Stedentripje naar Griekenland? Thessaloniki is dan een goede en verrassende keuze. De tweede stad van het land heeft als officieuze motto: relax en geniet van het leven. Laat dat nou net iets zijn waar ik het mee eens ben. Vanaf Amsterdam kun je binnen drie uur van de Griekse zon genieten. Het klimaat en de ligging aan zee vormen een perfecte combinatie. Dus waar wacht je nog op?

60.000 meter wandelen over de boulevard

De zes kilometer lange boulevard is toch wel dé hotspot van de stad. Het maakt niet uit of je hier in de ochtend, middag of avond een stukje wilt lopen, de stad bruist! Ondanks de 1,3 miljoen inwoners voelt de stad niet te druk aan. Wanneer je over de boulevard loopt, kom je verschillende historische monumenten tegen. Onder andere het beeld van Alexander de Grote op het paard. Waarom? De stad is vernoemd naar zijn zus, Thessaloniki. In de buurt van dit standbeeld én halverwege de boulevard staat de Witte Toren, ook wel Lefkos Pyrgos in het Grieks. Deze toren werd gebruikt als verdedigingstoren in de haven en later als gevangenis. Hedendaags staat de toren vooral bekend als hét symbool van de stad.

Thessaloniki

In het midden van de boulevard ligt de Witte Toren gelegen

De Witte Toren aan de haven kan fungeren als een herkenningspunt om je tour te beginnen, maar ook zeker voor een leuke tocht via het water. Je kan namelijk vanaf dit punt een schip opgaan om Thessaloniki vanaf de zee te bewonderen. Een mooie plek om de zon onder te zien gaan. Toegang is gratis, alleen ben je wel verplicht om een drankje te drinken. Niet slecht toch?

Thessaloniki

Het schip waar je ‘gratis’ op kunt gaan, om Thessaloniki vanaf het water te bewonderen

Het kloppende hart van de stad

Centraal gelegen aan de Thermaïsche Golf ligt het belangrijkste plein van de stad: het Aristoteles plein. Dit plein leeft. Niet alleen door de verschillende restaurants, gezellige cafés en winkels. Maar ook het bijzondere Electra Palace Hotel ligt aan het plein. Dit is een van de meest luxe hotels van Thessaloniki en zeker de moeite waard om er een hapje en/of drankje te nuttigen. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de zee en het plein, waar overigens evenementen als kerstmarkten of festivals plaatsvinden.

foto-3

Uitzicht vanaf het terras van Electra Palace Hotel, waar je onder genot van een drankje kunt genieten van het Aristoteles plein

Wanneer je het Aristoteles plein afloopt richting de binnenstad, loop je langs een avenue en waan je je voor even in een tropische stad. Een stukje verder kom je op de Tsimiski Avenue uit. Voor de winkelliefhebbers goed nieuws: winkelen kan in verschillende leuke straten, maar Tsimiski is toch wel mijn favoriet met een lengte van 1,2 kilometer. Ik waarschuw je wel: je portemonnee vindt dit bezoekje minder fijn.

Twee liefdes van de Grieken: historie en food

Dat Thessaloniki bekend staat om de historie blijkt wel aan het aantal monumenten die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Van de 23 belangrijke historische plekken staan er maar liefst 15 op de UNESCO lijst. Daarvan heb ik er in ieder geval twee bezocht. Allereerst is de Rotonda middenin het centrum een bezoekje waard. Daarnaast heb ik de Byzantijnse stadsmuren vanaf het hoogste punt bekeken. Deze muren lopen helemaal rond het moderne stadscentrum van Thessaloniki en geven de geschiedenis van de stad weer.

Thessaloniki

De oude stadsmuren van Thessaloniki, een van de monumenten op de UNESCO-Werelderfgoedlijst

De tweede liefde van de Grieken bestaat uit eten. Volgens de inwoners van Thessaloniki moet je wel heel erg ongelukkig zijn als je geen eetlust hebt. Gelukkig heb ik eetlust de hele dag, dus ging ik aan de boulevard eten bij het visrestaurant Agioli. Niet alleen maakt het de lekkerste gerechten voor je klaar, ook de gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel en zorgt voor een fijn avondje uit. Liever een hip en trendy restaurant? Bezoek dan Be*! Dit restaurant is gevestigd in het nieuwe centrum en bevindt zich in het Excelsior Hotel. Houd als niet-Griek rekening met de lunch- en dinertijden. De lunch wordt namelijk door de lokale bevolking pas rond 14.00 uur genuttigd en het diner pas na 21.00 uur. Kijk dus niet gek op als je na middernacht nog een hoofdgerecht geserveerd ziet worden. Deed ik wel namelijk. Ik dacht in het centrum in een van de vele(!) barretjes een biertje te doen rond een uur of 1. Niet wetend dat ik even later stond te dansen met mensen die ondertussen bezig waren met hun hoofdgerecht. Een goed sfeertje, dat zeker!

Thessaloniki

Een en al gezelligheid in het centrum van Thessaloniki

Een boulevard zonder strand. Wat nu?

Eigenlijk heeft Thessaloniki bijna alles: gezellig plein, lange boulevard, heerlijk eten en genoeg historie. Toch mis ik hier iets: het strand. Jammer, want de temperaturen kunnen hier erg fijn zijn en zo’n boulevard vraagt eigenlijk om een strand. Nu zijn daarvoor twee opties: verschillende hotels hebben mooie zwembaden waar je voor een prikkie gebruik van mag maken, bijvoorbeeld bij het eerdergenoemde Electra Palace Hotel of het Makedonia Palace Hotel wat aan de boulevard ligt. Wil je toch naar het strand? Combineer dan je stedentrip met een zonvakantie in Halkidiki. Witte stranden en een helderblauwe zee kun je hier zeker vinden. Enjoy!

Thessaloniki

Het Electra Palace Hotel geeft een prachtig sfeertje aan het Aristoteles plein

Denise
Laatste berichten van Denise (alles zien)
 1. Vanaf de haven van Thessaloniki (aan het uiteinde van de boulevard) kun je op een bootje stappen. Deze brengt je voor €3 naar een eilandje waar wel een strand is en ook heerlijk kunt eten en drinken! 😀

  • hi Anna, wat een leuke tip! we vertrekken zaterdag naar thessaloniki en zouden graag weten waar dit bootje vertrekt. weet je nog een hotel of restaurant wat er in de buurt ligt waar we naar op ziek kunnen? dank!

   • @ Liek, helaas moet ik je het antwoord verschuldigd blijven. Als ik goed kijk, zie ik geen eilandjes dichterbij dan de Sporaden (met Skiathos en Alonnisos). Wel mooie stranden als Agia Triada en Peraia. Ik denk dat Anna dat misschien wel bedoeld heeft. In het zomerseizoen gaan er dagelijks watertaxi’s naar de badplaatsen aan de overkant van de baai (Peraia en Nei Epivates).

    @ Leonie, de opstapplaatsen voor de watertaxi zijn bij de haven en bij de Witte Toren, reistijd circa 50 minuten. Je kunt ook met de bus gaan (overstappen bij Ikea).

 2. Denise zegt:

  Leuk, daar wil ik zeker nog naartoe! Ik ben er het afgelopen jaar alleen maar naartoe gevlogen om van daaruit naar Sitonia op Chalkidiki te gaan (prachtig!), maar de stad zelf wil ik ook nog ontdekken.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>