Als ik aan Zweden denk, dan ik denk aan de vele meren, de uitgestrekte bebossing, de vele rivieren en de berggebieden. En natuurlijk aan Pippi Langkous, die woont in het karakteristieke huis villa Kakelbont. Wie is daar niet mee opgegroeid?!
Jaren geleden ben ik met mijn ouders op vakantie geweest naar Zweden en dit beeld heb ik dan ook al die jaren vastgehouden. Met deze verwachting ging ik onlangs opnieuw naar Zweden. Ditmaal was mijn bestemming Öland, het op één na grootste Zweedse eiland in de Oostzee, in het zuiden van Zweden.
Wat zou ik gaan ontdekken op een groot, vlak eiland? Gezien het wisselvallige klimaat heb ik naast badkleding en zonnebrandcrème ook een poncho in mijn koffer gedaan. Nergens kan het weer zo wisselvallig zijn als in Zweden, toch? Het beeld van de karakteristieke huizen, zoals villa Kakelbont, bleek nog helemaal te kloppen. Maar Öland heeft mij kennis laten maken met een heel andere kant van Zweden.
De meeste zonuren van Zweden
Mijn vooroordeel over het wisselvallige klimaat wordt al heel snel ontkracht door onze gids, Charlotte Håkansson van Luijn van de organisatie Ölandsguide, die ons begeleidt over het eiland. Zij vertelt juist dat Öland de meeste zonuren van Zweden heeft. Iets waar de bewoners trots op zijn. Een ware aantrekkingskracht op mensen van buiten het eiland.
Lotta is één van de gidsen op het eiland. Ze is getrouwd met een Nederlandse man, spreekt Nederlands en is geboren en getogen op Öland. Als er iemand is die je veel over Öland kan vertellen en je kennis kan laten maken met de gastvrijheid van dit eiland, dan is het Lotta wel.
De veelzijdigheid van Öland
Öland heeft veel meer te bieden dan alleen maar veel zon, zee en strand. Zo kent het eiland onder meer de steile steengroeven, de alvar vlakten (een heideachtig gebied op een kalkondergrond), groene bossen, moderne kunst, klassiek handwerk, een dorp uit de IJzeren tijd, Vikinggraven en golfbanen. Daarmee is ook het tweede geheim blootgesteld; Öland blijkt een vakantie-eiland pur sang met een prachtig landschap en een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis gaat duizenden jaren terug in de tijd. De overblijfselen hiervan zijn terug te vinden in het hedendaagse landschap.
Op het eiland verblijven 25.000 vaste inwoners. In de zomer is er een piek aan toeristen en verblijven er zo’n 500.000 mensen op het eiland. Dat is 20x zoveel mensen. Het geeft aan dat Öland zeer in trek is!
Bloemenpracht en kreeftenfeest in Zuidoost-Zweden
Natuurliefhebbers opgelet. Op het werelderfgoed landschap van het eiland Öland groeit het volgende geheim van Öland. In het voorjaar zijn namelijk meer dan 30 orchidee soorten te bewonderen op het favoriete eiland van de Zweedse koninklijke familie. Ter gelegenheid van deze bloemenpracht wordt begin mei het lentefeest ‘Öland spirar’ georganiseerd; Öland bloeit op. In augustus en september staat de regio in het teken van de rivierkreeftenfeesten. In de zomer kun je met een visser op pad om de schaaldieren te vangen en op de juiste wijze te bereiden. Bij een traditioneel ‘Kräftskiva’ (kreeftenfeest) wordt buiten een lange tafel gedekt met lantaarns, schnaps, bier en papieren hoedjes. Ook het zingen van Zweedse liederen is onderdeel van de traditie.
Het populairste oogstfeest van Zweden
Aan het einde van het zomerseizoen vindt op Öland het populairste oogstfestival van Zweden plaats: de Skördefesten. Tijdens dit vierdaagse oogstfeest staat het eiland helemaal in het teken van gastronomie en kunst. Tijd voor Reishonger om naar Zweden af te reizen dus!
Ölands Skördefest is een showcase voor de fijne keuken van het eiland, innovatieve culinaire producten en de rijke cultuur. Zo werken op Öland meerdere sterrenkoks, die sterk hechten aan het gebruik van lokale producten. Het gaat vooral om aardappels, bonen, tomaten, komkommers, kruiden, kazen (met whisky, cognac, knoflook), honing, hert en lam, die grazen op de eerdergenoemde alvar vlakten. De kazen met whisky en knoflook zijn echt het proberen waard!
De Skördefesten trekken jaarlijks ruim 200.000 bezoekers. Over het hele eiland worden meer dan 900 activiteiten georganiseerd waarbij je letterlijk de achtertuin van de eilandbewoners mag zien en in hun ‘keuken’ mag kijken. De pompoen op een baal van stro staat symbool voor de Skördefesten. Dit symbool is tijdens het festival overal terug te vinden.
Elk jaar wordt de opening van de Skördefesten georganiseerd door een andere plaats. Dit jaar is de eer aan het dorpje Färjestaden, gelegen aan de westkant van het eiland en nabij de 6 kilometer lange brug, die het eiland aan het vasteland verbindt met Kalmar. Veel dorpen hebben hun eigen dorpsfeest, markten en kunstexposities.
Het kasteel van Borgholm is een van de vele locaties waar activiteiten worden georganiseerd. De ruïne was ooit een fantastisch barok paleis. Tijdens mijn bezoek aan dit kasteel wordt er op ambachtelijke wijze en met veel toewijding bier gebrouwen. De smaak hiervan komt overeen met dat van een heerlijk blond biertje!
Magic Lights
Het eiland van Öland heeft een buitengewone aantrekkingskracht op kunstenaars vanwege zijn bijzondere lichtinvallen. Ook wel Magic Lights genoemd. De zonsopgangen en zonsondergangen leveren verbluffend prachtige beelden op. Het is juist om deze reden dat zij een ware inspiratiebron voor de vele kunstenaars in dit gebied vormen. Tijdens de ‘Konstnätter’, de kunstnachten op vrijdag en zaterdag, openen de vele kunstateliers hun deuren voor bezoekers.
Na mijn bezoek aan Öland kan ik zeggen dat Öland een vakantiebestemming is die de moeite waard is om te bezoeken. Öland heeft mij positief verrast met wat het eiland allemaal te bieden heeft. Het leven speelt zich voornamelijk buiten af. Je kunt er zwemmen bij de vele en mooie zandstranden (vooral in het noorden van het eiland). Deze worden in de zomer druk bezocht door de toeristen. Daarnaast zijn er veel outdoor- en gezinsactiviteiten. Verblijf in een hotelletje of op een van de vele campings of vakantieparken.
Slapen & eten
- Hotell Skansen in Färjestaden
- Strand Hotell Borgholm
- Restaurang Hotell Borgholm: Borgholm mag je niet verlaten zonder een diner bij hotel Borgholm. De eigenaresse van het hotel is de Zweedse TV-kok Karin Fransson. Haar prestaties in de keuken zijn meer dan fantastisch te noemen. Het geserveerde eten is een perfecte mix van kwaliteit, traditie en creativiteit. Een echte aanrader voor een geslaagd diner en een heerlijke avond. Leuk om te weten is dat óók de Zweedse koningsfamilie maakt met regelmaat gebruik maakt van het diner in dit hotel.
- Ierland: de magie van de Ring of Beara - 29 mei 2024
- Innsbruck: een geweldige bestemming voor een zomervakantie met kinderen! - 28 mei 2024
- De charme van Cork en zijn omgeving - 27 mei 2024