Nationaal Park Nieuw Land. Je kent het vast van de Oostvaardersplassen. Hier sta je daadwerkelijk midden in (de set van) ‘De Nieuwe Wildernis’ en geniet je van de bijzondere vogelwereld die we hier in Nederland hebben. Jonge zeearenden spotten. Op zoek naar de opvallende ijsvogel. Zomaar een kudde konikpaarden tegenkomen. Nieuwe natuur ontdekken op de spiksplinternieuwe Marker Wadden. Ga je mee een weekend op ontdekking in het jongste nationale park van Nederland?

Jong polderland, nog maar een halve eeuw geleden drooggelegd, is uitgegroeid tot een van Europa’s belangrijkste natuurgebieden. Afgedamd water heeft zich ontwikkeld tot vogelparadijs. Opgespoten eilanden geven de natuur veerkracht. Honderd jaar na vaststelling van de Zuiderzeewet ligt hier een groot en uniek natuurgebied en is deze door mensenhand gemaakte deltanatuur bekroond met de status van Nationaal Park. ‘Nieuw Land’ is de toepasselijke naam.

Nationaal Park Nieuw Land – bedachte natuurgebieden, die wilde polder worden

Nationaal Park Nieuw Land heeft in 2018 de officiële status van Nationaal Pak gekregen en is daarmee het jongste Nationale Park van Nederland. Hier wordt de natuur beschermd, verzorgd, uitgebreid en beleefd. En dan niet alleen de bekende Oostvaardersplassen, maar ook de Lepelaarplassen, de Marker Wadden en een deel van het Markermeer. In de komende twintig jaar worden deze vier natuurkernen langzaam maar zeker met elkaar verbonden tot een aaneengesloten park.

De natuurgebieden in Nationaal Park Nieuw Land hebben elk een eigen verhaal, een eigen karakter en een eigen, unieke natuurkwaliteit. Zoals de Oostvaardersplassen met het rietmoeras. De zoetwaterparel van de Zuiderzee, de Lepelaarplassen. En de Marker Wadden met haar bijzondere pioniersnatuur. Samen hebben ze zich ontwikkeld tot een magneet voor vogels. Samen vertellen ze het typisch Nederlandse verhaal van het op water gewonnen land. Verhalen waar nog dagelijks aan doorgeschreven wordt.

wildernis oostvaardersplassen

Nieuwe natuur waar ooit de Zuiderzee lag

Nieuw Land – over inpoldering en drooglegging

Flevoland is de jongste provincie van Nederland. Een provincie met een bijzonder verhaal. Een dertig kilometer lange dam, tussen de kop van Noord-Holland en Friesland, zorgde ervoor dat de verraderlijke binnenzee voorgoed werd getemd. De Zuiderzee werd in tweeën gedeeld; het zuidelijke deel ging IJsselmeer heten en het noordelijke deel Waddenzee.

Na de voltooiing van de Afsluitdijk werd een gedeelte van het gebied ingepolderd en zo volgde de drooglegging van de IJsselmeerpolders (1942-1968). De drooggevallen zeebodem werd langzaam bebouwd, meters onder zeeniveau. Sommige gebieden bleven leeg, daar ontstond natuur. In grote delen van het gebied kreeg die natuur, eigenlijk onbedoeld, alle ruimte en ontstond een nieuwe wildernis. En met de aanleg van de Marker Wadden is wederom nieuw land gemaakt. En ook daar gaat de natuur al haar eigen gang.

marker wadden pioniersplanten

Dit moet je doen – unieke belevingen in Nieuw Land

Een Nederlands Nationaal Park dat meters onder zeeniveau ligt, dat volledig door invloeden van de mens is ontstaan, maar waar de kracht van de natuur overal zichtbaar is. Om deze natuur te beschermen, is het park slechts gedeeltelijk opengesteld voor publiek. In alle delen van Nieuw Land kunnen natuurliefhebbers vooral de randen van de natuurgebieden bezoeken. Zo blijven de kernen gespaard en blijft de kwaliteit van de natuur op orde.

Een uniek Nationaal Park vraagt natuurlijk ook om unieke belevingen. Ga op avontuur, in moerassen, plassen, bossen en graslanden. Ga op zoek naar jonge zeearenden. De ijsvogel vastleggen op de gevoelige plaat. Op Marker Wadden expeditie. Struinen door nieuwe natuur, waar moerasandijvie groeit als kool en zeldzame ijseenden volop kwetteren. Waar je precies moet zijn om die verschillende gebieden te beleven? We nemen je mee om het te ontdekken!

nationaal park nieuw land tips

#1 Zeearenden spotten: de Oostvaardersplassen

Wie naar het noorden reist, met de trein of de auto, komt langs een van de mooiste natuurgebieden in Nederland. De Oostvaardersplassen. Een bizar landschap vol herten en wilde paarden. Ongerepte wildernis! De thuishaven van allerlei soorten vogels. En dé plek om in Nederland zeearenden te zien. De zeearend is niet voor niets het icoon van Nationaal Park Nieuw Land.

oostvaardersplassen oostvaardersdijk

Een bezoek aan Flevoland is niet compleet zonder een bezoek aan de Oostvaardersplassen

Startpunt: Buitencentrum Oostvaardersplassen

Buitencentrum Oostvaardersplassen is hét startpunt voor je ontdekkingsreis door de Oostvaardersplassen. Er starten verschillende wandel- en fietsroutes, tal van excursies en andere activiteiten. Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje met een weids uitzicht over de plassen vanaf het terras. Ga zelf op pad via één van de wandelpaden op zoek naar de zeearend, fiets door ruige riet- en natte graslanden op zoek naar de grote grazers, struin met een natuurgids door de Oostvaardersplassen, verken de wetlands vanuit de vele uitkijkpunten of ga ‘op safari’ met de boswachter. Van fotosafari’s en moeraswandelingen tot vogelexcursies.

buitencentrum oostvaardersplassen

Rondom de Oostvaardersplassen

Er is overigens nog een tweede bezoekerscentrum waar je je avontuur kunt starten; natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere Buiten. Hier kun je Doppio bikes huren voor een rondje om de Oostvaardersplassen. Of parkeer je auto bij Hajé de Aalscholver langs de A6 en fiets vanaf daar zo via de Lage Knarsluis (tip: let op de huiszwaluwen die aan de brug broeden) of de Grote Praambult de Oostvaardersplassen in. Via het fietspad langs het Oostvaardersveld en over de Oostvaardersdijk kun je helemaal rondom de Oostvaardersplassen fietsen, een tocht van 35 kilometer vol afwisseling en uitkijkpunten. De Jan van de Boschheuvel en de Grote- en Kleine Praambult zijn de hoogste punten rond de Oostvaardersplassen. Mooie plekken om talloze vogels en indrukwekkende kuddes grote grazers te zien.

Tip: ga met een gids op pad tijdens de bronstperiode, van begin september tot eind oktober, waarbij bronstige herten strijden om het hart van de vrouwtjes!

De gebieden rondom de Oostvaardersplassen ondersteunen elk op hun eigen manier de bijzondere natuurwaarden én de belevingsmogelijkheden van de Oostvaardersplassen. Ontdek zeker ook die nabije omgeving: kanoën door het naastliggende bos Hollandse Hout, mountainbiken in het Kotterbos, wandelen op het Oostvaardersveld of ontspan aan recreatieplas ‘t Bovenwater.

rondje oostvaardersplassen

Lage Knarsluis

Fun fact: wist je dat het gebied van de Oostvaardersplassen oorspronkelijk bedoeld was als industriegebied? De aanleg hiervan bleef uit omdat dit laaggelegen deel van de polder in eerste instantie niet droog te pompen viel.

Het Oostvaardersveld

Het Oostvaardersveld is als het ware de etalage van de Oostvaardersplassen. Het is het vrij toegankelijke deel, aan weerszijden van de Praamweg. Vanaf het bezoekerscentrum gezien aan de andere kant van het spoor. Hier komen rietmoeras, waterpartijen, grasvlaktes, ruigte en bos naast elkaar voor. Zoveel afwisseling is aantrekkelijk voor talloze dieren en planten. Tienduizenden vogels, allerlei vlinders en libellen, bevers, vossen en reeën. En duizenden grote grazers (heckrunderen, konikpaarden en edelherten). Een net van paden en verschillende uitkijkmogelijkheden zorgen ervoor dat je daar het hele jaar volop van kan genieten. Vogels alom, maar vergeet vooral ook niet met een panoramablik om je heen te kijken.

oostvaardersveld wandeling

Er lopen 4 wandelroutes door het gebied van verschillende lengtes

grote grazers waarschuwingsborden

In de Driehoek en het Oostvaardersveld kun je oog in oog komen te staan met grote grazers

Konikpaarden Oostvaardersplassen

Uitkijkpunt De Zeearend

Dit grote uitkijkpunt heeft twee verdiepingen en biedt je ruim 2,5 km vrij uitzicht over de grote vlakte en het rietmoeras van de Oostvaardersplassen. Je kunt hier van alles zien: van grote zilverreiger tot vos, van edelhert tot roerdomp. Ook de vis- en zeearend worden met enige regelmaat vanuit deze hut gezien.

Nieuw Land is een waar vogelparadijs met de zeearend als icoon, gekscherend wel ‘de huismus van Lelystad’ genoemd. De zeearend, die nauwelijks nog voorkwam in Nederland, koos in 2006 de Oostvaardersplassen als de plek om als eerste weer neer te strijken en te broeden. Een teken dat het goed gaat met de natuurontwikkeling in de gebieden die tot het nationaal park Nieuw Land behoren. Tot 2010 was het paar in de Oostvaardersplassen het enige broedpaar in Nederland. Daarna volgden er meer en hebben ze zich verder over Nederland verspreid.

Er zijn in 2020 namelijk maar liefst twee zeearenden geboren. Eentje in de Oostvaardersplassen en daarna nog eentje in de Lepelaarplassen.

vogelhut de zeearend

zeearend vogelhut

vogelkijkhut de zeearend

zeearend oostvaardersplassen hans van de raapkamp

Visarend Arend Jan Maatkamp

Vanuit Buitencentrum Oostvaardersplassen is de Zeearendroute naar dit uitkijkpunt de enige weg door de graslanden van ‘de Driehoek’, het enige stukje van het grazige deel waar bezoekers ook onbegeleid welkom zijn. Als je de wandelroute van zo’n 5 km volgt, kun je goed zien hoe het pioniers (wilgen)bos, onder invloed van zowel ouderdom als vraat, in verval is geraakt. Dit betekent een verandering van een gesloten bos naar nu een gebied met vooral brandnetel, distel en riet. Wat meer richting de observatiehut tekenen dichte rietkragen, opgroeiende bomen en struweel (rozen, meidoorn) het gebied. Je hebt er ook goede kans overdag een vos tegen te komen. Edelherten, een kleine groep konikpaarden. Iets verder op de route kom je ook een aantal ‘inprikkers’ naar vogelkijkhutten tegen met zicht op het moeras, zoals Wigbels Eiland.

Het leuke is dat je deze groen gemarkeerde route door ‘de Driehoek’ (route 3) kunt combineren met een van de andere routes door het Oostvaardersveld, door halverwege het spoor te kruisen.

wandelroutes oostvaardersveld en driehoek

zeearendroute oostvaardersplassen

edelhert waarneming joep

Oostvaardersplassen met kinderen

Wandelen saai? Niet als de kinderen zelf mogen speuren, vragen beantwoorden en opdrachten mogen doen! Er zijn bij de bezoekerscentra leuke rugzakroutes voor verschillende leeftijden en speurtochten verkrijgbaar. Wandel het Dierenvriendjespad, pak je knapzak en loop het Kabouterpad of neem je kinderen mee langs de Elfendeurtjesroute. Verken het gebied met een telescoop of verrekijker vanuit het bezoekerscentrum. Doe de expeditie boswachterscode Oostvaardersplassen en uiteindelijk worden je kinderen misschien zelfs hulpboswachter Oostvaardersplassen.

oostvaardersplassen met kinderen

kabouterpad oostvaardersplassen

Kabouterpad door het Oostvaardersveld

Icarusblauwtje op Muskuskaasjeskruid - Youp van den Heuvel

Oostvaardersdijk

Ben je met de auto? Reis vanaf de Oostvaardersplassen naar de Lepelaarplassen via de Oostvaardersdijk en niet via de snelweg. Vanaf de Oostvaardersdijk zie je aan de ene kant het Markermeer en aan de andere kant de Oostvaardersplassen. Onderweg zijn er verschillende mooie stopplekken met goed uitzicht over de Oostvaardersplassen.

Officieel hoort de dijk niet bij het gebied, maar hij is te mooi om niet te vermelden. Langs de centraal gelegen Oostvaardersdijk strekt de historie van dit gemaakte land zich uit. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht over het Markermeer. Als de zon ondergaat is het een prima locatie voor zonsondergangsfoto’s, al dan niet met een lange sluitertijd.

Ook fietsend is vanaf de Oostvaardersdijk veel te zien en te bekijken. De moeraskern van de Oostvaardersplassen ligt tegen de Oostvaardersdijk aan. Zuidelijker langs de Oostvaardersdijk ligt het volgende bijzondere natuurgebied; de Lepelaarplassen. Vooral vanaf de Oostvaardersdijk heb je een goed uitzicht over de Kwelplas en de Kwelzone, een slikken- en plassenlandschap met daarachter rietvelden en wilgenbossen. Het riet achter deze plassen is een broedgebied van de bruine kiekendief en het domein van de ooit zo zeldzame baardmannetjes.

baardman oostvaardersplassen joep

oostvaardersdijk

Op de Oostvaardersdijk – uitzicht op het Markermeer en het nieuwe land

#2 IJsvogels fotograferen: de Lepelaarplassen

Behalve zeearenden leven er nog veel meer prachtige dieren in Nationaal Park Nieuw Land. De Lepelaarhut is een goede plek om ijsvogels te zien. De kans dat er een ijsvogel gaat rusten op een tak in de buurt van de hut, is in alle jaargetijden groot!

ijsvogel anthony van rooijen

De Lepelaarplassen behoort tot de mooiste plekjes van Flevoland. Het is duidelijk: hier staan vogels op één. Het gebied vormt een ware oase voor moeras- en weidevogels. En dus ook voor de vogelaars! Het hele jaar door strijken hier bijzondere vogelsoorten neer. Het is ongelooflijk dat dit 450 hectare grote natuurterrein zo vogelrijk is. Zeker als je bedenkt dat het voor een groot deel omgeven is door de bebouwing van Almere.

De Lepelaarplassen zijn in 1968 tijdens de drooglegging van Flevoland ontstaan en vernoemd naar de eerste lepelaars die hier in 1971 kwamen broeden. Het is een echt vogelparadijs, waar al ruim driehonderd soorten vogels zijn gespot.

Reden dat er zo veel vogelsoorten voorkomen, is dat het moerassige gebied vol wilgen aan het Markermeer grenst, én middenin een belangrijke Europese vogelroute ligt. De Lepelaarplassen is daardoor een belangrijke rust- en foerageerplaats voor trekvogels. In het voorjaar is de vogeltrek weinig waarneembaar; de terugkerende vogels trekken in kleine groepjes naar de broedgebieden. In februari keren bijvoorbeeld de eerste lepelaars in Flevoland terug. De laatsten arriveren pas in juni. In het najaar is de vogeltrek veel opvallender. In het rustige gebied van de Lepelaarplassen is het een komen en gaan van trekvogels. En doordat de bomen in de herfst weinig blad hebben, zijn de vogels extra goed zichtbaar.

Startpunt: bezoekerscentrum De Trekvogel

Het bezoekerscentrum De Trekvogel is het ideale startpunt voor een fietstocht of wandeling door het kleine maar bijzondere natuurgebied: de Noorder- en Lepelaarplassen. In het oudste gebouw van Almere is veel aandacht voor de verschillende vogelsoorten die in de omringende natuurgebieden voorkomen. Veel opgezette dieren, allerhande informatie over het gebied, een spelletjestafel voor de kinderen. Onder het genot van een kopje koffie of thee kun je de natuurexpositie over Flevoland bekijken (tip: neem de tijd voor de prachtige film).

bezoekerscentrum de trekvogel entree

bezoekerscentrum de trekvogel fietspad

bezoekerscentrum de trekvogel kinderhoek

bezoekerscentrum de trekvogel opgezette dieren

Bezoekerscentrum De Trekvogel - zeearenden en trekvogels

Rondom de Lepelaarplassen

Dit natuurgebied is hét paradijs voor water- en moerasvogels. Vanaf het fietspad langs de Hoge Vaart loopt een wandelpad naar observatiehut de Lepelaar. Deze hut biedt een prachtig uitzicht op de Grote Plas, het omringende wilgenbos en de aalscholverkolonie. Aan de zuidzijde van de Lepelaarplassen loopt het fietspad tussen de Noorderplassen en Lepelaarplassen door. Hier kun je vanuit de vogelhutten De Kiekendief en De Oeverloper uitkijken over de Natte Graslanden. Dit vogelrijke weidevogelgebied is niet vrij toegankelijk. Het gebied is, net als de Oostvaardersplassen, altijd moerassig gebleven en daardoor haast onmogelijk te betreden. Op de fiets of wandelend; een rondje om de Lepelaarplassen (12 km) is in ieder seizoen een prachtige natuurbeleving.

De gebieden rondom de Lepelaarplassen ondersteunen elk op hun eigen manier de bijzondere natuurwaarden én de belevingsmogelijkheden. Ontdek zeker ook die nabije natuur: kanoën door het Kromslootpark, struinen door De Pampushout, op zoek naar de bever in het Wilgenbos. Vanaf de Trekvogel lopen wandelroutes door het bosrijke gebied en naar de vogelkijkhutten. Verschillende excursies brengen je langs de mooiste plekjes, zoals een excursie door de Natte Graslanden, of naar de aalscholverkolonie in de Lepelaarplassen.

rondje lepelaarplassen

Het Trekvogelveldje

Wanneer je bij bezoekerscentrum De Trekvogel de weg oversteekt naar het Trekvogelpad, heb je direct al goed uitzicht over een open veld, dat het Trekvogelgraslandje wordt genoemd. In het voor- en najaar altijd goed voor ganzen, steltlopers, lepelaars en kleine trekvogels. In het zomerhalfjaar zijn hier regelmatig zilverreigers, ganzen en steltlopers te zien. ‘s Winters en in het vroege voorjaar staat dit land grotendeels onder water en verblijven hier allerlei trekvogels en eenden- en ganzensoorten.

trekvogelgraslandje

trekvogelveldje

Vogelkijkhut De Lepelaar

Op zo’n anderhalve kilometer van het bezoekerscentrum staat De Lepelaarhut. Onderweg loop je tussen de velden vol riet, door geurende braamstruiken, langs hoge schietwilgen en overweldigend groen van overhangende vlierstruiken. Op het punt waar je langs een bruggetje en een sluisje komt, let dan goed op. Dit is een van de vaste visstekken van de ijsvogel. De vogelkijkhut staat in het hart van de Lepelaarplassen, midden in het domein van de ijsvogel en de bever. Omgeknaagde wilgen langs het water verraden zijn aanwezigheid.

Wat er vanuit de Lepelaarhut te zien is, kan het best worden omschreven als de Hof van Eden voor natuurliefhebbers. De kleine kolonie blauwe reigers en de grotere aalscholverkolonie zijn vanuit de schuilhut erg goed te zien. Langs de oevers waden grote zilverreigers. Vlak voor de hut staan verschillende takken in het water die in trek zijn bij lokale ijsvogels, die vaak rechtop op een laaghangende tak boven het water zitten te loeren naar visjes. Deze takken worden ook wel gebruikt door aalscholvers en reigers. Omdat het ijsvogeltje vaak op korte afstand van de hut vist, is dit een prima plek is om ze jagend te fotograferen.

En als je heel veel geluk hebt, spot je ook nog een zeearend of visarend. Vorig jaar is er zelfs voor het eerst een zeearend geboren in de Lepelaarplassen. Ook de jonge zeearend die er dit jaar geboren is, was gedurende de zomer goed te observeren en te fotograferen vanuit de kijkhut, zo werd ons verteld in het bezoekerscentrum. Dat zeearenden het zo goed naar hun zin hebben in de Lepelaarplassen is een signaal dat het gebied ecologisch gezond is.

fietspad lepelaarhut

wandelpad lepelaarhut

lepelaarplassen herfst

wandelpad lepelaarhut

wandeling lepelaarhut mos

wandeling lepelaarhut

herfst lepelaarplassen

lepelaarhut schermen

lepelaarhut uitzicht

Aalscholverkolonie op het eiland in het hart van de Lepelaarplassen

aalscholver jan aalders

ijsvogel waarneming jan

#3 Marker Wadden Expeditie

Ken je de Marker Wadden al? Dit jongste stukje Nederland is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land en ligt midden in het Markermeer. Het idee deze kleine eilandengroep aan te leggen is uit nood geboren, de uitvoering boven verwachting mooi. Met zand, veen, slib en klei van de bodem van het Markermeer worden eilandjes en ondiep water aangelegd. Een robuust nieuw natuurgebied met helder water en een gunstig leefklimaat voor planten, vogels, vissen en insecten. Een groep natuureilanden die nieuw leven in het Markermeer brengen.

Ook de mens is welkom in dit bijzondere gebied. Een natuurparadijs waar je kan genieten van een nieuw strand, nieuwe wandelpaden en nieuwe vogelkijkplekken. Een unieke plek waar ontdekkers, rustzoekers, wandelaars en vogelspotters al snel uren tekort komen.

Beklim uitkijktoren De Steltloper, van waar je een prachtig uitzicht hebt over de hele archipel en het Markermeer. Bij helder weer kun je tot Enkhuizen en Almere kijken!

Unieke zeiltocht Abel Tasman

Wij gaan op avontuur zoals ontdekkingsreiziger Abel Tasman deed. Met een driemaster die zijn naam draagt zeilend naar de Marker Wadden. Een unieke kans om eens mee te zeilen op een authentiek zeilschip. We zijn vanaf de Bataviahaven in Lelystad aan boord van de Abel Tasman naar de Marker Wadden gevaren. En dat is echt een bijzondere ervaring. Nadat de trossen los gaan worden de zeilen gehesen. Terwijl het schip koers zet richting Marker Wadden, genieten wij van een hapje en een drankje.

Je kunt de Marker Wadden ook per veerboot bereiken vanaf Bataviahaven-Lelystad of met je eigen boot. En er zijn dus charterschepen die dagtochten naar Marker Wadden aanbieden. Zeil je met de Abel Tasman mee, dan heb je twee uur de tijd om het eiland te ontdekken.

abel tasman lelystad

kapitein Abel Tasman

abel tasman borrelhapjes

abel tasman marker wadden

partyschip abel tasman

abel tasman aankomst markerwadden stuurwiel

abel tasman aankomst markerwadden

abel tasman zeilschip

abel tasman steiger marker wadden

veerboot marker wadden

Marker Wadden avontuur

Het Haveneiland van Marker Wadden is het enige eiland dat toegankelijk is voor publiek. Op het hoofdeiland zijn legio mogelijkheden om het bijzondere karakter van de Marker Wadden te ervaren en te genieten van de prille natuur. Het is nog echt pionieren op dit nieuwste stukje Nederland. Een grote natuurhaven met een kleine nederzetting vormt de entree tot het gebied. De andere eilanden zijn van het hoofdeiland gescheiden door breed en ontoegankelijk water. De natuur kan zich hier ongestoord ontwikkelen.

De moerasnatuur ligt achter brede strandwallen met lage duinen, beschut tegen de golfslag. De natuur heeft de eilanden al tijdens de aanleg in gebruik genomen. Er zijn prachtige wandelingen te maken langs drie nieuwe vogelkijkhutten, een indrukwekkende uitkijktoren en het havenstrand en Noord strand. Het is nog een enorm weids, leeg landschap met wat vlonder- en wandelpaden, waar de natuur tot ontwikkeling komt en vogels massaal neerstrijken. In het informatiecentrum van Natuurmonumenten vind je alle informatie over deze dynamische eilanden en de laatste ontwikkelingen.

Wil je wat langer genieten van al dit natuurschoon? Op kleine schaal kan er overnacht worden in een van de vier energieneutrale eilandhuisjes. De huuropbrengsten komen dan ook nog eens ten goede aan de natuur. Je mag er ook maximaal drie nachten slapen in je eigen tentje of op je eigen boot.

jachthaven Marker Wadden

sterrenhemel Marker Wadden

ankerplaats Marker Wadden

marker wadden vakantiehuisje

Marker Wadden – volop in ontwikkeling

Marker Wadden is een uniek natuurgebied in ontwikkeling. De archipel is in opdracht van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat aangelegd door Boskalis. De nieuwe eilandengroep draagt bij aan het natuurherstel van het Markermeer. Het huidige Markermeer is namelijk niet langer verbonden met de zee en rivieren, en heeft maar weinig natuurlijke oevers en ondieptes. Dat leidt tot troebel water en een ophoping van slib. Hierdoor is de natuurlijke balans verstoord, wat ervoor zorgt dat er steeds minder vissen, waterplanten en schelpdieren voorkomen. Door het teruglopende voedselaanbod is ook de vogelstand sterk achteruitgegaan.

Met Marker Wadden worden die problemen aangepakt. De archipel van bijzondere natuureilanden zorgt ervoor dat de natuur in het gebied weer opleeft. Niet alleen bóven, maar ook ónder water. Marker Wadden brengt oevers, ondiepten en paaiplaatsen terug. Het slibprobleem wordt aangepakt en de waterkwaliteit verbetert. De aanleg van stranden, lage duinen en een stenen dam creërt luwte, waarachter de natuur zich beschermd kan ontwikkelen. Gunstige leefomstandigheden voor waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen, waardoor de natuur een enorme impuls krijgt.

De ambitie is om de Marker Wadden en het eveneens nieuwe Trintelzand op termijn verder uit te breiden. Circa 10 procent van het totale oppervlak van het Markermeer zou moeten bestaan uit ondieptes en oevergebieden. Dit voegt waardevolle leefgebieden aan het ecosysteem toe.

marker wadden pioniernatuur

drijfzand steltloper Marker Wadden

marker wadden gids

De Steltloper, een twaalf meter hoge uitkijktoren die vorstelijk zicht biedt op land en water.

marker wadden nieuwe natuur

eilandpaviljoen marker wadden

marker wadden natuurhaven

marker wadden plattegrond

marker wadden vlonderpad

marker wadden waarnemingen en vondsten

markerwadden hoofdeiland

Nieuw Land – nationaal park nieuwe stijl

Nieuw Land is het eerste nationale park nieuwe stijl. Het omvat onder meer de Oostvaardersplassen die al eerder genomineerd waren voor de status van nationaal park en het nieuw gecreëerde gebied Marker Wadden. Hier werden de Lepelaarplassen en een deel van het Markermeer aan toegevoegd. Nieuw Land is daarmee momenteel -na Nationaal Park Oosterschelde- het grootste natuurpark in Nederland (al heeft een park nieuwe stijl geen harde grenzen meer).

Deze vier natuurkernen worden langzaam maar zeker met elkaar verbonden tot een aaneengesloten park. Er liggen al plannen klaar hoe het gebied zich tot het jaar 2040 geleidelijk ontwikkelt, mooie plannen voor de samenvoeging van de natuurkernen. De bestaande kernen worden vergroot en de verbindingen ertussen verbeterd. Voorgesteld wordt om eilanden, slenken, natte graslanden en watergangen aan te leggen. Met name vogels profiteren van het grotere leefgebied en de verscheidenheid. Hiermee blijft het in de eerste plaats een vogelgebied.

Nieuw Land wordt een nationaal park nieuwe stijl, aldus Francine Houben van architectenbureau Mecanoo

Toekomstkansen

Wat er nog meer gaat veranderen? Het gebied moet meer ‘beleefbaar’ worden; toegankelijker voor bezoekers met meer unieke belevingsmogelijkheden. Verlaging van het waterpeil in de Oostvaarderplassen is nodig voor natuurherstel (van het riet), waarna een dynamisch waterpeil wordt gevolgd. De waterdynamiek wordt verder vergroot door de wetlands van de Oostvaardersplassen te verbinden met het Markermeer. Het uiteindelijke doel is vismigratie, versterking van de dynamiek en een volledige nutriëntencyclus (of ecologische recycling). Er worden hectares grond ingezaaid om bepaalde dieren te lokken. Waar instandhouding en continuïteit doorgaans de boventoon voeren bij nationale parken, bepalen verandering en avontuur het karakter van Nieuw Land. Hier staat alles eigenlijk in het teken van bescherming van broed- en trekvogels.

Doordat Nieuw Land zich blijft ontwikkelen, is ieder bezoek een verrassing.

Nieuw Land vormt een vitale schakel in de Oost-Atlantische vogeltrekroute, een van de acht grote ‘flyways’. Het open water van het Markermeer en IJmeer behoort samen met het IJsselmeer, de Waddenzee en omliggende oevergebieden (zoals Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen) tot de belangrijkste broed- en leefgebieden voor vogels in Noordwest-Europa. Naar schatting maken jaarlijks ruim 90 miljoen vogels gebruik van deze route. Tienduizenden vogels komen tijdens die vogeltrek bijtanken in Nationaal Park Nieuw Land of vinden er een broedplek, want ijsvrije zoetwatermeren zijn schaars op de route. Vanaf de vele uitkijkpunten heb je kans de zeearend, aalscholvers, lepelaar, ijsvogel, roerdomp, baardman en grote zilverreiger te zien of te horen. De rust, ruimte en voedselrijkdom werken als een magneet op een nog steeds groeiend aantal verschillende dieren.

Ongewoon overnachten

Nieuw Land ontdekken, daar moet je rustig de tijd voor nemen. In Flevoland vind je altijd wel een leuke plek om te overnachten. En dat kan op meerdere eigentijdse manieren. Slapen in een zeecontainer met veranda, bijvoorbeeld. Of kamperen in een boomhut of zelfs op een vlot – ook wel het duizendsterrenhotel genoemd. Klotsende golven en overvliegende meeuwen vormen het decor voor een bijzondere overnachting in een seintoren.

De Hajé hotels en restaurants zijn comfortabel en goed te betalen. Ze liggen aan de snelweg A6 en grenzen aan de Ooievaarsplas en Nieuw Land. Via wandel- en fietsroutes wordt het natuurgebied ontsloten voor publiek. Direct achter Hajé ‘de Lepelaar’ is een bruggetje gebouwd, waarmee een gedeelte van het natuurgebied toegankelijk is gemaakt. Via een betonnen fietspad en een brug over de Lepelaartocht hebben bezoekers nu toegang tot het fietspadenstelsel van de Reigerplas. Direct achter Hajé ‘de Aalscholver’ is een bruggetje gebouwd, waarmee je zo naar de Oostvaardersplassen wandelt of fietst. Een nacht in de waterlodge van Hajé ‘de Aalscholver’ geeft je de mogelijkheid voor een late kijk en vroege start! Ideaal als je de bever eens wil spotten, want je hoort hem al aan het hout knagen zodra de zon ondergaat!

haje de aalscholver

De waterlodge van Hajé ‘de Aalscholver’

haje hotel a6

oostvaardersplaasen haje

Vanaf Hajé stap je zo de Oostvaardersplassen in

Meer lezen over Nationaal Park Nieuw Land?

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>