Meer dan stieren in Pamplona?

Tijdens onze vakantie in Les Landes, Frans Baskenland, besloten we een uitstapje te maken naar Spanje: via de bekende pelgrimsroute (de Camino de Santiago) door de Pyreneeën naar Pamplona. Pamplona is een geliefde stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella en Pamplona is natuurlijk vooral bekend door de stierenrennen. Maar heeft Pamplona ook de Spaanse traditie en cultuur te bieden?

Plaza del Castillo, centrum Pamplona

Tijdens onze vakantie in Les Landes, Frans Baskenland, besloten we een uitstapje te maken naar Spanje: via de bekende pelgrimsroute (de Camino de Santiago) door de Pyreneeën naar Pamplona. Pamplona is een geliefde stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella en Pamplona is natuurlijk vooral bekend door de stierenrennen. Maar heeft Pamplona ook de Spaanse traditie en cultuur te bieden?

De uitgestippelde route leidt vanaf de Franse badplaats Biarritz naar het oosten, naar Saint-Jean-Pied-de-Port, waar we in een grote wolk inrijden. Drie van de vier Franse hoofdroutes komen hier bij elkaar, waardoor we ontzettend veel pelgrims op de Kaart van Mr Manfred Zentgraf, Volkach, Germanyroute zien. Alle bezienswaardigheden waar we tijdens de route langsrijden zijn door het weer echter volledig onzichtbaar. Hoe steiler de kleine weg door de berger, des te dichter de mist wordt en hoe meer respect we krijgen voor de pelgrims, die te voet of op de fiets een reusachtige afstand afleggen op weg naar Santiago de Compostella. Nadat we bij Arnéguy de grens passeerden, gaat het voornamelijk heuvelafwaarts en bedenken we dat het een mooie uitdaging is ooit zelf deze route te fietsen. Niet uit religieuze overwegingen, maar als persoonlijke uitdaging.

Pamplona
Pamplona, Iruña volgens de gemeente Pamplona zelf, is een oude Romeinse stad aan de rivier de Arga, in het centrum van Navarra in Noordwest-Spanje. Het ligt ten zuiden van de bergen en valleien van de Pyreneeën en ten noorden van de kloosters en kastelen van de vruchtbare Ebro-vallei. De mensen zijn er extravert en gastvrij, en eten en vertier staan in het teken van overvloed.

Het centrum van Pamplona is prima te voet te ontdekken; je kan in het oude centrum dagen rondslenteren zonder je te vervelen, want uiteraard moet de goede naam van de bars en winkels getest worden. De mooie winkels bieden het nieuwste design, maar ook ambachtelijk handwerk. In veel van de restaurants kan je terecht voor culinaire trends en traditionele lekkernijen. Pamplona is ook elk jaar de culinaire hotspot tijdens de Semana del Pincho, een week speciaal gewijd aan de kleine haute cuisine. Het is er overigens voor onze begrippen niet duur; een wijntje heb je voor € 1,50 en tapas heb je al voor één à twee euro. Tapas kennen ze er trouwens niet echt, het heet in dit Baskische gedeelte pintxos (dat spreek je uit als pintsjos) en het is een soort van tapas met verfijnde ingrediënten; een gerecht in miniatuur, vaak uitgestald op de bar, zodat je alleen maar hoeft aan te wijzen wat er lekker uitziet.

Binnen de oude stadsmuren ligt bovendien een rijke historie. Zo loopt de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella dwars door dit stadsgedeelte. Vanaf het hoogste punt, de Redin Bastion, heb je een schitterend uitzicht over de smalle straatjes, pleintjes en unieke bouwwerken. Het stadhuis, startpunt van de beroemde stierenrennen, heeft een barokke en neoklassieke gevel waar je steeds weer nieuwe bijzonderheden op ontdekt. De citadel, beschouwd als een van de beste verdedigingswerken van Europa, vormt samen met het omliggende park een geweldige oase van rust in de stad.

De citadel, beschouwd als een van de beste verdedigingswerken van Europa, vormt samen met het omliggende park een geweldige oase van rust in de stad.

Het stierenrennen in Pamplona
Pamplona is vooral bekend door de stierenrennen. Sinds 1591 vinden in Pamplona elk jaar, van 6 tot en met 14 juli, ‘Las fiestas de San Fermín’ plaats, een eerbetoon aan de beschermheilige van de stad. Het is ontstaan toen enkele mensen ineens voor de stieren uit gingen lopen, terwijl ze voor de corrida (het stierengevecht) door drijvers naar de arena werden geleid. Elke dag om acht uur ‘s ochtends worden zes jonge vechtstieren en zes tamme runderen door de smalle straten van het centrum naar de arena gejaagd, waar ze ‘s avonds door de torero’s worden gedood. Het stierenrennen is altijd dodelijk voor de stieren.

Pamplona is so much more than the running of the bulls - the city is ripe for exploring year round!

In Pamplona worden er doorgaans geen stierengevechten gehouden, behalve tijdens de Fiesta. Dagelijks om 18.30 uur is de corrida voor veel inwoners het hoogtepunt van San Fermín. De toeschouwers betalen veel geld voor de schaarse toegangsbewijzen. Voor de meeste bezoekers is het San Fermin Festival overigens een culinair festijn en een mooie gelegenheid om een week lang met vrienden en familie de lokaal geproduceerde wijnen en heerlijke Spaanse tapas uit het noorden, de pinchos, uit te proberen.

Hoe kom ik in Pamplona?
Het goedkoopst vlieg je naar Pamplona met Iberia waarbij je moet overstappen in Madrid. Je kunt ook profiteren van de vele aanbieding naar Barcelona van bijvoorbeeld Vueling en reis daarna door per trein naar Pamplona. De treinreis duurt een kleine vier uur, maar dan zie je onderweg ook nog wat van het prachtige landschap.

Pamplona biedt zo veel meer dan het stierenrennen; de stad is er het hele jaar klaar voor bezocht te worden! Pamplona is een geliefde stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Maar dat niet alleen: de ligging, traditie, cultuur en moderne faciliteiten maken Pamplona tot een ideale uitvalsbasis voor verkenners van de regio.

Martijn
  1. Hans van Boxtel zegt:

    Wat een leuk en enthousiast reisverhaal! Ik wil met mijn vriendin een stedentrip maken naar Spanje, en we dachten daarbij aan Madrid of Barcelona. Maar nu ik dit lees denk ik dat het een combireisje Barcelona en Pamplona wordt!

  2. Jeroen de Jong zegt:

    Nu zijn we eruit dankzij dit mooie reisverhaal. We gaan deze zomer naar Zuid-Spanje in de buurt van Malaga, maar we wilde nog een aantal dagen onderweg overnachten maar wisten niet waar. Nu na het lezen van dit verhaal pakken we een hotel in Pamplona en genieten we even van de stad voor dat we verder naar het zuiden rijden.

  3. Karin Mommarts zegt:

    Als ik het artikel van Pamplona las, het kan er prachtig zijn. Maar de cultuur van het stierenrennen is om ziek van te worden, laat staan dat ze erop kicken.. het is gewoon ziekelijk. Als ze die stomme cultuur stoppen, van de stiergevechten, zou er meer interesse zijn voor bestemming Pamplona en Spanje. Ikzelf zal er nooit komen!!!! Ze moesten die reclame daarover aan de toeristen verbieden.

    • ik hoop dat jij wel vegetariër bent… Ik vind het zelf nogal ver gaan zo te oordelen over anderen. Ik heb zelf kort gewoond in Spanje en vind het goed dat op de meeste plaatsen het stierenvechten is beëindigd. Maar als er mensen kritiek op hebben dan zeg ik altijd, je mag deze kritiek alleen hebben als jezelf vegetariër bent, want vlees & eieren eten (behalve als je echt weet waar het vandaan komt, die dieren hebben bij het gewone ‘scharrel’ label hun hele miserabele leven in een hokje gezeten en volgepompt met slecht voedsel en verkeerde medicijnen/hormonen, vind ik persoonlijk veel erger dan stierengevechten. Ook omdat de stieren die in de arena komen meestal een vrij leven hebben gehad, vrij in de heuvels met goed eten. Zij hebben in ieder geval nog geluk gekend. Haha of gaat dit te ver.
      Verder is vlees eten (ivm mest, verbouwen van voedsel voor de dieren, transporten ed) enorm schadelijk voor het milieu dus je dat ook nog eens anderen aandoet… Belangrijker dat er ZSM een mileuheffing op al het vlees komt dan dat stierengevechten van 1 per jaar afgeschaft worden (ook al mag dat van mij ook).

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>