Naar Hasselt met Time to Momo

Hasselt. Dat is een Belgische stad waar ik, als Belgische, regelmatig langs kom. Maar de stad echt bezoeken? Dat had ik tot nu toe nog nooit gedaan. Dus toen mij werd gevraagd of ik Hasselt wilde komen verkennen aan de hand van het gidsje ‘time to momo - Hasselt’, kon ik niet anders dan ‘ja’ zeggen.

Hasselt is de Hoofdstad van de Smaak

Dat is iets wat wij Belgen allemaal weten, maar wat weinig bekend is in Nederland. Het is de grote troef van de stad. En hoe! In Hasselt draait het om lekker eten, speculaas en jenever. Hier tafel je urenlang en sluit je af met een echte Hasseltse Koffie, met nog meer jenever erin.

Tafelen is belangrijk in Hasselt

Tafelen is belangrijk in Hasselt. Bij Marloo’s eet je heerlijke fusion gerechtjes. En het interieur is zo mooi!

Time to Momo

Mijn bezoek aan Hasselt zou kort en krachtig zijn. Ik ging per trein heen op een vrijdag, en zou zaterdagavond alweer thuis staan. Dus, ik moest het onderste uit de kan halen. Gelukkig was dat niet moeilijk. Ik kreeg een gidsje voorgeschoteld dat amper dikker is dan een brochure, maar waarin ik een schat aan informatie vond: time to momo – Hasselt. Handig.

Time to momo richt zich op alternatieve wandelroutes en de minder gekende, maar toch smakelijke hotspots van een stad. Vaak worden de miniguides geschreven door echte locals, die als geen ander de gouden adresjes weten te vinden. Vanaf april is de miniguide voor Hasselt te koop, en er zijn ook gidsjes voor tientallen andere steden in Europa. Ben je nieuwsgierig geworden naar Hasselt en de getipte adresjes? Veel miniguides zijn (gratis) verkrijgbaar in de boekhandel, of in pdf te downloaden via de website of de time to momo app.

Met time to momo naar Hasselt

Met time to momo naar Hasselt.

Voetjes onder tafel

Mijn bezoek aan de Hoofdstad van de Smaak begon, hoe kan het ook anders, aan tafel. In het nieuwe, hippe lunchadresje Marloo’s at ik allerlei fusion-gerechtjes. Denk aan een oosters geïnspireerde hotdog, sashimi en veggie hamburgers. Lekker!

Weer helemaal opgeladen en boordevol energie begon ik na de lunch aan mijn wandeling door de stad, onder leiding van de schrijfster van de time to momo – Hasselt miniguide: Karolien Paulissen. Hasselt is redelijk klein, en heel erg gezellig. De route leidt je kriskras door het centrum, waarbij je langs hippe winkeltjes, lekkere eetadresjes en bijzondere bezienswaardigheden loopt. Gezellige steegjes verbinden de alternatieve en exclusieve winkeladresjes met hedendaagse musea en mooie stukken groen. Even buiten het centrum kom je tot rust in de natuur van het Oud kerkhof, de Japanse Tuin en abdijsite Herkenrode.

Brasserie en smaakwinkel het SmaakSalon in Hasselt

Het smaaksalon: een restaurant dat voornamelijk streekproducten serveert, in een historisch pand.

Runkst – streetart

De route leidt door de nieuwe wijk Kanaalzone, het oudste gedeelte van de stad Beekkwartier en het meest eigentijds, alternatieve én exclusieve gedeelte van Hasselt; Centrum-West. Mijn favoriete stukjes? Hasselt investeerde de laatste jaren sterk in machtige werken van straatkunstenaars. Graffiti overal. Prachtig!

Even buiten het stadscentrum, in het stadsdeel Runkst, hebben graffiti-kunstenaars Zenk One en Super A een pareltje van streetart achtergelaten. Een kleurrijke kameleon siert de zijgevel van een huis in de Fonteinstraat. Ernaast creëerde Belin een stralend portret van een mysterieus meisje met appel.

Streetart in Runkst, Hasselt

Ja hoor, ik heb een absoluut zwak voor goede graffiti.

De stad Hasselt investeerde in werken van de bekende artiest Dzia

De stad Hasselt investeerde in werken van de bekende artiest Dzia, zoals dit werk op doek.

Graffiti in Hasselt

Maar er werd ook op gevels gewerkt. De mensen die dit werk op hun huis hebben staan, zijn echte geluksvogels in mijn ogen.

De Japanse Tuin

Sinds jaren is Hasselt een stedenband aangegaan met de stad Itami in Japan. Als bevestiging van die verzustering, schonken beide steden een typisch geschenk aan de andere. Itami kreeg een beiaard en een opleiding voor hun beiaardier. Hasselt kreeg een echte Japanse Tuin.

Om die tuin tot zijn volle recht te doen komen, maakte de stad plaats vrij bij het stadspark, net buiten het centrum. En zo komt het dat je in Hasselt een klein stukje Japan terugvindt. Een mooi stukje ook, zeker wanneer de lente inluidt en de kerselaren zich vullen met die typische, lichtroze bloesems. De lente is behoorlijk laat dit jaar, dus haast je, de bomen zijn nog maar net begonnen met hun bloesems!

De eerste bloesem in de Japanse Tuin van Hasselt

De eerste bloesem in de Japanse Tuin van Hasselt.

Limburgse gastvrijheid

Natuurlijk word je moe van zo’n wandeling. En… hongerig. Dus ging ik weer aan tafel, dit keer in het oergezellige Tajine: een huiselijk restaurant met Marokkaanse en Arabische invloeden, vlakbij het station. De eigenaresse staat je te woord met een enorme lach op haar gezicht, voor ze de tafel vol laadt met tajines, olijven, brood en rijst. Hier geen apart gerecht voor iedereen; je deelt wat er op tafel komt.

De oergezellige tafel bij restaurant Tajine in Hasselt

De oergezellige tafel bij Tajine.

Park Inn by Radisson

Met al dat lekkers in mijn buik, en al die kilometers in mijn voeten, kon ik alleen maar aan mijn bed denken. Gelukkig stond mijn hotel in het centrum: het gloednieuwe Park Inn by Radisson. Maar voor ik ging slapen, bezocht ik nog even snel de sky bar van het nabijgelegen Radisson Blu hotel. Als gast van het Park Inn, mag je die ook bezoeken.

En terwijl onder mij de lichtjes van de stad vrolijk twinkelden, kroop ik dan eindelijk in bed. Dromend van meer dagen zoals deze.

Mijn frisse kamer in het Hasseltse Park Inn by Radisson

Mijn frisse kamer in het Hasseltse Park Inn by Radisson.

De Sint-Quintinuskathedraal in het centrum van Hasselt

Hasselt by night. De kathedraal is zo mooi verlicht!

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>