Zwitserse Tradities

Zoals ze je in Zwitserland kunnen begroeten met Grüezi, Bonjour, Buongiorno of Allegra. Het betekent allemaal hetzelfde dus wat men hier ook gebruikt, het is goed! Je bent welkom! Zwitserland heeft adembenemende berglandschappen en je bevindt je er middenin. Beleef de veelzijdigheid en weelderige natuur van Zwitserland. Zwitserland is een land dat er voor iedereen is, jong en oud! Of je nu komt backpakken, wandelen, ontspannen of cruisen met een motor, Zwitserland is een land om gezien te hebben, te proeven en te voelen..

Als de Alpenbewoners jodelen en dansen op de traditionele Alpenfeesten, als de beste worstelaars zich op het zaagsel met elkaar meten en de koeien na de Alpenzomer feestelijk versierd naar het dal terugkeren, geniet je niet alleen van een kleurrijk spektakel, maar ook van een stukje springlevende Zwitserse geschiedenis.

Knuffelhond of levenshond?
Ook de Sint-bernardshonden die al sinds mensenheugenis worden ingezet als reddingshonden behoren tot deze tradities. Deze trouwe viervoeters zijn ook trouwe begeleiders. Het is dan ook geen wonder dat wandelen met deze fantastische honden zo in trek is. Op de grote Sint-Bernhardpas staat bij de Fondation Barry een tiental honden gereed om met je aan de wandel te gaan. Zij verheugen zich op jouw komst, jij ook?

Stoeien op zaagsel
Schwingen is de nationale Zwitserse worstelsport, lang gelden uitgevonden door boeren uit de Alpen en nu populairder dan ooit. De Bössen, de beste onder de worstelaars, gaan elkaar te lijf totdat een van hen met de schouderbladen in het zaagsel ligt. Jaja, dat is dan wel weer netjes… het zaagsel dempt toch enigszins de val. Het potje worstelen beleven? Kom dan naar de Kemmeriboden-Schwinget.

Zwitserland

Bergdorpen
Soms liggen ze diep in een dal, soms hoog boven de boomgrens: waar je ze ook vindt, de Zwitserse bergdorpen zijn allemaal even uniek en authentiek. Vaak zijn ze het startpunt van prachtige wandelingen en andere routes die de kleurrijke Alpencultuur een stapje dichterbij brengen.

Op een bergplateau in het zonnige Bergell prijkt Soglio boven het dal. De Zwitserse schilder Giovanni Segantini noemde het ‘de drempel van het paradijs’. Laat je betoveren door de ruige natuur en vooral het fantastische wonderschone uitzicht en geniet van de plaatselijke verrukkelijke specialiteiten.

Roep tegen kwaad
Het aangrijpende geluid van het Alpengebed of de Alpenzegen wordt vooral in Centraal-Zwitserland nog gehoord. Als de zon achter de bergen weg zakt, kan je de ‘Folle’ van de Alpenherders horen. Een soort trechter van hout of metaal waardoor de zegen over het dal wordt uitgesproken, om zowel mens als dier gedurende de nacht te beschermen tegen het kwaad.

Vendelzwaaien
Voor de een is het een kunst, voor de ander een sport. In ieder geval is het zwaaien met vlaggen een van de oudste tradities van Zwitserland. Er zijn wel 99 verschillende manieren van zwaaien en het is een kunst om ze allemaal te beheersen. Doe je even met ons mee? Maak het vendelzwaaien mee op een traditioneel volksfeest of gewoon tijdens je vakantie ergens in Zwitserland!

Zwitserse vlag

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>