Op vakantie in Liechtenstein

Liechtenstein. Dit piepkleine landje ligt ingeklemd tussen Zwitserland en Oostenrijk. Velen van ons zijn er waarschijnlijk al een keertje voorbijgereden, op weg naar het zuiden of tijdens een bezoek aan de Alpen. Maar ben je er ook al een keertje echt op vakantie geweest? En is dat eigenlijk wel de moeite? Ik zocht het voor je uit!

Over Liechtenstein

Liechtenstein is een vorstendom, geleid door de vorst Hans Adam ll van Liechtenstein. Het landje is maar 160km² groot. Ter vergelijking: het eiland Texel is ruim 463km² groot. De hoofdstad van Liechtenstein is Vaduz. Een eerder kleine stad met een dorpse sfeer. Maar je vindt er ook de meest belangrijke musea en de kathedraal waar alle koninklijke ceremonies gehouden worden.

De westelijke grens van Liechtenstein wordt gevormd door de Rijn, die een soort van natuurlijke barrière vormt tussen Liechtenstein en Zwitserland. De meeste inwoners van Liechtenstein leven in de rijnvallei of op de flanken van de oprijzende Alpen. Maar je vindt er ook wel bergdorpjes.

Het centrum van de Liechtensteinse hoofdstad Vaduz

Het centrum van de hoofdstad Vaduz, met op de foto het parlement en in de verte een van de musea.

De hoofdstad in

Ik logeerde maar twee nachtjes in Liechtenstein, waarvan eentje in Landhaus am Giessen in Vaduz. Van daaruit was het maar een paar minuutjes lopen en ik stond in hartje Vaduz. De Liechtensteinse hoofdstad bestaat voornamelijk uit moderne kantoorgebouwen, afgewisseld met gebouwen in die typische Alpenstijl. Op de rotsen boven Vaduz torent eenzaam het kasteel van de vorst: een middeleeuwse burcht die in het begin van de 20e eeuw helemaal gemoderniseerd werd. De straten van Vaduz zijn versierd met verschillende stukken moderne en klassieke beeldhouwkunst.

Ik moest een beetje wennen aan de klinische stijl van de hoofdstad. Maar ik vond Vaduz ook heel interessant. Vooral de musea maakten een sterke indruk op mij. Ik bezocht een museum dat De Schatkamer wordt genoemd, en waar je kunt kijken naar de kroonjuwelen en zelfs een van de zeldzame Fabergé eieren.

In het Liechtensteinische Landes Museum, wat het Nationale Museum is, vond ik indrukwekkende collecties over het leven in Liechtenstein door de eeuwen heen. Bovendien heeft het museum ruimte voor tijdelijke collecties. Ik zag er een enorm rijke tentoonstelling van Japanse schilderkunst. Dit museum lijkt op het eerste gezicht niet zo groot, maar het heeft zo veel hoekjes en kantjes dat je er gemakkelijk enkele uren zoet bent.

De musea in Vaduz

In de musea vind je antieke gebruiksvoorwerpen en kledij…

Vooral de musea in Liechtenstein maakten een sterke indruk op mij

…maar ook een grote collectie taxidermie.

De bergen in met lama’s

Na mijn bezoek aan Vaduz, trok ik hoger de bergen in. Ik had namelijk een afspraak bij het Lama- & Alpakahof in Triesenberg, om te gaan wandelen met een lama. Nu, ik wist niet goed wat ik daarvan moest verwachten, en of ik dat wel leuk zou vinden. Lama’s zijn die dieren die spugen, toch? Wat als ze mij helemaal niet leuk vonden?

De lama’s staan in de zomer in de alpenweiden van het dorp Malbun in Liechtenstein

De lama’s staan in de zomer in de Alpenweiden van het dorp Malbun.

Anna-Lena, de lieve eigenaresse van de lama’s en alpaca’s, stelde mij helemaal gerust. De lama’s die mee uit wandelen zouden gaan, waren grote softies. En ze had helemaal gelijk. Ik kreeg een lama aan de leiband en hop, daar ging ik de bergen in. En wat vond ik dat leuk! Lama’s blijken super gezellige dieren te zijn om mee te gaan wandelen. Ze genieten van de beweging en van de hapjes groen die langs de kant van het pad groeien. En als er een meertje of rivier in het zicht komt, dan plonzen ze daar met plezier in. Dolle pret.

Het grappige is ook dat de dieren heel expressieve gezichten hebben. Je kan zo aflezen op hun snuit of ze blij zijn of niet. En, heel grappig, ze lachen graag naar de camera. Kleine diva’s!

Lama's in Liechtenstein

Zulke vrolijke dieren!

Kaasfondue voor een tipi

Mijn tweede nacht in Liechtenstein bracht ik door in het Lama- & Alpakahof zelf. En wel in een tipi! Had ik nog nooit gedaan. De tipi in kwestie stond in de tuin van de boerderij, gewoon in het gras. Binnenin was het verbazend ruim, en mijn bed lag een beetje verhoogd op een houten podium. Naast de tipi had ik een tuinhuisje met een biologisch toilet en een waterbassin om me te wassen.

Nooit had ik gedacht dat slapen in een tipi zo ontspannend zou zijn. Terwijl de ondergaande zon de bergen goud kleurde, lag ik in zo’n vouwstoeltje, met voor me een kampvuur en een enorme pot kaasfondue. Een glaasje wijn erbij, en ik had zowaar de perfecte avond. Een échte aanrader!

Slapen in een tipi bij de Lama- & Alpakahof in Liechtenstein

In een vouwstoeltje, bij een tipi, kaasfondue eten: het leven kan soms verrassend en simpel zijn.

Liechtenstein praktisch

Zou ik Liechtenstein als een vakantiebestemming aanraden? Veel hangt natuurlijk af van wat jij juist zoekt in een vakantie, maar in principe: ja! Het land is mooi, de mensen zijn vriendelijk en je geniet er van die typische Alpencultuur. Er is meer dan genoeg te doen in Vaduz en in de bergen. Bovendien kun je gebruik maken van een Erlebnispass, waarmee je gratis of met korting de musea kan bezoeken en verschillende activiteiten kan uitoefenen.

Maar, als ik eerlijk ben: ik vind Liechtenstein eerder de ideale bestemming voor een bezoek als je in de buurt bent, of voor een ontspannen stop-over wanneer je naar het zuiden rijdt. Het is een land dat je gezien moet hebben, maar het is natuurlijk niet zo groot. De ervaren reiziger zal aan enkele dagen genoeg hebben.

De prinselijke wijngaarden in Liechtenstein

De prinselijke wijngaarden: één van de attracties die je kunt bezoeken met de Erlebnispass.

Lotte

Lotte houdt ervan om te voet te reizen, om zo het land echt in te kunnen duiken. Bovendien zal ze altijd proberen om met duizend woorden een beeld te schetsen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>