Nazomeren in Valencia

Je hebt het waarschijnlijk al wel gemerkt: het is koud geworden! Om die koude te ontvluchten, nam ik op uitnodiging van Zoover.nl het vliegtuig naar Spanje. Soms kan het zo simpel zijn.

Ik had maar een paar dagen in Spanje, en dus bezocht ik enkel de regio Valencia. Valencia, een naam die zo veel dingen oproept, maar in de eerste plaats zon en zee en vakantie. Zelfs in november.

Valencia ligt aan de oostkust van Spanje, bij de Middellandse Zee: de Costa Azahar, de Oranjebloesemkust. De regio is bewoond geweest door Romeinen en Moren, en je kan hun invloeden tot op vandaag nog zien in de regio.

Alicante

Mijn eerste stop bij het verkennen van de regio Valencia was de stad Alicante. Een grotere stad aan de kust, met het prachtige kasteel, Castillo de Santa Barbara, op een klif aan het water. Nauwe straatjes met bloemen en chauffeurs die zich met Spaans temperament tussen de voetgangers wringen: Alicante is écht Spaans.

Ik bezocht het kasteel, dat op zo’n hoogte ligt, bovenaan zo’n kronkelende straatjes, dat je het best met de bus bezoekt. Sta je eenmaal binnen de muren, dan zie je de geschiedenis in de muren. Letterlijk. Kijk vooral uit naar de kanonskogels die sinds de middeleeuwen nog steeds vastzitten in sommige stukken van het kasteel.

Het kasteel biedt een fantastisch uitzicht over Alicante en de achterliggende bergen. Kijk je in de andere richting, dan zie je de zee, fonkelend in het zonlicht.

Maar, dat prachtige uitzicht was niet mijn favoriete plek van de stad. Mijn favoriete plek was de wijk tussen het kasteel en de basilica de Santa Maria: een godvergeten wirwar van straatjes, trappen, betegelde huisjes en bloemen. Prachtig!

Alicante

De gezellige wijkjes hebben huisjes en gevel zoals deze bij overvloed

Benidorm

De tweede stop tijdens mijn doorreis was Benidorm. Ik wist eigenlijk niet goed wat ik daarvan moest verwachten. Immers, in België, waar ik woon, is Benidorm dé plaats waar bejaarden gaan overwinteren.

Toch, Benidorm wist mij aangenaam te verrassen. Ja, de stad is vergeven van de oudjes die hun herfstjaren doorbrengen onder de Spaanse zon. Maar wat is het heerlijk om hen te zien flaneren!

Bovendien heeft Benidorm ook een aantal mooie plekjes, zoals de kustlijn. In de stad zelf geniet je van een kilometerslang strand, en buiten de stad kan je de kustlijn bewonderen in natuurreservaat Sierra Helada. Heel erg mooi en ideaal voor een fietstochtje.

Benidorm

Het uitzicht over de stad Benidorm

Valencia

Mijn laatste stop was Valencia stad. De stad waar ik de hele reis naar had uitgekeken, met zijn bruisende centrum en prachtige architectuur: spierwit in de stralende zon.

Helaas. Die ene dag dat het regent in Valencia, dat moest nu precies de dag zijn die ik er doorbracht. Hoewel de stad nog steeds prachtig was, ook met een drupje regen, ging ik op zoek naar dingen die ik binnenshuis kon doen.

Zoals een bezoekje aan de Mercado Central, een enorme overdekte marktplaats, waar verkopers tussen de vroege ochtend en drie uur in de namiddag hun waren aanbieden. Denk aan kazen, wijnen, ham, broodjes en snacks, zelfs koffie, fruit en hele kippen. Waar ik kon, proefde ik van dat lekkers.

Mercado Valencia

De Mercado Central: de overdekte markt in hartje Valencia. Een must see, ook als het niet regent!

Zoals de Valencianen zelf genoot ik van een empanadilla, een broodje met vulling, ham, kaas en de typische drank Horchata, een soort van notenmelk gemaakt van tijgernoten. Lékker!

Stop ook zeker langs het Jardin Del Turia park. Dit park werd in de droge bedding van een rivier gebouwd en vormt een groene ader vlakbij het centrum. Heb je kinderen, stop dan zeker ook bij de vele speeltuinen in het park. In het bijzonder de speeltuin Gulliver, waar de kinderen letterlijk in het sprookje van Gulliver spelen.

Voor ik het wist, waren mijn dagen in Spanje voorbij. Ik stapte op het vliegtuig, terug naar ons koude landje. Ik kan al niet meer wachten tot ik terug ga naar dat lieflijke Valencia, want, als ik zo eens rondneus in reisgidsen of op het internet, wordt het als snel duidelijk dat ik bijlange na nog niet alles heb gezien. Denk aan bergdorpjes, middeleeuwse stadjes zoals Bocairent en eeuwenoude kastelen zoals het kasteel van Xátiva.

Ook zin in een tripje naar Valencia? Klik hier voor de beste tips van Zoover.nl.

Spaanse Ham

Spaanse ham: hmm!

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>