De geheimen van Öland

Wat weten we van Zweden? Dat het het grootste land van Scandinavië is, Stockholm de hoofdstad van het land is, dat het land bezaaid is met meren en naaldbossen. En natuurlijk dat Pippi Langkous en Nils Holgersson er vandaan komen, net als IKEA en H&M. Van Öland, het op een na grootste eiland van Zweden, weten we daarentegen niet zoveel. Volledig onterecht, zo bleek. Gids Lotta nam me aan de hand en onthulde een aantal geheimen van het eiland in de Oostzee.

Als ik aan Zweden denk, dan ik denk aan de vele meren, de uitgestrekte bebossing, de vele rivieren en de berggebieden. En natuurlijk aan Pippi Langkous, die woont in het karakteristieke huis villa Kakelbont. Wie is daar niet mee opgegroeid?!

Jaren geleden ben ik met mijn ouders op vakantie geweest naar Zweden en dit beeld heb ik dan ook al die jaren vastgehouden. Met deze verwachting ging ik onlangs opnieuw naar Zweden. Ditmaal was mijn bestemming Öland, het op één na grootste Zweedse eiland in de Oostzee, in het zuiden van Zweden.

Wat zou ik gaan ontdekken op een groot, vlak eiland? Gezien het wisselvallige klimaat heb ik naast badkleding en zonnebrandcrème ook een poncho in mijn koffer gedaan. Nergens kan het weer zo wisselvallig zijn als in Zweden, toch? Het beeld van de karakteristieke huizen, zoals villa Kakelbont, bleek nog helemaal te kloppen. Maar Öland heeft mij kennis laten maken met een heel andere kant van Zweden.

Karakteristieke huizen in Zweden

Karakteristieke huizen in Zweden

De meeste zonuren van Zweden

Mijn vooroordeel over het wisselvallige klimaat wordt al heel snel ontkracht door onze gids, Charlotte Håkansson van Luijn van de organisatie Ölandsguide, die ons begeleidt over het eiland. Zij vertelt juist dat Öland de meeste zonuren van Zweden heeft. Iets waar de bewoners trots op zijn. Een ware aantrekkingskracht op mensen van buiten het eiland.

Lotta is één van de gidsen op het eiland. Ze is getrouwd met een Nederlandse man, spreekt Nederlands en is geboren en getogen op Öland. Als er iemand is die je veel over Öland kan vertellen en je kennis kan laten maken met de gastvrijheid van dit eiland, dan is het Lotta wel.

De veelzijdigheid van Öland

Öland heeft veel meer te bieden dan alleen maar veel zon, zee en strand. Zo kent het eiland onder meer de steile steengroeven, de alvar vlakten (een heideachtig gebied op een kalkondergrond), groene bossen, moderne kunst, klassiek handwerk, een dorp uit de IJzeren tijd, Vikinggraven en golfbanen. Daarmee is ook het tweede geheim blootgesteld; Öland blijkt een vakantie-eiland pur sang met een prachtig landschap en een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis gaat duizenden jaren terug in de tijd. De overblijfselen hiervan zijn terug te vinden in het hedendaagse landschap.

Het agrarisch landschap in het zuiden van Öland (Alvaret) staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Je ziet het gebruik van het land terug in patronen in dorpen en land en dat maakt dit gebied, met de manier waarop dit de afgelopen 5000 jaar bewerkt en begraasd is, uniek

Grappig feitje: Er groeien kruiden op de Alvar vlakte, zoals: wilde knoflook, wilde bieslook en tijm. Het vlees van de herten en koeien die er grazen, is zo smaakvol dat het vlees niet meer gekruid hoeft te worden

Op het eiland verblijven 25.000 vaste inwoners. In de zomer is er een piek aan toeristen en verblijven er zo’n 500.000 mensen op het eiland. Dat is 20x zoveel mensen. Het geeft aan dat Öland zeer in trek is!

Bloemenpracht en kreeftenfeest in Zuidoost-Zweden

Natuurliefhebbers opgelet. Op het werelderfgoed landschap van het eiland Öland groeit het volgende geheim van Öland. In het voorjaar zijn namelijk meer dan 30 orchidee soorten te bewonderen op het favoriete eiland van de Zweedse koninklijke familie. Ter gelegenheid van deze bloemenpracht wordt begin mei het lentefeest ‘Öland spirar’ georganiseerd; Öland bloeit op. In augustus en september staat de regio in het teken van de rivierkreeftenfeesten. In de zomer kun je met een visser op pad om de schaaldieren te vangen en op de juiste wijze te bereiden. Bij een traditioneel ‘Kräftskiva’ (kreeftenfeest) wordt buiten een lange tafel gedekt met lantaarns, schnaps, bier en papieren hoedjes. Ook het zingen van Zweedse liederen is onderdeel van de traditie.

Op Öland bloeien ruim 30 soorten orchideeën

Op Öland bloeien ruim 30 soorten orchideeën

Het populairste oogstfeest van Zweden

Aan het einde van het zomerseizoen vindt op Öland het populairste oogstfestival van Zweden plaats: de Skördefesten. Tijdens dit vierdaagse oogstfeest staat het eiland helemaal in het teken van gastronomie en kunst. Tijd voor Reishonger om naar Zweden af te reizen dus!

Ölands Skördefest is een showcase voor de fijne keuken van het eiland, innovatieve culinaire producten en de rijke cultuur. Zo werken op Öland meerdere sterrenkoks, die sterk hechten aan het gebruik van lokale producten. Het gaat vooral om aardappels, bonen, tomaten, komkommers, kruiden, kazen (met whisky, cognac, knoflook), honing, hert en lam, die grazen op de eerdergenoemde alvar vlakten. De kazen met whisky en knoflook zijn echt het proberen waard!

pompoen op baal stro

De pompoen op een baal van stro staat symbool voor de Skördefesten

De Skördefesten trekken jaarlijks ruim 200.000 bezoekers. Over het hele eiland worden meer dan 900 activiteiten georganiseerd waarbij je letterlijk de achtertuin van de eilandbewoners mag zien en in hun ‘keuken’ mag kijken. De pompoen op een baal van stro staat symbool voor de Skördefesten. Dit symbool is tijdens het festival overal terug te vinden.

Elk jaar wordt de opening van de Skördefesten georganiseerd door een andere plaats. Dit jaar is de eer aan het dorpje Färjestaden, gelegen aan de westkant van het eiland en nabij de 6 kilometer lange brug, die het eiland aan het vasteland verbindt met Kalmar. Veel dorpen hebben hun eigen dorpsfeest, markten en kunstexposities.

Öland is vanaf Kalmar in het zuiden van het land met het Zweedse vasteland verbonden door de 6 km lange autobrug

Öland is vanaf Kalmar in het zuiden van het land met het Zweedse vasteland verbonden door de 6 km lange autobrug

Het kasteel van Borgholm is een van de vele locaties waar activiteiten worden georganiseerd. De ruïne was ooit een fantastisch barok paleis. Tijdens mijn bezoek aan dit kasteel wordt er op ambachtelijke wijze en met veel toewijding bier gebrouwen. De smaak hiervan komt overeen met dat van een heerlijk blond biertje!

Kasteel van Borgholm

Kasteel van Borgholm

Magic Lights

Het eiland van Öland heeft een buitengewone aantrekkingskracht op kunstenaars vanwege zijn bijzondere lichtinvallen. Ook wel Magic Lights genoemd. De zonsopgangen en zonsondergangen leveren verbluffend prachtige beelden op. Het is juist om deze reden dat zij een ware inspiratiebron voor de vele kunstenaars in dit gebied vormen. Tijdens de ‘Konstnätter’, de kunstnachten op vrijdag en zaterdag, openen de vele kunstateliers hun deuren voor bezoekers.

Vanwege haar unieke landschap en fascinerende lichtinval is Öland sinds de 19e eeuw een toevluchtsoord voor kunstenaars.

Tijdens de Skördefesten valt er naast de lokale lekkernijen, ook te genieten van de exposities van lokale kunstenaars. Zij stallen hun kunst uit voor de bezoekers.Na mijn bezoek aan Öland kan ik zeggen dat Öland een vakantiebestemming is die de moeite waard is om te bezoeken. Öland heeft mij positief verrast met wat het eiland allemaal te bieden heeft. Het leven speelt zich voornamelijk buiten af. Je kunt er zwemmen bij de vele en mooie zandstranden (vooral in het noorden van het eiland). Deze worden in de zomer druk bezocht door de toeristen. Daarnaast zijn er veel outdoor- en gezinsactiviteiten. Verblijf in een hotelletje of op een van de vele campings of vakantieparken.

Magic Lights

De zonsopgangen en zonsondergangen leveren verbluffend prachtige beelden op. Het is juist om deze reden dat zij een ware inspiratiebron voor de vele kunstenaars in dit gebied vormen

Slapen & eten

  • Hotell Skansen in Färjestaden
  • Strand Hotell Borgholm
  • Restaurang Hotell Borgholm: Borgholm mag je niet verlaten zonder een diner bij hotel Borgholm. De eigenaresse van het hotel is de Zweedse TV-kok Karin Fransson. Haar prestaties in de keuken zijn meer dan fantastisch te noemen. Het geserveerde eten is een perfecte mix van kwaliteit, traditie en creativiteit. Een echte aanrader voor een geslaagd diner en een heerlijke avond. Leuk om te weten is dat óók de Zweedse koningsfamilie maakt met regelmaat gebruik maakt van het diner in dit hotel.
Bart

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>