Kindvriendelijk Noord-Holland

Nu ik mama geworden ben, zitten verre reizen -daarmee bedoel ik reizen buiten Europa- er even niet meer in. Voor ons althans. Als jij zo'n avonturier bent die zijn kind gewoon meeneemt naar allerlei exotische bestemmingen, geweldig! Erg vind ik dat niet. Ik geniet nu van de kleinere uitstappen dichter bij huis samen met mijn man en onze baby.

marinemuseum

Een van onze meest recente tripjes is een midweek naar Noord-Holland. Mijn man moest op sollicitatiegesprek in Den Helder. Het perfecte excuus om er met het hele gezin enkele dagen op uit te trekken naar deze kindvriendelijke gemeente aan de Noordzee, met als topattractie het Marinemuseum. Hieronder een verslag van de hoogtepunten tijdens onze driedaagse trip.

Dag 1: Het vertrek

Er zijn zo van die dagen dat je elkaar als koppel meer lijkt tegen te werken dan te helpen. Gelukkig zijn er ook dagen dat je elkaar perfect aanvult en vandaag is het zo een dag. Als een goed geoliede machine maken mijn man en ik alles, onszelf en de baby vertrek klaar. Ook de vijf lijstjes die we de dag ervoor hebben opgesteld helpen enorm! (Ja, we zijn op een punt in ons leven gekomen waarop lijstjes onmisbaar geworden zijn.) Ik prijs me gelukkig dat alles vlot verloopt, want mijn man moet vandaag en morgen op gesprek bij twee mogelijke werkgevers en dat brengt de nodige stress met zich mee. Vandaag wil ik liever niet de bliksemafleider zijn voor al die spanning.

Aankomst in Hotel Den Helder

Iets na de middag komen we (na een vlotte rit) aan in het hotel. Familiehotel Den Helder ziet er verzorgd uit. Om naar onze kamer te wandelen moeten we door het restaurant, de bowlingbaan en de ruime, overdekte binnenkoer. Onze grote hotelkamer valt in de smaak. Plaats genoeg voor het babybedje zonder dat we er over struikelen als we naar de badkamer moeten. Mijn man vertrekt naar zijn sollicitatiegesprek terwijl ik me in de kamer nestel.

Hotel Den Helder

De hoogste hindoetempel van Europa

In de namiddag hebben we nog tijd om een hindoetempel in de buurt te bezichtigen. “De hoogste hindoetempel van Europa” blijkt net iets hoger als een kleine kerk of een kapel. Beetje teleurstellend dus. Maar de kleuren en versieringen zijn wel leuk om te zien. Volgens mijn wederhelft ziet hij eruit zoals de tempels in India, alleen zijn de exemplaren daar net iets groter. Ik vind het allemaal nogal nep overkomen, zoals een attractie in een pretpark, maar met een beetje achtergrondinformatie wordt het bouwwerk plots al heel wat interessanter. Blijkbaar gaat het om een erg bijzonder project. De bouw van de tempel kostte een half miljoen euro en is volledig met giften en donaties gefinancieerd. De versieringen zijn door 15 Indiase en 8 Sri Lankaanse kunstenaars aangebracht en mag dus best een kunstwerk genoemd worden. Al bij al is de tempel zeker het ritje (van tien minuten, dus laten we niet moeilijk doen) waard.

Hindoetempel

(Niet zo) lekker uit eten

Die avond hebben we geen zin meer om met de auto te rijden en eten we in het restaurant van het hotel. De verkeerde beslissing zo blijkt, want het eten is duur en niet zo lekker. We ontdekken die avond wel dat ik geen Nederlands maar Vlaams spreek. (Natuurlijk wist ik dat al, maar dat het zo erg was…) Van zodra ik iets tegen het personeel zeg, beginnen ze ons in het Engels aan te spreken. Mijn man geeft me dus snel een spoedcursus Nederlands om verdere verwarring te voorkomen.

Dag 2: Ochtendstond…

We beginnen de dag met een uitgebreid ontbijtbuffet. Er is een ruime keuze aan broodjes, beleg, drank, … Als ik dan toch even kritisch mag zijn. De koffie deed me aan oploskoffie denken en de eieren smaakten naar de Amerikaanse poeder scrambled eggs. Dan heb ik liever wat minder keuze, maar alles vers. Toch heb ik goed gegeten. De baby zit intussen braaf in zijn maxi cosi te spelen en naar de voorbijgangers te kijken. Ik begin te ondervinden dat reizen met een baby best aangenaam kan zijn!

Ontbijtbuffet Hotel Den Helder

Fort Kijkduin

Vandaag gaan we naar het museum en aquarium in Fort Kijkduin. Het fort werd nog niet zo lang geleden gerenoveerd en in 1996 door Prins Willem Alexander geopend. Als je het Museum of National History in Washington ooit bezocht hebt, lijkt dit een minimuseum in iemands kelder (daar zijn we weer met die kritische noot), maar voor kinderen is dit toch een fijne attractie. Vooral het aquarium. Zo is er een bak met roggen en kleine haaien die je mag aaien en de 15 meter lange doorlooptunnel als publieksfavoriet. Onze baby vindt het alvast erg fascinerend. In het museum leren we dan weer bij over het leven in het fort en zijn geschiedenis.

Aquarium fort kijkduin

Nadien maken we een korte wandeling. Eerst langs de duinen, daarna door de omliggende woonwijk. Onderweg komen we enkele mooie rustieke huizen tegen. Het valt ons op hoe goed de huizen hier onderhouden zijn. Ze zijn duidelijk behandeld met het respect dat ze verdienen.

De zee, de gezellige huisjes, de grijze wolken en de frisse wind maken er een fijn herfstuitstapje van. We moeten ons lekker in onze jassen induffelen en hadden gerust een muts kunnen gebruiken. Nu is het pas echt herfst!

Callantsoog

Iemand uit de omgeving raadde ons het dorpje Callantsoog aan. Op het strand zouden er tenten zijn waar je een warme chocomelk kan drinken. Jammer genoeg blijken deze niet bereikbaar met een wandelwagen. Het dorpje zelf is gelukkig ook gezellig. Ik zie in de zomer de toeristen al kuieren langs de winkels en iets drinken op een van de vele terrasjes. Maar nu is het rustig. Zo rustig zelfs dat ik medelijden krijg met de mensen die hier een zaak hebben.

In taverne Iegewies eten we iets voor de avond, voor minder geld als de dag ervoor en tien keer beter. Het eten was met kennis, zorg en liefde voor het vak gemaakt. Hun kaart met dessertkoffies is erg verleidelijk waardoor we niet anders kunnen dan er na onze lekkere hoofdmaaltijd eentje uit te proberen. En dan te bedenken dat we eigenlijk niet zo veel honger hadden!

Iegewies

Dag 3: Het Marinemuseum

We sluiten de driedaagse af met een trip naar het marinemuseum. In het mooi verzorgde museum komen we alles te weten over de laatste 500 jaar marinegeschiedenis. De rondleiding begint met een knap ineengestoken introductiefilm (zeker een van de betere die ik al gezien heb doorheen onze reizen). Daarna ben ik vooral fan van de interactieve tentoonstelling over het leven op een werf. Je mag er zelf proberen lassen, lading hijsen, een kanon laden, … Leuk voor kinderen, maar ook voor mij!

marinemuseum1

Het museum heeft een indrukwekkende collectie schepen: een onderzeeboot, een ramschip, een mijnenveger en een brughuis van een vroeger wapenfregat. Vooral de onderzeeboot maakt een diepe (get it?) indruk op mij. Misschien omdat ik lichtjes claustrofobisch word van zodra ik de laatste trede van de trap afstap. Onze wandelwagen mogen we gelukkig in het gebouw bij de bewaker achterlaten waardoor we gezellig met z’n drietjes in de onderzeeboot kunnen gaan. Ik kan maar niet geloven dat er echt mensen in dit gevaarte zoveel meter onder de zeespiegel hebben doorgebracht. Bij de slaapvertrekken zit een oudere man te praten met enkele bezoekers. Ik hoor hem vertellen over het leven in de boot en wijst het bed aan waar hij geslapen heeft. Wat fijn dat er iemand in levende lijve zijn getuigenis aan het delen is! Om echt te stoppen en mee te luisteren is er te weinig plaats dus zetten we onze tocht verder.

Om alles grondig te bezoeken heb je eigenlijk een hele namiddag of misschien zelfs een hele dag nodig. Toch is het ons gelukt om tegen 14u alle hoogtepunten (sommige weliswaar in vogelvlucht) te zien.

Een klein kunstwerkje

Onze laatste Nederlandse maaltijd nuttigen we in Barista Café Njoy, een café vlak bij het marinemuseum. Op het menu staan allerlei broodjes, van het traditionele broodje kroket tot de iets meer verfijnde keuzes. Mijn broodje met rosbief is alvast een klein kunstwerkje. Ik begin er bijna met spijt van te eten, bijna. Daarna móeten we gewoon een koffie drinken aangezien we hier in een barista café aanbeland zijn. Dankzij een redelijk slechte chick flick weten mijn man en ik dat een barista iemand is die zich bijzonder gespecialiseerd heeft in het maken van koffie. En ik moet zeggen dat de cappuccino een van de betere uit mijn leven is. Ik ben fan van de Hollandse keuken!

Njoy

Een smaakvolle afsluiter van een geslaagde uitstap met het gezin. Tijd om weer naar België te rijden!

Voor een meer gedetailleerd reisverslag en extra foto’s kan je terecht op mijn persoonlijke blog ‘En toen werd ik mama’. Hier kan je ook een checklist vinden die je kan helpen als je op reis gaat met een baby. En gewoon nog meer verhalen uit het leven van een jonge mama. Alles heerlijk eerlijk!

Tekst en foto’s: Ann Wouters

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>