Er is veel meer te doen in de Algarve dan zonnen op het strand en zwemmen in de zee. Ontdek ook eens de prachtige natuur, de wilde stranden en kleine dorpen aan de westkust.

Al vele jaren op rij wint de Algarve prestigieuze prijzen voor haar indrukwekkende stranden. Elke zomer dalen Engelsen, Duitsers, Fransen en Nederlanders daar neer voor hun welverdiende zon- en strandvakantie. De meesten van hen verlaten de zuidelijke stranden en steden niet tot nauwelijks. Dat is jammer, want de westkust van de Algarve heeft veel te bieden. Het is vooral een perfecte bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Zij kunnen hier genieten van dramatische kliffen, wilde stranden en een nationaal park dat de gehele westkust bestrijkt.

Het Amoreira strand in de Algarve

Vanaf Clerigos uitkijkend op het strand van Amoreira

Aljezur

Het grootste dorp langs de westkust is Aljezur met haar 6.000 inwoners. Gelegen op ongeveer 2/3 van het kustgebied vormt het een perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van deze regio. In dit dorp kruisen de lange-afstandswandelroutes Rota Vicentina (van zuid naar noord Algarve) en de Via Algarviana (van west naar oost Algarve) elkaar. Daarnaast doen surfers er hun inkopen, voordat zij weer terugkeren naar hun campers of verblijf dichterbij de kust. En de lokale bewoners? Die leven er hun leven, zonder zich al teveel te storen aan de bezoekers. In het nieuwe dorp van Aljezur voor de Spar spelen de mannen nog steeds elke dag hun potje petanque en de oudjes bezetten nog steeds het overdekte bushokje bij de markt vanwaar ze het hele dorp aan zich voorbij zien trekken.

Voor de bezoeker is er genoeg te doen in Aljezur. Een stadsmuseum met oude landbouwwerktuigen en archeologische vondsten, kasteelruïnes bovenop een heuvel met uitzicht over de vallei. Vanaf hier zijn de bergen van Monchique en in de verte zelfs de zee en het strand te zien. Een wandeling door het oude dorp aan de hand van een gemarkeerde historische route vertelt je alles wat je moet weten over dit door de Moren opgerichte dorp.

Aljezur Castelo in de Algarve

Castelo Aljezur met prachtige uitzichten over de omgeving

Arrifana Surfertown

Naast de wandelaars, die veelal overnachten in Aljezur, zijn de surfers de tweede groep toeristen die in dit gebied verblijven. De meeste surfers bivakkeren in de omgeving van Arrifana. Elke dag liggen ze daar met tientallen in het water te wachten op de juiste golf. En elke dag wandelen zij met hun surfplank 200 meter naar beneden en naar boven om bij het strand te komen. Mocht je geen surfer zijn, dan heeft Arrifana nog een oud fort in de aanbieding. Vanaf hier kun je genieten van vergezichten langs de rotsachtige kust. Op heldere dagen is zelfs het meest zuidelijkste puntje van Portugal, Sagres, te zien.

En de wandelaars komen ook hier hoor. Zij gebruiken dit dorp als startpunt voor een wandeling over een oud visserspad. Deze 21 kilometer lange wandelroute gaat vanuit Arrifana richting het strand van Clerigos. Daar vandaan gaat het via de heuvels, door dennenbossen en langs heidevelden weer terug naar Arrifana. Meer informatie over deze wandeling vind je hier.

Surfen op het strand van Arrifana

Uitzicht op het surfstrand van Arrifana

Stranden vlakbij Aljezur

De stranden van Monte Clerigos en Amoreira liggen het dichtst bij Aljezur, op slechts tien minuten rijden. Amoreira heeft een breed zandstrand dat deels de rivier richting Aljezur volgt. Vanaf hier kun je een gemarkeerde wandeling van zes kilometer maken. Dit oude visserspad neemt je mee naar boven voor uitzichten over het strand en de kustlijn. Na een wandeling door het duingebied ga je landinwaarts om vervolgens via een klein dennebos, heidevelden en wat weilanden terug te keren naar de parkeerplaats van Amoreira.

Monte Clerigos is een klein dorpje, waarvan de woningen nu vooral verhuurd worden aan (kite)surfers. In deze nederzetting is een gezellig café-restaurant en visrestaurant gevestigd. Ook vanuit hier kun je langs de kliffen wandelen. Terwijl aan de ene kant van jou de zee woest tegen de rotsen slaat, is aan de andere kant een rotsachtig duingebied dat in het voorjaar vol bloeiende planten en bloemen staat. Met wat geluk zie je adelaars door de lucht glijden. In Monte Clerigos zelf zijn geen gemarkeerde wandelpaden uitgezet. Dat is ook niet nodig, want deze plek heeft al meer dan genoeg in de aanbieding, vooral tijdens zonsonder- of opgang.

Gemarkeerde wandelroutes bij Aljezur in de Algarve

De wandelroutes zijn perfect gemarkeerd

Andere dorpen langs de westkust

Vanuit Aljezur rijd je in 20 minuten naar Odeceixe met haar prachtige oude molen, groene grasvelden en wederom mooie kliffen, stranden en duingebieden. Of bezoek Carrapateira en Borderia waar je door de bergen kunt wandelen en het museum van de zee en het land kunt bezoeken. Beide dorpen hebben gemarkeerde wandelroutes die op de website van Rota Vicentina zijn te vinden.

Monchique, in de bergen ten oosten van Aljezur, bereik je in 45 minuten. Ook in deze omgeving zijn vele wandelroutes uitgezet. Eén ervan gaat naar het hoogste punt in de Algarve, Foia. Uiteraard kun je ook heerlijk slenteren door het dorpje met haar oude huisjes en vele kleine winkeltjes en restaurantjes. En heb je toch even behoefte aan rustig zeewater, dan ligt Lagos op slechts 30 minuten rijden van Aljezur. In Lagos vind je ook de befaamde ponta da piedade kliffen.

De kliffen van Lagos Ponte da Piedade in de Algarve

De meest bekende kliffen van de Algarve, Ponta da piedade

Speciale activiteiten buiten het hoogseizoen

Het toerismebureau van Algarve probeert ook buiten het hoogseizoen toeristen naar haar gebied te trekken. Hiervoor organiseert zij speciale evenementen en programma’s. In het voorjaar is er de Nature Week, waar lokale gidsen en organisaties allerlei tours organiseren. In die periode kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een lokale wandel vijfdaagse of met een gids de duinen intrekken. Van oktober tot en met eind mei loopt het cultureel programma 365 Algarve. Door het hele gebied worden allerlei kunstzinnige en culturele activiteiten georganiseerd, waaronder jazz-concerten, theater- en moderne dansvoorstellingen.

De ongerepte natuur van de Algarve

Ongerepte natuur in de Algarve

Eten en drinken

Voor de innerlijke mens zijn er genoeg restaurants, café’s en pastelaria’s aan de westkust van de Algarve. In de kleine overdekte mercado van Aljezur verkopen lokale producenten hun verse vis, groente, fruit, honing en allerlei soorten noten en gedroogd fruit. Daarnaast is er elke zaterdagochtend een boerenmarkt vlakbij de begraafplaats, welke zeer goed bezocht wordt door vooral lokale expats. Bij de lokale bars en pastelaria staan altijd eigengemaakte taarten klaar voor hen die trek hebben in iets lekkers. Veel van die taarten bevatten lokaal geoogste vijgen, amandelen, sinassappel of citroen.

Zelfs de veganist komt in deze regio aan zijn trekken, en wel bij Trigo Vermelho in Carrapateira. Hier worden boekweit pizza’s, grote salades en heerlijke soepen geserveerd. Heb je één of meerdere allergieën? De eigenaar claimt altijd één gerecht in de aanbieding te hebben, dat je wel kan eten ondanks je allergie.

Tot slot heeft vrijwel elk strand een kleine bar-restaurant waar je met een biertje of wijntje kunt genieten van het uitzicht. In het vroege voor- en late najaar zijn enkelen daarvan wel gesloten. Dat hoeft geen probleem te zijn, want dan neem je toch gewoon je eigen drankje en snacks mee?

Kleinschalig toerisme

Ook aan de westkust is toerisme de grootste inkomstenbron voor lokale bewoners. Toch zul je hier nauwelijks grote resorts of hotels aantreffen. In de kleine dorpen worden oude woningen opgeknapt en verhuurd via AirB&B. In Aljezur vind je naast diverse AirB&B’s, ook een hostel, een camperparkeerplaats, en enkele kleine hotelletjes en B&B’s. Verder zijn er in het gebied diverse meer afgelegen huizen en appartementen te huur voor als je de stilte en rust opzoekt.

Atlantic Lodge in Aljezur, Algarve

Atlantic Lodge in het voorjaar

Hoe kom je er?

De dichtsbijzijnde luchthaven is Faro. Deze wordt aangedaan door onder andere Transavia. Zij vliegt zowel vanaf Eindhoven, Rotterdam als Amsterdam naar Faro. Vanaf de luchthaven rijd je met een huurauto in iets meer dan een uur naar Aljezur. Durf jij het aan om een andere kant van de Algarve te ontdekken?

Meer informatie vind je op de website visitalagarve.pt

Vissers op de kliffen van Clerigos

Alleen met de vissers op de kliffen van Clerigos

Tekst en foto’s: Heleen Westerman

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>