich óók om na afloop te gaan schranzen bij een almhut, met traditionele gerechten, traditionele drank, en waar je bediend wordt door obers in traditionele kleren. Feesten, boven op de berg én beneden in het dal. Want wáár, ‘Das ist mir Wurst’ – dat maakt niet uit, het zal me worst wezen in goed Nederlands. Als het maar gezellig is.

volksmuziek in Oberӧsterreich

Informatiekader

  • Vlakbij Hinterstoder ligt het meertje Schiederweiher, dat in 2018 als mooiste plek in Oostenrijk werd gekozen
  • Goede uitvalsbasis voor outdoor-activiteiten in Oberӧsterreich is het Explorer hotel in Hinterstoder
  • Voor outdoor activiteiten, zie Bad Ischl en voor de meren in de omgeving, zie Wolfgangsee
Karin
reis mee met

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>