Een mini-cruise is wat het is. Mini. Maar als je het goed uitkiest maakt het wel een onuitwisbare indruk. Ik waan me op de Titanic: al het hout en rode pluche, de wenteltrap en het statige diner. Als we dan ook nog tussen ijsschotsen door laveren, kan mijn reis niet meer stuk. Vaar je mee naar Oslo?

Oslo is niet ver. Vanaf de Noord-Duitse havenplaats Kiel is het één nachtje varen. En één nachtje terug. Maar ik geniet en kijk mijn ogen uit. Een luxe hut met uitzicht over het Oslo-fjord, een winkelpromenade en een Titanic restaurant. Het is al maart, dus het is goed weer. Maar toch zitten we ineens tussen het drijf-ijs. Ik slaap niet veel. Dat doe ik thuis wel weer…

Op de Color Magic van Kiel naar Oslo.

Op de Color Magic van Kiel naar Oslo.

Oslo per boot, uhhh schip

Ik stap uit de trein op het station van Kiel. Borden sturen me naar de haven en de schepen (boot mag ik niet zeggen) van Stena Line en Color Line liggen al te wachten op hun passagiers. Kiel-Oslo blijkt een populaire trip te zijn. Vooral ook bij Noren, die de tocht vanuit Oslo doen en dan in Kiel alles inslaan wat in Duitsland goedkoop is. Via de glazen loopbrug ga ik aan boord van mijn schip: de Color Magic van Color Line.


Mijn hut voor twee nachten. Sfeervol, maar slapen kan ik thuis wel weer!

Mijn hut voor twee nachten. Sfeervol, maar slapen kan ik thuis wel weer!

Restaurant op de achterplecht. Uitzicht over zee en een echte Titanic wenteltrap.

Het restaurant op de achterplecht. Uitzicht over zee en een echte Titanic wenteltrap.

Een mini-cruise is veel meer dan ik vooraf dacht. Alle facetten van een echte cruise zitten er in. Alleen duurt het wat korter en dat vind ik helemaal niet erg. Ik ben geen fan van dagen lang op het water en elke dag excursies. Maar deze korte trip langs de kust van Zweden en door het 60 km lange Oslo-fjord is een heel ander verhaal. De Color Magic heeft geen openluchtzwembad op het dek, maar wel een zeer sfeervol Titanic restaurant met waanzinnig uitzicht over zee. De hele achterkant van het schip is ongeveer van glas dus dat is geweldig. Ik kies ervoor om hier vanavond mijn diner te hebben.

Er zijn mensen die dit elke maand doen. Ze boeken geen hut maar willen gewoon even varen.

Er zijn mensen die dit elke maand doen. Ze boeken geen hut maar willen gewoon even varen.

Naar Oslo in één nacht

“Ik doe dit elke maand”, vertelt een Noorse passagier me na het diner in de bar. “Ik moet varen. Ik was mijn hele leven zeeman, dus ik kan niet lang thuis zitten. Ik boek geen hut maar loop wat rond en de bar is de hele nacht open.” Zijn vrouw is er ook en die vindt het prima. Ik moet zeggen dat ik het een bijzondere ervaring vind. Ik kijk vooral mensen. Ik hoef niet zo nodig naar een film of naar het casino. Als ik uiteindelijk ver na middernacht op mijn bed lig en naar buiten kijk zie ik best veel lampjes van andere schepen. Vooral vrachtschepen…

IJsschotsen in het Oslo-fjord. Het fjord is 60 km lang.

IJsschotsen in het Oslo-fjord. Het fjord is 60 km lang.

Voor het nacht werd zijn we onder de enorme brug door gekomen tussen Kopenhagen in Denemarken en Malmö in Zweden. Maar nu is het te donker om de kust van Zweden te zien. Ik kijk naar buiten, het donker in. Ik ben blij dat er radar is en krijg bewondering voor de stuurmanskunst van de kapitein.

Langzaam dichter bij Oslo.

Langzaam komt Oslo dichterbij.

Eilandjes met slechts een kerk. Mooi.

Eilandjes met slechts een kerk. Mooi.

Land in zicht !!

Ik weet niet wat ik zie! Als ik de volgende ochtend uit mijn patrijspoort kijk zijn we inmiddels in het Oslo-fjord en varen we langzaam tussen de ijsschotsen door! Wow. Mijn Titanic-gevoel is compleet. Ik ren naar het dek en… geniet. Wat is dit mooi. Roodbruine Noorse huizen op de kant, ijsschotsen in het water en een zonnetje erbij. Ik laat het ontbijt maar even zitten. Ik zie mini-eilandjes met daarop slechts één houten kerkje, hier en daar een zeevogel, maar vooral een serene rust. Het is al maart, dus ijsschotsen had ik niet meer verwacht. Oslo ligt dus toch aardig noordelijk.

Het verblijf in Oslo is 4 uur. Genoeg voor een korte excursie.

Het verblijf in Oslo is 4 uur. Genoeg voor een korte excursie.

Zoals op een echte cruise schallen uit de luidspreker alle excursie-mogelijkheden die ik in Oslo heb. Alleen blijven we maar 4 uur in de haven. Ik kies toch om een mini-tripje door de stad te maken met een bus. Dan zie ik nog wat van Oslo. Het blijkt een gemoedelijke stad. Ik zie nog een oud Vikingschip in een museum en dan begint de terugtocht al weer. Eén nachtje varen maar. Wat kun je daar veel plezier aan hebben!

Tekst en foto’s: Arjan Mulder

Een oud Vikingschip in de omgeving van Oslo.

Een oud Vikingschip in de omgeving van Oslo.

  • Neem je paspoort mee! In Oslo worden grenscontroles uitgevoerd
  • De trein stopt in Kiel op loopafstand van de scheepsterminals
  • Een mini-cruise als deze boek je al vanaf €89 (maar dan heb je geen zee-zicht en geen luxe restaurant)
  • De prijzen aan boord zijn zoals op elke cruise: fors. Maar zelf iets meenemen is not-done
Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>