Orkaan Florence bereikt VS

De tropische orkaan Florence bereikt vandaag de Amerikaanse oostkust. Er wordt gevreesd voor zeer grote problemen, veroorzaakt door de orkaanwinden, het hoge zeewater en de zware regenval. De orkaan is nog niet aan land gekomen, dat gebeurt waarschijnlijk later vandaag bij Wilmington in North Carolina.

KLM waarschuwt reizigers al voor vertragingen op vluchten naar steden in Virginia, North Carolina en South Carolina.

Orkaan Florence bereikt de Amerikaanse oostkust

Kustgebieden in de Verenigde Staten hebben te maken met overstromingen vanwege de hoge golven en vele regenval. De orkaan zelf is nog niet aan land gekomen. Volgens meteorologen kan dat nog uren duren, omdat de snelheid waarmee de storm zich voortbeweegt afneemt.

Orkaan Florence

Hurricane Florence

Atlantic Beach in North Carolina waar orkaan Florence aan land komt

Orkaan van de vijfde categorie

Op dit moment is Florence een orkaan van de op één na hoogste categorie met windsnelheden van 220 km/u en windstoten van 270 km/u. Naar verwachting neemt Florence de komende 36 uur zelfs nog iets in kracht toe en kan een orkaan van de vijfde categorie worden. Het sterkste windveld van Florence bedraagt naar verwachting 240 km/u met windstoten tot 300 km/u.

Orkaan Florence beweegt zich boven zee heel langzaam richting de kust van de VS en zuigt enorme hoeveelheden warm zeewater op. De tropische storm is inmiddels afgezwakt tot een categorie-1-orkaan en verplaatst zich met slechts 9 kilometer per uur. Florence zal de staten North en South Carolina en Virginia de komende dagen teisteren met regenbuien die neerslaghoogtes kunnen bereiken tot wel een meter.


In dit geval vormt ook niet de wind, maar het water het grootste probleem. Het gebied ligt relatief laag en is daardoor kwetsbaar voor overstromingen. De verwachting is dat zeewater tot 3 kilometer landinwaarts kan trekken en een hoogte kan bereiken van 3,5 meter.

Orkaanseizoen

In de VS kunnen van juni tot en met november orkanen en cyclonen voorkomen. Die kunnen vooral aan de zuidkust en oostkust (en op Hawaï) veel schade aanrichten. Ook het orkaanseizoen in de Cariben loopt van juni tot en met november. Wees voorbereid en houd in die periode het reisadvies voor het land van jouw bestemming in de gaten.

Deze week trekt niet alleen orkaan Florence over de zuidoostkust van de Verenigde Staten, ook orkaan Isaac raast over het het Caribische gebied op weg naar de zuidoostkust van de VS.

Florence USA advies

orkaan amerika

Reidadvies Amerika

Reis je naar of ben je in de VS of de Cariben? Blijf dan op de hoogte van de situatie via de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook KLM waarschuwt reizigers al voor vertragingen op vluchten naar steden in Virginia, North Carolina en South Carolina. De luchtvaartmaatschappij houdt reizigers op de hoogte over de situatie in Amerika via haar website.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>