Nazomeren in de Algarve

Ik ben de nodige keren in Portugal geweest, maar was niet eerder in de Algarve, toch een populaire bestemming. De aantrekkingskracht van die regio wordt me snel duidelijk als we het vliegveld van Faro verlaten. Het is het licht, de kleur blauw waarvan het subtiele anders zijn niet te reproduceren lijkt op de foto, waar het blauw weer een gewoon blauw wordt en de bijna lichtgevende frisheid verdwijnt. Dat blauw en de zon zijn er 300 dagen per jaar, extreme regenval is er niet. Een mooie plek om na te zomeren en te ontdekken wat er nog meer speciaal is.

Kuren en wandelen

Wellness op het Portugese vasteland hoort bij de Algarve. Kuren in een zacht klimaat vlak bij zee. In combinatie met wandelen door een mooie rustige omgeving. We strijken neer in de Longevity Cehonha Country Club even buiten Vilamoura. Het is een vrij uitgestrekt complex en het ademt de rust uit die je mag verwachten. Ondanks dat het vol zit oogt het niet druk. Door de verspreide gebouwen met steeds een klein aantal appartementen en de ruime opzet oogt het aangenaam leeg. Er is een ruime weide, een zwembad en een bubbelbad.

Zwembad en groene weide

Zwembad en groene weide

Verder beschikt het hotel over een ‘Detox & Relax Wet Area Circuit’. Dit is een vrij te begeven ruimte met ‘doorloop douches’ waarin het water vergezeld wordt door kleur, geluid en geur, een bad met water waarin je blijft drijven en relaxruimtes met gekleurde muren. Daarnaast zijn er allerlei detox- en andere behandelingen en activiteiten mogelijk. We volgen een yoga klas, waarbij duidelijk wordt dat dit niet een activiteit is die je even in een uurtje oppakt en onze ‘metabolische leeftijd’ wordt bepaald. Na een massage bereik ik het punt ‘misschien ooit nog eens gaan doen zoiets’.  Dit is er in ieder geval een mooie (relatief-budget) plek voor.

Detox & Relax Wet Area Circuit in Vilamoura

Geluid, geur en kleur

Wellness op het Portugese vasteland hoort bij de Algarve

Geluid, geur en kleur

Nazomeren in de Algarve - kuren en wandelen

Relaxen met kleur

Algarve - wellness in de Longevity Cehonha Country Club

Relaxen met kleur

Gelukkig ben ik dit keer niet aan de Detox. Want de uitgebreide sortering gerechtjes van  Restaurante Paixa is niet te versmaden, evenals de visgerechten van de Buzios Beach Club.

De vismarkt van Olhão

De volgende dag wacht een ‘aardser’ ervaring’, de ‘Ria Food tour’ door Olhão. We bezoeken de grote hal vlak bij het water die de traditionele vismarkt, zoals je die vaker in Portugese kustplaatsen ziet, huisvest. Tal van kleine kraampjes met verse vangst die ter plekke wordt gefileerd en schoongemaakt, piepkleine sardientjes en op deze plek ook schaaldieren en inktvissen. Gids Joana wijst op inktvissen die hier van piepklein tot in een fors formaat te koop zijn. Zijn de inktvissen meest wittig, er is één soort die donker ziet. Deze kleine inktvis wordt mede verkocht vanwege zijn inkt. De ietwat bruinzwarte kleur wordt al sinds mensenheugenis in de schilderkunst gebruikt. Rembrandt gebruikte hem al, aldus Joana. De naam van het inktvisje is een aha erlebnis: ‘sepia’.

De vismarkt van Olhão

De vismarkt

Nadat we een rondje door de hal hebben gemaakt lopen we naar buiten. Aan de buitenkant van de hal vind je kleine barretjes, waar lokale mensen hun hapje en hun biertje kopen. Vissers staan vroeg op, werken hard voor een karige boterham en vinden hier hun vertier en gezelligheid. We proeven een heerlijk broodje met gerookt vlees terwijl Joana uitlegt hoe de Portugezen bereidingswijzen en specerijen over de wereld hebben verspreid. Zo is het Indiase gerecht Vindaloo, dat zijn oorsprong vond in de Portugese kolonie Goa, gebaseerd op carne de vinha d’alhos, vlees gemarineerd in wijn en knoflook. Door de wijn te vervangen door azijn en specerijen toe te voegen ontstond een heel nieuw gerecht.

Onstspannen in de Algarve

Ontspannen met een biertje

“Good Boy”, vis in blik uit de Algarve

Portugal heeft een eeuwenoude cultuur van vis conserveren, gedroogd als bacalhau -stokvis, gedroogde kabeljauw- en door ze in te blikken. We bezoeken een museum gewijd aan het inblikken van vis. De eigenares verhaalt over ‘Good Boy’, één van de merken. Het werd met een knipoog genoemd naar haar grootvader die juist een buitengewoon ondeugende jongen was. Zijn foto is ook nu een sterk beeldmerk.

vis in blik uit de Algarve

Good boy blikje

vis in blik uit de Algarve

Good boy Sardines

We zien oude blikjes en oude machines, maar ook een filmpje van het huidige proces. De fabriek bestaat nog steeds, maar is tegenwoordig buiten het centrum. Nog steeds wordt de vis met de hand in de blikjes gelegd en worden de gesloten blikken handmatig in papier gewikkeld. Tienduizend blikken per dag door drie vrouwen. Je kunt uitrekenen wat dat per blikje kost en of een machine niet goedkoper is. Maar hier speelt ook duidelijk een sociale component. Een bedrijf met wortels in de samenleving. We proeven sardines, zalm en tonijn. Met kruiden is er iets bijzonder smaakvols gecreëerd.

Olhao - de mannen in de bar

Olhão – de mannen in de bar

Olhao - de vrouiwen in de fabriek

Olhão – de vrouwen in de fabriek

We lopen de hoek om en daar komen de beelden bij elkaar in twee muurschilderingen die deel uitmaken van een fraaie collectie waarin het vissersleven uitgebeeld wordt. Mannen in een café en vrouwen die werken in een fabriek van ingeblikte vis.

Grafitty in Olhao - vissersleven

Grafitty in Olhão – vissersleven

Steegjes en pleintjes

We vervolgen onze weg door Olhão. Wandelen over mooie pleintjes en door smalle steegjes. We horen over de dakterrassen waar onder meer vis op werd gedroogd en verwonderen ons over de geveltjes. Een parel van de Algarve dit stadje. En natuurlijk, het is een food tour, dus er volgt nog vis, schaaldieren, wijn en zoetigheid.

De mooie pleintjes van Olhao

De mooie pleintjes van Olhão

De straatjes van Olhao - een parel van de Algarve dit stadje

De straatjes van Olhão

De straatjes van Olhao

De straatjes van Olhão

De fraaie geveltjes van Olhao

De fraaie geveltjes van Olhão

Dolfijnen langs de kust van de Algarve

Dolfijnen spotten is altijd een mooi uitje. Op een boot over zee varen, de bries van de wind door je haar, het deinen en de frisse zilte zeelucht. En natuurlijk de populaire zeezoogdieren die plots opduiken en een spel lijken te spelen met de boot en de zoekende camera’s. En ja, er komen bij de Algarve ook walvissen voor, maar die laten verstek gaan.

Dolfijnen langs de kust van de Algarve

Yes – Flipper

Aan het eind varen we langs een stuk van de beroemde kustlijn van de Algarve tussen de beroemde Benagil grot en de haven van Albufeira. Roodbruine rotsen tot het strand en een grot met een gat erin, plekjes alleen bereikbaar met een bootje. Mooi om te zien, maar misschien dat je als je rekent op een rustig dagje strand je wat teleurgesteld zal zijn door de belangstelling van boten als de onze. Eyes only, zo lijkt het.

De Benagil grot

De Benagil grot

Lagos en de kustweg

Deze stad was de plaats vanwaar de ontdekkingsreizigers als Hendrik de Zeevaarder naar verre oorden vertrokken. In de 15e eeuw was Portugal de belangrijkste zeevarende natie ter wereld en ontdekten de zeevaarders, naast Brazilië en aantal Afrikaanse landen als Angola en Mozambique, ook India, China, Japan en Sri Lanka. Voor een relatief klein land een prestatie, die naderhand eigenlijk alleen door Nederland herhaald zou worden. Als keerzijde had Lagos ook de eerste slavenmarkt van de wereld, nu een slavernijmuseum.

De vismarkt hier bloeit nog steeds in deze stad, die relatief dichtbij zowel de Middellandse zee als de Atlantische oceaan ligt. Britse chefs kopen hier hun duurste vis. Een fort getuigt nog van het verleden, toen de schepen naar verre onbekende oorden voeren. Mooie schone straten leiden bijna als vanzelf naar het water, waaraan een prettige promenade is gelegen.

Lagos - Fort en Haven

Lagos – fort en haven

Vanaf die promenade lopen we langs de zee naar een beroemd stuk kust. Met verschillende strandjes die ooit bekroond zijn als mooiste ter wereld en die in tal van lijstjes voorkomen. Nu is dat altijd relatief natuurlijk, want een strand is ook vooraleer beleving als je erop ligt, maar van een afstand is te begrijpen waarom de kleine baaitjes, bereikbaar via steile trappen en geflankeerd door hoge rotsen zo hoog scoren. Het pad langs de kust voert bovenlangs, af en toe via een paar decimeter breed richeltje. Aan het eind ligt een van de meest gefotografeerde onderwerpen in de Algarve: de Ponta de Piedade.

Ponta de Piedade, een van de meest gefotografeerde onderwerpen in de Algarve

Ponta de Piedade

Faro, de hoofdstad van de Algarve

Voor velen slechts de plek waar het vliegtuig landt. En jarenlang was de stad ook een wat vervallen boeltje hoor ik van iemand die al heel lang in de Algarve komt. Maar de stad is opgeknapt en het centrum is nu een mooi geheel van historische, netjes gerestaureerde, panden, betegeld straatwerk en gezellige pleintjes, waar het ook ‘s avonds goed toeven is. We bezoeken de historische stadspoort, de kathedraal en de gebogen straatjes die binnen de stadsmuren liggen. Een stad die meer waardering verdient dan hij doorgaans krijgt. Check ook het uitzicht vanaf de rooftop bar van hotel Faro. En de de Algarve specialiteit Cataplana van het sfeervolle restaurant Tertulia Algarvia.De oude stadspoort van Faro

De oude stadspoort van Faro

De poorten van Faro

De poorten van Faro

Faro - gezicht vanaf de Sé de Faro, de kathedraal van de Algarve

Gezicht vanaf de kathedraal

Faro - prachtig stadsgroen

Prachtig ‘stadsgroen’ in Faro

Ria Formoso en het eiland Culatra

We varen de dag van vertrek in de ochtend door Ria Formoso. Het is een grote lagune gevormd door eilanden voor de kust die een natuurlijke barrière vormen tegen de zee. Een beetje als de wadden. De lagune valt deels droog bij eb. Het is een pleisterplaats voor honderden soorten vogels die hier stoppen tijdens hun migratie. Er worden mossels geteeld, op rekken die regelmatig moeten worden omgedraaid. Rustig varen we door geulen tussen de drooggevallen stukken zee naar een van de eilanden, Culatra, waar op het zuidelijkste puntje van Portugal een vuurtoren te vinden is.

Uitbundige planten op Culatra, Ria Formoso

Uitbundige planten

Charmante miniatuurhuisjes op Farol

Charmante mini huisjes

‘Fifth Avenue’ op het op het eiland gelegen plaatsje Farol is een pad met erlangs miniatuurhuisjes, keurig wit geschilderd, met kleurschakeringen en veel bloemen die fraai kleuren tegen de lucht. Twee restaurants zijn er op dit eiland. De vis is er zo vers als vis maar zijn kan en zacht als de spreekwoordelijke boter. Er zijn salades en een tal van kleine voorgerechtjes. Alles volgens de typisch Portugese keuken. Simpel, zonder al te veel smaakvermenging en liflafjes, maar met verse ingrediënten van goede kwaliteit. De heerlijke olijfolie maakt het af.

Heerlijke visgerechten Heerlijke visgerechten Heerlijke visgerechten Heerlijke visgerechten

Meer info: Vereniging Toerisme van de Algarve.

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>