Backpacken op de Kaapverdische eilanden

Kaapverdië, een eilandengroep in West-Afrika, is in opkomst als vakantiebestemming. Vooral Italianen en Engelsen zien de Kaapverdische eilanden als een volwaardig alternatief voor de Cariben, terwijl Duitsers er het liefst wandeltochten maken. Omdat ik zelf wel trek had om er een ecoresort of op z'n minst een strandbarretje te openen, ben ik in de zomer van 2008 maar eens naar het warme zuiden gevlogen (en inderdaad geen enkele Nederlander tegengekomen).

Tarrafal Santiago Kaapverdie

Santiago

Op het hoofdeiland Santiago bezocht ik Tarrafal, een vissersdorpje met een levendig strand en een kolonie brutale apen. Tarrafal staat vol met scheve huizen uit de tijd dat dit land nog een kolonie van Portugal was. Een enkele buitenlander heeft er een restaurantje of hotel geopend, maar dit blijft toch een ideale bestemming voor wie het echte Kaapverdië wil ervaren. Als je een brevet hebt, kun je in het Apen Santiago Tarrafal Baia Verdeprachtige Kingfisher Resort terecht om te duiken langs de dropoffs van Baia das Gatas: stap meteen met je fles in het water en verbaas je over de honderden trompetvissen die er rondzweven.

Boa Vista

Het eiland Boa Vista is één grote zandbak waar een paar rotsen uitsteken. Je vindt er eindeloze stranden die nog helemaal verlaten zijn. Het hagelwitte Praia da Santa Monica bijvoorbeeld: 18 kilometer lang en geen hotel te bekennen. Nieuwsgierige krabbetjes en vogels geven het enige teken van leven, maar zelfs die zijn er nauwelijks. Het deed me denken aan documentaires over Namibië.

De quad is op Boa Vista wat de kameel in de Sahara is. Deze lawaaiige vierwielers irriteren enorm, tot je er zelf op hebt gezeten. Toch lijkt het mij verstandig als de lokale autoriteiten het gebruik ervan beperken tot de wegen. Hoe meer toeristen, hoe meer quads. En hoe meer quads, des te meer de duinen te lijden hebben.

Zijn de Kaapverdische eilanden goedkoop?

Op Boa Vista besloot ik niet in een resort te slapen maar in huis bij de sympathieke Pier en Giordi, een Italiaans stel dat hun hart aan het eiland had verpand. Tussen het rennen van woestijnmarathons door ontvangen zij gasten in hun bed & breakfast, op een steenworp van zowel het strand als de winkeltjes en restaurants in de ‘hoofdstad’ Sal Rei. Prijs: € 17,50 per Strand Kaapverdie; Kaapverdische eilanden: Boa Vistapersoon per nacht. Voor de rest hoeft het toeristenleven ook niet duur te zijn. Door bij lokale eethuisjes zonder vertaalde menukaart te eten, vul je al voor € 3 je maag met kip en rijst.

Welke luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Kaapverdië?

Als voormalig Portugese kolonie ziet Kaapverdië heel wat vluchten van TAP binnenkomen. TAP vliegt naar de sleetse hoofdstad Praia maar ook naar het ‘all-inclusive-eiland’ Sal. De Kaapverdische luchtvaartmaatschappij TACV verbindt de eilandengroep met plaatsen als Amsterdam, Frankfurt, Lissabon en Las Palmas. Deze maatschappij heeft geen website waarop je zelf kunt boeken. Je bent daarom aangewezen op ticketwebsites als World Ticket Center of de Kaapverdië-specialist die ik aan het eind van dit artikel noem.

Van Nederland naar Kaapverdië vliegen

Er zijn twee maatschappijen die vanuit Nederland nonstop naar de Kaapverdische eilanden vliegen: TACV en TUIfly. Ik zie bij Vliegennaar al een retourtje naar Praia voor € 444 met TACV. Het gaat hier om een nonstop vlucht die op een zondag uit Amsterdam vertrekt en er op een zaterdag terugkeert. De reistijd is ruim zes uur. TUIfly vliegt elke zondag naar Boa Vista en vervolgens met hetzelfde vliegtuig naar Sal. Een retourtje heb je al vanaf € 339.

Met TAP vlieg je altijd via Lissabon. Het voordeel is dat je met deze maatschappij vrijwel dagelijks kunt vliegen, en in sommige gevallen zelfs goedkoper dan met TACV. De laagste prijs die ik vind is € 496 voor een retourvlucht.

Bofareira Boa Vista

Vanuit België naar Kaapverdië vliegen

Je kunt natuurlijk ook vanuit Brussel naar de Kaapverdische eilanden vliegen. In België is het Tuifly.be die naar Boa Vista en Sal vliegt. Een retourtje Boa Vista heb je al voor € 400 (waarbij de terugreis maar € 100 kost). Een retourticket naar Sal hoeft maar € 300 te kosten, met wederom een veel goedkopere terugreis dan heenreis. Als die heenreis dan toch zoveel duurder is, kun je beter een Eurostar-trein van Brussel naar Londen pakken (£ 51). Thomson Fly vliegt vanuit Gatwick iedere maandag namelijk naar Sal en Boa Vista met een minimumprijs van £ 110. De terugreis kun je dan gewoon bij TUI boeken.

Alternatieven vanuit Duitsland

Met TUIFly kun je naar de eilanden Boa Vista en Sal vliegen. Düsseldorf is eigenlijk de enige dicht bijzijnde luchthaven met vluchten. Reken voor een retourvlucht naar Sal minimaal € 320. Als je in staat bent om vanuit Frankfurt te vliegen, kun je profiteren van kortingsacties. Zo kun je met heel veel geluk (of door flexibel te zijn) voor € 258 retour vliegen.

Fort Cidade Velha Praia Santiago

Vliegen tussen de Kaapverdische eilanden

Tussen de eilanden vliegen is duur. TACV rekent met gemak € 200 voor een retourtje tussen twee eilanden en de ferry’s varen nauwelijks en doen er lang over.

De reisgids die ik mee had: de enige Engelstalige gids voor Kaapverdië

De reisgids die ik meehad: de enige Engelstalige gids voor Kaapverdië

Een voordelige oplossing voor wie drie of meer eilanden wil bezoeken is de air pass die TACV biedt. Deze kun je alleen kopen als je ook met TACV naar Kaapverdië vliegt. Dat kun je bijvoorbeeld regelen bij Cape Verde Holidays in Rotterdam, met € 25 boekingskosten er bovenop.

Al heb ik uiteindelijk niet bij deze mensen geboekt, ze bleken erg hulpvaardig. Een mailtje met mijn gewenste reisdata en te bezoeken eilanden was voor hen voldoende om een aantrekkelijk pakket samen te stellen, ook al wilde ik vliegen vanuit Las Palmas.

O ja, van dat strandbarretje is weinig gekomen. Het eilandbestuur van Boa Vista wilde geen lappen grond beschikbaar stellen en in de commerciële handel zijn ze wel heel erg duur. Heb jij misschien een idee? Laat dan hieronder een berichtje achter.

Martijn
 1. Thomas zegt:

  Hi Andre,

  leuk bericht over de Kaapverdische Eilanden.
  Je schrijft dat je er goed kunt duiken als je een brevet hebt. Weet je ook of je op de eilanden je brevet kunt halen? Of zijn die mogelijkheden er niet?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groeten,

  Thomas

  • André zegt:

   Hoi Thomas, het duikcentrum in het Kingfisher Resort op het eiland Santiago biedt allerlei PADI-cursussen, ook voor beginners. Een Duitser runt het samen met een Braziliaan en beiden spreken Engels. Een prachtige, relaxte plek waar je direct naast het centrum de rotsen af het water in kunt. Meer informatie op de site van Kingfisher.

 2. Hoi,
  zit erover te denken komende zomer naar Kaapverdië te gaan, ik ga alleen backpacken. Is dat een beetje te doen? Zijn er genoeg hotels/appartementen en is er een grote kans dat je andere ontmoet, zoals in Thailand bijvoorbeeld?
  groetjes

  • André zegt:

   Hoi Rosanne, dat is inderdaad prima te doen. Veel accommodaties hebben al websites zodat je vantevoren kunt boeken. Andere reizigers zul je ook genoeg tegenkomen. Ik raad je aan de reisgids die ik in het artikel noem te kopen!

 3. Ik vond het leuk om je artikel te lezen, maar wel een kanttekening: de reizen zijn nu erg veel duurder. Zelf kom ik al 22 jaar jaarlijks op Cabo Verde want m’n man komt er vandaan. Jammer dat je niet op S.Nicolau bent geweest of Santo Antão daar is het waanzinnig, vooral voor wandelaars.

  Het komt door Italie dat er weing kleine stukjes strand of land te koop zijn alles word opgekocht. JAMMER! Voor de rest een heerlijk land.

  Inez

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>