Orka's in het wild zien: voor velen is het een droom. Canada staat bekend als één van de beste landen ter wereld voor het spotten van deze grote zwart-witte walvissen. Vanaf Vancouver Island ging ik een dag op zoek naar deze prachtige zeedieren. Spoiler: het was een geweldige ervaring!

Orka's spotten in Canada

Orka’s spotten vanuit Campbell River

Vanaf diverse plaatsen op Vancouver Island (Telegraph Cove, Tofino, Campbell River en Victoria) worden orka-excursies georganiseerd. Ik ging op zoek naar een plaats die goed in mijn reisschema paste en waar het soort excursies mij aansprak. Zo kwam ik uit bij Campbell River en Campbell River Whale Watching.

In de ochtend melden we ons bij het kantoor van Campbell River Whale Watching in de haven. De zodiacs liggen al klaar en we krijgen direct een overall aangereikt. Het grote rode pak doet me denken aan een Michelinmannetje, maar is ook erg warm, en ik vermoed dat ik er op het water nog veel plezier van zal hebben. Als iedereen is uitgerust, varen we met twee boten uit.

Orka's spotten in Campbell River, Canada

De zeedieren van de Johnstone Strait

We varen in de Johnstone Strait, de zeestraat tussen Vancouver Island en het vasteland. Er is geen vaste route: de boten varen naar de plaatsen waarvan men denkt dat er die dag orka’s zijn. In deze omgeving komen ook bultrugwalvissen, zeeleeuwen, zeehonden en witkopzeearenden voor. Vlak buiten de haven spotten we direct een nieuwsgierige zeehond die zijn kopje boven het water uitsteekt. Ook zien we een groepje witkopzeearenden. De indrukwekkende vogels maken spectaculaire duikvluchten om vis uit het water te scheppen.

Walvissen spotten in Canada

Walvissen spotten op Vancouver Island

Walvissen spotten in Canada

De vlag kan uit!

Na een kwartier varen komen we de eerste walvis tegen: een bultrug. Deze is waarschijnlijk aan het smullen van het vele plankton dat hier in het water te vinden is. Onze gids Jessica mindert direct vaart en hijst een speciale walvisvlag. Dit is een teken voor andere boten dat ze eveneens vaart moeten minderen. Minutenlang kijken we toe hoe de walvis met tussenpozen zijn indrukwekkende rug boven het water laat zien. Het mooiste vind ik het wanneer de staart zichtbaar wordt. Dit duidt erop dat de walvis een diepe duik maakt en de komende minuten onder water zal blijven. Zo begint het spannende spel van wachten en speuren over het water: waar zal hij als volgende opduiken?

Om de zeedieren te beschermen, geldt er een regel dat boten op minimaal 100 meter afstand moeten blijven. Soms komt het echter voor dat de dieren zelf dichterbij komen. Zo ook nu: de walvis duikt ineens vlak voor onze zodiac op! Hij is zelfs zó dichtbij dat zijn spuitgat duidelijk zichtbaar is. Een prachtige verrassing!

Orka's spotten in Canada met een zodiac

Orca's spotten in Canada met een zodiac boot

Ontdekkingstocht in een zodiac

Na de ontmoeting met de eerste reus van de dag varen we verder. We speuren de kustlijn af op zoek naar beren, maar die laten zich niet zien. Met de warme zomertemperaturen in juli houden zij zich liever hoger in de bossen schuil. Wel zien we enkele zeeleeuwen. Onderweg verwonder ik me over hoe comfortabel de zodiac is. Op volle snelheid lijkt het bijna alsof we over het water vliegen. Alleen bij grote golven voel je de klappen van de boot op het water. Meestal glijdt de boot over het water zonder dat we last hebben van de deining. De harde wind maakt het fris, maar met mijn pak aan heb ik daar weinig last van.

Op zoek naar wildlife op Vancouver Island

Duurzaam toerisme

Aan het begin van de middag we aan bij een afgelegen haventje. Hier legt de bemanning een zelf meegebracht assortiment van broodjes en muffins voor ons klaar. Tijdens de lunch praat ik met Leif, de gids van de andere boot, over het walvistoerisme. Je kunt aan alles merken dat de mensen hier gek zijn op de natuur. Er zijn dan ook duidelijke regels om ervoor te zorgen dat het toerisme geen schade toebrengt aan de dieren. Behalve de regel over het bewaren van afstand zijn er regels over de manier waarop je zeedieren mag benaderen (alleen zijwaarts en op lage snelheid).

Ook heeft men in Campbell River afgesproken nooit met meer dan vier boten tegelijkertijd bij één groep dieren te blijven. Dit is een belangrijk verschil met het walvistoerisme vanuit Victoria in het zuiden van Vancouver Island. Daar vaart men met grote aantallen boten op dezelfde groep orka’s af. Het toerisme heeft daar zelfs zo’n negatieve impact dat de groep orka’s aan het afnemen is. Zulke verhalen had ik vooraf al van enkele Canadezen gehoord, wat mijn beslissing voor Campbell River versus Victoria mede had beïnvloed. Nu ik heb gezien hoe men het walvistoerisme hier beoefent, ben ik blij met mijn keuze.

Orka's spotten in Canada

Adrenaline aan boord

Na de lunch is het tijd voor een stukje adrenaline. We varen door een gebied dat bekend staat om harde stroming, stroomversnellingen en draaikolken. Als we er met volle snelheid overheen varen, voelen we de beweging van het water onder de boot. Een nog grotere adrenalinekick krijg ik echter als onze gids via de radio hoort dat er orka’s zijn gespot op 20 minuten van onze huidige positie. Met volle kracht vooruit varen we erheen.

Op zoek naar orka's in Canada

Orka's in Canada

Orka's en walvissen spotten in Canada, Vancouver Island

We treffen een groep van vier orka’s. In koppeltjes laten ze zich om beurten boven het water zien. De setting is heel sereen: iedereen kijkt stil vanaf een afstandje toe hoe de orka’s de hoofdrol spelen in een waterballet. Soms steken ze hun staarten boven het water en slaan ze op het wateroppervlak. Helemaal geweldig is het als ze een sprong boven het water maken. Ze maken een duik of gooien zich met plezier op hun rug, wat een grote splash op het water maakt. Volgens Jessica springen orka’s omdat ze het leuk vinden, maar ook om even te kijken wat zich boven het water afspeelt. De geluiden die ze maken zijn erg bijzonder. Op een gegeven moment zwemmen ze richting de rotsen langs de waterrand, waar ze tegenaan beginnen te schuren. Dit veroorzaakt grappige golven boven het water. Ruim een uur volgen we de bewegingen van het groepje zwart-witte dieren. Het is voor mij de eerste keer dat ik orka’s in het wild zie en ik vind het echt geweldig. Als het tijd is om afscheid te nemen, vliegen we met een ontzettend gevoel van geluk terug richting de haven.

Whale watching Canada

Killer whale watching Canada Vancouver Island

Campbell River: zalmhoofdstad van de wereld

In de avond eten we in Campbell River in een restaurantje met uitzicht op één van de havens. Tijdens het eten genieten we na van alles wat we gezien hebben. En omdat we in ‘de zalmhoofdstad van de wereld’ zijn, kan ik het niet laten om een gegrilde zalm te bestellen. Die smaakt na een geweldige dag op het water extra goed!

Sprong van een orka in Canada

Praktische informatie:

 • De beste tijd om orka’s te spotten vanuit Campbell River is van begin juli tot eind september.
 • Een boot heeft plaats voor 12 personen. Het is aan te raden om vooraf te boeken, zodat je zeker bent van een plaats. Dit kan via de website van Campbell River Whale Watching
 • De tours variëren in tijdsduur. Hoe langer de tour, hoe meer je betaalt. Maar ook: hoe meer kans je hebt om dieren te zien. Zelf koos ik voor de dagtour van 7 tot 8 uur. Houd er wel rekening mee dat er bovenop de prijs die op de website staat nog 5% belasting wordt gerekend (net als bij alle toeristische activiteiten in British Columbia).
 • Voordat je aan boord gaat, krijgt je een warme overall aan. Deze beschermt tegen de harde wind en eventueel tegen de regen. Het is tegelijkertijd een reddingsvest.
 • Bij de dagtour is lunch inbegrepen. Het is aan te raden om zelf een flesje water mee te nemen en snacks voor tussendoor.
 • Neem zonnebrandcrème en een zonnebril mee. Op het water verbrand je snel en de zonnebril beschermt je ogen tegen de harde wind.
 • Er zijn tours met open boten (zodiacs) en overdekte boten. Ik zou absoluut kiezen voor een zodiac. Je hebt dan het beste uitzicht over het water, zonder dat je belemmerd wordt door ramen of samen moet drommen op het achterdek zoals bij overdekte boten. Ik vond de zodiac verrassend comfortabel. Beide typen boten zijn uitgerust met een toilet.
 • Heb je snel last van zeeziekte? Ook dan is orka’s spotten vanuit Campbell River een aanrader. Doordat de Johnstone Strait tussen Vancouver Island en het vasteland ligt, heb je hier veel minder snel last van zeeziekte dan op open zee.

Heb jij wel eens orka’s in het wild gezien?

  • Dankjewel voor je reactie Sander! Ik hoop voor je dat je dit ooit eens mee mag maken, het is absoluut één van mijn mooiste reiservaringen tot nu toe! En dat van die lange verlanglijst herken ik zeker.. 😉

 1. Jessica zegt:

  Wij wilden as eind juni gaan, maar misschien weekje later beter… Wil de orka’s in buurt campbell rivier niet missen! Mooi stuk! Dankjewel voor de info.

 2. Sascha zegt:

  Hoi Jessica, voor het spotten van orka’s in Campbell River is eind juni inderdaad net wat te vroeg. Hoe later in juli je gaat, hoe meer kans je maakt om orka’s te zien. Ik zou de organisatie waarmee je een orkatour wilt maken vooraf even benaderen om te vragen vanaf welke datum in juli zij de eerste orkatours houden. Persoonlijk vind ik het namelijk zonde om Campbell River in je route op te nemen in een periode waarin er geen orkatours worden gehouden. In het plaatsje zelf is niet zoveel te doen, maar de boottochten om wildlife te spotten maken dat wat mij betreft helemaal goed.

  Alvast een hele mooie reis gewenst en als je nog tips nodig hebt, laat dan gerust een reactie achter!

 3. jan van der poel zegt:

  Mooi om te lezen, volgend jaar zal ik zekers Canada aandoen om walvissen, orka’s te spotten.
  Voor een ieder die natuur en daar bij de behorende dieren mooi vind.
  Is Zuid-Afrika ook echt een aanrader, o.a. Hluhluwe iMfolozi oudste natuurreservaat, Sani Pass, Drakenberg etc.. zo de moeite waard.

  • Sascha zegt:

   Bedankt voor je reactie Jan! Alvast veel plezier gewenst in Canada.
   Toevallig ben ik net terug in Nederland na een rondreis door Zuid-Afrika. Inderdaad een prachtige bestemming als je van natuur en het spotten van dieren houdt! Hluhluwe-iMfolozi was één van mijn favoriete parken.

 4. Hallo Sasha,

  Mooie website heb jij! Wij gaan eind augustus 2017 naar Canada als huwelijksreis. Het is mijn grootte droom om orka s te spotten en zien. Wij zouden in Vancouver starten met ons rit en zo naar Calgary. Kan je van Vancouver ook orka s spotten? Heb jij tips welke maatschappij goed is…Die ook met het welzijn van de dieren begaan is?

  • Hi Wendy,

   Dankjewel voor het mooie compliment! Sorry van mijn late reactie, ik was op reis haha ;-).

   Volgens mij is het inderdaad mogelijk om vanuit Vancouver de zee op te gaan om orka’s te spotten. Ik heb wel gehoord dat je dan redelijk lang met de boot onderweg bent, relatief kort bij de orka’s en dat je dan juist in een gebied terecht komt waar veel boten op zee zijn. Maar dat is allemaal ‘horen van’, uit eigen ervaring kan ik je hier helaas niets over vertellen.

   Alvast een hele fijne huwelijksreis gewenst, je hebt een prachtige bestemming gekozen!

   Groetjes Sascha

 5. Jolie zegt:

  Gaaf om te lezen! Wij willen dit jaar orka’s gaan spotten. Wij komen dan vanuit Whistler. Denk je dat we met 1 nacht Campbell river genoeg hebben? Dan vertrekken we in de avond richting Tofino/Ucluelet.. Omdat er in het plaatsje zelf niet zoveel te doen is, lijkt dit mij een mooie kans. Als we 2 nachten gaan, komen we met de planning niet uit..
  Hoor het graag!

  Groetjes,
  Jolie

  • Hoi Jolie,

   Leuk dat Canada op je planning staat. Als je van wandelen houdt, zal je de bergen van whistler super vinden. Op de weg van Whistler naar Vancouver Island kom je ook nog langs een paar watervallen. Het kan handig zijn je Ferry kaartje vooraf te reserven, het kan er druk zijn. De overtocht vond ik leuk. Het stuk snelweg over Vancouver Island naar CR is helaas wel erg saai (lang en recht).

   Over Campbell River, met goede planning kan je aan 1 dag genoeg hebben denk ik. Ik zag wel dat het nog een flink stuk rijden is van CR naar Tofino (zelf niet geweest). Je kunt ook kortere boottochten maken dan ik heb gedaan (al geldt wel, hoe langer op het water hoe meer kans om iets te zien). Wij hadden bewust een dag extra ingepland omdat we zo graag orka’s wilden zien, dat we de volgende dag weer gegaan zouden zijn als we ze niet hadden gezien. Achteraf was deze extra dag niet nodig en werd het een ‘rustdag’ omdat er in het plaatsje weinig te doen is. Ik weet niet of vanuit Tofino ook orka-excursies mogelijk zijn, daar zou je nog even naar kunnen kijken.

   Laat maar weten als je nog vragen hebt. Succes met plannen en veel plezier!

   Groetjes Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>