Midden-Zweden – beschaafde wildernis

De regio Värmland in Midden-Zweden is erg geschikt om de drukte van Nederland kwijt te raken, en tóch niet alleen te zijn. Om volop van de natuur te genieten, maar niet verlaten door alles en iedereen. Värmland dat is:  de wildernis ervaren op een beschaafde manier. Ga je mee?

De meren van Midden-Zweden: hoe verlaten zijn ze eigenlijk? Begint daar de wildernis van Scandinavië? Ik ga vijf dagen kijken en het antwoord is: nee, ik krijg geen ‘into the wild’ gevoel. Maar voor de meeste toeristen hoeft dat ook niet, merk ik hier al snel. Lekker hiken, kanoën en vissen, en toch overal 4G en altijd wel ergens een huis of een weg. Värmland – wildernis voor beginners.

Midden-Zweden – de bossen en meren van Värmland

Ik ben in het Glaskogen natuurreservaat. “Inwoners van Zweden groeien op met de natuur. Iedereen jaagt, vist of doet alle twee”, vertelt mijn gids Christina Eneroth tijdens onze hike langs Glafsfjorden. We zijn op weg naar een plekje aan het water om er onze warme maaltijd te maken. “Behalve in sommige natuurgebieden mag iedereen in Zweden overal zijn tentje neerzetten. Dat is het beroemde ‘allemansrätten’: het recht om voor korte tijd te verblijven op privé terrein.”

Mijn gids Christina Eneroth leert me alles over Värmland.

Mijn gids Christina Eneroth leert me alles over Värmland.

Christina vertelt me alles over elanden, bevers, wolven en de ijstijd die zo mooi de meren heeft uitgesleten. “Al het water in de Zweedse meren komt uit de bergen in west-Noorwegen. Daar is het hoog, hier is het laag en glooiend. Ik heb trouwens voor vanavond eland-vlees meegenomen. Zelf geschoten.” Je ziet de elanden hier wel steeds minder omdat hier drie roedels wolven leven. Christina: “De eland-safari organiseer ik maar niet meer; toeristen raken teleurgesteld.”

Värmland – veilig de natuur in

Als ik 5 km buiten Arvika aan het water mijn tentje voor de avond opzet, komt net een groep Nederlandse mannen terug van een 5 daagse kanotocht. “We kregen alles mee van de verhuurder: tenten, eten voor vijf dagen, trangia’s (traditionele Zweedse kooksets op spiritus). Per dag kun je zo’n 20 km kajakken. Soms moet je de kajak van meer naar meer slepen, maar dat gaat goed. En als er iets is kun je bellen.” Veilig op avontuur!

Kajakken op de meren bij Arvika is een veilig avontuur.

Kajakken op de meren bij Arvika is een veilig avontuur.

Wildkamperen in Värmland, midden-Zweden.

Wildkamperen in Värmland, midden-Zweden.

De volgende dag kom ik even bij in luxe van guesthouse Eleven.

De volgende dag kom ik even bij in de luxe van guesthouse Eleven.

Michel en Brenda Muys genieten al 12 jaar van hun guesthouse.

Michel en Brenda Muys genieten al 12 jaar van hun guesthouse.

“Veel Nederlanders vinden het hier heel afgelegen”, vertellen Michel en Brenda Muys van Guesthouse Eleven de volgende dag. “Maar zoals je merkt: je bent hier niet echt in de wildernis. Arvika is een middelgrote plaats met redelijke voorzieningen. Daarom hebben wij hier net buitenaf 12 jaar geleden deze oude school gekocht. In twee jaar tijd hebben we die omgebouwd tot een luxe b&b annex hotel. De sfeer van een guesthouse, waar je andere gasten kunt ontmoeten, maar met de luxe van een hotel: dat is wat onze gasten willen. Stay in comfort, eat well, experience nature, head out on adventure.” Kom maar op met die mountainbike; ik wil die gps-route wel eens doen die in de omgeving is uitgezet.

Met de mountainbike volg ik de gps-route die Michel heeft uitgezet.

Met de mountainbike volg ik de gps-route die Michel heeft uitgezet.

Naturbyn – into the wild

Michel en Brenda bedienen de lokale gasten in het restaurant in vloeiend Zweeds en zetten mij ondertussen een heerlijke eland-stoofpot voor (gryte av älgkött). Dat zal de volgende dag anders gaan… Want dan overnacht ik in een blokhut – met alleen kaarslicht en water sijpelend uit een bron. Het toilet is een houten huisje, met een primitieve ton. En voor koffie moet ik eerst een houtvuur stoken. Mijn blokhut ligt in Naturbyn, aan een prachtig meer met bevers en houtgestookte hottub maar wel met 4G en een goede toegangsweg!

Mijn blokhut in Naturbyn is door Thomas Peterson met de hand gemaakt.

Mijn blokhut in Naturbyn is door Thomas Peterson met de hand gemaakt.

Een olielamp en water uit een bron zijn de enige luxe in Naturbyn.

Een olielamp en water uit een bron zijn de enige luxe in Naturbyn.

In Naturbyn kook ik boven een open vuur.

In Naturbyn kook ik boven een open vuur.

“Ik heb alles in Naturbyn zelf gebouwd, met hout uit deze bossen,” vertelt Thomas Peterson bij een kop dampende koffie. “Twintig jaar geleden ben ik begonnen en nu heb ik drie blokhutten, twee boomhutten en één drijvende blokhut in het meer. Ik ben nooit volgeboekt. Dat wil ik niet want mensen komen hier voor hun rust. Kanoën, genieten van het uitzicht, en veel ‘niets doen’.” Wat is dit mooi. Ik ga kajakken, ik zie de bevers zwemmen en ik maak een maaltje eten boven het vuur. Ik ben helemaal gelukkig hier. Zeker als ik me realiseer dat ik wijselijk mijn klamboe in de koffer heb gestopt…

Thomas Peterson heeft zelfs een drijvende blokhut gebouwd.

Thomas Peterson heeft zelfs een drijvende blokhut gebouwd.

Midden-Zweden – vriendelijke natuur

Glaskogen, Naturbyn en de bossen rond Arnika: het is een vriendelijk landschap waar je volop de natuur ervaart zonder dat je eenzaam en alleen bent. Zelfs in Naturbyn, het meest eenvoudige blokhuttenkamp waar ik kom, hoor ik auto’s rijden en zie ik in de verte huizen langs het meer. Van mij had het allemaal best wat ruiger en Spartaans mogen zijn. Maar ik merk dat erg veel vakantiegangers het hier wel prima vinden zo…

Een groep Deense hikers overnacht aan een meer in een primitieve shelter.

Een groep Deense hikers overnacht aan een meer in een primitieve shelter.

Hoever je naar het noorden moet om de ongerepte wildernis te ervaren weet ik niet, maar verder dan ik vooraf had gedacht. Ooit was ik in Lapland. Daar had ik dagen geen stroom maar ik zag nog steeds mensen en huizen. Misschien is de echte wildernis in Europa wel niet meer te vinden. Tenzij je jezelf laat insneeuwen. Maar dat is een heel ander verhaal

Meer info:

Arjan
Volg mij!
Laatste berichten van Arjan (alles zien)
  1. ..trouwens voor vanavond eland-vlees meegenomen. Zelf geschoten.” Je ziet de elanden hier wel steeds minder omdat hier drie roedels wolven leven. Christina: “De eland-safari organiseer ik maar niet meer; toeristen raken teleurgesteld.”….

    Zou het een andere reden kunnen hebben dat er niet zoveel elanden meer zijn dan de wolven dacht ik na het lezen van dit stukje 😉

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>