Vietnam is een schitterend en goed bereisbaar land. Nacht/dagbussen en treinen rijden van het noorden naar het zuiden en alle tussengelegen steden. Deze zijn vaak comfortabele, snel, makkelijk, relatief goedkoop, en bovenal, saai. Het onmogelijk mooie landschap schiet aan je voorbij en in het donker is er helemaal niet van te zien. Mijn advies: Koop een motor!"

Nu snap ik dat het een hele grote stap is om te besluiten om een motor te kopen en ermee door Vietnam te crossen. Zeker als Vietnam je eerste Aziatische bestemming ooit is. Komt dat even goed uit! Hier lees je alles wat je nodig hebt om jouw avontuur in Vietnam ongeveer (naar persoonlijk schatting) 100 keer beter te maken.

Motorrijden in Vietnam

Om misverstanden te voorkomen: motorrijden in Vietnam is niet uniek, naast het feit dat 90% van de lokale bevolking zich op twee wielen voortbeweegt, zijn er ook veel backpackers die zich door middel van een motor van noord naar zuid of vice versa verplaatsen. Het zijn zeker geen hordes backpackers hoor, dus je blijft speciaal! Ik ben er zo’n 30 tegengekomen op de motor. Ter vergelijk; ik heb duizenden busreizigers gezien.


Best day so far! Gecrost op deze lijpe bike over een van de mooiste kustwegen ooit!

“Best day so far! 134 kilometer gecrost over een van de mooiste kustwegen ooit!”

Tot Hoi An was ik ook een busreiziger, niks mis mee, lekker makkelijk. Toen ik in Hoi An mijn motor wist te bemachtigen (een Honda Win, 100 CC, militair-groen en mat-zwart, $230) veranderde mijn reis. Opeens was ik vrij om te gaan en te staan waar en wanneer ik dat wilde, kon ik stoppen en eten wanneer ik het nodig had, en betaalde ik niks meer voor de bus of taxi’s.

Koop je eigen motor in Vietnam

Koop je eigen motor in Vietnam

Voor je begint aan een motorrit door Vietnam is het handig een aantal dingen te weten.

Algemene Informatie

 • De meest bereden route is tussen Hanoi en Ho Chi Minh (of andersom), een route van minimaal 1.692 kilometer. Dit is over de Ho Chi Minh (ja dit is niet alleen de stad, maar ook de voormalig president en de naam van de weg van noord naar zuid.
 • Een maand is de perfecte tijd om van Ho Chi Minh naar Ha Noi te rijden, zo kun je overal lang genoeg verblijven om te genieten van de natuur, en zit je niet elke dag op de motor. Heb je minder dan een maand? Overweeg dan om een motor halverwege (in Hoi An bijvoorbeeld) te kopen. Hier is ook een grote markt voor de Honda Win omdat veel backpackers de helft van de route doen, zoals ik. Daarnaast kun je het grootste deel van de mooie route alsnog rijden: De Hai Van Pass, en de Ho Chi Minh naar Phong Nha en Hanoi.
 • De meest gebruikte motor is, je raadt het al, de Honda Win, een motor die schijnbaar elk jochie van 15 jaar of ouder kan repareren, handmatig schakelt en niet harder kan dan 90 kilometer per uur, of 95 berg af. Je kunt ze kopen van een backpacker of ‘Mechanic’ voor 200-250 dollar.
 • Weet dat je in het geval van een ongeluk degene bent die aansprakelijk gesteld wordt. Buitenlanders zijn altijd de klos, ook al is het de schuld van een ander. Ook staat er een boete op het rijden zonder geldig rijbewijs (een internationaal rijbewijs voor een motorvoertuig is niet genoeg) van 200.000 Dong, of 8 euro. De politie maakt zich er alleen totaal niet druk om.

Veiligheid

 • Rij langzaam en oplettend, over de Ho Chi Minh kun je makkelijk met 60 kilometer per uur cruisen, maar verwacht  in de bochten van alles. Kijk niet gek op als je in de bochten het volgende tegenkomt: koeien, honden, kippen, kinderen, volwassenen, grind, gaten, wegwerkzaamheden, motoren, auto’s, vrachtwagens, (nacht)bussen, of een combinatie van al het voorgaande.
 • Zorg ervoor dat je de route kent, Google Maps is je grootste vriend hier, desondanks ga je de mist in tijdens de last minute beslissingen op drukke kruispunten.
 • Stel geen al te hoge verwachtingen: je zult gemiddeld maar 40 kilometer per uur afleggen op een dag. Een rit van 300 kilometer gaat je een hele dag kosten, ook al kun je over de Ho Chi Minh 60 km per uur rijden. Je hebt daarentegen ook geen haast, dus take it slow en geniet! Vermijd te allen tijde de snelweg. Deze is gevaarlijk, druk, saai, en langzaam.

motor kopen Vietnam

Check je motor voor het kopen

Ben je geen monteur die alles van motoren weet? Let dan op de volgende dingen tijdens de aanschaf van jouw eigen Honda Win:

 • Werken alle knopjes op je stuur? De kilometerteller doet het vrijwel nooit en dat is ook niet zo belangrijk. De toeter, lampen, en knipperlichten zijn veel belangrijker.
 • Werken de remmen fatsoenlijk? De voetrem vind je bij je rechtervoet, en bij je rechterhand heb je op de voorrem.
 • Heeft de motor moeite met starten? Laat hem dan even nakijken voor je vertrekt, niets is vervelender dan stranden omdat je motor niet start.
 • Een bagagerek zal er vrijwel altijd standaard opzitten, check even of deze niet te zwak is voor je bagage.
 • Verkoopt de verkoper hem met of zonder Blauwe Kaart? Dit is namelijk het kentekenbewijs! Zonder deze kaart is de kans groot dat ‘ie gestolen is en is het doorverkopen een stuk moeilijker!

Praktische tips als je op de motor door Vietnam reist

 • Neem oordopjes mee, zowel die voor muziek, als die om geluid te dempen. De muziek versterkt de schitterende delen van je rit en de geluidsdempers houden je trommelvliezen in leven na 8 uur op de motor.
 • Koop voor respectievelijk D8.000 & D40.000 een mondkapje en een poncho. Dat eerste heb je gegarandeerd nodig in de stad tegen de vervuiling. Dat tweede heb je hopelijk niet nodig onderweg tegen de regen.
 • Gebruik je toeter! Dit is belangrijk in de stad omdat niemand omkijkt. Niemand stopt als ze niet gedwongen worden en niemand zal je voorrang verlenen. De toeter zorgt ervoor dat je de aandacht krijgt die je nodig hebt om veilig te kunnen rijden.
 • Wat mij erg beviel was het feit dat mijn helm (verplicht trouwens!) een vizier had. Dit houdt het stof uit je ogen op zandwegen en zodra je een vrachwagen passeert. Goed zicht is vitaal!
 • Draag tijdens het rijden een lange broek en dichte schoenen. Daar beneden is van alles bloedheet dus voorkomt het veel brandwonden. Daarnaast beschermt lange kleding beter dan blote huid in het geval van een valpartij.
 • Rij met z’n tweeën. Niet alleen is dit gezelliger, het is ook handiger als je motor het begeeft in, bijvoorbeeld, de bergen van Phong Nha. De locals zijn aardig en behulpzaam, maar soms ben je beter af met een behulpzame vriend.
 • Regel je visum op tijd. Een visum voor Vietnam kost je 34,-.

Het zal een groot avontuur zijn om door dit waanzinnige land te rijden op een motor. Maak je niet te veel zorgen over dingen die eventueel zouden kunnen gebeuren, geniet van deze bijzondere ervaring.IMAG4949

Een mooie bijkomstigheid: Je kunt je motor aan het einde van je trip vaak voor de zelfde prijs weer verkopen (of zelfs voor meer!)

Drive Safe!

Sander
Volg me!
 1. Melanie van Hoof zegt:

  Hoi,

  Goed verslag! Ik wil 4 weken door Vietnam reizen met de motor. Maaaarrrr ik ben dus alleen. Vind je snel iemand die mee wil reizen? Ik vind het vrij spannend om zoiets alleen te doen, gezien ik ook geen verstand van motoren heb.

  Ik lees veel over problemen met ongelukken. De buitenlander is altijd aansprakelijk. Je bent dus met een internationaal rijbewijs ook niet verzekerd of wel? Zijn er drukke wegen of routes die ik beter kan vermijden?

  Alvast bedankt
  Groetjes melanie

  • He Melanie,

   Bedankt voor je reactie! En gaaf om te zien dat je alleen door Vietnam wilt reizen.
   Om direct antwoord te geven: Het is bijna lastig om NIET iemand te vinden die samen wilt reizen. Er reizen zoveel backpackers van Noord naar Zuid of andersom. Zeker in Vietnam is er maar 1 echte route, en kun je niet kriskras door het land (vanwege de vorm) je komt dus altijd wel weer mensen tegen die het zelfde gaan doen.

   Verstand van motoren heb je niet nodig, elke knaap op de hoek van de straat kan jouw motor repareren voor weinig.
   Als jij voorzichtig rijdt is er niets aan de hand. De meeste wegen (Lees: Ho Chi Minh) zijn erg rustig en alleen in de stad is het volgepakt met brommers. Daar ben je met een paar dagen aan gewend.

   Ga in ieder geval niet over Highway 1 (of elke andere Highway) deze is super druk en zeker niet mooi. De mooiste route is simpelweg de Ho Chi Minh van Zuid naar Noord of andersom.

   Groeten!
   Sander

  • ik heb 3maanden alleen door vietnam gereden met een honda dream van ho chi minh naar hanoi en verder naar sappa en dan terug naar ho chi minh nergens geen problemen gehad . overal vriendelijk ondvangen echt een aanrader spijtig dat mijn visum maar 3maanden geldig was na 3maanden ben ik dan maar met mijn brommertje naar cambodia gereden voor 1maand………………….

 2. Djamil Raiz zegt:

  Hey!

  Je schrijft dat een internationale motorrijbewijs niet genoeg is. Wat moet je daarnaast nog hebben dan? Kan je dan nog wel voor eventuele schade aankloppen bij de verzekering? Aangezien je als buitenlander altijd aansprakelijk bent en een internationale rijbewijs niet genoeg is in Vietnam stel ik me voor dat je er dan alleen voor staat.

  Alvast bedankt!

  Groet,
  Djamil

  • Sander zegt:

   Hi Djamil,

   Dat klopt inderdaad. Een internationaal rijbewijs is niet genoeg, je moet een Vietnamees rijbewijs hebben. Dit betekent dus gelijk dat er niet echt een mogelijkheid is om wel geldig te rijden. Nu zijn er geen strenge controles op en is de boete voor het rijden zonder rijbewijs € 8. Deze wordt vrijwel nooit uitgedeeld.

   Rij je schade dan ben je inderdaad niet verzekerd maar met enige voorzichtigheid en oefening is het risico erg klein. Binnenkort komt er een video bij dit artikel waarin je goed kunt zien hoe de wegen zijn! Ik kan het je zeker aanraden om het gewoon te doen. Draag een helm en kijk goed om je heen. Geef locals altijd voorrang en voorkom zo misverstanden en eventueel ongelukken. Rij langzaam, je hebt alle tijd van de wereld.

   Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad!

   Vriendelijke groeten,
   Sander

 3. Desiree zegt:

  Hi Sander! Leuk stuk heb je geschreven. Ook ik zou (diep in mn hart) heel graag per motor reizen. Echter heb ik nog nooit motor gereden, maar ik verwacht dat je het wel snel onder de knie hebt toch? Het lijkt me een super avontuur in ieder geval!

  • Hi Desiree,

   Bedankt! Fijn dat je het een leuk artikel vind. Je moet gewoon gaan en het gewoon doen! Wees voorzichtig, oefen veel op een verlaten terrein of stuk weg.
   Het is inderdaad niet moeilijk maar het blijft een avontuur (en stiekem gevaarlijk).

   Groeten!

 4. Sophie zegt:

  Hey hoi!

  Ik ben over 1-1,5 week in Saigon en wil daar dus een motor bemachtigen. Mogelijk ga ik alleen beginnen en in principe is het low season, kom ik dan wel nog snel genoeg mensen tegen om mee te reizen?

  Waar sliep jij onderweg? Hoorde dat er ook soort local guesthouses zijn, njingh? Wat is jou ervaring hiermee?

  Groetjes! Sophie

  • Hi Sophie!

   Wat chill dat je een motor gaat kopen!
   Je komt sowieso mensen tegen om mee te reizen. Vooral vanuit Saigon is dat makkelijk omdat t/m Hoi An de toeristische hot-spots nogal dicht op elkaar liggen (Saigon, Mui Ne, Da Lat, Nha Trang , Da Nang, Hue.) Hier zie je bij de meeste populaire hostel veel motoren/scooters buiten staan. Ongetwijfeld dat je hier een maatje kan vinden om de volgende afstand mee af te leggen!

   Kijk bijv. bij Backpacker Village in Mui Ne, of The Sunflower in Hoi An. Beide echte aanraders, goed, gezellig en heel goedkoop.

   Tussen Phong Nha en Hanoi werden de afstanden groter en sliep ik in Vinh (in een luxe 4****hotel voor €10.

   Mocht je nog meer informatie willen dan kun je me altijd een bericht sturen.
   (Sander@reishonger.nl)

   Rij voorzichtig, en vooral heel veel plezier!

   Sander

  • Charlotte zegt:

   Hoi Sophie!

   Wij (Charlotte en Roald) zijn morgen in ho chi minh en willen onze motors verkopen; Honda win (schakel)en/of een yahama (autmatisch). Heb je interesse? Mijn nummer is 0031646262034. Mocht je interesse hebben sms of bel mij dan even :-)! Zijn hele goede betrouwbare motors! Hebben ze goed verzorgd tijdens onze waanzinnig gave reis van noord naar zuid!

   Groetjes Charlotte

  • Jelle zegt:

   Ja ik toevallig. Rond de 20e ergens. Kom dan vanuit Thailand maar moet en zal een stuk motorrijden in Vietnam. Wie weet kunnen we samen een stukje doen. Gr Jelle

  • He Joost!

   Het lijkt mij het makkelijkst (en meest gebruikelijk) om een complete motor te kopen. Bij elke monteur kun je je motor laten repareren als het nodig is en uiteraard onderdelen kopen als je dat graag zou willen;) Ben jij zelf monteur?

   Groeten!

 5. Dina zegt:

  Dankjewel Sandler! Nuttig Verslag!

  Ik ben zelf van plan om 13 september naar vietnam te gaan en met de motor te reizwn van Ho Chi Minh naar Hanoi. En ja in m’n uppie…tenzij hier iemand reageerde, wellicht kunnen we een stuk samen toeren.

  Groetjes Dina

 6. Danny zegt:

  Hi all!

  Zelf nog nooit motorgereden en lijkt mij erg leuk een deel van de reis zo te gaan doen? Je geeft aan dat een boete 8 euro is. Hoevaak is je dat overkomen?

  Ik ga 16 sept naar Hanoi en 7okt terug vanuit het zuiden. Nog meer die er in deze periode zijn? Leuk om een deel samen te pakken!

  Danny

  • He Danny!

   Dat is me nooit overkomen en ook nog niemand een boete zien of horen krijgen. Wel vriendelijk glimlachende en zwaaiende agenten gezien!

   Moet goed komen!

   Vriendelijke groeten,

   Sander

  • Marijn Visser zegt:

   Hoi Danny,

   Ik zit momenteel te wachten op mijn vlucht naar Danang en ga daarna door naar Hoi an, en wil vanuit daar ook met de motor verder reizen naar HCM. Ik blijf een paar dagen in Hoi an, mocht jij er nog zijn en nog een reismaatje zoeken dan let me know!

 7. Hoi,

  Van veel mensen hoor/zie ik dat ze de route van Ho Chi Minh naar Hanoi nemen. Ik ben van plan om deze route precies vanaf de andere kant te beginnen. Ben je een hoop backpackers als tegenligger tegengekomen?

  Mijn planning staat op begin december dit jaar starten vanuit Hanoi. Mochten er nog mensen zijn die dezelfde planning hebben (let me know).

  Teun

  • Hi Teun,

   Ik denk dat net zoveel mensen van zuid naar noord als van noord naar zuid rijden. Maak je dus vooral geen zorgen om metgezellen;) Ik ben zelf in november gaan rijden dus december zal zeker nog druk zijn.

   Hopelijk vind je een reisgenoot, wees anders vooral niet bang om alleen te rijden!

   Succes!

  • Floris zegt:

   Ha Teun,

   Wij (Floris en Sander) zijn op dit moment onze reis aan het plannen. Eveneens vanaf begin december. We vliegen 3 december op Hanoi, om vervolgens in een maand met de motor naar HCMC te rijden. Vanaf daar willen we waarschijnlijk een klein uitstapje richting Cambodja doen, maar mocht je dezelfde soort plannen hebben, laat maar weten.

   Groeten!

 8. Laurine zegt:

  Hoi!

  Gisteren zijn we na 2,5 week touren vanuit Saigon in Hanoi aangekomen; met de motor! Geweldig! Echt aan te raden. Dus als iemand onze motoren wil kopen… We zijn er nog tot en met morgen 🙂

  • Valentijn zegt:

   Hi Sander
   Erg mooie page met goeie info, precies wat ik zoek!

   Vraagje aan iedereen die er iets zinnigs over kan zeggen over de planning van de reis:
   Ik ga 23 september met een maatje voor 5 weken naar Vietnam en we wilden ook een motor kopen. We beginnen in Hanoi en vliegen terug vanuit HCMC. Ik zat een beetje te kijken hoeveel tijd alles nu ongeveer kost. Het leek me mooi om naar Sapa te gaan, maar we willen ook graag naar de Mekong Delta en met name Phu Coq in het zuiden.

   Is het volgende in 5 weken op de motor te doen zonder dat je echt haast gaat krijgen?
   – Beginnen in Hanoi
   – Dan naar Sapa voor een paar dagen
   – Dan naar Ha Long Bay en Ninh Binh
   – Vanuit daar naar het zuiden rijden en langs Hue, Da Nang, Hoi An, Nha Trang.
   – Dan nog naar de Mekong Delta en Phu Qok. Dan terug naar HCMC.

   Het leek ons ambitieus om dat te halen. Als we het niet zouden halen, zou je dan eerder Sapa skippen of de Mekong Delta en Phu Qoc?

   Alvast bedankt!

   • He Valentijn,

    Ik hoop dat ik nog op tijd ben met mijn reactie!

    Wat gaaf dat je er 5 weken voor uittrekt. Ik kan je nu al verzekeren dat dit meer dan genoeg tijd is. Ik heb zelf in 6 rijdagen het land doorkruist. Dus je kunt daar nog 4 dagen bij optellen en je hebt ben van Noord naar Zuid met wat tussenstops. Dan hou je nog genoeg dagen over om alles te zien wat je wilt zien.

    Tip: Ik zou naar Sapa even goed opletten of je dat met de motor gaat doen ja of nee. Hier is een nieuwe weg aangelegd voor toeristenbussen en de politie vind het niet zo tof dat daar ook backpackers op de motor rijden. Dit kan dus best een lastige tocht worden als je de buitenwegen pakt.
    Ook is het leren motorrijden in de bergen een ambitieus plan.

    Mijn advies: Pak de bus naar Sapa en terug. Begin in Hanoi met je motortocht en rij dan veilig naar het zuiden via Ha Long Bay.

    Doe voorzichtig maar geniet ervan!

    Vriendelijke groeten,

    Sander

    • Valentijn zegt:

     Hoi! Bedankt voor je uitgebreide uitleg! Ik had eigenlijk het idee dat Hanoi-HCMC wel 2.5-3 weken rijden was als je ook nog bij die plaatsjes onderweg een paar dagen wilt blijven. Met de bus naar Sapa weet ik niet, hoor van anderen dat Hanoi-Sapa ook wel in een dag op de motor te doen is. denk dat het qua tijd wel goed komt dus 🙂

     Thanks! Misschien post ik hier nog wel wat als we er zijn!

 9. Jochem Schelfhout zegt:

  Hey!
  Ik weet dat ik wat laat ben met dit bericht, maar mijn plan is om morgenochtend met een Honda Win 110 cc vanuit Hanoi naar Ho Chi Minh te rijden! Iemand interesse om mee tr reizen? Ik kan de trip evt een dag uitstellen, maar heb alleen 3,5 week dus veel langer gaat niet lukken. Hoop een reismaatje te vinden!:) ik heb ook al een post gedaan in Hanoi Massive- facebookgroep, waar ook veel backpackers lid van ziin. Groeten Jochem (26 jaar, 7e week backpacking en wil graag de Vietnam motor ervaring hebben!!)

  • He Jochem,

   Welkom bij de club! Heel veel plezier rij voorzichtig en als je vragen het kun je ze hier altijd stellen!

   Groeten,

   Sander

  • Marijn Visser zegt:

   Hi Jochem,
   Ik zit momenteel te wachten op mijn vlucht naar Danang, en ga daarna door naar Hoi an. Ik weet niet waar jij momenteel bent, maar ik zoek ook een scooter-buddy 😉 wil graag van Hoi an naar HCM reizen.
   Let me know!

 10. Hai,

  Weet je toevallig ook een site waarop ik m’n motor on Hanoi kan verkopen? Craiglist werkt niet naar behoren, maar toch wil ik wel graag van m’n motor af… Enig idee?

  Mvg
  Berdien

  • He Berdien,

   Probeer een pagina advertentie uit te printen met je contactgegevens. Deze hang je dan bij populaire hostels.

   Anders Facebook groepen?

   Succes

 11. Erik Gijsberts zegt:

  Hoi Sander!

  Wat een super gaaf artikel heb je geschreven! Ik vond het al gaaf maar jij hebt het misschien wel een stukje toffer gemaakt voor mij ;). Ik wil begin 2017 beginnen aan mijn droomreis, en die begint hopelijk in Vietnam. Als super fan van Top Gear heb ik natuurlijk ook hun special gezien waarin zij op een motor Vietnam door crossen, ik wil precies hetzelfde gaan doen wat zij, en jij ook hebben gedaan, echter ben ik nog wel op zoek naar een maatje om dit mee te doen! Alleen lijkt het me toch bést wel aan de spannende kant, zeker omdat ik nog nooit zo ver alleen heb gereisd.

  Kan je me misschien tips geven of mij hierbij helpen? Want; where to start?!

  Ik hoop snel van je te horen,

  Groepjes,

  Erik

  • Sander zegt:

   He Erik!

   Wat leuk om te horen, bedankt! Dat is natuurlijk de reden dat ik dit artikel geschreven heb! Je gaat sowieso een geweldige reis tegemoet.

   Waar je startpunt ligt maakt niet heel veel uit. Dat is echt afhankelijk van jouw vliegticket of “entry point” naar Vietnam. Check ook het weerbericht (of in ieder geval de jaarlijkse voorspellingen) want Vietnam heeft drie verschillende klimaten en het kan maar net zijn dat juist die weken veel regenkans heeft in het noorden en weer niet in het zuiden.

   Verder kun je ongeveer zeggen dat 50% start in het noorden en 50% in het zuiden, je komt altijd mensen tegen!

   Keep me posted! Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Deel ze vooral hier met iedereen!

   Groeten,

   Sander

 12. Sander wat een geweldig verhaal! Zoals de rest ook al zegt! Ik krijg er steeds meer zin in!

  Wij willen in maart met ons tweetjes de rit van Noord naar Zuid doen en proberen Hoi An te treffen tijdens volle maan (ivm de vollemaanfeesten). Ik moet nog uitvogelen wanneer dat precies is. Hoe lang schat je in dat we ongeveer moeten doen over Hanoi-Hoi An als we 3 weken hebben? Dus inclusief motoren kopen en Hue bezichtigen?

  Ik zal deze site in de gaten houden, misschien zijn er wel mensen die hun motoren willen verkopen begin maart 🙂
  Erik als jij er dan ook bent kunnen we vast samen rijden 🙂

  Sander alvast erg bedankt voor je antwoord!

  Groetjes Naomi

  • Sander zegt:

   Hi Naomi,

   Als je echt 3 weken hebt om van Hanoi naar Hoi An te komen moet je rekening houden met maximaal 14 dagen. Dan heb je wel echt alle tijd om de grotten van Phong Nha, en Hue te bekijken. Als je goed je route bepaalt heb je 4 reisdagen nodig om comfortabel van Hanoi naar Hoi An te rijden.

   Heel veel plezier alvast!

   Groeten,
   Sander

   • Hoi Sander dankjewel voor je antwoord.

    Ik was niet helemaal duidelijk. De bedoeling is om van Hanoi naar Ho Chi Minhstad te rijden in drie weken…. Dat lijkt me het mooist. Maar als er dan te weinig tijd overblijft om eventjes te blijven hangen in Hoi An en rond Ho Chi Minh moeten we anders beslissen. Ik las dat je eens in 6 dagen de hele rit hebt gedaan. Dat is wel erg snel! Hoeveel uur zit je dan achtereen op de motor? Eigenlijk willen we alleen de route van boven naar beneden rijden, plus de route van Hue naar Hoi An (en dan 2/3 nachten verblijven in Hoi An). Denk je dat dat voldoende tijd is? Ik dacht dat je dan gemiddeld zo’n 125 km per dag moet rijden om op tijd over te komen. Hoe denk jij erover?

    • Sander zegt:

     He Naomi,

     Dat verandert de zaak inderdaad een beetje. Ik heb 6 (rij)dagen gedaan over het Hanoi – Hoi An maar dan zit je echt de hele dag op de motor. Tussen Hanoi en Hoi An zijn de afstanden die je aflegt op een dag een stuk langer omdat er nu eenmaal minder dorpen tussen liggen die het bezoeken waard zijn.

     Als je 125 KM per dag in je hoofd hebt, moet dat zeker lukken! Wij reden maximaal 300 kilometer per dag. In principe ligt Hue op de route van Hanoi naar Hoi An, hier kun je dus niet echt omheen;)

     Met een goede planning moet het lukken. Handig om te weten is dat je ook kunt beslissen om a) niet alles met de motor te doen maar een groot gedeelte of b) wel alles met de motor te doen maar gewoon grote etappes te maken tussen Hanoi en Hoi An. Hiermee spaar je al veel tijd en tussen Hoi An (incl. Hue) en Ho Chi Minh is gewoon meer te zien in een kleiner gebied.

     Als je nog meer vragen hebt hoor ik het wel! Je kunt me ook een mailtje sturen!

     Groeten,
     Sander

 13. Nathan zegt:

  Hoi,

  Allereerst Sander wat een toffe ervaring! Ik zit erover na te denken om ook deze reis te maken van het noorden naar het zuiden of andersom. Ik vroeg mij af hoe jij aan een slaapplek kwam tijdens je reis. Was dit van te voren uitgestippeld of keek je op de dag zelf waar je ging slapen? Heb je misschien wat handige links waar je hostels op die route kan vinden?

  Is het verantwoord om alleen te reizen? Zelf ben ik 22 jaar oud. Welke risico’s neemt het met zich mee?

  Hoeveel was jij ongeveer kwijt aan de totale reis? (vliegen, onderdak, voedsel, etc)

  Groeten,

  Nathan

  Edit: Deze link heb ik ondertussen gevonden voor het kopen / verkopen van je motor: http://www.travelswop.com/

  • Hi Nathan!

   Bedankt! Het was zeker een geweldige reis.
   Om je vragen te beantwoorden: Slaapplekken zijn er onderweg genoeg! Zeker in de bekendere steden zoals Hoi An, Hue, Da lat, Phong Nha, etc. Daar kun je gewoon door de hoofdstraat rijden en je ziet de backpackerhostels overal. Vaak hoef je hier ook niet te reserveren!

   In de grotere steden zoals Hanoi of Ho Chi Minh kun je beter van te voren iets boeken via Booking.com. Zo ben je zeker van een slaapplek en heb je een adres om naar toe te rijden.

   Het is zeker verantwoord om alleen te reizen. Ik ben zelf ook alleen aan de reis begonnen. Je komt zoveel leuke mensen tegen onderweg dat ik me het niet kan voorstellen dat je lang alleen blijft;)

   Ik zou niet weten hoeveel ik aan de gehele reis kwijt was. Een vliegticket heb je al vanaf €500. Daarnaast reken ik zo’n €10 per overnachting en €10 per dag aan eten en drinken!

   Succes en een fijne reis!

 14. Hallo Sander, ik vertrek 3 december naar ho chi minh. Na aanleiding van jouw artikel heb ik besloten om per motorbike naar Hanoi te gaan reizen. Nu kan ik op het internet 5 verschillende routes vinden. Ik denk dat de Classic route het beste uitkomt (2600 km) aangezien ik 21 dagen de tijd heb. Is dit realistisch? Nu zou ik graag deze route willen opslaan in Google Maps en/of Maps.me, heb jij enig idee hoe ik dit kan doen? Of heb je misschien tips voor andere routes die te doen zijn in 3 weken? Groetjes Bart

  • He Bart!

   Wat leuk om te horen dat ik je heb kunnen overtuigen;)
   Ik heb zelf de Ho Chi Minh trail gereden (voor een groot deel) en dit staat ongeveer gelijk aan de Classic Route. Probeer gewoon de Highway 1 te vermijden zodat je altijd een mooie route rijdt.
   Bedenk dat je gemiddeld 200KM – 250KM per dag kunt rijden om het comfortabel te houden. Dan kun je zelf uitrekenen hoever je komt. Ik heb 1 dag 350KM gedaan maar dat was wel afzien. Maps.Me is de beste manier om een route bij te houden. Heel makkelijk offline beschikbaar.
   Bedenk wel dat er op de Ho Chi Minh (de weg) weinig afslagen zijn dus echt verdwalen is lastig.

   Als je nog vragen hebt hoor ik het graag!

   Heel veel plezier alvast:)

   Sander

   • Hee Sander bedankt voor je snelle reactie , wat ik me nog afvraag is hoe ik nou de Classicroute of de ho chi minh trial kan inladen op Maps. Me. of Google Maps. Groet Bart

    • He Bart,

     Ik denk niet dat het mogelijk is om die exacte route in Maps.me te laden. Op zich is het ook niet echt nodig. Ik denk dat je je het best kunt focussen op de steden die je wilt bezoeken en daar per rit een route van maken via Maps.me (gewoon van – naar).

     Mocht je vanaf Hoi An naar Ha Noi de Ho Chi Minh precies willen volgen dan heet ‘ie de QL14 en daarna de QL15. Op Google Maps staat de naam Ho Chi Minh ook op de weg aangegeven.
     Succes!

  • He Bart,

   Zie hieronder de reactie van Naomi met haar vraag of jij een blog gaat bij houden. Ik denk niet dat je een melding ontvangt van haar bericht, vandaar mijn reactie;)

 15. Hallo Bart

  Houd je misschien een blog bij tijdens je reis? Ik ben namelijk zeeer benieuwd hoe jij dit avontuur gaat beleven. Wij hebben namelijk hetzelfde plan en dezelfde tijd in onze gedachten voor begin volgend jaar.

  Ik lees het graag!

  Groetjes Naomi

 16. Hoi Sander,

  Naar aanleiding van jou artikel heb ik besloten om van Hanoi t/m Hoi An per motor te reizen (gedeelte van classis route). Ik vertrek 12 december. Ik heb wel nog een paar vraagjes :

  1. Hoe zit het met tanken? Zijn hiervoor veel mogelijkheden over het algemeen? Kun je alleen bij tankstations tanken/bezine kopen of is dit bijvoorbeeld ook mogelijk bij kleinere winkels of locals? Dit is bijvoorbeeld het geval in Thailand.
  2. Hoeveel km kun je ongeveer rijden op een volle tank?
  3. Ik heb in ieder geval Google Maps en enkele routes per dag opgeslagen. Maar hoe deed jij dit in grotere steden om uiteindelijk op de juiste weg te geraken? Ik kan namelijk niet de hele tijd op mijn telefoon kijken? Hoe wist je in godsnaam waar je naartoe moest om uiteindelijk op de juiste weg uit te komen? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.

  Ik hoor graag iets van je

  Groet,
  Luc

  • Sander zegt:

   He Luc!

   Wat tof dat je ook een motor gaat kopen:) Goed om te horen.
   Om je vragen te beantwoorden:
   Er zijn genoeg mogelijkheden om te tanken. Ik denk dat het over het algemeen voldoende is om in de ochtend te tanken voor je vertrekt dan kun je een hele dag rijden. Ik deed makkelijk 350KM met mijn tank maar mijn reisgenoot reed een stuk minder zuinig (ligt aan de motor).

   In de grote steden is het ook lang niet zo moeilijk om de weg te vinden. Gebruik inderdaad Google Maps of Maps.me. Stop gewoon langs de kant van de weg en kijk een aantal afslagen vooruit. Dan weet je ongeveer waar je heen moet.

   Een andere optie is om oortjes in te doen en je navigatie aan te zetten. Dan spreekt de stem van Google Maps het uit en hoor je waar je links of rechts moet.
   Echt veel grote steden zul je echter niet zien. Hanoi is de grootste maar die bestaat vooruit uit blokken dus is het eenvoudig navigeren.

   Heel veel plezier, rijd vooral erg voorzichtig en als je nog vragen hebt dat weet je met te vinden!

   Vriendelijke groeten,

   Sander

 17. Dominique zegt:

  Over 3 dagen zullen ik en mijn vriendin in Hoi an aankomen en we willen richting Hanoi met de motor. Waar kan ik het beste de motor kopen of huren? Of wil iemand hem rond deze tijd verkopen? Iemand ideeen?

 18. Hee Sander,
  Wat super die verhalen zeg en ook al jouw antwoorden!
  Mijn vriend en ik gaan in Februari naar Vietnam en denken aan of rondje noorden met de scooter (start/eindpunt Hanoi) of ergens halverwege rond Hue inderdaad de scooter naar HCMC.
  Nu vroeg ik me af op wat voor plekken ik het best een scooter kan kopen? Heb je echt verkoopwinkeltjes? Of is het beter om rondom backpackerhotels te zoeken? Hoe heb jij dat gedaan?
  Groetjes Amber

  • He Amber,

   Dankje! Ik doe mijn best.

   Als ik jullie was zou ik van Hue/Hoi An naar HCMC rijden met een motor/scooter. Je kunt in Hoi An heel makkelijk een motor kopen bij een monteur of van een backpackers (check bijv. Sunflower hostel, daar zijn er veel, en daar heb ik hem ook gekocht).

   Wil je een scooter of een motor (motor is aan te raden, dit voegt echt wat toe aan de ervaring en het rijden leer ze vrij snel).

   De omgeving rond Hue en Hoi An is erg mooi en de steden liggen daar dichter bij elkaar. Dan hoef je dus niet die-hard een dag lang te rijden maar wel genieten van de motorervaring.

   Let me know!

 19. Jurrian zegt:

  Hee Sander!

  Wat tof dat je een blog schrijft hierover! Ik ben van plan om van half februari t/m half maart vanuit Hanoi naar HCMC te gaan touren. Ervaring met het rijden van een motor heb ik niet, maar als ik jou zo hoor komt dat wel goed na een uurtje oefenen.

  Nu vroeg ik me iets af: hoe heb jij ervoor gezorgd dat je motor niet ten prooi viel aan diefstal? Dik slot erom? In het zicht houden? Lijkt me namelijk irritant als het iets is wat zorgen baart.
  Daarnaast: heb je wel eens zonder benzine ergens gestaan? Wat heb je toen gedaan?

  Groet!

  Jurrian

  • He Jurrian,

   Goed om te horen dat je het zo’n tof artikel vindt! Heel veel plezier alvast met je tocht, dit wordt een geweldige ervaring! Je leert het inderdaad snel genoeg.

   Ik heb eigenlijk nooit nagedacht over diefstal. Normaal zet je je motor op het terrein van het hostel waar je slaapt. Dit is redelijk safe. Maar je kunt altijd een slot kopen.

   Veel plezier!

   Sander

 20. He sander.

  Wij willen in april/mei de route gaan rijden met de motor.
  Waar zou je beginnen ivm het weer ?(zuid of noord)
  En is het mogelijk om met zen 2e op 1 motor te rijden inc bagage?
  Of is daar de ruimte niet voor?
  Bvd sander !!!

  • He Tijs!

   Ik ben niet zo goed thuis in het weer in Vietnam in de maanden april/mei. Wat ik wel weet is dat Vietnam 3 duidelijke seizoenen kent. Het noorden, centraal, en het zuiden hebben drie andere weer types en die heb ik ook gemerkt.
   Deze verschillen weer per maand dus is het zeker goed om even te vergelijken.
   Kijk vooral op: http://www.klimaatinfo.nl/vietnam/
   Daar kun je per stad bekijken wat het klimaat is.

   Daarnaast kun je zeker op 1 motor incl. bagage door Vietnam rijden. Dit zal dan niet de Honda Win 100 CC zijn waar ik op gereden heb. Je moet daar een grotere motor voor kopen die genoeg vermogen heeft om 2 personen door de bergen te rijden, sterk genoeg is voor al het gewicht en ruimte heeft voor de bagage. Ik ben mensen tegen gekomen die dat zo gedaan hebben. Deze motoren zijn alleen een stuk lastiger te vinden en te verkopen!

   Mochten jullie allebei de rij-ervaring willen dan adviseer ik sterk om 2 motoren (de Honda dus) te kopen omdat deze veel gangbaarder zijn en dus makkelijker en goedkoper te repareren.

   Heel veel plezier en succes, rij voorzicht!

   Sander

 21. Hoi Sander,
  Ik ga van begin maart tot eind maart ook rondreizen op de motor van zuid naar noord. Ik ga als meisje alleen en vroeg me af of dat kan en of je veel medereizigers tegenkomt.

 22. He Isis,

  Tof dat je gaat!

  Ik ga je verzekeren: Je gaat niet alleen zijn! Als je de mensen opzoekt dan komt het zeker goed. Ik weet niet of je al vaker in Azië hebt gereisd maar zodra je in een hostel overnacht ontmoet je al vele medereizigers. Zeker in Vietnam staan er dan vele motoren voor de deur.
  ‘S avonds een biertje en ‘s ochtends samen door touren naar de volgende bestemming. Er rijden genoeg mensen van zuid naar noord (en vice versa) om samen mee op te trekken. Wil je een keer een etappe alleen rijden dan kom je op je eindbestemming weer in een gezellig hostel met vele andere reizigers terecht. Zo kun je gedurende je reis vele verschillende reisgenoten hebben.

  Je gaat het geweldig vinden! Laat me weten hoe het is gegaan na afloop, ik ben benieuwd naar ervaring.

  En, rij voorzichtig! Zeker als je alleen rijdt!

  Groeten,

  Sander

 23. Steffi zegt:

  Dag Sander

  Ik vroeg mij af als je dan een motorrijder maakt en je wilt vb iets gaan bezichtigen o derweg. Wat doe je dan met je backpack? Ik en mijn vriend zouden dit ook heel graag doen, evt zelf een tent meenemen maar ik weet niet of we die ergens kunnen opzetten.
  Groetjes Steffi

  • Sander zegt:

   He Steffi,

   Bedankt voor je reactie! Je kunt heel makkelijk onderweg stoppen en je motor meenemen naar (bijv.) het uitzichtpunt dat je wilt zien. dan kun je prima je tas achterop laten. Wat betreft kamperen, daar heb ik geen idee van. Ik zou het zelf niet aanraden i.v.m. veiligheid, wilde dieren, slecht weer, lokale bevolking.

   Plus er zijn genoeg leuke en geweldige hostel voor weinig geld!

   Succes en rij voorzichtig!

 24. Hoi sander bedankt voor je reactie.
  Heeft u toevallig ook tips voor de mooiste/rustige/veilige route/stops van zuid naar noord.( met motor)
  Wij hebben 4 weken de tijd.
  Wat mogen we absoluut niet overslaan?
  Heb je ook ervaring met tours in sapa en halong bay, aangezien ik veel lees over dure trips die alsnog op een goedkope partyboot in halong bay eindigen.
  Waar boeken, welke boot enz ?
  Sry voor de vele vragen maar alvast bedankt !!!
  Mvg tijs

  • Sander zegt:

   He Tijs!

   De mooiste en veiligste route van Zuid naar Noord is zeker de Ho Chi Minh! Deze provinciale weg is echt een aanrader om te volgen! Zeker niet de Highway 1!!

   Je mag het natuurpark (grotten) van Phong Nha zeker niet overslaan! Wat Ha Long Bay betreft, daar zat ik helaas ook op zo’n verkeerde cruise. Tip: vermijd vooral Castaways als je geen party wilt.

   Succes!

 25. Thx sander !!

  Heb je toevallig een linkje voor de ho chi minh route ?
  Staan namelijk redelijk veel routes van zuid naar noord op internet.
  Bvd
  Ben je ook in sapa geweest?

 26. Tim spekken zegt:

  Het is al even geleden dat jij door Vietnam ging met de motor, maar wij zijn er nu en willen er graag een kopen. We zitten momenteel in hoi an en rijzen verder naar Saigon. Waar heb jij toen de tijd je motor gekocht? Of heb je nog tips waar we kunnen zoeken? Mvg Tim

  • He Tim!

   Het is helaas voor mij inderdaad al even geleden. Jij mag er gelukkig nu van genieten. Ik heb mijn motor in Hoi An gekocht tegenover Sunflower Backpackers Hostel daar zit een mechanic shop en die hadden toen een aantal motoren buiten staan. Zodra je vraagt aan een mechanic of hij jou een motor kan verkopen dan gaat het sowieso lukken. Iedereen kent wel een mannetje.
   Let gewoon goed op de bovenstaande tips en gebruik zoveel mogelijk gezond verstand dan komt alles goed!

   Heel veel plezier en drive safe!

   Vriendelijke groeten,

 27. He Sander,

  Weet jij hoe het zit als je een ongeluk krijgt? Een verzekering zal niet eenvoudig af te sluiten zijn gok ik zo.

  gr bj

  • Sander zegt:

   Hi!

   Ik zou te allen tijde proberen te voorkomen dat je een ongeluk krijgt door gewoon voorzichtig te rijden. Het is uitsluitend mogelijk om verzekerd rond te rijden als je een Vietnamees rijbewijs hebt. Dit is dus niet heel makkelijk.

   Check jouw eigen reisverzekering om te zien wat daar wel of niet binnen de polis valt!

   Vriendelijke groeten en Drive Safe!

   Sander

 28. Laura zegt:

  Hoi Sander,
  Ik ben me aan het oriënteren op een reis naar Vietnam en om daar ook op de motor van boven naar beneden (of vice versa) te toeren. Welke steden/plekken raad je aan om écht langs te gaan? Wij willen vertrekken op 1 okt (2 okt aankomst) en weer terug op 21 okt. We hebben (maar) 21 dagen de tijd, maar willen er een onvergetelijke trip van maken! Kan je ons wat tips geven?

  Beide rijden we ook motor in NL.

  Thanks alvast!

  Groeten,
  Laura & Bas

  • Sander zegt:

   He Laura, Bas!

   21 dagen kan lang genoeg zijn, ook op de motor! Ik heb er namelijk ook ongeveer zo lang over gedaan.
   De steden die je niet over mag slaan zijn:
   – Ho Chi Minh
   – Hoi An
   – Phong Nha
   – Hanoi
   – Ha Long Bay (is geen stad)

   Alles wat hier tussen ligt (of verderweg zoals Sa Pa) vind ik optioneel en kun je dus bekijken per geval. Vind je bijvoorbeeld een paar dagen strand lekker, stop dan in Mui Ne. Liever de bergen in? Dan pak je Da Lat.

   Succes met het uitstippelen van de route!

   Rij voorzichtig;)!

 29. Niek Smit zegt:

  Hallo Allemaal,

  Ik ben Niek Smit uit Amsterdam 32 jaar
  Het lijkt me nog steeds gaaf om zon reis te gaan maken.
  rijd zelf 5 jaar motor, maar vind het toch wel gezellig om samen te reizen.
  Mocht iemand zich willen aansluiten mail me

  • Sander zegt:

   Hi Niek!

   Leuk dat je via hier iemand probeert te vinden! Ik hoop dat het lukt. Laat me weten hoe je reis is verlopen!

   Groeten,

 30. Yavuz zegt:

  Hoii,

  Ik wil ook met motor cruisen in Vietnam. Maar ik heb nog een aantal vragen. Ik heb nog nooit een motor/scooter gereden. Kan ik het makkelijk daar rijden? Ik wil met een koffer gaan ‘backpacken’. Zijn er motors of iets als kofferdragersset aanwezig bij de verkopers?

  Groetjess
  Yavuz

  • Sander zegt:

   He Yavuz,

   In principe moet het geen probleem zijn om een koffer achterop te binden. Afhankelijk van het formaat van je koffer kunnen ze een rekje achterop monteren. Een backpack is wel veel kneedbaarder en dus makkelijker vast te knopen achterop. Daarnaast is de weg niet altijd even glad dus kan een koffer wat meer stuiteren dan een zachte backpack.

   Laat me weten of het gelukt is!!

   Vriendelijke groeten,

   Sander

 31. Net het stuk zitten lezen over per motor van noord naar zuid Vietnam. Maar ik heb nog een vraag waar ik niet goed uit kom. Mag je, met je eigen motorbike, de grens over naar Laos en dan weer van Laos naar Cambodja ?

  Mijn bedoeling is om in Hanoi te starten en dan via Laos en Cambodja te eindigen op Phu Quoc (Vietnam)?

  MVG,
  Ben

  • Hi Ben,

   Wat de exacte regels zijn durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen. Ook omdat deze nogal eens veranderen of dat er niet zo op gelet wordt. Wel heb ik verschillende reizigers gesproken die met hun motor/scooter vanaf Cambodja het rondje gereden hebben of juist vanuit Vietnam hun motor meenamen naar Laos. Hoe zij dit gedaan hebben weet ik niet. Je kunt dit onderweg natuurlijk vragen aan mede-reizigers en dan besluiten wat je gaat doen.

   Succes! En laat even weten of het gelukt is tzt!

   Drive safe!

 32. Paul vd Elzen zegt:

  Hoi Sander en anderen,

  Mijn gezinnetje en ik(ja een kindje van 2,5 😉 ) willen ook de reis gaan maken van HCM city naar Hanoi per motor(scooter). En daarna ook nog in het noorden. We hebben 5 weken totaal. Een heel avontuur natuurlijk, maar we hebben al wat ervaring opgedaan in Indonesië vorig jaar. Ook met de kleine achterop de scooter ging dat prima in de rugdrager. Ben je toevallig meerdere gekken tegengekomen die dit gedaan hebben of zijn alleen de locals zo gek. Ben je dingen tegengekomen die ik echt moet overslaan omdat we een kind bij hebben? We zullen natuurlijk minder kilometers per dag maken dan jij deed omdat we wat vaker pauzes gaan nemen. Voorzichtig rijden staat natuurlijk op 1 aangezien er een kind bij me achterop zit.

  Alvast bedankt!

  Gr Paul

  • Sander zegt:

   Hi Paul!

   Hoe gaaf en wat een avontuur! Uiteraard stipt op nummer 1: voorzichtig rijden:) Zeker de tijd nemen om de route goed uit te stippelen. Ik heb onderweg ook niemand gezien die met een kindje achterop rond reden (behalve de locals natuurlijk)!

   Verder zou ik niet weten wat je echt moet overslaan omdat je een kind meeneemt. Maar Highway 1 sowieso niet nemen, ook zonder kind is dit gevaarlijk en niet leuk om te rijden. Ho Chi Minh road loopt van zuid naar noord en is ook gelijk het mooist!

   Doe voorzichtig en heel veel plezier!

 33. Hoi Sander,

  Mijn vriend en ik komen er niet helemaal uit. We willen graag met de motor door Vietnam reizen. Ik denk van Da Nang naar Hanoi en we willen hier ongeveer een week tot anderhalve week de tijd voor nemen. Is dit realistisch denk je?

  Verder een vraag over de route; wat raad jij aan? Mooie omgeving, niet te druk, aardige wegen enz.

  Hiernaast heeft mijn vriend zijn motorrijbewijs maar ik heb nog nooit gereden en weet ook niet of dat zo verstandig is… ;). Is het te doen met z’n tweeën op een motor? En de backpacks…?

  We hopen snel van je te horen. Alvast bedankt!!

  Groetjes Demi

  • Hi Demi!

   Van Da Nang naar Hanoi in een week is wel echt kort. Dit zou betekenen dat je iedere dag moet rijden om het te halen. Ik heb zelf die afstand in 5 etappes gedaan met een aantal dagen tussen iedere etappe. Toch had ik er graag langer over willen doen om nog meer van het land te kunnen genieten.

   Anderhalve week zou theoretisch kunnen met een goeie planning maar dan heb je alsnog weinig ruimte voor uitstapjes en aanpassingen in je schema. Daarnaast moet dan alles mee zitten.

   Met z’n tweeën op een motor kan zeker. Dat heb ik meerdere mensen zien doen. Echter is het wel zo dat dat NIET kan op de meest gangbare motor (Honda Win) en dus zul je een grotere motor moeten kopen. Dat betekend weer dat je er minder makkelijk vanaf komt omdat de vraag hiernaar kleiner is. Dus neem dit mee in je afweging.

   Ik heb zelf ook geen motorrijbewijs, ik wil niemand aanmoedigen om zonder rijbewijs op een motor te stoppen maar als je scooter kunt rijden dan kun je dit ook. Wees vooral heel voorzichtig en oefen veel, rij liever te langzaam dan te hard en rij alleen met mooi weer.

   Hoor graag jullie ervaringen!

   Groeten Sander

 34. Ha Sander,

  Begin februari zal ik als het goed is aankomen in Ho Chi Minh stad. Mijn doel is om in 3 weken naar het noorden te reizen en het één en ander te zien. Ik zou dan een deel willen doen met de motor (ik heb een rijbewijs). Wat raad je aan? Waar zou ik dan het best een motor kunnen kopen (Hoi An?) en verkopen (Hanoi?)? Of is het in de korte periode dat ik er ben niet echt haalbaar. Ik heb het één en ander gelezen van je blog en in het forum, maar ik ben erg benieuwd wat je persoonlijke advies zou zijn =)
  Ik hoor graag van je!

  Groetjes,

  Mone

 35. Maikel zegt:

  Hey!!! Ik ben op dit in Hanoi, gisteren aangekomen en meteen een motor gehuurd! Morgen ga ik richting Ha Long Bay waar ik al een kamer heb geboekt op het eiland Cat Ba. Morgenochtend dus op tijd vertrekken zodat ik de ferry van 11.30 uur kan halen. Ik blijf er 2 nachten waarna ik mijn reis op de motor zal voortzetten richting HoChiMihn. Ik heb daar dan nog 18 dagen de tijd voor wat denk ik ruim voldoende is om ook nog wat uit te rusten tussen de reisdagen door. Heb tot nu toe nog maar weinig lotgenoten gezien maar de drukte van Hanoi leent zich daar ook niet echt voor. Ik zal welzijn wie en wat mijn pad nog allemaal kruist! Mocht je nu in VN zijn en dezelfde route rijden…. hoor het graag…

 36. Joost zegt:

  Beste Sander,

  Erg gaaf wat je gedaan hebt, ik heb mijn motorrijbewijs hier in Nederland en het lijkt me dan ook erg gaaf om samen met mijn vriendin een deel met de motor af te leggen in Vietnam.

  Wij zijn 2,5 week in Viëtnam, van 19 augustus t/m 5 september, we vliegen op Hanoi en terug vliegen we vanuit Ho chi Minh. Wat adviseer jij want het is wat kort om de hele rit te doen met de motor. Vanaf waar zou ik een motor moeten kopen om naar Ho Chi Minh te gaan, daarnaast de vraag omdat ik samen met mijn vriendin bent (zij heeft weinig tot geen ervaring met motoscooters) samen 1 kopen of allebei 1?

  Verder heeft mijn vriendin wat bezienswaardigheden die ze wil bezoeken, wat is wijsheid dan mbt het kopen van een motor? Ligt er natuurlijk aan welke bezienswaardigheden.

  • Sander zegt:

   He Joost,

   Thanks voor je reactie!

   Zelf zou ik als ik jou was een motor kopen in Hanoi en in Hoi An verkopen. Dan heb je de helft van het land met de motor kunnen rijden en kun je tijdens de dagen dat je in Hoi An bent rustig de motor verkopen. Dat scheelt je heel veel verkoopstress. Daarnaast zijn de wegen in het noorden van het land uitgestrekter en rustiger dan in het zuidelijke deel waar de steden veel dichter op elkaar liggen.

   Het ligt natuurlijk helemaal aan het vertrouwen dat jouw vriendin heeft in haar rijkunsten maar het motorrijden zelf kun je makkelijk leren. Ik heb zelf ook geen rijbewijs. Wees uiteraard enorm voorzichtig en rij liever te zacht dan te hard. Waarschijnlijk ten overvloede: dat geldt ook voor ervaren motorrijders! Het zijn vaak de ervaren rijders die onderuit gaan. In Vietnam heerst: Hoogmoed komt voor de val;)

   Ook zijn er zwaardere motoren te koop die zo worden gebouwd dat er twee backpacks en twee personen op passen. Wel zijn deze veel moeilijker te koop (en waarschijnlijk ook te verkopen) dan de gangbaardere, kleinere, Honda Win.

   Het kopen van een motor bezorgt je juist de vrijheid om de bezienswaardigheden te bezoeken:)

   Veel plezier en wees voorzichtig!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>