Daar staan we dan, op een ijzige verlaten weg in het holst van de nacht. Onze warme wintergear hebben we achtergelaten op de heuvel Kätkävaara, dus het is rillen geblazen in onze jeans en dunne jasjes. De kou dringt echter niet echt tot ons door, want daar is het dan. Eindelijk. De tongen van het Noorderlicht likken wild de dik bezaaide sterrenhemel en alle kou, tijd en moeite die in onze zoektocht is gaan zitten is terstond vergeten. Voor bijna een uur staren we ademloos naar dit magische tafereel dat zich in deze kraakheldere Finse nacht afspeelt.

Recept voor Aurora Borealis

Er zijn voldoende redenen te bedenken om naar Fins Lapland af te reizen; de adembenemende natuur, de geweldige hoeveelheid sneeuw en de verrassende activiteiten die je daar kunt ondernemen. Een onbetwist hoogtepunt van deze regio blijft echter het spotten van het Noorderlicht. Dit prachtige natuurverschijnsel wordt ook wel poollicht of Aurora Borealis genoemd en laat zich niet altijd heel gemakkelijk vangen.

In principe zijn er drie ingrediënten nodig voor het Noorderlicht, namelijk een bepaalde mate van zonnewind, activiteit van het aardmagnetisch veld en natuurlijk een onbewolkte lucht zodat je het ook daadwerkelijk kunt aanschouwen. Drie ingrediënten die vrijwel niet te beïnvloeden zijn dus, al heeft het in Rovaniemi gestationeerde LaplandWelcome op het laatste iets gevonden.


Voor hun zoektochten naar het Noorderlicht, veelal onder leiding van ervaren aurorajager Anthony, bezoeken zij zodra het Noorderlichtseizoen start elke avond de heuvel Kätkävaara. Door het hoogteverschil in het verder relatief vlakke gebied trekt de lucht hier vaak open, zelfs als het in de stad flink aan het sneeuwen is. Dit maakt dat je één van de grote belemmeringen voor het spotten al hebt weggenomen en bovendien zorgt de afgelegen locatie ervoor dat er vrijwel geen luchtvervuiling te detecteren is.

Noorderlicht in Fins Lapland

De immer veranderende vormen van het Noorderlicht maken het tot een wonderbaarlijk schouwspel

De ijzige stilte op Kätkävaara

Nadat we in Rovaniemi in speciale warme astronauten -of beter gezegd, oempa loempa-pakjes- zijn gehesen, is het tijd om naar de inmiddels befaamde heuvel te trekken. Hoewel het Noorderlicht zich op elk moment tussen zonsonder- en opgang kan manifesteren, zijn de meeste waarnemingen tussen 22:00 en 2:00 uur. Zaak dus om op tijd bovenop die heuvel te zijn! Gewapend met skistokken en zaklampen ploeteren we door de vers gevallen sneeuw de heuvel op en eenmaal boven is het op een gekke manier pikkedonker en toch lijkt de sneeuw wat sterrenlicht te weerkaatsen.

De bewolking op Kätkävaara is inderdaad beduidend dunner en stukken sterrenhemel zijn zichtbaar, terwijl er ook nog een ijzige wind waait en de sneeuwvlokken om ons heen dwarrelen. Met de camera’s in de aanslag is het nu een kwestie van wachten. Helaas lijkt het ons op deze avond niet gegund en na wat eten en drinken boven een kampvuurtje opgewarmd te hebben dalen we 5 uur later weer naar beneden af. Natuurlijk is van tevoren bekend dat je geen garantie kunt krijgen op het Noorderlicht, maar vanzelfsprekend blijf je er -soms tegen beter weten in- op hopen, zelfs als de bewolking toe lijkt te nemen en de sneeuwval enkel heviger wordt.

“Veel mensen realiseren zich niet hoe weergaloos het Noorderlicht kan zijn”, aldus Noorderlichtjager Anthony. “Als mensen zich dat toch eens konden voorstellen, dan zouden ze er gegarandeerd naar op zoek gaan”.

Gelukkig bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst en de kraakheldere dag die erop volgt is zo veelbelovend, dat ‘s nachts opnieuw erop uit trekken de enige juiste optie lijkt. Gids Anthony is beduidend positiever gestemd en bij aankomst op locatie lijken de eerste nevelen al aan de hemel te verschijnen. Naast de buitengewoon rijkelijk bezaaide sterrenhemel die de poolnacht hier kenmerkt, is er ook een continue lichtgroene gloed waar te nemen in de lucht. Een typische avond die voor fotografen fantastisch is, aangezien de camera de kleurintensiteit veel beter waar kan nemen dan het menselijk oog. Relatief tevreden kunnen we Kätkävaara dus weer verlaten, al is het maar omdat we door de lichtgroene nevelen ontelbare vallende sterren hebben mogen zien.

Noorderlicht op Kätkävaara

Noorderlichtsluiers op de besneeuwde Kätkävaara-heuvel

De echte verrassing komt echter op de weg terug naar Rovaniemi, wanneer onze gids Rasmus stopt bij het zien van een stilstaande auto langs de weg. Je laat in de ijzige poolnacht immers geen auto langs de kant staan, maar dan blijkt dat onze wensen zijn gehoord en dat men gewoon het Noorderlicht aan het bewonderen is. En wat een pracht! Eindelijk is het spektakel waar we bijna 12 uur op hebben zitten wachten daadwerkelijk gaande. Dikke groene nevels kolken en zwieren over de dicht bezaaide sterrenhemel en vormen een continue veranderend palet aan kleuren. Al snel begin je het Noorderlicht als een eigenwijs wezen te zien die de kop op steekt wanneer het daar zin in heeft, maar verder eigenzinnig haar eigen ding doet. Alsof het iets wil vertellen, lijkt het licht als een razende schichten van dunne nevels de poolhemel in te sturen en de wederom ontelbare vallende sterren die zichtbaar zijn door dit geheel maken het tot een mystiek tafereel. Juist op dat moment laat het Noorderlicht ook haar ware gezicht zien, door een groot, groen gezicht in de hemel te tekenen. We zullen nooit meer hetzelfde naar E.T. kunnen kijken en het is in een klap duidelijk geworden waarom er in het verleden zoveel mythes zijn ontstaan rondom het Noorderlicht, want dit ontzagwekkende natuurfenomeen is onmogelijk in woorden te vatten.

E.T. Phone Home         Noorderlicht-gezicht

Auroramythen en -folklores

Hoewel we tegenwoordig weten waardoor het Noorderlicht veroorzaakt wordt, was dat vroeger natuurlijk niet het geval. Er zijn derhalve ook vele mythen ontstaan over dit fenomeen. Zo zou bijvoorbeeld de poolvos de oorzaak zijn van het Noorderlicht, omdat door de droge winterlucht de vossenvachten die men droeg statische vonkjes teweeg brachten bij aanraking. Deze vonken die de vos dan zou veroorzaken bij het rondrennen over de Lapse vlakten zouden naar de hemel stijgen als het Noorderlicht. Andere verhalen bestempelen het Noorderlicht als vuur aangestoken door een vogel of geesten van dieren of kinderen. Over het algemeen genomen zijn de vertellingen bijna altijd positief en zijn er slechts enkele verhalen bekend waarin het Noorderlicht als een teken van het kwaad of oorlog werd gezien.

Dat de Aurora Borealis voer is voor mystiek is echter geen verrassing. Zodra je het Noorderlicht ziet dansen over de sterrenhemel word je direct gegrepen door de magie en dat gevoel zal je niet meer loslaten.

Dansend Noorderlicht

Fier danst het Noorderlicht tegen de met sterren bezaaide poolhemel

Op jacht naar het Noorderlicht

Bij een bezoek aan Lapland kan een zoektocht naar het Noorderlicht niet ontbreken. Natuurlijk kan je geluk hebben en valt het vanuit de stad te bewonderen. Meestal zal je echter actief de bewoonde wereld moeten verlaten om een goed beeld te krijgen en hoewel er drie ingrediënten te noemen zijn voor het spotten van dit wonder, lijkt de belangrijkste toevoeging toch echt een dosis geluk te zijn. Het devies is dan ook om, mocht je niet meteen geluk hebben, het toch gewoon nog een keer te proberen. De Lapse nachten voelen sowieso al magisch aan door het verstillende pak sneeuw en de sublieme sterrenhemel, dus op de kou na is het zeker geen straf om gedurende de nacht op pad te gaan! Bovendien valt het zoeken naar Aurora Borealis ook te combineren met andere activiteiten, zoals sneeuwscooteren of een rendiertocht voor de ultieme ervaring. De hoogste tijd dus om deze winter op Noorderlichtjacht te gaan!

Zie LaplandWelcome voor meer informatie over auroratours in Rovaniemi.

Kleuren van het Noorderlicht

Het Noorderlicht kent verscheidene kleuren, van het beroemde groen tot paars en zelfs rood

Foto’s zijn gemaakt door Pawel Krawczyk

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
  1. Henk-Jan Geel zegt:

    Gaaf dat Noorderlicht. Elke keer weer anders. Zelf ga ik ook vaak naar Zweden en tof om dat dan af en toe te kunnen zien

    • Brigitte zegt:

      Ja het blijft zó bijzonder! Aan zoiets moois kun je niet gewend raken. Wat gaaf dat je het al een aantal keer hebt kunnen zien, waar in Zweden ga je dan meestal heen?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>