Ook voor een groene citytrip kun je naar Mechelen

Mechelen, zo’n heerlijke Belgische stad rijk aan historische gebouwen als getuigen van kerkelijke en van burgerlijke rijkdom, voormalige hofstad, hoofdstad en nog steeds bisschopszetel. En natuurlijk met een eigen biertraditie. Het stadsbier was van oorsprong “den Mechelschen Bruynen” waaruit het Groot Keizersbier, ‘Gouden Carolus’, genoemd naar de gouden munten van Keizer Karel, is ontstaan. Dit is nog steeds één van de klassieke bieren van de midden in de stad gelegen familiebrouwerij het Anker. Reishonger was vaker in Mechelen. Deze keer concentreren we ons op de groene kant van de stad. Het verblijf is ook dit keer in hotel Martin’s Paterhof, een kerk waarin op fraaie wijze een hotel is geconstrueerd.

Rond Mechelen is een aantal fietsroutes uitgezet. Thematisch, zoals het groentepad of meer landschappelijk gerichte rondjes. En Mechelen komt ook voor in lange afstandsroutes door Vlaanderen. Met behulp van het fietsknooppuntennetwerk kun je ook je eigen route samenstellen. Op de website van Visit Mechelen vind je tal van mogelijkheden, inclusief downloadbare brochures en gps bestanden. Het toeristenbureau levert ook een handig fietsknooppuntenbandje.

Handig fietsknooppuntenbandje

Handig fietsknooppuntenbandje

Rivierenlandschap rond Mechelen

Rivierenlandschap

Fietsen langs rivieren en parken

We fietsen het rondje Mechelen – Boom. Deze route start heel toepasselijk tegenover brouwerij het Anker. Je bent vandaar opvallend snel de stad uit en belandt in een landschap van landerijen en riviertjes. De route gaat voor meer dan de helft over autovrije jaagpaden langs de rivieren rondom Mechelen. De Dijle, die van oorsprong door Mechelen stroomde, de Zenne die hierin uitkomt, de Nete die even verder met de Dijle samenkomt en de Rupel vormt. Deze mondt uiteindelijk uit in de Schelde.

In deze route is ook het Vrijbroekpark opgenomen, een provinciaal groendomein van 50 hectare aan de rand van Mechelen. Het is een plek om te wandelen, te sporten of op een bankje te genieten. De rozentuin, één van de mooiste verzamelingen rozen van Europa is een niet te missen onderdeel van het park.

Laantje in het Vrijbroekpark in Mechelen

Laantje in het Vrijbroekpark

Het park is beroemd om zijn rozen

Het park is beroemd om zijn rozen

Het voormalig internationaal meisjespensionaat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Toegegeven, dit klinkt direct niet als de naam van een toeristische attractie, maar het blijkt één van de meest bijzondere gebouwen die ik ooit zag. Daar gaat enige geschiedenis aan vooraf. In 1841 startten acht Ursulinen uit Tildonk in Onze-Lieve-Vrouw-Waver een kosteloze lagere meisjesschool, een zondagsschool en een kostschool. De Ursulinen waren een kloosterorde die als doel had actief de christelijke naastenliefde te beoefenen en stond dus midden in het leven. Rond 1900 was het instituut uitgegroeid tot een monumentaal complex met zo’n 700 leerlingen waarvan een kwart internationaal.

Aan de buitenkant zie je een neogotisch gebouw, maar het is de binnenkant waar de gedachtegang van de zusters tot leven komt. Een mooie en harmonieuze omgeving die bijdraagt aan het welzijn van de leerlingen.

Het voormalig meisjespatronaat bij Mechelen

Het voormalig meisjespatronaat

Op de audioguide worden we rondgeleid door oud-leerling Gerarda die vanuit haar ervaringen vanaf haar toetreding op 11-jarige leeftijd vertelt. Zo komt iedere fraai museaal ingerichte kamer tot leven. De ontvangstkamer vertelt het verhaal van Sint Ursula, symbool van vrouwelijke kracht, in een aantal muurschilderingen. Er is een interactieve display en er zijn filmbeelden in een aangrenzende kamer. Alle gangen ogen ruim, verzorgd en aangenaam. De wanden bevatten illustraties met zowel een educatief als decoratief karakter, zoals berglandschappen in de zeer fraaie Alpenzaal, plantensoorten en historische voorstellingen.

Ontvangstkamer voormalig internationaal meisjespensionaat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver

De ontvangstkamer met het verhaal van Sint Ursula

voormalig meisjespensionaat

Alpenzaal meisjespensionaat

De Alpenzaal

Fraaie brede gangen meisjespensionaat Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Fraaie brede gangen

Na de rondgang met de audioguide volgt een rondleiding door gids Mario Baeck, waarbij we ook op de bovenste verdiepingen komen. De trappen zijn monumentaal en de doorkijkjes talrijk. Het oogt nergens streng en religieus, educatie was de norm.

Fraaie gangen

Fraaie gangen

Doorkijkjes

Doorkijkjes

En over bijna ieder detail is iets te vertellen. Mario wijst op een eenvoudig ogend vaasje met engeltjes. Eigenlijk zijn engeltjes nooit meisjes. En ze hebben een charleston kapsel en blote enkels wat destijds not done was. Bijzonder is ook de pianogang. Een lange rij kamers met in iedere kamer een piano waar leerlingen kunnen oefenen. De school bevatte zelfs een conservatorium.

Vaasje met engeltje

Vaasje met engeltje

De pianogang

De pianogang

De Wintertuin

De grootste attractie en het hoogtepunt van het gebouw is wel de wintertuin. Deze is aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd en diende als ontspanningsruimte voor de leerlingen. Duidelijk is dat kosten nog moeite gespaard zijn. Marmeren vloeren, smeedijzeren elementen, fraaie meubels, mozaïeken. En als hoogtepunt een glazen koepel met klassieke aan de natuur ontleende art nouveau motieven met vloeiende lijnen.

Wintertuin patronaat

De wintertuin

Wintertuin patronaat

Wintertuin patronaat

Gang naast de wintertuin

Wintertuin patronaat

Fontein

De Wintertuin en het patronaat liggen op ongeveer tien kilometer van het centrum van Mechelen en zijn te bereiken middels een busdienst, of als onderdeel van een fietsroute. Het verdient aanbeveling om een rondleiding te reserveren. De school wordt nog steeds gebruikt en de leerlingen mogen niet gestoord worden.

De tuinen van Mechelen

Mechelen heeft behalve een mooi historisch centrum ook de nodige rustgevende parken en groenplekken binnen de stad. We wandelen door kleine straatjes waar de middeleeuwen nooit ver weg lijken en komen bij de tuin van het museum Hof van Buysleden, een stadspaleis, waar de humanist Hieronymus van Buysleden gasten als Thomas Moore en Erasmus ontving. Het museum is pas heropend en de tuin opnieuw aangelegd. In het torentje hangt het oefencarillon van de beiaardschool die Mechelen rijk is. Een paar smalle en stille straatjes verder vind je een andere groene long midden in het centrum van de stad: de Stiltetuin van het aartsbisschoppelijk paleis. Dit stukje groen, met uitzicht op de Sint-Romboutstoren is drie dagen per week toegankelijk.

Hof van Buysleden in Mechelen

Hof van Buysleden

Gezicht op de Romboutstoren in Mechelen

Gezicht op de Romboutstoren

De stiltetuin in Mechelen

De stiltetuin

Mechelen en de rivier

Ik noemde hem eerder: de rivier de Dijle stroomde van oudsher dwars door Mechelen en was een belangrijk onderdeel van de economie. De vismarkt, nu een plein met fraaie panden die aan bloeiende horeca onderdak bieden herinnert daar nog aan. De rivier is tegenwoordig echter omgeleid. De getijden zorgden voor teveel wateroverlast in de binnenstad. Het getemde deel, de Binnendijle is echter nog wel bevaarbaar, wat een leuk boottochtje oplevert. Met een elektrisch aangedreven boot varen we langs de achterkant van oude huizen en langs de kruidtuin, oorspronkelijk aangelegd als educatieve en wetenschappelijke tuin waar geneeskrachtige kruiden werden gekweekt, maar tegenwoordig een openbaar park is. Langs de rivier vind je ook het Dijlepad, wat als wandeling een vergelijkbare ervaring biedt.

Een andere kijk op Mechelen vanaf het water

Een andere kijk vanaf het water

Eten en drinken

Bij knooppunt 97 vind je de Batteliek. In een voormalige kerk is hier een microbrouwerij geopend. Deze is in handen van brouwerij het Anker, maar er is een constructie waarbij de omwonenden ook zeggenschap hebben, waardoor het onderdeel van de gemeenschap is. Er wordt bier gebrouwen door de brouwers uit de grote brouwerij. Dit is hun ‘speeltuin’. Daarnaast wordt er gin gestookt, Aperol Spritz en worden siropen vervaardigd. De keuken van de grote brouwerij, waar je ook kunt eten, is klassiek en wordt omschreven als ‘frivool’. Bijzondere burgers en streetfood dus, waaronder een vegan Tex-Mex burger.

De battekliek in Mechelen

De Batteliek

De Batteliek in Mechelen

Batteliek

Vlak bij de Sint-Romboutstoren vind je ‘Funky Jungle’, een veganistisch restaurant met een menu met burgers van pulled oyster, een vegan kapsalon salade, een souvlaki salade en een rode bonen burger. Als dessert is er bijvoorbeeld een heerlijke vegan tiramisu. De mascarpone is gemaakt van cashewnoten uit de blender en soja yoghurt, maar smaakt exact als het origineel.

En er is ‘Het Bestek’, een lunchrestaurant in de binnenstad dat zich richt op verse en seizoensgebonden gerechten en sharing maaltijden. Chef Nick verzint interessante combinaties als asperge, doperwt, spinazie en karnemelk of bloemkool of aubergine, ricotta, dille en za’atar. Naast groentegerechten is er ook vlees en vis.

Meer in Mechelen

Je hebt een centrum om in te dwalen en verdwalen. Met de Grote markt en het imposante stadshuis, de korenmarkt, de vismarkt, de botermarkt, de haverwerf en de wollemarkt. En de 97 meter hoge Sint-Romboutstoren die je kunt beklimmen tot de skywalk voor een mooi uitzicht over de stad.

Info: Visitmechelen heeft een uitgebreide en toegankelijke site met dingen die je kunt zien en doen.

Door de gunstige ligging tussen Antwerpen en Brussel is Mechelen met de trein gemakkelijk bereikbaar. Kijk voor actuele reisinformatie op www.nsinternational.nl

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>