Nieuwe muren in Berlijn

Berlijn ligt dichterbij dan je denkt. Vanuit Groningen vijf uur en een beetje. Vanuit Utrecht een dikke zes, vanuit Maastricht zo’n zeven uur. Met de auto dus, en ongelimiteerd snel over de Autobahn.

Berlijn

Hip, hip, hip

De hoofdstad van Duitsland is een bestemming op zich. Als Duitse hoofdstad biedt Berlijn geschiedenis, belangrijke gebouwen en gebeurtenissen en Duitsers in alle soorten en maten. Een Duitse ervaring doe je op in Berlijn! Maar Berlijn is meer dan een gids voor curryworst eten, Duitse Grundlichkeit, de beruchte naamvallen en een speurtocht tussen voormalig Oost en West. Berlijn is misschien wel de hipste stad van Europa.

Terwijl de Muur al weer twintig jaar gelden is gevallen, krabbelt deze stad maar langzaam op. Veel oude stadswijken worden langzaam gemoderniseerd en er is zodoende nog veel voormalig communisme te zien. Juist de voetstappen van het rode gedachtegoed, zoals hoge flatgebouwen, brede straten, fabriekshallen, zijn inmiddels omarmd door de creatieve klasse in deze wereldstad. Hoge muren zijn vol geverfd met tekeningen, cartoons of Braziliaanse voetballers. Een voormalig fabrieksterrein in Oost-Kreuzberg, bij de rivier de Spree, is een heus kunstenaarscentrum met pophal geworden en zwembad ‘Badeschiff’ midden in de rivier. Zomers een opluchtzwembad, ’s winters overdekt met sauna’s.

Exotische eettentjes verkopen currymaaltijden voor acht euro, bieden ‘Schawarma’ en ‘Döner’ aan voor een knaak. In het oude Oosten is het moeilijk kiezen welk nieuw geopend restaurantje je pikt. Tijdens een bezoekje aan de wc blijkt dat de voorkant er nieuw uitziet, maar dat je achterin de gelegenheid nog over karton of kleden moet lopen. Maar dat deert niet, als je de vervallen parkeerplaatsen om de hoek herinnert, met de prachtig beschilderde muurtjes en wanden. Langs de pronkerige Karl-Marx Allee, het toonbeeld van de sociale staat, zijn de voormalige ontmoetingsplaatsen van de ‘kameraden’ veranderd in hippe koffiecafeetjes. Aan het interieur uit de jaren ’70 is niets gedaan. Daarom.

Reichstag

Pubcrawl

Écht bijzondere trekkers heeft Berlijn niet. Of het moet de dierentuin zijn, de ‘Zoologischer Garten’, waar ijsbeertje Knut werd geboren. Dan is de anderhalf kilometer lange East Side Gallery eerder een must-see. Het langste overgebleven stuk muur is een paradijs voor politiek getinte artiesten die kunstzinnig een stukje muur mochten aankleden. Uitstappen bij U-bahnhof Warschauerstrasse, een eindpunt van de U1. Nederlanders die het muurdeuntje van het Klein Orkest in het achterhoofd hebben (Oost-Berlijn, Unter Den Linden. Er wandelen mensen langs vlaggen en vaandels…) kunnen moeiteloos een goede dag vullen door de door Harrie Jekkers bezongen gebouwen te bezoeken.

Het Olympisch stadion (met de U2 naar Ruhleben, S9 naar Spandau) is tevens een bezoekje waard: bij de Spelen van 1936 won de donkere Jesse Owens hier het goud voor de ogen van de Nazi’s, in 2006 deelde Zinedine Zidane zijn wereldberoemde kopstoot uit in de WK finale. Het gebouw is een tentoonstelling van de Nazi bouwkunst, net als het museumeiland in het centrum, en vliegveld Tegel. Rationeel gezien is het verdraaid knap en indrukkend gebouwd.

’s Avond kunnen alle remmen los in het uitermate liberale Berlijn. Er is zoveel keus, dat kiezen moeilijk is. Een kroegentocht (Engels: Pubcrawl) is een oplossing. Als doorgewinterde reiziger gaan misschien je tenen hier krom van staan, maar de Berlijnse pubcrawl is niet dezelfde zoals die zomer in Lloret of Chersonissos. Met een kleine 100 nog niet ontmoette bekenden ga je bij voorkeur door de ‘strip’ van de Hackescher Markt (ten noorden van Mitte) langs bijzondere kroegen, clubs en achtertuintjes. Voor de 12 euro krijg kun je op de startlocatie gratis indrinken, om vervolgens een ijskoude Jägermeister naast je drankje te krijgen. Je drinkebroeders zijn Australisch, Engels, Pools, Duits of gewoon ook Nederlands. Niets mis mee. De meeste hostels kunnen je hier meer over vertellen.

Berlijn-kunst

Last secondoplossing

Gewoon zin om een weekendje weg te gaan? Berlijn is de wereldstad om de hoek. Boek je hostel vooruit en je rijdt er zo naar toe. Een goede last secondoplossing. iTunes biedt voor een kleine 15 euro een digitale Lonely Planet stadsgids aan op je iPhone of iPod. Dit is voldoende om achterover te hangen en je weekendje relaxt in te vullen. De liefhebber, of verzamelaar, koopt via een reisboekensite voor hetzelfde geld een paperback LP.

Martijn
  1. Berlijn heb ik geregeld bezocht, maar het blijft een van m’n favoriete bestemmingen voor een citytrip. Prenzlauer Berg vind ik het meest bruisende stadsdeel, met Friedrichshain als runner-up.
    Overigens ben je (vanuit Utrecht) sneller met de trein in Berlijn.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>